Články

přeposlat článek tisknout
ORIGIN, HEAVING EARTH, MORTALLY INFECTED, CONTEMPT

ORIGIN, HEAVING EARTH, MORTALLY INFECTED, CONTEMPT

  • kdy: 11.-13.5.2009
  • kde: Praha - Black Pes, Ostrava - Tančírna, Slovensko - Košice - Collosseum

11.5.2009 @ Praha, Black Pes

Jelikož jsem už nebyl na koncertě dobrý uherský rok, těšil jsem se na nějaký ten bordel jako malý Jarda. Tentokrát se jednalo o mimořádný kravál, podruhé k nám zavítali vysokorychlostní drtikolové Origin. Ti jsou známí svými nekonečnými šňůrami - jak po Evropě, tak po Státech. Praha byla osmnáctou zastávkou a dalo se čekat, že grupa toho už bude mít dost. Kapelu čekalo v Evropě ještě šest vystoupení, pak dva týdny hodit nohy nahoru a od června jedeme nanovo. Na severním americkém kontinentu skupinu čeká neuvěřitelných 42 koncertů, což je notná dávka i pro workholika s fyzickými parametry Otesánka.
V Pejskovi se to už kumulí, návštěvnost se dostala na číslo kolem sto hlav (můj odhad) a s úderem osmé se na pódium šinou Slovačiska Mortally Infected. Z aparátu se vyvalil brutálek á la Disgorge (US) a ten hoši z Bratislavy drtí bez nějakých výraznějších změn až do konce svého setu. Slovenskému UG rozhodně dominuje death metal, MI toho už pamatují dost, přesto jejich produkce nijak nevybočuje ze zavedených standardů žánru. Podobných spolků běhá po matičce Zemi stovky, navíc chrocht-chrocht slamovací pasáže á la Devourment se rychle zajídají a člověka po třech písních vysloveně pijí krev. Tenhle model BDM se rychle vyčerpal a je škoda, že chlapci z „nedálného východu“ nepřijdou s něčím vlastním. Takto to chápu jako projev lásky k danému stylu. Brutal death until our brutal death!
V průběhu koncertu MI se kvartet z Origin potuluje po hospodě, je vidět, že turné není žádný med, hlavně hrouda tuku James Lee se povaluje v pohovce a nevypadá moc akčně. Ale k věci. Heaving Earth se už pohybují na pódiu, sestava jasná (Zmetek vlevo, Patrik vpravo, prozatím stále žádná basa), chvíle zvučení a jde se na věc. HE vidím potřetí, tentokrát však měl zvuk do optima dost daleko, takže jsem se v novějších skladbách nechytal. Ty mi přišly rychlejší a v mnohých nasypaných smrštích – podporovaných trochu monotónním Střapovým řevem - evokovaly takové Vital Remains (i vyhrávky byly), v monstrózních pomalejších rifech vítr fouká od Morbid Angel (což je jedině dobře, ty nápady jsou velmi silné). Celkově si skladby netroufám hodnotit, neboť v rozostřeném nečitelném zvuku se posluchač snadno ztratil. Ale deska bude co nevidět, pak už bude možné srovnávat studiový výsledek s jeho živou prezentací a kritika bude příště věcnější.

