Říjnové koncerty 2017

Říjnové koncerty 2017

V říjnu byste určitě neměli chybět na námi pořádaných koncertech Uneven Structure a Ulsect. Dále se nejvíce z nás těší na Melt Banana.

Od června letošního roku jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku. V říjnu byste určitě neměli chybět na námi pořádaných koncertech Uneven Structure a Ulsect. Dále se nejvíce z nás těší na Melt Banana.

čtvrtek 5. října

UNSANE + KISS ME KOJAK + NOARTIST (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

brutusáček: Legenda noise (rock) scény je po letech v Praze i s novou deskou. Já nejsem skalní fanda, ale naživo by to mohlo bolet, tentokrát je ve Futuru povoleno volume vpravo.

neděle 8. října

ACID MOTHERS TEMPLE & THE MELTING PARAISO U.F.O (Theremin, Praha) – FB event

DR: Tohle by mohla být bomba… Strašně se mi líbí spolupráce Japonců s Gong.

PANZER STORM FEST VOL.8 (Hospoda Pod Kopcem – Božkov, Plzeň) – FB event

mIZZY: Hraje zde finská BM legenda HORNA spolu s norskými deathmetalisty SHAARIMOTH. Hlavní kapela, kvůli které má smysl tuto akci navštívit, jsou však ŘekovéTHY DARKENED SHADE, kteří patří mezi nejlepší prog blacky současnosti. Něco pro fanoušky Abigor, Nightbringer, DHG a Deathspell Omega. Z místních kapel stojí za zmínku pouze MALLEPHYR.

neděle 8. – pondělí 16. října

UNSOUND (Krakov, Polsko) – FB event

JSt: Unsound se již klasicky vyprodal za pár minut a poté postupně doplnil tradičně silný line-up z řad aktuálních hvězd a hvězdiček alternativy. Samotného mě láká především houslistka/flétnistka LAURA CANNELL, která se pohybuje na pomezí folku a volné improvizace a má na kontě několik velice povedených nahrávek. A samozřejmě sety ZONAL (Kevin Martin + Justin Broadrick) a RAINFOREST SPIRITUAL ENSLAVEMENT (Dominic Fernow) den předem působí jako zajímavá shoda.

úterý 10. října

PARADISE LOST + PALLBEARER + SINISTRO (Fléda Club, Brno) – FB event

LooMis: Brněnská zastávka Britů k propagaci nové desky Medusa. Snad bude Holmes v hlasové formě. A rovněž předkapela Pallbearer by mohla být příjemným zpestřením.

čtvrtek 12. října

MELT BANANA + SHEEVA YOGA + M.A.C. OF MAD (Underdogs', Praha) – FB event

DR: Myslel jsem si, že už neexistují. Ale koukám, že před rokem vydali splitko s Napalm Death. Jak jejich koncerty teď vypadají? Mají basu a bicí? Poučte mě. Já zatím ještě váhám…

brutusáček: Japonská, další, legenda noise (grindu) navštíví Prahu, vloni prý měli úžasný set na Obscene Extreme, tentokrát zavítají do smíchovského Underdogs. Zasupportují, jak jinak než legenda, ostravská Sheeva Yoga a M.A.C. of Mad.

JSt: Napálená japonská noiserocková sranda. Naživo by to mělo mocně makat.

SATYRICON + SUICIDAL ANGELS + FIGHT THE FIGHT (Palác Akropolis, Praha) – FB event

LooMis: Podzim bude tradičně bohatý nejen na nové desky, ale i koncerty, Norové aktuálně vydali novinku Deep Calleth Upon Deep, zajímavá je i volba předkapely v řeckých thrasherech Suicidal Angels.

mIZZY: Pokud je pravda, že budou Satyricon hrát přes dvě hodiny dlouhý set, nebude vadit, i kdyby přehráli celé své nové album (které po prvních posleších nezní tak špatně jako zveřejněné ukázky). Času na staré pecky snad zůstane dost.

sobota 14. října

MIKULÁŠSKA TANCOVAČKA VOL. 11 (Randal Club, Bratislava, Slovensko) – FB event

Cronic: Už 11. ročník tejto klasickej ČADovskej akcie. Tento krát v riadnom predstihu a s prvými vianočnými reklamami pokrstia nový album BASTARD. Zostavu doplnia aj grinderi HUMAN HUMUS a progmetalitsti MORNA.

