ORIGIN, PSYCROPTIC, ULCERATE, SVART CROWN, LENG TCH‘E, HEAVING EARTH

report

Koncert, o kterém se mluvilo mnohem dřív, než začal. Ulcerate jako headlineři evropského tour? A k nim ještě plný tour bus kapel? Až na krátký set Ulcerate to nakonec pořádající Obscure Promotions vyšlo. Propojila dvě turné zastávky a různorodost žánrů přispěla k tomu, že si každý přišel na své.

Heaving EarthZačátek byl mistrně posunut o hodinu dřív, takže kdo zanechal budování kapitalismu včas, mohl se těšit z prvních Heaving Earth. Obávám se jedné věci, a to, že jsem kluky naposledy viděl snad ještě se Střapem právě před Origin, takže kapitola se Seppem mi je známá jen z cd. Žlabába mě vloni mile překvapil s Brutally Deceased na Obscenu, přesto jsem měl menší obavy, jak k hudbě HE zapadne.

Podařilo se mu to na výbornou, člověk si zprvu musel zvyknout na větší hloubku vokálů, ale Žlabába je prostě takový statný chlapík s hlubokým hlasem :). Hudebně nemá smysl cokoliv řešit, kvalitní porce pekelného death metalu s poctivou prací všech zúčastněných tlačila pěkně, leč mírně to kazilo ozvučení kopáků. Tento jediný neduh ale kapela překonala celkovým nasazením a skvělým citem pro žánr, z kterého si bere inspiraci. Pro toto turné s Ulcerate byla připravena nová skladba, která Heaving Earth lehce zbavuje pekelných kopyt a víc táhne směrem k Suffocation.
 
Leng Tch'eGrindoví Leng Tche mě z desky bavili tak napůl a na Brutalu de facto vůbec, evidentně od těch dob se změnila sestava včetně vokálu. Grind je tatam, kapela se vydala spíše do vod grind/hardcore/deathu s prvky brutal death/deathcoru. Výsledný přednes byl proto rozpačitý. Kapela měla snahu a sem tam i zajímavější nápady se rodily hlavně od kytary, ale hodně často sklouzávali do jednodušších houpavých a nudných poloh. Bicí byly vcelku mdlé a bez energie, tou zase hýřil pěvec Serge Kasongo a spolu s kytaristou Janem Hallaertem částečně napravovali situaci. Průměrný výkon, který veskrze neurazil a ani nenadchl.
 
Svart CrownTo Svart Crown byli jiná lahůdka, Frantíci drtí strunu na pomezí black/deathu. Žánr, který u mě budí značný despekt. Jaký je to v případě těchto chlapíků omyl, jsem se přesvědčil hned začerstva. Fantastický drive, intenzivní nářez, který nedával vydechnout. Ve Francii prostě ví, jak zacházet s těmito žánry. Blackové drápy se zasekávaly dosti intenzivně a hlavě krapet disharmonicky, taková lehká nesourodost, která v tom deathmetalovém kabátu bravurně fungovala. Rozstřeleností a blackovým přístupem připomínali krajany Deathspell Omega, na rozdíl od nich se Svart Crown drží více deathových poloh, které to všechno dokonale podtrhovaly. Kvalitní porce metalu, která oproti loňskému Brutal Assaultu v klubu vyzněla daleko líp. Jediným neduhem byl krátký set, asi jsem nebyl jediný, kdo nabyl dojmu, že hráli méně než Leng Tch’e.
Ulcerate 
Celý večer se předkapely střídaly jak na běžícím pásu na jedněch bicích, takže krátké přestavby pódia zaručovaly menší občerstvovací přestávky. Na Ulcerate ale nikdo nepřišel pozdě, tato dlouho očekáváná kapela nabyla v tuzemsku až kultovního statusu. Aniž by tedy hrábli do strun, Black Pes jim už zobal z ruky. Když spustili, začala apokalyptická jízda. Neurotické, disharmonické riffy - peklo - se valily jeden za druhým. Výkony jednotlivých asi netřeba komentovat, kytary „zhovadilost“, prcek Jamie za bicími přesný jak Švýcar a k vokálům Paula Kellanda dodat jen velký respekt. Jak to dokáže k tak vypjaté hře plně uřvat, se jen tak nevidí.

