Prosincové koncerty 2018

Prosincové koncerty 2018

Předvánoční koncert Panzerballet je opětovnou povinností. Dále se v prosinci nejvíce těšíme na koncerty Revocation s Archspire a Zhrine s Ulsect.

V průběhu loňského roku jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

sobota 01. prosince

REVOCATION + ARCHSPIRE + SOREPTION + RIVERS OF NIHIL (Club Puschkin, Drážďany, Německo) – FB event

DR: Marasťáci, nechce se vám trpět na D1 do Brna? Já bych zkusil Drážďany!

P. L. F. + NEEDFUL THINGS + KAOSQUAD (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: P. L. F. (aka Pretty Little Flower nebo Pulverizing Lethal Force) a jejich oldschool grindcore s výrazným vlivem thrash a death metalu mě sice nikdy nějak extra z nahrávek nevzal (byť minimálně Devious Persecution… lze k poslechu doporučit), ale živě to byla už kdysi na Obscenu a hlavně před 4 lety na 007 až překvapivě energická a skvělé zahraná smršť. Mj. sype tu Bryan Fajardo (Noisear, Cognizant, ex-Gridlink, ex-Phobia atd.). Support je rozhodně adekvátní.

neděle 02. prosince

MASTER'S HAMMER + NIFELHEIM + BOHEMYST (SONO, Brno) – FB event

mIZZY: Že prý poslední koncert MH před odmlkou a speciální set 110 minut. Sice na Brutalu to nebylo úplně super, ale koncerty ve Futuru a následně v Roxy byly výborné. K tomu navíc Nifelheim, takže není co řešit.

pondělí 03. prosince

ORCHESTR BERG (Veletržní palác, Praha) – FB event

AddSatan: Koncert s tancem. Zazní skladby Arvo Pärta – Tabula rasa, Pera Nørgårda – Constellations a Martina Klusáka – Eclipse.

REVOCATION + ARCHSPIRE + SOREPTION + RIVERS OF NIHIL (Melodka, Brno) – FB event

LooMis: Škoda, že se tahle nadupaná sestava nezastaví v Praze. Jasně, do Brna to není daleko, ale bohužel denní plán bude toto pondělí jiný.

brutusáček: I v prosinci si užijeme trocha toho tech metalu, byť celý večer táhnou neúnavní thrash/deatheři Revocation, kteří na předloňském Brutalu ve dvě ráno na zadní stage předvedli perfektní set, takže o zábavu postaráno - žádá si to rychlý výsadek v Brně.

bizzaro: Jasná akce prosince. Tady není nutný žádný komentář, každé tech/prog ouško musí na Melodce naladit frekvence!

středa 05. prosince

THE CHASING MONSTER + ELBE + INDRID COLD (Underdogs', Praha) – FB event

LooMis: Pohoda a rozjímání ve smíchovském klubu s nadějnými tuzemskými Elbe Martina "Spacoshe" Peřiny.

INGESTED + EXTERMINATION DISMEMBERMENT + STILLBIRTH (Modrá Vopice, Praha) – FB event

brutusáček: Předmikulášské tlačení na pilu v Modré Vopici.

čtvrtek 06. prosince

WWW + JEŽÍŠ TÁHNE NA BERLÍN (Cross Club, Praha) – FB event

DR: Docela silná sestava. WWW navíc s novým materiálem...

mIZZY: Křest nového alba WWW byl super, takže bych to viděl na repete.

WALTARI + POP KILLERS (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: Kärtsy Hatakka se svojí crossoverovou partou byl u nás za dob mládí častým koncertním hostem a jako student jsem na jejich koncerty chodil hodně rád. Vždycky to byla zábava a věřím, že bude i tentokrát.

pátek 07. prosince

WALTARI + THE SWITCH (R-klub, Chrudim) – FB event

DR: Já bych Finy hrooozně rád viděl, ale do Prahy to o den dříve nedám kvůli práci. Kdyby se mnou někdo jel do Chrudimi, napište mi, budu moc rád.

BUGMEN + HISSING FAUNA + TRUE FIR (Underdogs', Praha) – FB event

brutusáček: Nejlepší české ug indie na tradičním místě.

LUNCHMEAT FESTIVAL PRESENTS: EMPTYSET AV LIVE (Klášter sv. Anežky České, Praha) – FB event

AddSatan: Temné, industriálně/experimentální drone/(post-)techno Emptyset už jsem letos jednou viděl, ale možná si dám (nejen) díky příslibu místa, projekce (a klidně uvítám ještě mohutnější zvuk než ve Wroclawi) repete. I ambient Stanislava Abraháma mě živě loni celkem příjemně překvapil, další čtyři vystupující zatím neznám.

