Rock Nymburk 2012

report

Patnáctý ročník vyhledávací soutěže Rock Nymburk nabídl soutěžícím kapelám možná nejlákavější výhry za několik posledních let. Divákům pak mohl představit několik méně známých ale zajímavých českých klubových kapel.

Do Dělnického domu v Nymburce jsem dorazil před devatenáctou hodinou, v sále již sedělo několik desítek lidí. Pořádání jiných než vyloženě masových akcí v tomto sále si vždy říká o problémy. Tím hlavním je zvuk kvůli velkému prostoru a tím i ozvěně sálu, dalším je pak skutečnost, že i stovka lidí se v sále ztratí, jako by v něm téměř nikdo nebyl.

MorokwengNa pódiu zaznamenávám kytarový zesilovač a box Orange, a to indikuje, že si mí předběžní favorité  vylosovali asi nejnevděčnější místo první vystupující kapely. Po zvukové zkoušce konferenciér zahajuje jubilejní 15. ročník soutěže a představuje Hořické Morokweng, kteří vzápětí spouštějí. Zvuk se nepovedl. Polovinu setu byl problém se zvukem bicích a ostatní nástroje na tom nebyly o mnoho lépe. Morokweng se ale nenechali ničím rozházet a v bizarních oblečcích hrnuli svou poměrně originální hudbu do návštěvníků v sálu. S několika přáteli jsme kapelu podporovali zpod pódia, zatímco většina dosud střízlivých návštěvníků seděla u stolů po krajích rozměrného sálu. Moderní crossoverová muzika, která v sobě mísí množství vlivů post-hardcore, alternativního rocku a metalu. Kapelu jsem viděl naživo potřetí a až nyní jsem v ní zaznamenal třeba Deftones. Nebyla nouze o melodie a jemnější pasáže, stejně tak jako o důrazné pasáže s hardcore metalovým nábojem. Také obohacení o „matematické“ vlivy, tedy polyrytmy, které v tvrdé rockové hudbě zpopularizovali třeba Meshuggah. Během posledních 3 skladeb si zvuk sedl a už se to prostě dalo poslouchat. Na závěr Morokweng zařadili dvě zatím nedokončené písně. Jednou z nich byla i instrumentální věc, kterou se rozloučili.

Black HillDruzí v pořadí hráli berounští agrocoroví BLaCK HiLL, což je jedna z těch služebně déle hrajících kapel finálového večera. Kapela byla vybrána do soutěže již podruhé. V roce 2009 skončili na bronzové příčce, a co si matně vybavuji, našlo se i poměrně dost tanečníků. Tentokrát měli pod pódiem většinu vystoupení jediného příznivce, kterého obdarovali cédéčkem a tričkem. S titulní hitovkou z posledního CD Kakadu se osmělilo několik málo dalších. Jak je u kapely tradicí, i letos vystoupili v převlecích. Letos však BLaCK HiLL moc štěstí nepřálo a ani zvuk nebyl právě ideální. Velký vliv na to bezesporu měly čtyři vzájemně se proplétající vokály, které čitelnosti produkce ve velkém poloprázdně působícím sále zrovna nepřidaly. Na kapele je ale sympatický jejich nadhled a hraní pro zábavu. Snaha o vtipnost tentokrát působila až křečovitě. S lepším zvukem v pokročilejší hodinu jsem si jist, že svou lidovou zábavou pobaví dost alkoholem posilněných jedinců - je to totiž hudba vhodná pro párty, kde se nehraje na nějaké vyšší umění.

MistakeTrio mladíků Mistake z Napajedel dostalo do vínku konečně poslouchatelný zvuk, a proto mohly vyniknout jeho přednosti. Těch mají Mistake hned několik. Především velmi slušnou instrumentální výbavu - byla radost poslouchat hru baskytaristy Petra, stejně tak jako zpěv kytaristy Máry. Hudba kapely těží především z odkazu grungové scény 90-tých let, kterou kombinují s prvky moderního alternativního rocku se silnými melodiemi. Vystoupení těžilo z právě vycházejícího debutového alba Among the Shadows, které má kapela v plánu pokřtít s hosty Charlie Straight už 6. dubna ve Zlínském klubu Golem. Vystoupení bylo intimnější s hřejivou atmosférou, a tak bylo divu, že se návštěvníci konečně začali probouzet a už nebyli tak pasivní, jako během prvních dvou finalistů.

