Články

přeposlat článek tisknout

PREJUDICE, Pessimist, Desacrated Dreams, Murder Persons

  • kdy: 14.4.2001
  • kde: Brno, Kashmir

Do tohoto koncertu jsem vkládal docela velké naděje, vzhledem ke složení kapel a prozatímním dobrým zkušenostem s nima. Především na Prejudice jsem byl zvědavěj, protože na posledním koncertě v Práglu potěšili.
Do Kashmirského klubu vstupujem s hodinovým předstihem (tak moc jsme se zas netěšili, jenom jsme se stali obětí Aďoulových manipulací) a vyčkáváme co se bude dít. Žádné historky ze zákulisí nepřipojím, protože se stejně nic neděje, na sále jsme v podstatě sami.
PESSIMIST vyměnili bubbeníka, nechci být zlý, ale ten chlápek hrál shit. V každém případě jsou P. pořád jedna z těch top českých kapel, které se aspoň snaží hrát technicky. Budiž jim za to sláva, dík a chvála. Jisté je ale jedno – nehrejte prosím už nikdy ten cover od Cynic. Nejen že skoro nešlo poznat, kterou písničku to hrají, ale navíc tím prolomili dosud závazné tabu nemrvit dokonalé kompozice Cynic, Atheist a Pestillence.
Po chvíli odpočinku se Pessimist vrací na pódium, tentokrát už ale jako DEATH REVIVAL. Klidně uznám, že mě tvorba Death nikdy neoslovovala (a imaginární bič mi už sviští po zádech) a jejich covery od Pessimist mě zajímají ještě míň. Od Zasvěceného se mi ale dostává ujištění, že to stejně za moc nestojí, ovšem kromě basy, která je prý skvělá. Mě osobně zaujal jen zpěv, který se po mém soudu docela obstojně snažil posazovat i do obtížných poloh.
Další na pódiu jsou zahraniční stars DESACRATED DREAMS (slováci). O nich jsem si na papírek, kde shromažďuji aktuální poznámky, zaznamenal jen „srajda majda“. Nezbývá než souhlasit s letákem, který o nich prohlašuje, že mají přímočarý až surový sound. Jenom s tím rozdílem že pro mě je to mínus. Následuje velká neznámá MURDER PERSONS. Docela hezká a sympatická zpěvačka Jana to na pódiu dobře rozjela. Bohužel její vokální projev za její fyzičkou a nasazením dost zaostával. Byl popravdě řečeno skoro jako zpěv nechvalně známých Sacralis. Kytara zase připomínala Fleshless, ale to v tom dobrém smyslu. Bicí automat nikdy hudbě na kvalitě nepřidá, ale tohle byl zvlášť mizernej krám. Toto hodnocení vyznívá sice dost negativně, ale vystoupení téhle kapely se mi kdesi v koutku duše přece jen docela líbilo. Je ale čas odchodu do bagetovny na mlsouna a do sálu nás při návratu už zvou svými tóny ABSURD CONFLICT.
Už dávno pro mě nepatří do hudebního suterénu a tak jsem poměrně s chutí absolvoval jejich vystoupení. I když chvílemi klouzalo do naivity a zpěv taky není zrovna jejich silná stránka, bavil jsem se dobře. Sice bych prozatím nehauroval silnými výrazy jako „šlapou Vuvru na paty“, jak jsme se měli možnost dočíst v nejmenovaném super-profi zinu ;-)) ale je to podle mě dobrá kapela, která se pořád zlepšuje a stoupá.
No to už se ale pomalu celý večer chýlí ke svému vrcholu – vystoupení zahraničních stars (a tentokrát ne ze slovenska) PREJUDICE. Jak jen popsat jejich hudbu? No v každém případě neodpovídala tomu, jak nehorázně dlouho se zase chystali a zvučeli. Zatímco v Praze jsem z nich měl dobrý pocit, teď mě trochu zklamali. Čekal jsem něco technického, něco mocného. Ale to co předvedli na pódiu se nijak nevymyká koncertovému průměru. Kytarista nutil posluchače k potlesku, to mě vždycky sere. Navíc se už hlásí únava, částečně fyzického, částečně psychického rázu. Takže asi v polovině vystoupení odcházím na rozjezd a na stráži nechávám osamoceného Aladara.
Řečeno sloganem – fajn koncert, zahraničí zklamalo.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze

aktuálně

diskuze