MINORITY SOUND – 10 YEARS TRAPPED IN THE CYBERWORLD (Modrá Vopice, Praha) – FB event

brutusáček: Minority Sound slaví deset let, bude to kalba do rána.

neděle 15. října

AU-DESSUS + IZANASZ (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: Nejlepší litevský black metal opět v Praze.

pondělí 16. října

VRSTVY ALTERNATIVY: OWL + SZABÓ/TURCEROVÁ/MACEK (Skautský institut, Praha) – FB event

JSt: Norská volná improvizace. Tady je to jasné.

čtvrtek 19. října

UNEVEN STRUCTURE + VOYAGER + BETWEEN THE PLANETS + MADEBYTHEFIRE (Underdogs', Praha) – FB event

LooMis: Podzimní marastí akce, kde se bude hodně djentovat, i za podpory tuzemských Between The Planets, kteří budou křtít druhou desku. Povinnost!

brutusáček: Hlavní říjnové želízko a důležité akcie Marastu, zřejmě „největší“ kapela, co Bizzaro pořádal. Čeká se velmi progresivní večer a tamtamy mluví o delším setu Uneven Structure. Je potřeba dojít včas, protože večer odpálí plzeňští Made By the Fire a následovat budou, křtící druhou desku, Between the Planets.

bizzaro: Uneven Structure, francouzská progová senzace, ve společnosti zkušených, pozitivismem nabitých australských progerů Voyager v říjnu přijíždí na první klubové vystoupení do Prahy. Sedmičlenní Uneven Structure se před lety ukázali na Brutal Assaultu, aby však posléze takřka šest let pracovali na nové desce La Partition (nejdřív mě moc neoslovila, ale dnes ji zvládnu i 2x denně!), která je ukazuje v temnější, rozvážnější poloze, jež využívá djentu k vytvoření post-metalového monolitu propojeného ambiencí. Dvojici zahraničních hostů doprovodí Between the Planets, kteří pokřtí druhou desku, a po dlouhých měsících se v matičce měst ukáží naši milovaní Madebythefire z Plzně.

MAYHEM + DRAGGED INTO SUNLIGHT + DEUS MORTEM (Randal Club, Bratislava, Slovensko) – FB event

Cronic: Kto nestihol De Mysteriis Dom Sathanas na Brutale, alebo si chce pozrieť / vypočuť tento legendárny album v klube ma stále šancu ;)

NUCLEAR DEVASTATION + DEVOURED ELYSIUM + HROBOKOP (Baryton, Praha) – FB event

mIZZY: Furt říkám, že kluci z Kreas mají čuch na ug death metal. Pro black/thrash/crust/grind to však platí také!

AUSTRA + ELA MINUS (MeetFactory, Praha) – FB event

JSt: Můj oblíbený synth pop.

čtvrtek 19. – neděle 22. října

LUNCHMEAT FESTIVAL (Veletržní palác, Praha) – FB event

JSt: Hvězdy současné elektroniky jako LAUREL HALO, JLIN, VISIONIST i lehce utajené perly LUMISOKENA či NOVI_SAD. Praha má po několika letech plnohodnotný alternativní festival.

pátek 20. – sobota 21. října

XXI. MEZINÁRODNÍ JAZZ & BLUES FESTIVAL (Národní dům, Ústí nad Labem) – FB event

DR: Zašel bych jen v pátek. Zajímá mě hlavně Libor Šmoldas New York Trio, především rytmika - bubeník Adam Nussbaum a kontrabasista Jay Anderson. Sobota je už jen samé blues.

sobota 21. října

UFOMAMMUT + USNEA (Klub 007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Vzhledem k tomu, že kvalita alb Ufomammut v posledních letech klesá, nečekal bych už od Italů nějakou extra pecku (byť na Sedmičce to bude dobrý tlak). Funeral blackoví Usnea však byli loni perfektní, a myslím si, že v této kombinaci už koncert stojí za návštěvu.