Ulcerate - JamiePřetechovaný atmosférický post-death metal ničil. Tíživá, minimalistická atmosféra jen se zadními světly dokreslovala zkázu světa. Málokterá kapela dovede přetáhnout hudbu z cd, potažmo její atmosféru, na koncertní prkna, ale v případě těchto hobitů se to vydařilo stoprocentně. Skladby Ulcerate se živou produkcí ještě víc umocnily a jsou dle mého naléhavější. Zároveň jsem se přesvědčil, jak málo Ulcerate znám a jak málo jsem jim věnoval. Poznávám jen Cold Becoming a poslední ohlašovanou Everything is Fire. Zbylé dvě mi visí ve vzduchu (Dead Oceans?). A to byl zároveň jediný mínus, Ulcerate hráli pouze čtyři skladby. Samozřejmě u nich platí kvalita nad kvantitou, ale dvě navíc by samozřejmě neuškodily a loučení s Omens by vypadalo jinak…
 
PsycropticZpěvák Origin a zpěvák Psycroptic zahlásí „What’s up Praha, make some noise“ - poznáte, který z nich je GT Boy? Těmito vtípky se osazenstvo Black Psa po koncertě Psycroptic bavilo. Ano, ano, GT Boy si opět zaskočil na tour k Psycroptic a člověk to málem nepoznal. Nejen z toho důvodu, že nás Zdeněk často učil anglicky (kvůli kapele samotné), ale zároveň i pro vokálové party Tazmánců. Jejich styl a frázování je přesně to, co Zdeňkovi sedí a zvládá na výbornou, není tedy divu, že je za Jasona Peppiatta adekvátní náhradou. Ale Zdeněk samozřejmě zvládal vokály i ke skladbám z nové desky, kterou Australané právě propagují. Jí je taky věnována první část setu.

PsycropticVše opět zvládnuté bravurně, což podporuje fakt, že kapela je za ta leta neskutečně sehraná. Oproti minulé zastávce neměli tak čistý zvuk, takže nevyzněla, řekněme, jistá sterilita, kterou má kapela hlavně na desce Ob(Servant), jinak samozřejmě bez jakýkoliv potíží zvládají jejich verzi technického metalu přenést i do koncertního podání. Dost lidí má Psycroptic za kapelu, kde je „hovno zabaleno do zlata“, Ob(Servant) se tak místy snad jeví, ale novinka je v tomto střízlivější. A stejně působily skladby i naživo. Proto měl koncert skvělý spád a tah na branku - jednodušeji, stejně rychle, efektně a bez zbytečných „keců“.. teda těch českých rozhodně.
 
OriginORIGIN… viděli jste někdy, že by zahráli špatně? NE! Viděli jste, že by měli nepřehulenej zvuk? NE! To jsou asi tak dva základní poznatky z večera. Tahle kapela je prostě bestiální. Longstreth je hovado, Paul Ryan má jedny z nejrychlejších prstů, co jsou naživo k vidění a Mike Flores nehraje na basu ale na houfnici. To, co se zvukově v Black Psu dělo, byl čirý hovadismus.. mě osobně to po půlce setu postupně vyhnalo až k baru.

Jinak ale neskutečná masáž těch nejlepších riffů z kuchyně Origin, zběsilá jízda a skladby nejen z novinky (Finite, Swarm, Expulsion of Fury, Saliga, Staring from the Abyss) ničily na počkání. To by to ovšem nesměli být Origin, aby nám to nepodali tak, že to uslyšíte až na peróně, odkud jsme při předposlední skladbě utíkali na vlak (na závěr prý byla Portal). Pěvec Jason se už Originnapevno zabydlel, starší skladby asi tak skvěle jako James Lee nenaseká, ale zahanbit se rozhodně nenechal. Origin davájí vydechnout jen mezi skladbami, kdy si z toho dělá one-man show právě Jason a láká odvážilce (včetně děvčat) na stage. To, že to lítá hlava Adolf Satan in actionnehlava rovnou do publika, nemá smysl ani zmiňovat. Origin budou asi extrém vždy a jsem za to rád. Výtečný koncert.
 
