Články

přeposlat článek tisknout
RAGE, TÝR, COMMUNIC

RAGE, TÝR, COMMUNIC

  • kdy: 22.3.2012
  • kde: Praha, Matrix

Koncerty melodického metalu, kde je kvalitních interpretů jak šafránu, nevymírají, ale jejich počet pak má za příčinu vždy vysokou návštěvnost. Tentokrát oprávněně, RAGE se svými hosty museli uspokojit většinu přítomných.

Posluchači heavy, power a speed metalu si zvláště v poslední době stěžují, jak málo vychází desek a hned druhým dechem dodávají, že co do koncertů je to ještě horší. Proto byl koncert německé veličiny RAGE pro všechny fanoušky milou vzpruhou. Němci neváhali a přivezli si s sebou i dva speciální hosty, kteří mě obzvláště nalákali.

První minuty večera patří Norům COMMUNIC, kteří nejsou žádnými zelenáči a se svým progresivním power metalem na úrovni se snažili potěšit hlavně své fanoušky. Překvapením pro mě bylo, že si Oddleif Stensland nepřivezl druhého kytaristu. Po prvních dvou skladbách mé obavy ale kapela rozptýlila. Šlapalo to výborně. Hlavní kytarista jednotlivé party zvládal jako opravdový profesionál a se zpěvy též problém neměl. Místy jsem si říkal, že spojit dvě takto náročné činnosti pro něj bude náročné, ale po celou dobu setu si dokázal udržet energii i k headbangingu. Vůbec atmosféra a energie, kterou COMMUNIC předávali směrem do publika, byla výtečná! Z nové desky jsem zachytil skladbu Destroyer of Bloodlines, která zanechala asi nejvíce pozitivních dojmů, což potvrdila i výborná odezva ze strany publika, až mi přišlo, že je tím kapela - příjemně - zaskočena.

TýrHlavním důvodem, proč jsem na akci vlastně přišel, byl druhý host a mí oblíbenci TÝR. Ač poslouchám jejich hudbu již delší dobu, zatím jsem neměl štěstí vidět je naživo, a tak se jako v prvním případě ve mně míchaly další pochybnosti, jak jednotlivé sbory vyzní. TÝR se však nenechali zahanbit. Zatímco zvuk zpočátku trochu zlobil, postupně se vše ustálilo a znělo naprosto skvěle. Nijak zvlášť hluboko do diskografie se ale nesahalo, a tak stěžejními body jsou desky Land a The Lay of Thrym. Skoro to vypadalo, jako když se kapela snaží střídat rychlé a pomalé skladby, ale ať už budeme mluvit o jakékoliv položce, vše bylo přesně jak má být. Vrcholem byla rozhodně Sinklars Vísa, ale zazněly i pecky z nové desky jako Flames of the Free a Take Your Tyrant proložené Hold the Heathen Hammer High a bonbónkem v podobě Hail to the Hammer. Po těchto opusech už jen stačilo odejít, jelikož při jejich setu jim musel žehnat sám Odin

RageRAGE jako hlavní hvězda měli vše jako na dlani. Do karet jim navíc hrálo i to, že vydali poměrně dosti tvrdou desku 21, která, i dle slov Victora Smolskiho, je tímto přístupem daleko přitažlivější i pro vyznavače tvrdších stylů. Na jejich setu to bylo dosti znát, přišlo mi, jako by si i sama kapela vlila po tak dlouhé době na scéně novou krev do žil. Změny rytmů, kytarová sóla, vokály, vše bylo prvotřídní, ale na můj vkus až příliš dlouhé. Ke konci se začala vkrádat jistá plastičnost, ale fanoušci kapely byli ve vroucím kotli i nadále spokojeni, což je hlavní. RAGE prostě splnili, co se od nich očekávalo, a to i za poměrně vysokou cenu vstupného.

Koncerty melodického metalu sice nevymírají, ale jejich menší četnost měla za příčinu celkem vysokou účast návštěvníků. A je to dobře. Kvalitních kapel hrající tyto styly je bohužel čím dál méně, jsem tedy rád, že to sucho RAGE se svými hosty v Praze trochu zmírnili. Za sebe musím říci, že jsem odcházel velmi spokojen a nepochybuji o tom, že tomu tak bylo i u většiny těch, kteří přišli.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

aktuálně

diskuze