ROTTEN SOUND, THE OCEAN, VICTIMS, TRAP THEM

report

report_468_px1

Poslední březnový den musel být pro všechny fanoušky skandinávského grind coru, respektive crustu velkým svátkem. Sestava v čele s jednou z nejuznávanějších grindcorových kapel všech dob slibovala velký zážitek, což ostatně dokumentovala i velice slušná návštěva.
Začínám si zvykat, že většina koncertů konaných dříve v klánovickém Black Psu se přesouvá buď do Rock Café nebo právě do Exitu Chmelnice. Kluby to zajisté nejsou špatné a svým zázemím poskytují kapelám komfort, ovšem co se zvukové kvality týče, je Black Pes nenahraditelný a zatímco do Klánovic se jezdívalo s naprostou jistotou, dnes vyrážím na koncerty s netrpělivým očekáváním, jestli vystoupení mé oblíbené kapely opět nepotopí zvuk. Přesto, že to na Chemlnici zvukově mohlo být lepší, naštěstí se nedá říct, že by dnešek byl tímto případem.
Role rozehřívačů se zhostili američtí Trap Them, pro mě do té doby neznámá kapela, po které se rozhodně nehodlám zuřivě pídit, přesto, že nezahráli úplně zle. Byl to zkrátka takový průměr, příjemný na poslech, o to více, máte-li po ruce pivečko, jste pohodlně usazeni a v poklidu sledujete. Živelná kombinace sypaček a hysterického vokálu s hardcore/punkem měla potřebnou energii a zejména velice živý zpěvák (který se coby vokální host objevil jak při vystoupení Victims, tak i u Rotten Sound). Žel Trap Them v úvodu vystoupení trápil zvuk a vysvětlit zvukaři, že do odposlechu nechtějí žádné vokály, jen kytary, bylo nad jejich síly.
Jak moc jsou Victims ve svém stylu ceněnou kapelou, bylo dobře vidět z obrovské podpory fanoušků, z nichž někteří neváhali dorazit právě a jen kvůli nim. Hned od prvních tónů bylo jasné, o co tady půjde. Klasická švédská škola crustu s výrazný melodickým rukopisem, do zblbnutí se opakujícími chvátajícími rytmy, vyřvaným vokálem. Nespoutanost, zuřivost a spontánnost, to bylo z vystoupení stockholmských klasiků, kteří uspokojí jak pankáče, milovníky hard coru nebo příznivce drsného rock’n’rollu, cítit především. Jedna skladba jako druhá, stejná hlasová poloha, ostré riffy a melodické vyhrávky, neustále to samé, ale kurevsky zábavné a živelné! Požitek z vystoupení kazil trojici muzikantů především jakýsi ožralý maník, neustále se sápající na pódium, a tak z úst tělem i duší klasických punkáčů zazněla docela nečekaná a netypická věta, že jestli se ještě jednou někdo objeví na pódiu, ukončí koncert :-). Naštěstí se tak nestalo, a tak se slušně narvaný Exit mohl stoprocentního crust’n’rollu nabažit v rozsahu plné půl hodiny.
To, co vynikalo při šou Victims nejvíce, tedy naprostá odvázanost a lehkost, jsem při setu The Ocean naprosto postrádal. Naopak němečtí experimentátoři se snažili o neurvalé, těžkotonážní vyznění, ale výsledný efekt byl upachtěný, těžkopádný a nevýrazný. V některých pasážích měla sice valivá rytmika v kombinaci s přehulenou kytarovou zdí a hlubokým vokálem skutečně sílu, ale výsledný efekt mě příliš nenadchl. Já osobně nejsem, na rozdíl od mnohých, příliš nadšen ani poslední deskou Precambrian, z které se hrálo nejvíce, a tak budu mnohem raději vzpomínat na plavbu v Oceánu na strahovské Sedmičce. Chyběla mi větší pestrost, rozmanitost (což může znít paradoxně u kapely, která ve své podstatě plácá páte přes deváté), a když už se pustili The Ocean do symfonických pasáží, také to rozhodně nebylo ono. The Ocean jsou zvláštní. Nejsou to ani symfometalisté, už vůbec ne nějací melodičtí hitmakeři, na druhou stranu mají daleko i do opravdového sludge bahna, a tak zůstávají někde mezi, což někdo vítá jako vrchol experimentální tvorby, ve mně tento koncert ovšem spíše vznítil obavy, jestli to není takový nijaký bezpohlavní paskvil, který se experimentálně pouze tváří. The Ocean jsem měl rád, zmiňované vystoupení na Sedmičce bylo výtečné a i deska Aeolian mě baví, ovšem tento koncert mě nepřesvědčil. Snad to byla jen výjimka (nebo nebyla nálada – přeci jen The Ocean ke zbytku kapel příliš nesedí) a příště již bude lépe.
To Rotten Sound zklamat neumí a zajímalo by mě, jestli někdy odehráli nepovedený koncert. Jestli ano, tenhle to rozhodně nebyl. Co víc od, po konci Nasum (R.I.P.), asi nejuznávanější skandinávské grindcorové kapely chtít než nemilosrdnou porci ryzího, stoprocentně kvalitního grind coru. A takhle intenzivně zmasakrovat publikum umí snad jen finští veteráni. Jedna maximálně dvouminutová vypalovačka střídá druhou a běsnící kotel pod pódiem dokazuje, že přesně takovou masáž možná ztuhlé kostry diváků potřebovaly.
Největší prostor je věnován novince Cycles, která možná až překvapivě zpomaluje a vyžívá se v pomalejších, drásavých pasážích a na druhou stranu nabízí i až crustové pasáže, které já osobně považuji za naprosto dokonalé. Rotten Sound si zachovávají i svůj typický zvuk, kterému dominují především chrastivé kytary, ale i osobitý a výtečný projev frontmana. Během krátkého setu není příliš prostoru k projetí celé diskografie, ale na povinnou Targets se pochopitelně dostalo, a jestli někomu chyběl stagediving při setu Victims, mohl si ho plně vychutnat během řádění Rotten Sound.
Jako největší vadu na kráse tak musím vnímat celkovou délku setu, která i s přídavkem, který si publikum doslova vyřvalo, nepřesáhla nějakých pětatřicet minut. Jistě, Rotten Sound si na rozdíl od mnohých ukecaných umělců, kteří musí publiku sdělit i co měli k obědu, na nějaké proslovy nepotrpí, a tak sypou (doslova) jednu pecku za druhou, ale i tak je to na hlavní hvězdy večera málo, a myslím, že deset patnáct minut navrch by bylo ideálních. I tak naprostá spokojenost. Nevím, jak vy, ale já mám o grindcorových králích i nadále naprosto jasno.