Tip poslal také DR.

neděle 22. října

ULSECT + KEEN ON ROTTING (Underdogs', Praha) – FB event

brutusáček: Vem členy ex Dodecahedron, Textures, Exivious, smíchej s Ulcerate, a je jasné, že se na Smíchově v tuhle neděli potkáme.

mIZZY: Sice nečekám, že mě Ulsect rozeberou tolik jako Dodecahedron na Brutale, ale jako těžký uctívač DDCHDRN prostě musím!

bizzaro: Dodecahedron tu asi milují všichni. Ale dva z těch týpků ve spojení s ex-basákem Textures ještě hrají death metal! A jaký! Dystopie, nihilismus, disonance. A k nim zas láska - Keep on Rotting!

středa 25. října

DYING FETUS + PSYCROPTIC + BEYOND CREATION + DOSEMTOMB (Rock Club Nová Chmelnice, Praha) – FB event

LooMis: Našlapaná sestava, další z povinností pro každého deathmetalového fandu.

IGORRR (Randal Club, Bratislava, Slovensko) – FB event

Tip poslal Cronic.

pátek 27. října

IGORRR (Klub Nová Chmelnice, Praha) – FB event

DR: Vystoupení na BA bylo výborné. Bude klubové ještě lepší?

mIZZY: Mně se tedy Igorrr na Brutalu pouze líbil, od klubu však čekám, že by to mohla být slušná pecka.

STRUNY PODZIMU: GAVIN BRYARS – NOTHING LIKE THE SUN (Divadlo Archa, Praha) – FB event

JSt: Bryarsův minimalismus je spíš ambientní než matematický a vedle poněkud přepjatých nejznámějších věcí má také krásné, smutné meditace. Na zhudebnění Shakespearových sonetů jsem rozhodně zvědav.

neděle 29. října

KING DUDE + THE RUINS OF BEVERAST + (DOLCH) + CARONTE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: I když ani jedna z kapel sama o sobě není extra-třída, dohromady tvoří kombo, které nelze odmítnout. Ruiny budou i s novým albem opět skvělí a (DOLCH) snad budou mít méně noisový zvuk než v Německu.

JUCIFER + OVO + BLUES FOR THE REDSUN + KANNOUT + EDGAR S. (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: S koncerty to je na podzim vždy těžké. A zvlášť, když jsou tři skvělé akce v jeden den, tak se těžko vybírá. Nebýt koncertu Ruins výše, tak bych tuto noise/sludge/doom párty určitě nevynechal.

LUBOMYR MELNYK (České Muzeum Hudby, Praha) – FB event

JSt: Melnykovy klavírní kaskády prý bývají naživo uhrančivé… Tentokrát v rámci projektu připomínajícího Petra Weigla.

pondělí 30. října

BLACK WITCHERY + POSSESSION + NYOGTHAEBLISZ (Hells Bells Rockin' Pub, Praha) – FB event

mIZZY: Pětikilo za koncert v Hells Bells, jste se posrali, ne? Co dělat, tato trojice black/death mlátiček, z nichž mají všechny tři v ČR premiéru, je zkrátka povinnost. Jen té sauny a tlačenice se začínám bát více než samotných kapel.

úterý 31. října

ARAN EPOCHAL + PLANETY + DĚTI DEŠTĚ (Autonomní Sociální Centrum Klinika, Praha) – FB event

brutusáček: Aran Epochal, jo ten ze Silver Rocket, křtí svojí novou desku na Klinice, v ceremonii k tomu nezbytně nutné mu pomohou Planety a Děti deště.