SyndromMladoboleslavští Syndrom jsou poměrně nenápadná kapela, která o sobě příliš nedává vědět - zkrátka se nikam moc necpe. Kapele by určitě prospělo, kdyby do sebezviditelnění dali víc energie. Hudba však rozhodně za pozornost stojí. Kapela hraje stoner rock/metalový mišmaš - v hudbě jsou slyšet vlivy Black Label Society nebo žánrových legend Monster Magnet a Kyuss. Zvláštní pozornost si zaslouží velmi talentovaný vokalista Honza, který ne náhodou působí v jedné z revivalových kapel Pearl Jam. Tento večer jsem v jeho zpěvu slyšel nejvíc Mikea Pattona z Faith No More. Kapele to hrálo výborně - energicky, hutně a zatěžkaně s velmi výraznými basovými linkami od Zeda, jinak známého též z působení v Debustrol. Odezva diváků byla s přibývajícími hodinami o poznání lepší. Kapela má velký potenciál, nicméně jí schází špetka výjimečnosti a osobitosti. Nepůsobí jako ani jedna výše jmenovaná kapela, ale její vlivy jsou slyšitelné víc, než by možná bylo zdrávo.

Loco LocoHvězda Loco Loco stoupá velmi rychle a strmě, a tak není překvapením, že se probojovali do finálě Rock Nymburk, ani to, že nakonec zvítězili v hlasování porotců. Ač se jedná o velmi mladou kapelu, která vznikla teprve minulý rok, hrají v ní již dost zkušení muzikanti, což bylo z celého vystoupení jasně poznat. Kytarista a hlavní mozek Kousek je známý z působení v dalších kapelách Jay-Zen a Matahari. Loco Loco tak nic nenechali náhodě. Publikum si rychle získali na svou stranu a dostali pod pódium asi nejvíc lidí za celý sobotní večer. Potud vše v pořádku. Osobně jim tu hudbu ale prostě nevěřím. Přijde mi naprosto účelově udělaná, tak, aby se lidem rychle zalíbila. Je tedy hodně chytlavá, přímočará a nebál bych se ji nazvat až vlezlou. Kapela staví na crossoverových základech s prvky moderního populárního rocku. Za zmínku rozhodně stojí dotaženost po všech stránkách, nebál bych se je označit za nejprofesionálněji působící kapelu přehlídky.

Butterfly KissPosledními soutěžícími byli havířovští ButterFly Kiss. Kapelu jsem měl možnost vidět před čtrnácti dny naživo v malém klubíku, takže jsem věděl, co očekávat. Z finálových kapel se jistě jednalo o největší zelenáče, takže jejich tvorba je trochu nevyrovnaná, ale rozhodně nepostrádá prvky, které by nestály za vypíchnutí. Hlavní devizou kapely je školený a plný zpěv Pavlíny a také její hra na klávesy. Dále je pozitivní, že má kapela tendence k tvorbě propracovanějších skladeb - lze zaznamenat pasáže s nádechem prog-metalové modly Dream Theater, tedy složitější kytary a nepravidelnější rytmy. Bohužel akustické podmínky příliš nepřály zvuku, který BFK se zvukařem vytvořili, a tak lezl ven poněkud rozplizle. Také návštěvníci už byli unavenější, takže odezva nebyla tak veliká jako v případě předchozích dvou kapel. Opět se jedná o skupinu s nezanedbatelným potenciálem, jen je potřeba, aby ještě více vyzráli.

Rock Nymburk 2012 - Vyhlášení vítězůOkolo půlnoci došlo na vyhlášení výsledků Rock Nymburk 2012. V hlasování poroty se vítězem stali „překvapivě“ Loco Loco, kteří díky tomu vystoupí na festivalech Natruc v Kolíně a Barvách léta v Poděbradech. Druzí skončili nadějní ButterFly Kiss a třetí Morokweng. V diváckém hlasování (opravdu) překvapivě zvítězili Morokweng, kteří tak zahrají na festivalu Votvírák. Možná že na tom mělo podstatný vliv mé „lobby“, protože tuto kapelu jako jedinou z vystupujících regulérně a rád poslouchám. Konkurence byla vysoká, a tak mě trochu zamrzelo, že ocenění nevyšlo na dle mého neméně zajímavé Mistake nebo Syndrom. Osobně si myslím, že vzhledem k hudební produkci vítězných kapel by bylo přiléhavější, kdyby Loco Loco zahráli na Votíráku a Morokweng na Natruc. Nedá se svítit...