Až na krátký set Ulcerate to nakonec pořádající Obscure Promotions vyšlo. Propojila dvě turné zastávky a různorodost žánrů snad přispěla k tomu, že si každý přišel na své. Se stejným nadšením a výsledkem jsem z Klánovic odjížděl i já.

Vložit komentář

AddSatan - 10.06.12 17:49:26
he na Zélandu v srpnu Ulcerate "supportují" Nasum, to bude gig panečku... jen bych možná prohodil pořadí :)
brutusáček - 05.04.12 22:54:40
   brutusáček: tam si nebyl ale .)   ??? si pil?
jo klánovice...já myslel neurotic fest....no asi magickej popcorn v kině :)
bizzaro - 05.04.12 22:40:06
tam si nebyl ale .)
??? si pil?
brutusáček - 05.04.12 22:19:24
kdyz mohl vyjit Brutal, proc bych nemohl dohodit par vet k tomuhle, ze jo :)
tam si nebyl ale .)
bizzaro - 05.04.12 17:23:43
kdyz mohl vyjit Brutal, proc bych nemohl dohodit par vet k tomuhle, ze jo :)
bizzaro - 15.03.12 20:48:02
Black_Hand - 19.02.12 11:32:35
Jestli sem to dobře pochopil, tak zpěvák Psycroptic-Čech na konzertě v Čechách mluvil na česky mluvící publikum anglicky???
nekdy cesky nekdy anglicky.
Step - 19.02.12 11:00:18
Jestli sem to dobře pochopil, tak zpěvák Psycroptic-Čech na konzertě v Čechách mluvil na česky mluvící publikum anglicky???
Black_Hand - 18.02.12 18:59:03
jo hrali. urcite. pamatuju si jak to paul vyrvaval na podiu a pak jsem se o tom jeste bavil s jamiem.
Sud - 18.02.12 18:43:33
Ostrava: Burning Skies, Soullessness Embraced, Cold Becoming, Dead Oceans a Everything is Fire urcite hrali Cauecus? Paul rikal, ze na to by prisla rec pri plnym setu a pokud vim, v ostrave meli hrat song navic..
bizzaro - 18.02.12 13:00:26
a co ulcie hrali? caecus
já to věděl, však jsem to říkal v autě na cestě domů ;)
brutusáček - 18.02.12 12:28:51
a co ulcie hrali? nechte me premyslet: cold becoming, soullessness embraced, caecus, everything is fire...a dalsi uz si nevybavim. ale tydle jsou jisty.
no víc toho ani nehráli :)
Black_Hand - 18.02.12 12:02:27
origin prehuleny a psycraci ne? asi jsem byl na jinym koncerte :)). a jamieho kopaky jsem musel hledat lupou :P. a co ulcie hrali? nechte me premyslet: cold becoming, soullessness embraced, caecus, everything is fire...a dalsi uz si nevybavim. ale tydle jsou jisty.
Adolf Satan - 17.02.12 12:10:15
bizzaro: jo jo možná bych se teď zbláznil spíš kdyby to přestalo :))), ale radši to zbytečně nedráždit a přesně, se špuntama (i levnýma z lékárny) se dá poštelovat, aneb "buď sám sobě zvukařem" :) hm setlist, až tam mi plně došlo, jak je Ulcerate tvorba svým způsobem "monolitická", zvlášť poslední deska (ne že by mi to v jejich případě vadilo, naopak), Dead Oceans a Everything is Fire, možná Burning Skies nebo Cold Becoming (?) mj. setlist z Ljubljane ze včera (ZÁVIST!!) http://www.setlist.fm/setlist/ulcerate/2012/orto-bar-ljubljana-slovenia-3de918f.html
DW - 17.02.12 09:28:41
http://www.earplugstore.com/alpinepartyplug.html Odtud sem je bral za czk http://www.auris-audio.cz/spunty-do-usi-na-koncerty-a-disco firma dělá rozličný typy, dražší, rád si připlatim, pokud to bude za něco stát.. Nejprve ale musim otestovat v terénu tyhle..