LINE GATE + LAMASSU + SWEEPS04 (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Jako alternativa k Emptyset se nabízí tenhle komornější ambient/drone/doom dýchánek, možná půjde alespoň částečně stihnout obě akce (?).

sobota 08. prosince

THE LEGENDARY PINK DOTS (Café V lese, Praha) – FB event

AddSatan: (V jistých kruzích jistě) legendární psychedeličtí experimentátoři po dvou letech opět v ČR.

CELEBRARE NOCTEM FEST V (Alter Schlachthof, Wels, Rakousko) – FB event

mIZZY: Již tradiční výlet na předvánoční black metaly v Rakousku. Letos zde vystoupí Gaahlův Wyrd, Whoredom Rife, Dead Congregation, Zhrine, Kringa, Kosmokrator a další.

úterý 11. prosince

ZHRINE + ULSECT (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: Sice obě kapely uvidím o tři dny dříve na festivalu v Rakousku, ale v Praze na ně zajdu též. Minimálně atmosférický death Islanďanů Zhrine si pozornost zaslouží. Na Brutale i následně ve Vopici zahráli skvělé koncerty, což se bude jistě opakovat i tentokrát.

brutusáček: Víc než dobrá kombinace. Ulsect už Underdogs smetli a Zhrine odvláli Modrou Vopici i Brutal, v Underdogs se budou honit techničtí čerti.

bizzaro: Oujé, a ani v Praze se nudit nebudeme. Neurotici nadopovat neurolem, harmonici vybavit špunty do uší.

středa 12. prosince

DNA + STRANGEFEELINGS (Rock Club Kain, Praha) – FB event

LooMis: V Kainu jsem nebyl ani nepamatuju. SF si zase asi po 2 letech teda znova vyposlechnu.

čtvrtek 13. prosince

PANZERBALLETT (Klubovna, Praha) – FB event

DR: Po necelém roce jsou tu opět. Viděl jsem třikrát a musím zas.

LooMis: Honza Zehrfeld podruhé během jednoho roku na stejném místě, ale tentokrát s odměněnou sestavou. Rozhodně bude stát za to!

brutusáček: Letos Panzerballett na tři krále končili Vánoční období, tentokrát nám Johan zahraje meshujazz koledy před ježíškem.

bizzaro: Není to ani rok, co se vyprodaná Klubovna div nerozpadla pod náporem zmatikovaných koled a nemám pochyb, že ani tentokrát tomu nebude jinak.

pátek 14. prosince

DEFEATED SANITY + INGESTED + ABROGATION (Bandhaus, Lipsko, Německo) – FB event

DR: Současní lídři BDM mají koncert poblíž našeho státečku, tož to by stálo za výjezd...

UNSOLVED CASE + THALIDOMINE + BRAUNCHOLDA (Hudební bar Ponorka, Kralupy nad Vltavou) – FB event

mIZZY: Na první pohled nezajímavá HC tancovačka v Kralupech. Jedná se ale také o první koncert Brauncholdy, což je projekt, na kterém se mimo jiné podílí Tom z jazzových Ploy a Cholda z post-metalových FDK. Snad to bude prdel.

SILVER ROCKET VÁNOCE (007 Strahov, Praha)

brutusáček: Tradiční vánoční nadílka s benefitem pro Sedmičku. Tentokrát zahraje Plešatá Zpěvačka, Nesbitts Inequality a fantastické uskupení Severní Nástupiště. Přijď, přines dárek a čekej až dostaneš svůj.

sobota 15. prosince

EXORCIZPHOBIA + MADAFAKA + BEAST WITHIN THE SOUND + CRIPPLED FINGERS + MELTDOWN (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Asi poslední koncert před Vánocemi a bude to fofr od začátku do konce. Býsti jsou jasný!

CHRISTMAS MAZEC II. (U vodvárků, Kolín) – FB event

bizzaro: Týnecký mazec zimní verze s Godless Truth, Elysium, Horrible Creatures, We All Gonna Die, Soul Decoder a Scars of the Insane. Super sestava, no jedu!

sobota 22. prosince

TOBY DRIVER + SKY TO SPEAK + DEL JUDAS (Café Vítkov, Praha) – FB event

AddSatan: Důstojná oslava zimního slunovratu. Evidentně dorazí i Jidáš a možná i Gottwaldův duch!

