OBSCENE EXTREME 2014 – první dojmy

report

In grind we trust, aneb šílenství pošestnácté v prvních dojmech.

Obscene Extreme 2014

Obscene Extreme, člověk jak zahlédne plachtu nad vstupem do areálu, hned má úsměv na tváři. Tenhle v našich končinách unikátní festival se letos dočkal šestnáctého pokračování a opět v Trutnově Na Bojišti. A než se objeví plnohodnotný report, mám pro nedočkavce z letošního výčtu kapel pár řádků dojmů, aneb co se povedlo pod rouškou rumu zapamatovat.

Já se nalodil ve čtvrtek při Dark Horse, australský mix crust-punku by zasloužil více tmy. Po nich Francci Whoresnation, kteří u nás zabodovali v recenzi. Slova recenze se dají aplikovat i na živou produkci. Žádné sraní kolem, těžkotonážní, nekompromisní jízda. Na Obscene Extreme to bez gore prostě nejde, čeští fekálové Gutalax spustili tancovačku, která zvýšila nejen počet security na stage, ale hlavně spousty fans a masek kolem nich, hopsačka na plno. ACxDC z LA prvně v Čechách na to šlápli a odehnali gore odér bleskurychlým powerviolence. Přes ruskou techniku smrti Katalepsy, která neurazila ani nenadchla, přišel nejkratší set celého festivalu. Japonští Final Exit během cca 12minutového setu stihli pocuchat nervíky ultrarychlým a ultra krátkým noise-grindem. Z věčně usměvavého dua čišela naprostá pohoda a radost. Hraní na OEF si vyloženě užívali a nad i pod pódiem panovala spokojenost. Čtvrteční top jsou samozřejmě the Kill, neuvěřitelná rychlost byla totálně odzbrojující, nekompromisní tah na bránu, který by si nezadal třeba s Rotten Sound. Famózní technika, precizně odehraný. Bubeník naprostý řízek, prostě jenom samá superlativa, tohle v klubu musí být totál vražda. Motají se kolem, takže je z Austrálie nepropásnout, je to kus cesty, šance, co se nemusí jen tak opakovat. Master jsou u nás doma, na Obscene už byli a opět jsem je neviděl, volání rumu bylo silnější, tak třeba příště někde kolem. Inhume byla solidní brutalita, s hodně silným (v dobrým) zvukem před Hell Show, která byla dle mého lepší než loni. Trochu chcanek na kozy, zavěšení za zadek a tak dále. Libovka pro všechny gurmány a naprostá spokojenost, směr výtuh.