AirfareNa závěr vystoupili Airfare jako hosté večera a probudili už notně společensky unavené návštěvníky k pohybové aktivitě. Ač nebyl zvuk úplně ideální, byl dostatečně dobrý pro vychutnání této nečesky znějící rock 'n rollové kapelky. Vystoupení jinak nebylo prakticky co vytknout, což souvisí s nezanedbatelnými zkušenostmi jinak mladých muzikantů. Airfare tak udělali moc pěknou hitovou a melodickou tečku za sobotním večerem.

Patnáctý ročník vyhledávací soutěže Rock Nymburk nabídl soutěžícím kapelám možná nejlákavější výhry za několik posledních let. Divákům pak mohl představit několik zajímavých, méně známých českých klubových kapel. Znouzectností bylo konání soutěže v Dělnickém domě, bohužel jiný prostor zde k dispozici není. Zklamáním byla účast pouze asi stovky návštěvníků, což vypovídá o tom, že akce již zřejmě není rockovou událostí. Rock Nymburk odráží stav všeobecné hudební přesycenosti a nechutí hledat nové hudební projekty, publikum sází na osvědčená jména a začínajícím kapelám nezbývá nic jiného, než vymetat malé hudební scény a podniky. Také propagace a prezentace soutěže není právě v nejlepším pořádku, a tak zde visí otazník nad případnou další existencí soutěže. V dané situaci je třeba se zamyslet nad její koncepcí. Je jasné, že bez zásadních změn v organizaci není možné pokračovat.
 