JSt: Toby Driver z famózních Kayo Dot se nám vrací do Prahy na Vánoce, tentokrát s kapelou (!), se kterou bude prezentovat především aktuální, zvukově košatější a velice povedenou desku. Jako support se představí brněnská abstraktní až newageová elektronika s vlastními vizuály Sky to Speak a gotické country Del Judas. Celé to proběhne v kavárně na střeše vítkovského památníku. A možná přijdou i COOP DJs. Leave the Christmas tree unturned, leave no františek unburned!

neděle 23. prosince

CHRISTMASSACRE FESTIVAL (Unleaded coffee, Brno) – FB event

bizzaro: Pokud mi to vyjde, podívám se do Brna v prosinci 2x. Godless Truth, Melancholy Pessimism, Ybca a násilnej thrash Gotterdammerung mi za to stojej. A navíc ty Vánoce...


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Jo, Driver velmi příjemnej. Bavil mě i ten depešáckej cash.

Toby Driver včera s kapelou famózní, Avignon a Anamnesis Park místy vyloženě zimomravkový / pocit naprostýho blaha, mj. v Smoke-Scented Mycelium mě dost bavil ten divnej bicí pattern, na nahrávce to až tak nevynikne, ale živě zajímavý, příjemně překvapily i aranže starších songů s houslema, nebo i Scaffold... v Tobyho verzi místo Bridget ... místy mi to teda přišlo až zbytečně nahlas (výšky), ale převážně i zvukově dobrý / vyvážený...
a vůbec celkově hodně fajn / divnej (v dobrým) večer a závěr roku...

js: ono se to postupně dostalo i do jiných poloh, ale asi první třetina/polovina jak říkám... se vlastně divím, že ses nad tím neošíval víc než já :) ... ale jo, byli fajn.
stejně jako bych čekal, že tě Emptyset vezmou stejně, ne-li víc než mě (resp. kohokoliv dalšího s kým jsem se o tom pak bavil) a ono to bylo naopak :)

   AddSatan:
trochu generičtější dark ambient
  


prosím?:))) těžký šamanství s extrémním množstvím detailů, dark ambient (ale třejmě solidní) hrál ten večer akorát v Punctu (Lamassu).
Emptyset mě naopak nebavili, doufal jsem, že to naživo bude fungovat líp, což x lidí popisovalo, ale spíš naopak

Emptyset v klášteře super, zvukově ještě mohutnější a drtivější než ve Wroclawi (okna to ustály jen tak tak :) ), dobrý i světla a projekce, vlastně celkem úsporný, ale k té syrové hudbě se to hodilo... jediná malá výtka, že některý ty tracky jsou krátký a není to víc provázaný... Stanislav Abrahám taky dost fajn experimentální ambient/noise (?), Thistle taky fajn, sice takovej trochu generičtější dark ambient (z části mi to připomínalo něco od Lustmorda), ale fungovalo to...

orchestr Berg - Nørgård zajímavej mix postupů z konce 19. století a avantgardy/moderny 1. pol. 20. století (?), dynamický, energický... Klusák překvapil, možná i nejvíc (protože jsem moc nečekal?), hodně pěkný "ambient/drone" tok, z kterýho se vynořovaly zajímavý detaily... Pärt taky fajn, ale bavil mě nakonec nejmíň, asi je to na mě až moc hezký/líbivý... ale něco do sebe to mělo, nejlepší až závěr, když se to začalo "rozpouštět"... tanečníky jsem spíš ignoroval, asi to tam sedělo, ale mě tyhle věci moc nezajímají...

Hej, tak včera Zhrine i Ulsect (a samozřejmě i další kapley) v Rakousku na Celebrare Noctem naprosto super! Zvuk totální bomba, krásně čitelnej, ale zároveň to mělo tlak i atmosféru. Preciznost hudebníků top, pohled na bubeníka Ulsect psycho, výběr skladeb taky super. Ulsect o 100 % lepší než minule v Underdogs, Zhrine podobně jako na Brutale + nové songy. Více bude v reportu snad někdy do týdne.
Každopádně úterní Underdogs je povinnost, jen teda doufám, že to nezkurví zvukař. Jedou bez svojeho a v Rakousku to zvučil týpek, co si pouštěl furt Meshuggah, takže asi technickej death metal docela dává :)

mají volno jo? jsem podle dosavadního rozpisu myslel, že se dostanou nejdál do Berlína a Mnichova a pak to otáčej na západ (ty přesuny jsou teda místy fakt podivný, ale to se někdy stává) ...jedině, že by 7. 4. po příletu z Moskvy? :)

jinak 350 mi přijde ok, max. 400, víc bych neriskoval, za tak "velký" nejsou... (a sám bych za ně víc nedal :) )

klidně pětikilo?:) resp. 350 mi přijde jako minimum, který rozhodně není nijak drahý, nad 500 bych nechodil

aktuálně

diskuze