V pátek mě uvítali Kaliyuga, grindcorový válec prý trochu do temna, kterého se kolem poledne moc nedostávalo, každopádně ďáblice Emilie Salata byla hodně nekompromisní. Epicardiectomy s pánem Vejškou u vokillu byla parádní slamová řezničina. Nahoru doputoval i vcelku solidní zvuk. Jak pro Masochist z Thajska, tak i pro Nazareno El Violento, platí jednoduché – živelnost. Thajci víc brutálně, Mexikáni víc temně, obojí naživo při zpětném ohledu mnohem rychlejší než z desek. Že i v Indii umí death metal vcelku přesvědčivě, dokázali Gutslit. Stejně tak dobře Portugalci Besta, jen zabrnkali na temnější notu grindu. Charizmatický čtyřblok kapel, které od sebe dělí několik tisíc kilometrů, uťala další párty. Rectal Smegma byli tuším jediní gore v pátek. Rozvlnit Bojiště tedy nebyl žádný problém. U Warcollapse mi crusteři asi neodpustí a strhnou nášivku Lemmyho ze zad, ale za mě mínus, čekal jsem větší rychlost a ono nic, ale celý mi to možná zhatil zvuk, tak nevím. Beheaded z Malty předvedli asi nejtechničtější set celého festivalu a oproti Warcollapse hrajícími před nimi, byl zvuk bez potíží. Vitamin X jsou doménou Fluff festu, ale dokázali svým svižným hardcorem podmanit i nejednoho grindera, tahle stylová odbočka se dramaturgicky povedla. Místo Cattle Decapitation si to střihli Wehrmacht a svým pojetím thrash/speedcore intenzivně masírovali nášivky na džískách nejednoho blázna v dost solidním kotli. No a pak velké, velkolepé loučení s BRUTAL TRUTH, samozřejmě největší kotel, nejplnější hlediště, projela se dlouhá kariéra, a že bylo z čeho vybírat. Čurby dostal od kapely dort k narozeninám. Co skladba, to hromada skokanů, parádní zvuk, loučení ve velkém stylu. Intenzitou bych možná loňský koncert ve Vopici řadil výš, ale tady to samozřejmě bylo, jak příznačné, brutální. Kdokoliv po Brutal Truth by to měl těžké, jenže to by se nesměli jmenovat Possessed. Konečně jsem tyto praotce toho všeho kolem death metalu viděl a slyšel naživo. A uznání klasiky žánru je samozřejmě na místě. Set samozřejmě parádní, každou chvíli jsem čekal, kdy se Jeff rozjede s vozíkem do lidu pořádně ho protáhnout nad hlavami, ale nestalo se.
Byť mají větší deathmetalové kapely dle mého přijetí na OEF chladnější, třeba loni Krisiun, tak Possessed to měli vše v pořádku a četná tour-trička na lidech druhý den ukázala, že tahle klasika na OEF patří a za to se odvděčila perfektní show. Zdraví škodlivých nápojů ale přibývalo, přesto páteční mezník zbýval jenom jeden. Eyehategod byli „hnus“ tečka.

Obscene Extreme 2014Sobotu odstartovala Škoda 120, kterou zlobil zvuk, naštěstí se tím kluci nenechali odradit a dvouvokál rozehnal poslední rumové sny z noci. Pak následuje oběd ve městě, při kterém mi utíkají Radiolokátor. Vidím až Ultimo Mondo Cannibale, tedy opět spousty masek, převleků a gore tanečků. Turbokrieg taky dostáli legendám, co se o nich šířily, tedy rychle a zběsile. Contrastic jsem viděl loni na Brutal Assaultu, tady byli víc sehraní a komplexnější. Do toho skvělá projekce a nějací ti hosté, k Syk by se dle mého hodili náramně. Z Texasu smrtikov Prophecy taky palec nahoru, ostatně letošní deathmetalové spolky to měly celkově za jedničku. Machetazo nedojeli, takže prostor dostali podruhé Gutalax, kteří víc zkalení a tak vůbec předvedli se spoustou hostí podle mě lepší set než ve čtvrtek. Poslední gore tancovačku si každopádně užily všechny nafukovačky. Cripple Bastards viděno na potřetí a asi nejlepší dojmy, ale možná je to tím, že jsem nebyl tolik na plech. To mi umožnilo si vychutnat i další smrtihlavy, Morgoth. Obdobně jako Prophecy, staré páky to prostě umí. Morgoth u mě možná i o stupínek víc než Immolation z téhož večera. Více těžkotonážní, údernější a zničující a možná i s lepším, pro mě, zvukem. Zato Wehrmacht/Cryptic Slaughter byli možná méně intenzivní než v pátek, ale to se hrála starší tvorba. Samozřejmě pořád to byl nášup, o tom žádná. Nu a jde se do mého finále. Immolation jsem zmínil u Morgoth. Pro mě trochu slabší zvuk, občas jsem tam ty riffy musel lovit, asi to střízlivění nebo překulený bicí. Potěšily songy zahrané z EP Providence. Z novinky taktéž válec, ale starší vály jasná dominance. I přes zmíněné škraloupy s mírným časovým odstupem nelze nakonec jinak než chválit, takže spokojenost. Death metal letos celkově vládl, a to si budu trochu protiřečit u DOOM. Posledně jsem na ně při OEF byl dost na kaši. Zážitek stejný, „no speed no punk“ a tohle rychlost mělo. Při Police Bastard zhasla světla na pódiu, ale muzika nadále valila. Obnovení světelného parku se po skladbě nepovedlo, a jestli to byl konec plánovaný nebo tímto vyvolaný, těžko říct, ale pro DOOM konec a taktéž i pro mě. Odvoz směr domů, díky RIPe, a pomalé střízlivění.