report_714_px2

Origin jako hřeb večera poněkud zklamali. Při přípravě na koncert samotný se zvučily hlavně bicí pana Longstretha a zbytek se dolaďoval až při vystoupení, což při nejvyšší míře tolerance nedokážu pochopit. Nejsem a ani nechci být soudcem; zda za to může kapela nebo zvukař, nehodlám posuzovat, výsledkem ale bylo to, že první píseň vlastně hrály jenom bicí a do nich se posléze zapojil vokál. Floresova baskytara nikde, o jeho doprovodném vřískotu ani nemluvě (ten nebyl slyšet téměř celý koncert), Paul Ryan jako jediný kytarista sice hraje, ale jeho hru si musíme domýšlet. Postupně se to sice zlepšuje, ale po třech skladbách mám sto chutí odejít. A to myslím vážně! Má tohle člověk zapotřebí? Všechno zachraňoval jako vždy spolehlivý Longstreth, který byl jako jediný pořádně slyšet a o jeho kostru kanonád se dalo opřít. Situace se ale zhruba od páté věci radikálně zlepšila, lidé taky oživli a vlastní koncert pořádně začíná až v jeho polovině. Konečně si tedy příchozí mohli vychutnat tu nepochopitelnou smršť, kdy se jede po celý průběh skladeb totálně na max a sype se tak, že všechny mlynářovy sýpky jsou bez mouky. Malým mínusem byl frontman James, jenž už tak nefrázoval (jako na Informis Infinitas Inhumanitas) a spíše zahuhlaně řval. V pauzách mezi písněmi lidi naoko nazlobeně hecoval, ti na to však docela srali. Vrchní křikloun nakonec dostal jiný druh „feedbacku“ – to když ho uprostřed skladeb jakýsi fanoušek krmil faječkou se zeleným tabáčkem. Jojo, jsi v Čechách, tak hul!
Pár zbytečných vět o Johnu Longstrethovi. Fascinující na tomto člověkovi je, že tu jednu věc, co ovládá, umí nejlépe na světě. Ano, dalo by se psát o technice jeho hry (dvoukopákové koberce hraje na dvojky, posezem připomíná Gena Hoglana atd.), ale lepší zajisté bude, když zájemce odkážu na YouTube, kde se jeho videa dají napočítat v desítkách. Jeho zavalitá postava umožňuje dávat do úderu velkou sílu i bez nějaké očividné tělesné námahy, ten člověk se absolutně při hře nehýbe. Ta grácie a pohoda, se kterou tempa kolem 260 bpm hraje, je nepochopitelná. Kdyby to tak ale nebylo a musel dřít víc než je třeba, tak by zas tu nekonečnou šňůru nemohl vydržet a šlachy by mu brzy řekly „čau“, o tom není pochyb. A co se vlastně hrálo? Vše podstatné. Ze tří íček Portal, Perversion of Hate, Implosion of Eternity; z Echoes Reciprocal, The Burner, Staring from the Abyss a z Antithesis zazněly The Aftermath, Wrath of Vishnu, Finite, The Beyond Within, dlouhatánská titulní Antithesis. Cca stovka příchozích se probudila až v závěru, vyřvali si dvě skladby navíc a konec šmytec.
Ačkoliv se to po předchozích naštvaných litaniích nemusí zdát, Origin zahráli svůj standard, o kterém se drtivě většině podobně laděných skupin ani nesní. Světová špička, která doplatila na zvuk a trochu ospalou atmosféru. Možná by to chtělo na prknech druhého kytaristu… Poprvé s Misery Index to bylo lepší.

Jiné názory

V podstatě by se dalo s Ondrajsem souhlasit, jen s tím rozdílem, že bych to s Origin neviděl až tak zle. A jelikož jsem se na následující dva koncerty/tři dny stal řidičem povozu Obscure Promotion/Heaving Earth/Seada (bubeník Mortally Infected), nebudu plýtvat prostorem u Black Psa a dokořením to u následujících dvou.

12.5.2009 @ Ostrava, Tančírna

Ostravský koncert byl s pražským hodně podobný. Jen s rozdílem zvukovým a počtem fanoušků. Deathmetalové trio po oba koncerty zachovalo totožný line-up, takže i Tančírnu rozehřívali Mortally Infected. Death metal jak řemen. Oproti Praze mi vystoupení neznělo tolik slammingově, ale lépe vylezly ony Disgorge běhanice. Kapela hrála bych řekl jistěji, asi pomohlo mít koncert den před. Heaving Earth hráli opět jistě, ale pražský koncert byl o něco lepší. Zvuk po celý večer byl o něco tišší, nebylo to tak nakouřené jako v Psu. Nebyl tedy tak razantní, ale zato přibylo konkrétních detailíčků. A to samozřejmě velmi pomohlo zvuku Origin, ačkoli basy opět moc nebylo. Trošku škoda, když je vidět, jak Flores hraje. Však když vám trojice muzikantů robotů v šílené rychlosti během 50ti minut přehraje not, že by vystačily kapelám na denní festival, nejste-li

additional_review_8034_283_px1

poslechově připraveni, půjde vám z toho hlava kolem. Set Origin byl stejný, jen končili s Portal. Lidí oproti Praze byly tak dvě třetiny, ale zato živých lidí a došlo i na stage diving, kdy se nejednou přistávalo přímo na podlaze. Řádícímu to ale nevadilo a směle se na pódium stále vracel. Po koncertě se jelo spát, kde proběhlo něco z radostí tekutých i kouřových, viz. fajné pozadí Jamese Leeho ;-)