Fotky © Městské kulturní středisko

Vložit komentář

k.eight.a - 16.05.12 20:49:44
25ti minutový sestřih z finálového večera soutěže Rock Nymburk 2012: http://youtu.be/KUzrkk6rPsc
Ralzeil_de_Vires - 14.04.12 00:40:03
bygbíťáci obdivují pivo (porota/pořadatel) http://nymbursky.denik.cz/galerie/nb-rock-nb.html?mm=3651113
brutusáček - 13.04.12 13:46:03
brutusáček: nebo by chtěli mít kapelu ale přístup k tomu maj laxní tohle je odpoved na to, cos ted napsal. soutez te motivovat nebude a pokud nechces nic dokazat/jit dal, soutez to za tebe neudela
neřikam že udělá to souhlasim...to že to není motivace, byt nějak částečná, nesouhlasím...
bizzaro - 13.04.12 13:39:10
nebo by chtěli mít kapelu ale přístup k tomu maj laxní
tohle je odpoved na to, cos ted napsal. soutez te motivovat nebude a pokud nechces nic dokazat/jit dal, soutez to za tebe neudela
brutusáček - 13.04.12 13:33:51
brutusáček: ty soutěže aspon nutí víc ty kapely se zdokonalovat blbost
nemyslim si...neberu takový level kapel co už za sebou maj nějaké studio a zkušenost se vším ti mumrajem okolo, ale kapely od nás co prostě k tomuhle nečuchli protože si myslí že na to nemaj, nebo na to skutečně nemaj, nebo by chtěli mít kapelu ale přístup k tomu maj laxní. Neni jenom zlepšování ve smyslu hraní ale fungovaní kapely jako takový. zrovna Ty máš takový přístup nechceš být s Demimondem věčně ve zkušebně..nechtěl si být s Ipsem ve zkušebně...jasně tebe nějaká metalgate massacre z pozice hráče může být u řiti, ale už jsem zaslechl názor "hele já bych do takový soutěže i šel ale kluci víš jak, že to bude o stresu" atd... jednoduše řečeno je to dobrý pro začínající kapely...tak :)
bizzaro - 13.04.12 13:28:13
ty soutěže aspon nutí víc ty kapely se zdokonalovat..
blbost
brutusáček - 13.04.12 13:26:33
brutusáček: naopak...at v nymburku dál pokračuje soutěž a celkově tyhle soutěže vůbec, já jsem pro (bez ironie a nadsázky) no..... taky názor. každopádně jsem to řekl po několikaleté osobní zkušenosti s tou akcí..
tak nevim jaká je kvalita té soutěže nebo respektive pozadí a těch soutěží je taky víc, v plzni to probíhalo v Lampě, ale aspon to ty kapely motivuje. Mam v okolí nějaký lidi co maj kapelu(y) a vyloženě jsou jen ve zkušebně zavřený a sem tam koncert ke studiu se nedokopou pač je nemá co hnát v před, ty soutěže aspon nutí víc ty kapely se zdokonalovat..
Ralzeil_de_Vires - 13.04.12 10:52:03
naopak...at v nymburku dál pokračuje soutěž a celkově tyhle soutěže vůbec, já jsem pro (bez ironie a nadsázky)
no..... taky názor. každopádně jsem to řekl po několikaleté osobní zkušenosti s tou akcí..
brutusáček - 13.04.12 10:47:21
naopak...at v nymburku dál pokračuje soutěž a celkově tyhle soutěže vůbec, já jsem pro (bez ironie a nadsázky)
Ralzeil_de_Vires - 13.04.12 10:24:31
jinak ti teda souhlasim s tim jak je recenze napsaná, s obsahem už nikoli. fuck nymburk by měl umřít, páč by pak smrděl míň, než teď při tom hnití
Ralzeil_de_Vires - 13.04.12 10:22:12
Co s tím? Mám se zabít? Bobo
zabij se co možná nejvíc, je to řešení všech problémů
brutusáček - 10.04.12 14:51:58
ještě ne...mam jich za sebou málo a to jsem v pátek udělal další zářez do pažby :)
pf - 10.04.12 14:46:13
brute, a ty máš "brutusáček" v občance? jeslti ne, tak...
brutusáček - 10.04.12 11:57:56
já v tý branži dělal rok....no dobře jenom postprodukce :)
Otus - 10.04.12 11:53:43
   anonymous: Co s tím? Mám se zabít?    Ano
:-DDD
Annal - 09.04.12 23:05:20
Co s tím? Mám se zabít?
Ano
Bobo Němec - 09.04.12 22:25:16
Tak v OP jsem Bohumil, třetí a zřejmě poslední, snad se můj syn nezblázní stejně jako můj táta. Ohledně klipu: hihi, to přece není klip... Ale taky mě můžeš vidět s 7, Arakainem, Alkeholem, Harlejem, Debustrolem, na Benátské noci, Obscene Extreme, Malformed Thought, Törrem, ve všech dílech Rockmapy, ve filmu proti extrémismu a s mnoha dalšíma kapelama a na mnoha dalších videích z různých koncertů a festivalů. Je to holt moje práce a koníček. Taky jsem pracoval několik let ve filmové branži. Co s tím? Mám se zabít? Bobo
pf - 06.04.12 16:25:56
jj, taky mi to příjde trochu ahem
bizzaro - 06.04.12 00:48:34
L7: Tvoje zamýšlení je úplně k hovnu, protože mentál, kterýmu netečou souvislosti se stejně zamýšlet nemůže. Víš jak začni třeba přemýšlet nad smazanejma megauploadama. Kretén, co se najednou snaží spasit scénu takovej hmyz mám nejradši. Ubohej srači.