Osobně šestnáctý ročník Obscene Extreme nelze jinak než vynachválit, opět dokonalá atmosféra, naprosto skvělý počasí bez kapky deště, skvělé sety, skvělý rum, vegeburgery a samozřejmě setkání se super lidmi. Za rok Na bojišti, ale mnohem dříve a mnohem detailněji v plnohodnotném reportu. DÍKY Obscene Extreme!

Foto: Obscene Extreme Facebook

Vložit komentář

AddSatan - 21.07.14 21:25:15
docela ok záznam: http://www.youtube.com/watch?v=nZGItInCAtk (ale pak to nějak začne vazbit / houkat... : / .. no nic...)
mIZZY - 21.07.14 21:19:17
Jó, ti Eyehategod mě taky zajímají a mrzí nejvíce.
AddSatan - 21.07.14 20:09:51
No, to už ten oficiální report není potřeba skoro :) ... Pan Bö: k Nazareno El Violento z diskuze vedle - koukal jsem na videa a naživo věřím, že dobrý, mají to celkem pestrý, navíc ty středo/jihoamerický kapely vždycky naživo pecka, lepší než z desky... ad Livstid, mě dost bavilo to první splitko s PD, tam jsou všechny 4 skladby hitovky, navíc poměr 2 crusty / 2 grindy byl ideální + mě bavil tenhle klípek http://www.youtube.com/watch?v=fazuQXcNlyo ale ta velká deska už nic moc, moc obyč kolovrátek, poprvý na OEF ve Svojšicích naživo dobrý, podruhý ve Vopici už slabší - tam zase neseděl projev toho "macho-hip-hopera" :) za mikrofonem mně, až na ty starý skladby moc nebavili.... (to je ta kapela co zmiňuju na začátku recenze k Whoresnation :) ) Krüger zpěvačka - jo jo disco sedí :), působí to divně no... tu kapelu dost táhne bubeník, sice je to primitivní kolovrátek, ale je to zahraný tak přísně, valí to a celkem baví, i když asi nikdy jsem nevydržel celý set... Türbokrieg zpěvák nesednul jo? Mě to ve Vopici bavilo teda :) Jinej humor asi no... alespoň, že hudba koukám nezklamala... The Kill likvidace jasná, dal bych si je hned znova! Morgoth docela koukám, že oba bavilo, na Brutalu nuda a debilní kecy... a že podle Bruta lepší než Immolation už nechápu vůbec :)), mě "zabili" pokaždý zatím, ale tak možný je všechno... asi zvuk, nebo rum ? :) A Final Exit sice sranda, ale ve Vopici asi 20 minut zvučili (co?) a pak teda 10 minut srandy, ale tak nějak jsem čekal víc noise výplach (i víc srandy)... Warcollapse podle Bruta špatný jo? Jedna z mála crustových kapel co si občas pustím i doma, ale tak možná neměli den či zvuk a vlastně ta poslední deska už nebyla až tak dobrá... starší mám rád... pro mě hodně "autentická" kapela. 2x na Playfastu mě bavili teda... Rád bych se dočetl víc o Eyehategod, ti mě mrzeli možná z celýho festu nejvíc... tak třeba v hlavním reportu... ? :)
Pan Bö - 21.07.14 15:43:33
ke čtvrtku - ještě před dark horse zazářili jednoznačně poláci Ojciec dyktator(grind rubanice),francouzi Chiens a před nima hlavně Livstid,který nezklamali už jenom tim,že set začli hymnou krakilsk,která je prostě povinnost https://www.youtube.com/watch?v=28TNX6mNsM4 u final exit se mi povedlo zachytit jeden ultradlouhej opus - vychutnejte dýlku skladby https://www.youtube.com/watch?v=6Z3PhIFKqrc&list=UUoI4Iey59DfEnVs68vguZrA :) a k Master - viděl jsem kus cestou