GhAALL-ERKhA by mART_in

Vložit komentář

bizz - 10.04.08 23:46:18
s.t: TAK jest receno!!!!!
Saint.rap - 10.04.08 18:56:25
lemmy: no nekdy se proste priihodi to, ze se klasika povede tak, ze jsou experimenty zbytecny. podivej na novej testament v podstate je genialne udelanej trashing, asi bych o tom nerikal, ze je to inovativni, ale vrazdi a seka to tak jako maloco...pak mi je nejaky cislo u recenze jedno pac je to proste genialne udelana nakladacka...a az prijedou? zapomen na playback, zapomen na patky proste pristane zatreceny zlo... THE EVIL HAS LANDED
brutusacek - 10.04.08 08:26:44
no a taky že jo ! je to našlapaná deska která se oproti exitu hnula :)) ale nechme toho :)
bizz - 10.04.08 07:44:07
:-))) ja jewn, ze kluci dali u RS devitky ;)
lemmy - 10.04.08 01:36:12
nechápu... nemám nic proti tomu, když někdo řekne o třetím stejným (žánrově kvalitním) albu v pořadí že je super, vadí mi, když se u takovejch dek dává 10 - což je pro mě absolutorium - ke kterému (u mě!) patří i nějaký inovace
bizz - 10.04.08 00:59:17
lemmy: mam ti DMCho reply zkopirovat a hodit k ABR?
bizz - 10.04.08 00:27:00
lemmy: mam ti DMCho reply zkopirovat a hodit k ABR?
DR - 09.04.08 19:54:50
dmc: díky, perfektní, jen jsem chtěl vědět, jak to máš, to je celý.
Saint.rap - 09.04.08 18:29:15
DMC: parada, kdyz je TO dobry tak je TO dobry...krasne napsany. lemmy:dalsi nesmyslna debata o to tu jde a krasne to napsal DMC
lemmy - 09.04.08 18:20:56
moc nechápu o co ondrajsovi v tuhle chvíli jde... grindcore se posunuje snad nejvíc z těch brutal žánrů, všechny ty nový kapely, to snad ani nejde stíhat
dmc - 09.04.08 17:28:26
Samozřejmě, že se grind core může vyvíjet a vyvíjí. Záleží na tom, co posluchač chce. Jak říkáš (a v čem máš bezpochyby pravdu), dost lidí to má tak, že chce námrd, sypačky, řev, výplach, a pak takový člověk ani nesleduje, nepostřehne, že se to někam posouvá, že je něco nového, protože ten základ, ty sypačky, řev, bordel to (zaplať pánbůh) bude pořád, jestli myslíš vývojem to, že se grind core oprostí od toho, co z něj dělá grind core, pak nevím, pak se možná nevyvíjí (ještě jednou: Díky za to), ale v rámci těch ustálených postupů, které budou pro gc typické vždy, je vývoj určitě patrný. Nová deska Rotten Sound je jinde než předchozí dvě, Splitter na poslední desce posouvají grind core jinam, jinak to dělá i Antigama. Já osobně si samozřejmě rád poslechnu desky, které posouvají žánr jinam, přistupují k věci jinak (viz. výše zmíněné), ale na druhou stranu také rád (a častěji) sjíždím pekelnou švédskou klasiku a jsem naprosto spokojen (klasikou nemyslím jen staré desky, klasiky žánru, ale i nové desky, jen stylově tradičně pojaté). Jinak řečeno, když budou Rotten Sound vydávat desky jako Exit, tak je mi srdečně jedno, že se nikam neposouvají, protože se z toho vždy a znovu budu posírat. A tady bych nesouhlasil s tím, že se pak nehodnotí muzika, ale jen, zda-li to je námrd, atd. Jsou námrdy, které mě nebaví, nuda, nic, a jsou námrdy, které se i přes absenci výraznějšího vývoje (třeba