13.5.2009, Slovensko, Košice, Collosseum

Ve středu vstáváme časně, jedeme nakoupit a obhlédnout areál pro Unholy Fest. Jeho návštěvníkům přeji hodně štěstí… Poté již jen „frrr“ do Košic. Během cesty platím pokutu (Crafter je širší než se zdá), za jízdy fotíme pohoří (ano,

additional_review_8034_283_px3

Tatry), Spišský hrad a šup jsme v Košicích, které mají krásné náměstí.
Collosseum je super klubík. Prostorný, členitý, má potřebné zázemí, akorát pódium se nachází na pavlači, která je zasklená. A to je trošku problém. Zaprvé se musí končit v deset, což při menším zpoždění okrádá poslední kapelu o hrací čas, což se Origin stalo a jejich set tak byl asi o dvě skladby kratší, a zadruhé ta zasklená střecha, s kterou to nemá zvukař nejjednodušší. Ale musím říci, že prvotní strach byl zbytečný a zvukově i toto vystoupení bylo nakonec povedené, ačkoli z těch tří koncertů by si zvuk odnesl bronz.
Line-up tria, které hrálo i ten den spolehlivě, byl širší o místní Contempt. Samozřejmě taktéž death metal, občas trošku zamotanější, ale nějak jsem v jejich muzice postrádal opěrné body, které by mi uvízly v hlavě. K tomu jsou Contempt momentálně bez bubeníka, což kapele, pokud vás k sobě nepřitáhne, na interesantnosti moc nepřidává. A ke vší škodě jejich výstup byl poznamenán technickými problémy zvukaře, kdy nešlo část PA, a tak jen doufám, že příště budeme mít s Contempt příznivější vzájemnou konstelaci.
Ačkoli se Mortally Infected dají zařadit tak nějak, jak napsal Ondrajs výše, mají to, co mi u Contempt chybělo. Opěrné body a něco, co vám uvízne v hlavě, kdy vám nevadí kapelu vidět i potřetí za sebou. A dokonce se mi ten večer líbili více než Heaving Earth, takže MI tleskám a těším se na příště! HE i na Slovensku ve svém pekelném kotlíku opět bez výraznějších problémů našli čertova kopyta, plameny i vidle. Co víc bych uváděl, však to znáte. Immolation, Morbid Angel, Hate Eternal. Alma mater Heaving Earth. Navíc se už i trošku smráklo a show s „pomotávajícím“ se Střapem vprostřed mělo své kouzlo a lidi, kterých bylo toho večera nejvíc (jj, na Slovači se ‘smrti‘ daří), kapelu docenili. A jak Origin?

additional_review_8034_283_px4

Stejně jak s Heaving/Mortally. Výstup nepostrádající hráčskou jistotu (Longstreth se se svým bočním publikem předváděl trošku víc), ani frontmanovu pohodu. James si s tím hlavu nedělá. Z fleku vtipkuje, dává panáky a reaguje na podněty publika. Origin jsou navíc pro svou vyhrocenost i vizuálně zajímavým kouskem, takže zde není žádných pochyb o tom, že tahle kapela ještě nějakou dobu hrát bude. A přičteme-li fakt, že i v tom zmatku umí skladbě vystavit zajímavou kostru, je vyhráno.
Po koncertě balíme, pak na benzínce balíme, kupují se chmelové suvenýry a nonstop čarou až do Prahy. Sečtu-li všechna pro a proti, určitě se mi letos Origin líbili více než když tu byli poprvé. A bude-li tomu osud chtít, máme je tu příští rok zpět!
Díkyčau…

GhAALL-ERKhA by bizzaro


Přispěj do diskuze

@ pf: Vysrat na co? :-)
Ode mě nikdo nic neočekává, protože já nevystupuju na pódiu.

jojo, pf nezklamal

no je pravda, ze se Strap nechal trosku unest no :)
pf: jsi mistr sveta v tezky vaze! :D

kejte, tobě to na koncertech nejde už asi deset let... to taky optimální stav není... nechtěl by ses na to vysrat?

Nešlo přehlédnout jak i přes urputnou snahu to Střapovi nešlo a i jeho počínání po koncertě naznačovalo ne zrovna optimální stav věcí.
Nechci rozjíždět nějaké teorie, jen píšu co jsem viděl.

jak to myslíš?

Po tom co jsem viděl před Origin mě to až tak nepřekvapuje.

jsem ted byl na bandzone a taky na to cumim jak na vrata :-O

cococococo?????

Střap off HE? wosap?

ha..to sem nějak přejel no :)

co treba toto? Collosseum je super klubík. Prostorný, členitý, má potřebné zázemí, akorát pódium se nachází na pavlači, která je zasklená :-)

v těch košicích to bylo open air?

to chapu. taky jsem nejdriv cumel jak vyvoranej, ale bylo to pak cistsi, bylo tomu lepe rozumet atd. no vis jak, vec nazoru ;-) hlavne ze se nam to ve finale libilo ;-)

hm, možná to bylo lepší než poprvé, sám nevím ;-)) mě hrozně rozladil na začátku ten lo-fi noise

k tem Mortally jeste, myslim, ze by pomohlo, kdyby se kluci trosku hybali. aspon v tech slámách ;-)

díkyčau

aktuálně

diskuze