bizzaro - 17.02.12 09:21:55
Ale jak říká Adolf, člověk si na tinnitus za ty roky zvykne, co mu zbejvá
cha, uz s tim ziju roky a proste... vam piska v usich a huci v hlave :))
hele já sehnal z NL od Alpinu z termoplastu a cajk.. Proti pěnovejm nemám naprosto nic, ale pak neslyšim vejšky a celkem se v tom basovym rachotu ztrácim v tom, co bandy hrajou občas, což mě přirozeně štve :)..
dej nakej odkaz, jak ty Alpiny vypadaj, mrknu. penaky orezavaj, ale jak pise CrusT, taky si je davam jen na kraj ucha, aby mi basy nevymlely mozek
yarrdesh - 17.02.12 05:05:37
no a jakej byl teda setlist tech zevlandskejch vredu? vycumla to nekdo zpoza predkoží? pro me vrchol vecera, kdyz ten vyvolavac od kolotocaru (pristupte blize, pany a damove, uvidite nevidene, ano, nebojte se, treba vy tam pane) z origin chtel naucit domorody lid skakat z podiapozitivu, prichystal si nosice a kdyz do nich vletel, tak ho nekdo hnedle zazdil skokem na nej jeste na tech rukoum aby se z ty diskoteky probral :) psychroptič pro me trochu strasidelny, vidle par chlevu preci jen vykydaly a zvuk si nadiktovali neumernej - basa s prehulenejma kopakama se zvukove kopala az v praskot mi prislo. ze svartu me bavily kytary, jinak moc hiphop rovnota , pro 4/4 chodim na tucku, ne na metal, sakrble ankrble.. ulcerate ulet, sunn :O))) by se od nich mohli konecne naucit, jak se ma delat kytarova stena - komplexni, propracovana, pokroucena, harmonicky zajimava - proste progresivni murárí! jo a zdalo se mi to, nebo meli ori-gin-vodka-rum na pozadi pustenou vysamplovanou druhou gitárů? coz se jim nekdy ke konci zesralo a zvuk krapet schudl, jak po navsteve exekutora.
DW - 16.02.12 21:30:27
hele já sehnal z NL od Alpinu z termoplastu a cajk.. Maj speciální vývody ven, můžeš si i korigovat míru bordelu co pustíš dovnitř, prostě deluxe funkce :)) Zatim nemůžu soudit jak pracujou v terénu. Cena i s poštou pětikilo, v nejhorším klidně i přitlačim, chci na starý kolena taky ještě něco málo slyšet.. Proti pěnovejm nemám naprosto nic, ale pak neslyšim vejšky a celkem se v tom basovym rachotu ztrácim v tom, co bandy hrajou občas, což mě přirozeně štve :)..
Crust - 16.02.12 21:06:48
jestli to kurva aspoň propouští nějaký zvuky a ne jak ty levný srance z lékárny..
mne ty levny nevadi, preci jen clovek si tu miru propustnosti muze korigovat podle toho, jak hluboko je ma zastrceny ty "hi-fi" od Etymotic jsou zvukove urcite lepsi, ale po 2 hodinach v uchu uz dost neprijemny, protoze holt nejsou z mekky peny
DW - 16.02.12 20:16:19
ad přehulenej zvuk: vlastně důvod, proč sem se nemohl akce zúčastnit, i když mi to trhá kloaku.. Ale jak říká Adolf, člověk si na tinnitus za ty roky zvykne, co mu zbejvá. Každopádně všem (i prozatím zdravým slyšícím) asi doporučim pořídit o něco dražší muzikantský špunty, teď je jdu testovat na Misery Index, jestli to kurva aspoň propouští nějaký zvuky a ne jak ty levný srance z lékárny.. Některejm zvukařům trhat ruce, volume doprava se lepší zvuk neudělá, dementi.
k.eight.a - 16.02.12 19:23:51