zmioňovaní Rotten Sound, i když u nich, jak říkám, na poslední desce došlo k změně) pustím vždy rád, právě proto, že ta muzika je prvotřídní, nejde jen o bicmena, jde o perfektní kytary, zvuk, vokál. Upřímně řečeno, vždy když vidím Rotten Sound živě, říkám si, proč a kam by se proboha měli posouvat? Výborně to vystihl Ivan v jedné recenzi na Czechcoru: „Miluju kapely, který přinášej nový vlivy, nebo dokonale oprášej starej styl anebo vám prostě jenom vyrazej dech tím, že jsou dobrý.“ Dokonale trefný, jediný na čem mi záleží je, jestli je daná deska dobrá, ostatní mi je vcelku jedno.
brutusacek - 09.04.08 15:25:24
no taky si z grindu vybíram a defakto zůstavam jen u rs a nasum...tady jde o to že cycles je zpomalení a "zašpinění" ..kytar, kdežto exit je prostě střelba
DR - 09.04.08 15:19:29
Brutus: z cycles jsem slyšel dvě tři věci, tak to bych se měl himl herdek pravda opravit... dřív jsem grind jako žánr žral i s mikrofonem, teď už si vybírám (viz polenika s dmc u Narcosis) Nevím, často mi přijde, že se nehodnotí ani tak muzika, jako že je to sypec, koberec, klepačka, trrrr; dobrej bicmen to prostě nezachrání. Tak do mě, DMC! :O)
bizz - 09.04.08 15:11:06
tady muzete pouzit ctrl+c a ctrl+v a zkusit lemmyho dotaz na August :D
brutusacek - 09.04.08 14:45:37
poslední 3 desky to samý? poslechni si exit a poslechni si cycles :)
DR - 09.04.08 14:38:27
dotaz na dmc: vnímáš grindcore jako styl, kterej se může vyvíjet nebo od něj nic podobnýho nechceš? Proč se ptám: ačkoliv jsou rotten sound palba, hrajou poslední 3 desky TO SAMÝ. Do still psycho to tak nebylo. Tak co?
brutusacek - 03.04.08 15:22:36
:) já jim pozornost až tolik nevěnoval the ocean co hrají to hrají ale tři rychlé nakládačky nevykompenzovaly zbytek..roztáhle songy si myslím do toho večera nezapadaly.....jinak světla si asi pučili od tDEP :)
dmc - 03.04.08 14:35:21
Tak o inspiraci se určitě mluvit dá, ale podobné mi to nepřijde..., OStatně http://www.myspace.com/trapthem
lemmy - 03.04.08 14:28:17
:-) samozreme mi neslo o logo - to je tragedy inspirovany stoprocentne, mylsle sem, jestli je to i hudebne podobny...
brutusacek - 03.04.08 14:18:52
čoveč my se Strejdou přišli nějak v půlce a ty loga šly mimo nás.....
lemmy - 03.04.08 14:09:41
the ocean me vzdycky prisli spatni, ale moc me mrzi absence na tomhle konciku kvuli victims. jeste bych se chtel opytat pana dmc lebo kohokolvek ineho kto bol na koncerte - ta podobnost loga trap helm k tragedy je ciste nahodna?
Agro - 03.04.08 13:50:22
nechápu, jak by technickej death core zapadal do toho večera víc, o tom jak by ta kapela zapůsobila na crusties ani nemluvě
brutusacek - 03.04.08 12:33:37
dmc to vystihl přesně, souhlas, zvuk je zvukem a v čr to bude problém vždy, jen ta lampa v plzni má u mě navždy plus :) ješě k the ocean, tak jak vyzněli, já si myslim že v daný večer tam vůbec neměli hrát, žánrově seděli asi třema songama, byl jsem v předu, ale věřim že na crusties či grinders to moc nezapůsobilo....když už mohli volit WFAM-kapelu jednoho ze zpěváků

Zkus tohle