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

K těm Gong, až dneska jsem zjistil, že Daevid Allen zemřel. Bylo mu 77 let, Gilly Smith umřela o rok později, bylo jí 83 let. Smutný zjištění :-( Každopádně mě aspoň potěšil fakt, že Gong loni vydali další desku, holt už bez Allena. Odehráli i koncerty v Evropě, ale bez Allena to už asi ani vidět nemusím. Je to podobné jako Soft Machine - v Ústí ještě hrál Hopper i Dean, tak jsem je stihl...

Tak dneska na unavený struktuře zdar!

To já zase ještě neviděl výraz post-porno :). Post-noise už jsem párkrát zaregistroval, zní to teda trochu komicky, absurdně, "hipstersky" :), uměle, zbytečně, ale myslím, že se tím označuje hudba, nebo scéna, interpreti, který noise hráli/z té scény vycházejí, částečně tu estetiku pořád používají a do hudby zapojují, ale může to mít klidně i melodie, taneční rytmy, být naroubovaný na/zmutovaný s jinými, často přístupnějšími žánry ... (?)

Už jsem četl o post-pornu, ale o post-noise ještě ne :-))

jsem dostal tipy ještě na pár akcí, tak pošlu dál:
14. 10. harsh noise v Punctum, 2x Japonsko, 2x Polsko, 1x CZ
www.facebook.com/events/1960724064247175
14. 10. v rámci Signal festu Kyoka, Grischa Lichtenberger, Byetone (Raster, glitch/IDM/experimental elektronika)
www.facebook.com/events/2363417893883670
18. 10. v Punctum 3 projekty ambient/noise/drone/post-industrial/techno atd., prý dobrý, hráli letos na Hradbách samoty a Psy-high
www.facebook.com/events/123968158325027
19. 10. Shit and Shine v Punctum - experimental elektronika/"mutantní techno/post-noise disco" :) ehm, těžko říct, každá deska jiná... www.facebook.com/events/293951894417347/

Dobře, žes zašel, já musel hákovat...

včera Acid Mothers Temple dobrý, místy hodně, byť teda dost revival - minireport: 3 z 6 věcí ze setu covery - začali s The Wizard od BS, dobře zahraný, ale bez přidaný hodnoty, zpěv a harmonika téměř nebyly slyšet (chyba zvukaře), pak Flying Teapot od Gong, to mi přišlo snad lepší než originál (73 verze), víc "raw", zpěv zkreslenej efektem, Pink Lady Lemonade zahráli ve dvou verzích, ale kupodivu mě živě ten song bavil :), živě míň sladký, našláplejší, ta vlezlá melodie se rozpustila v efektech a jamu, Om Riff od Gong taky snad lepší než originál, zase - energie, dravost ... v závěru asi 1-2 věci co neznám (edit: údajně Cometary Orbital Drive - část/variace?), nejdřív to znělo jako starý Maserati, pak asi částečně jam (?) ... super basák (zvuk basy autentický 70´s, dobrý vyhrávky a smysluplný sóla) a bubeník - kopák rovnej, ale vršek bicích často solidní "breakcore", celkem šílenec (basák a bubeník tak o 20 let mladší než zbytek mi přišlo) ... jeden z kytaristů transvestita(-sexuál?) to tam dost rozjížděl :) ... druhej kytarista a klávesák zas vypadají tak na 100 let a čekal bych, že budou meditovat ve 2000 let starým stromě v zen-buddhistickým klášteře na nějaký vysoký hoře :)

jojo super to bylo, asi ještě lepší než v Lucerně (zvukově určitě) ... a takovej kotel a tolik crowdsurferů už od prvního songu jsem už dlouho neviděl :) ... jinak nový Unsane melodičtější ? ... oproti věcem z 90. let jo, ale ne víc než třeba právě Visqueen, i živě Against the Grain a Only Pain největší hitovky ze setu... z novinky nejlepší první dvě a poslední dvě, hlavně The Grind (trochu mi to připomínalo zrychlený Through Silver... od Neurosis, hlavně ty Signorelliho "tribal" bicí)

mIZZY: přeposování :)

Lumisokea solidní (a taky promakaná) rychta, dal bych, ale moc drahý / jiný priority...

aktuálně

diskuze