Hoj Brute, fakt povedený report! Červenám se... :-))
satris - 16.02.12 18:18:48
Dobrej report, viděl to hodně podobně:-) super koncert a fajn společenská událost:-)
Adolf Satan - 16.02.12 15:10:01
Mě už píská v uchu 4 roky nepřetržitě :)), ale člověk si zvykne, jako na všechno... Od jisté doby na většinu koncertů jedině se špuntama do uší...pro jistotu (ale zvukaři jsou často fakt hluchý hovada to je fakt), i když ke zvuku Ulcerate bych třeba neměl výtek, nebo asi by to šlo i lépe, ale v pohodě to bylo...
brutusáček - 16.02.12 14:31:36
no tlak to byl ohromnej, ale jak jsem nakonec utekl tak jsem se zachránil ale na jedno ucho jsem byl taky chromej chvilku..
Morbo - 16.02.12 14:06:34
Nemyslim přímo basáka. Spíš obecně basový frekvence, který posílal zvukový technik do PAčka, který na to absolutně nebylo stavěný, do sálu, který tomu absolutně neodpovídal. :) Po cestě do Prahy mi ve vlaku Dharm řikal, že neslyší na pravý ucho. Já ráno zjistil, že mi v pravym uchu píská. Já nevim, je to nutný?
brutusáček - 16.02.12 13:46:10
njn to jsou ti basáci prostě, zvláštní národ :)
bizzaro - 16.02.12 13:31:07
škoda, že si Jurgenovy triggery vůbec nerozumněly s neznámými kopáky. Výsledný efekt byl strašně zmatečný. ULCERATE výborná atmosféra.. jen vnímat tu atmosféru, byl zajímavý zážitek. ORIGIN masírka, výborná show. samotná hudba byla zbytečně přehlušovaná pulzujícím duněním basových frekvencí.
!
Morbo - 16.02.12 13:00:49
Jo, byl to fajn večer. HE klasika, ale škoda, že si Jurgenovy triggery vůbec nerozumněly s neznámými kopáky. Výsledný efekt byl strašně zmatečný. Celkově zvuk poznamenaný první kapelou večera a poloprázdným sálem. Ale poprali se s tim statečně. LT víceméně nezájem z mojí strany, tohle mi nic neřiká. Ale sledovat frontmana byla tak jednu a půl písně docela zábava. SC mocný zvuk, mělo to koule, ale hudebně mi to neřikalo vůbec nic. ULCERATE výborná atmosféra - víceméně, jak jsem čekal. Možná jsem jen doufal v trochu čitelnější zvuk. Nemám to až tak najetý, takže jsem se v tom dost ztrácel, ale jen vnímat tu atmosféru, byl zajímavý zážitek. PSYCROPTIC super, přesně, jak jsem čekal. Trochu úchylná hlasitost, přehnané kopáky v mixu, ale jinak fajn. ORIGIN masírka, výborná show. První půlka vynikající, v druhé půlce už to s hlasitostí bylo trochu za hranicí snesitelnosti a samotná hudba byla zbytečně přehlušovaná pulzujícím duněním basových frekvencí.
martin - 16.02.12 12:34:33
"ničily na počkání" :D Pekny report, zacinam trochu litovat, ze jsem nebyl...
brutusáček - 16.02.12 11:58:07
Jason si na obscenu užije skákáníčko :)
bizzaro - 16.02.12 11:48:45
fantastikej koncert a skoro po celou dobu super zvuk. Svart prekvapeni a vrazda, Ulcerate bych cekal malicko vic (mozna tim, ze jsem fotil, tak mi neco i unikalo), ale bylo to mocny. nasypanej post-metal s Jamiem, uf. Psycroptic zvuk neuveritelnej, jen novy veci znej trosku vic "vidlovite", pujdcenej basak z Divine Heresy me trosku sral. Origin husty husty... v takovyhle forme jsem je nevidel. Jason za mikrakem mi k nim sedi, borec roku! a Adols hned po nem ;-)

Zkus tohle