do stanu a celkem jim to šlapalo k pátku - první kapela - Kruger, dobrý(mě jenom nesedla pani za mikrofonem.ani ne tak projevem vokálnim,jako spíš pohybovym se kterym by se hodila spíš na diskotéku,než na podium ke crust/grind kapele,ale to je detail,kterej jsem nakonec ustál a Kruger si celkem i užil) Mururoa,která se títhle koncertem loučila se zpěvákem Zebrou mi přišla jako jedna z nejslabších kapel oef vůbec možná i tim,že porci crust/grindu jsem dojed už při Kruger.Brazilci Deaf Kids podle mě zbytečně(ikdyž záměrně) měli na zpěvu hall až do Trutnova,takže body dolu.Gutslit pro mě překvapení v tom,že jsem čekal celkem dost,ale dostal jsem mnohem víc(výbornej brutal death).A Possessed vynikající.dlouho jsem uvažoval(vzheledem k mojí absenci na Pražské zastávce) ,jestli to tak valilo díky tomu, že za bicíma neseděl nikdo menší(a lehčí :) ) než Nick Barker. k sobotě - díky higieně v místní základní škole a klobáse v "obchodě" s cedulí "sněžné skůtry" přidházím až na ruské Dehydrated,kterým dominuje drobná slečna s vokálem,který by jí mohl závidět nejeden vokiller - slušně odvedenej deth/deathcore.Škodu 120 a Forenssick vyměňuju za zmrzlinu u benzínky.Filthy Charity celkem průměrnej grind pro pankáče, kterej neurazí,ale rozhodně nenadchne.Chilšťí Nucelar, kterí podepsali nedávno u Candlelight records předvedli, co se od nich čekalo.super Thrash/kvapík tolik příznačnej právě pro jižní ameriku.Bolesno grinje pak předvedli, jak se hraje grindcore v chorvatsku - na vysoké úrovni.btw letos jim vyšla deska z jedním z nejoriginálnějších názvů poslední doby - 13 :D ultimo mondo cannibale záměrně vynechávám, protože ač gore k oef neodmyslitelně patří, tahle kapela je podlě mě zbytečná a naprosto nezábavná.s ultimo my unikaj i accion mutante a kadaverificker.U Turbokrieg mi dost nesedí jinejma lidma vychvalovanej "vtipnej" projev zpěváka(možná je to tim,že letošní oef absoluuju střízlivej,ale pochybuju).K muzice samotný výhrady nemám v nejmenšim.Gutalaxu jsem se ve čtvrtek vyhnul, v sobotu se mi to nedaří, ale nakonec jsem rád - funguje to.Vallenfyre výborný!!! Cripple Bastards, který jsem z nějakýho blíže nespecifikovatelnýho důvodu vždycky ignoroval vidim asi 15 minut, ale přistihuju se, jak házim čepicí(mám pod ní hlavu totiž :) ) takže si připisuju další +.Morgoth si užívám od začátku do konce, jak bylo v plánu na Wehrmacht se chystám spát-nedaří se a vracim se na Immo.všechno je v pořádku a vylosované skladby jsou platné.Doom vidim konec přes několik pokusů dojít do stanu a udat po cestě poslední lístky na jídlo/pití.Zkoukávám začátek Corrupt Moral Altar bez hlavních světel, ale nějak to nemaká, tak konečně dorážim do stanu,kde za zvuků Killchain a následně Twisted Truth tuhnu.Obojí zní solidně. Už teď se těšim na další ročník na kterej, pokud neumřu 100% jedu.díky Čurby.Díky OEF a "díky" že mě druhej den budí kámoš ve 1/5 na 8 že jako jedem domu.příště tě určitě zas vezmu autem(ale nejspíš jo :) FFFUUUUU.chtěl jsem původně nahodit jenom link na Final Exit

Zkus tohle