Články

přeposlat článek tisknout
PRONG, KLOGR

PRONG, KLOGR

  • kdy: 12. 4. 2014
  • kde: Praha, Nová Chmelnice

Na tuhle akci nikdy nezapomenu a navždy se u mě zapíše do toho nejlepšího, co jsem měl kdy na pódiu možnost vidět.

Na tuto událost jsem čekal 20 let! Když se ke mně jako malému smradovi dostala kazeta „s očíčkem na vidličce“ (album Cleansing), hodně to změnilo můj pohled na hudbu. Na znovuobnovené Prong, kteří se v Praze zastavili v roce 2002, jsem se bohužel nedostal, tudíž mě zpráva, že se sem opět chystají, opravdu dostala. Vzhledem k tomu, že prvních 100 fans mělo dostat cd s věcí z nového alba, snažil jsem se být ve Chmelnici na čas. Hlavní, co jsme však s kámoši řešili naproti v hospodě, byl zvuk, s jehož kvalitou není Chmelnice zrovna dvakrát spojována. Okolo osmé se dostáváme do sálu, kde na nás cd ještě zbylo, ale ještě dřív než pivo proběhl nájezd na merch, kde jsem si pořídil triko k nadcházející desce Ruining Lives a sedmipalec s další věcí ze zmíněné novinky. A vlastně jsem si v tom všem slintání nad merchem ani nevšiml, že předkapela už začala hrát…

Prong si přivezli Italy KLOGR. Potěšila mě skutečnost, že zvuk byl skvělý. Ne ani tak kvůli Klogr, ale kvůli tomu, že to byla dobrá předzvěst setu Prong. Co už mě potěšilo méně, byla samotná kapela. S Prong toho moc společného neměli. Bylo to… neslané, nemastné a nerozeznali byste je od další hromady kapel, co hrají podobný styl. Jakýsi modernější melodický hard rock s příchutí alternativního metalu dnes hraje kde kdo, Klogr do toho ale stíhají vykrádat ještě sami sebe. Všechny písně, co jsem slyšel, mi totiž přišly jak přes kopírák. Nepříjemný hlas za mikrofonem byl italský ekvivalent Honzy Toužimského a nudné bicí i kytarové linky mu moc nedopomohly, ale ani nasazení nijak nepřesvědčilo. Abych ale jen nehanil, zahrané to bylo v pořádku, a komu se líbí zmiňovaný žánr, mohl být vcelku spokojen. Nicméně tu jsou mnohem lepší kapely podobného ražení.

Chmelnice se mezitím zaplnila tak akorát. Sál nebyl poloprázdný, ale ani tak narvaný, aby se člověk nemohl hnout, proto bez problémů parkujeme v první řadě. PRONG jsou v podstatě Tommy Victor Band a jeho příchod také vzbudil největší ovace. A hned se jede zostra. For Dear Life z druhé desky Beg to Differ a všem nám spadla čelist, protože takhle skvělý zvuk jsem léta neslyšel. Každý nástroj lezl tak neuvěřitelně čistě a zároveň konkrétně, až z toho mrazilo po zádech. Ihned za otvírákem následovala titulka ze stejného alba. Na těchto starších věcech byla skvěle slyšet moderní produkce, kde bylo vše hozeno více do groovu, a to samé platí i pro první dvě věci z alba Prove Your Wrong, které zazněly hned potom. Tommy Victor je na pódiu jak ryba ve vodě, a proto neustále chodil ze strany na stranu (ve tříčlenné kapele není zas takový problém) a publikum hecoval. Do setu pak byly zapracovány i dvě věci z nového alba. Titulní Ruining Lives, která je klasická prongovina, začíná temně a přes hravý refrén nakonec skončí u drtivé thrashové jízdy, druhá Turnover, je i na sedmipalci, je zase melodičtější skladba ve stylu Rude Awakening, která ten večer samozřejmě zazněla také, a vzbudila překvapivě asi největší ovace. Nebyl by to ale Prong, aby se Turnover nakonec nezvrhl v brutální groove/hc jízdu. Jinak Prong hráli, vyjma comebackové Scorpio Rising, z každé řadovky (škoda, ale na nějakou to padnout musí), nejvíce se ale samozřejmě hrálo z nejúspěšnější desky Cleansing, která byla zastoupena prvními pěti skladbami.

ProngProng celý koncert hráli s naprostou lehkostí a vše hráli naprosto přesně (turné nejede Tony Campos, nicméně jeho náhradník zahrál výborně), nikoli však strojově. Tommy má naprosto osobitý styl plný pískaček a sekavých riffů a každé hrábnutí do kytary bylo díky skvělému zvuku nádherně slyšet, za bicími Art Cruz zas předvedl skvělou smršť přechodů a naprosto přesnou profesorskou hru.

Ačkoli lidí nebylo zas tak moc, vytvořili skvělou atmosféru a dokonce došlo i na menší mosh-pit (ještě teď mě bolí za krkem). Po skladbě Power of the Damager se kapela uchyluje do zákulisí, ale divoký řev fanoušků je ihned žene zpět, takže zakončeno bylo vše standardně, a to věcí Prove Your Wrong.

Za život jsem viděl opravdu stovky koncertů, ale tohle byla jedna z těch akcí, kvůli kterým chodím na koncerty a dělám muziku, protože něco takového se fakt nevidí každý den. Po koncertě pak proběhlo focení se skvěle naladěným Tommy Victorem, který je vskutku velký sympaťák a žádného fanouška neodbyde. RESPEKT! Už teď vyhlížím další zastávku Prong. PROVE YOU PRONG!
 
Setlist:

  1. For Dear Life 
  2. Beg To Differ 
  3. Irrelevant Thoughts 
  4. Unconditional 
  5. Eternal Heat 
  6. Lost And Found 
  7. Ruining Lives 
  8. Third From The Sun 
  9. Cut-Rate 
  10. Rude Awakening 
  11. Turnover 
  12. Carved Into Stone 
  13. Broken Peace 
  14. Whose Fist Is This Anyway? 
  15. Snap Your Fingers, Snap Your Neck 
  16. Power Of The Damager
    ---
  17. Close The Door 
  18. Another Worldy Device
  19. Revenge...Best Served Cold 
  20. Prove You Wrong

Jiné názory


Přispěj do diskuze

Jo Tommy je masér!:)

Pravděpodobně nejlepší koncert, kterej sem kdy zažil (spolu s Judas Pries před 2 roky v Pardubicích). Vše vyšlo naprosto na jedničku - od skvělého zvuku, přes úžasnou atmosféru i (vcelku překvapivý) počet fanoušků, setlist, nasazení až po velmi sympatické vystupování kapely. Tommy je správnej lídr a showman, ale přitom to není žádnej egomaniak. Hodně se mi líbilo jak komunikoval s publikem; sestoupil z pódia mezi fanoušky a přitom valil na kytaru. Sám byl očivině s koncertem velice spokojen (podle jeho přispěkvu na Twitteru: 'Wow Prague was a surprise. Best show I've ever played in Czech Republic'). Taktéž jej potěšilo, když sem na něj vybalil svou sbírku Prong k podpisům. Fakt sympaťák a muzikant jak má být. Takže taktéž mám zážitek na celý život, v uších me píská ještě dnes :-) CUT RATE

fotky zde - duzl.rajce.idnes.cz/Prong_12.4.2014/

video z prahy asi ne, ale tady je skoro celej koncert z Menchesteru se stejnym setlistem z 2.4. - www.youtube.com/watch?v=ZZqTY8Zok-k&list=UUAK7DX7aG7rh_O5_1Qu5o4

jediný, co tam chybí je Turnover (ten je u clanku)...a Prove You Wrong

Koncert byl absolutně boží, naprosto souhlasím s reportem, ta cesta z Ostravy se sakra vyplatila, zážitek na celý život nebo minimálně do dalšího koncertu Prong :) Mimochodem ten singl Absence of Light je špica! Každopádně se chci zeptat, má někdo nějaké fotky nebo videa? Na internetu je zatím tento jediný report a jinak nic.

no já si to myslel:) - řikal sem si že to neni on...ale hledal sem na netu jak vzteklej a nenašel sem nikde žádný info o náhradě. Všude ofiko s kapelou Alex Rodriguez, i tu novou desku měl snad nahrát on, tak sem si řikal že to asi fakt je on, zas tak dopodrobna jeho ksicht neznám:) Vidim, že už Bizz opravil...dik:)

jinak koukám, že tady to píšou:) - gunshyassassin.com/news/prong-recruit-former-winds-of-plague-drummer

Pěkný článek, díky za něj. Koncert to byl v každém případě vynikající!
Jen jedna malá chybka, na bicí nehrál Alex Rodriguez, ale Art Cruz :-)

Pěknej report...škoda, že mi to nevyšlo...respect!

řádnej koncert jak má být!

aktuálně

diskuze