trosku zbytecny hroceny zas..
Střap - 05.04.12 10:41:59
L7: Tvoje zamýšlení je úplně k hovnu, protože mentál, kterýmu netečou souvislosti se stejně zamýšlet nemůže. Víš jak začni třeba přemýšlet nad smazanejma megauploadama. Kretén, co se najednou snaží spasit scénu takovej hmyz mám nejradši. Ubohej srači.
abro666 - 05.04.12 10:06:34
l7 lol bejt tebou mozna bych si zacal zjistovat, jestli Bohous nenosi ksiltoFFFku:)
k.eight.a - 05.04.12 00:05:23
Bobo ve videoklipu Loco Loco: http://www.youtube.com/watch?v=FY1sAOUNHm8 ze studia Sono je úplná náhoda. Vyhýbání se reakci na to nejdůležitější, tedy budoucnost soutěže (v závěr článku) je pro lidi z týmu kolem RN naprosto typické ...
bizzaro - 04.04.12 21:49:32
Nedělám žádné kapele anděla strážného.
ani v minulosti? co Seven? :)
gába - 04.04.12 20:12:41
:-))
pf - 04.04.12 18:46:19
hele, bobo, a ty máš v občance "bobo němec" ;?
Bobo Němec - 03.04.12 17:45:51
Ahoj, tak to se omlouvám, ale můžeš si za to sám. Nechápu, proč se lidi nejsou schopni podepsat svým jménem a pořád si vymýšlejí nějaké kreténské nicky, přezdívky a další píčoviny. Nebo to máš v občance? LL nejsou mý chráněnci ani nikdo jiný. Nedělám žádné kapele anděla strážného. Jen jsem vyjádřil svůj názor, stejně jako ty, to je celé. Bobo Němec
k.eight.a - 02.04.12 01:15:25
Ahoj Radime K8.
Ahoj, já nejsem Radim Keith. Má přezdívka je K8 (Kejt / kejta). Chápu že je to pro některé lidi, co ho znají, trochu matoucí. Překvapuje mě že se zastáváš svých chráněnců. Report jsem psal co "nejobjektivněji" jak jen jsem byl schopen. Byl jsem velmi mírný, protože mám zájem na tom aby soutěž vzkvétala a nikoliv odradit návštěvníky. Ostatně dva reporty zde na ročníky 2002 a 2003 jsou podstatně tvrdší ... Nehodlám diskutovat o názoru na jednotlivé kapely, každý má vlastní vkus a názor. Mnohem víc mě překvapuje, že nereaguješ na poslední odstavec, který by měl být pro všechny kteří se na soutěži nějak podílí naprosto stěžejní (!!!). BTW: Loco Loco nemají s žánrem screamo (introspektivní hardcore punk) téměř nic společného ... http://en.wikipedia.org/wiki/Screamo#Vagueness_of_the_term_.22screamo.22 Hudební žánry jako post-hardcore, metalcore, aj. jsou často neprávem řazeny do screama na základě předpokladu že jakákoliv hudba s řvaným a ječícím zpěvem by se tak měla brát. PS: V čem si protiřečím?
brutusáček - 01.04.12 13:47:37
každá kapela, každý zedník, každá firma chce být úspěšná, známá, prosperující. Já se taky netajím tím, že mám autodopravu a vozím kapely.
tak nemyslim si, že to tak má primárně každá kapela a K8, vesměs proti tomu nemá nic zásadního.. proto to nakonec ohodnotil tak jak ohodnotil (profi přístup atd). Jen on prostě nezastává názor, si myslim, dělat vyloženě hudbu pro ten účel - být komerčnější, chytlavější. Tak či tak si já nemyslim, že dělat chytlavé songy znamená být zaprodaný :), asi tak kluci prostě skládaj a hrajou co je baví..
Kdyby chtěli emoscreamoví Loco Loco něco dělat vyloženě účelově, tedy jasně komerčně, jistě by si vybrali jiný styl, než bigbít.
no průšvih je v tom, že by občas ty české kapely chtěli hrát jinak a "světově" ale nakonec víc než ten "bigbít" nezvládnou a to to nechci vztahovat na loco loco, ty bych si v eteru asi vic dokazal predstavit nez nejaky fialky a pdobone veci...nicmene je to celkově žánr, který já a asi ani K8 dál sledovat nebudem .)
Bobo Němec - 01.04.12 04:16:21
Ahoj Radime K8. Musím reagovat na tvůj report. Že kapele něco nevěříš, je samozřejmě tvoje věc a tvůj názor respektuju, i když si vlastně trošku protiřečíš v závěru minirecenze, ale musel jsem se nad tím zamyslet. Kdyby chtěli emoscreamoví Loco Loco něco dělat vyloženě účelově, tedy jasně komerčně, jistě by si vybrali jiný styl, než bigbít. A nezlob se na mě, každá kapela, každý zedník, každá firma chce být úspěšná, známá, prosperující. Já se taky netajím tím, že mám autodopravu a vozím kapely. Proč bych jinak ty dodávky měl, že? A pochybuju, že ty na svých diskotékách hraješ neznámé kapely, sklepní underground a vyloženě antikomerční záležitosti. Ono už to tak nějak vyplývá z podstaty bytí. Každý chce, aby se o jeho dítěti mluvilo v tom nejlepším světle.
k.eight.a - 28.03.12 01:26:38
v diváckém hlasování vyhráli Morokweng :-)
Tak, tak. Samotného mě to velmi příjemně překvapilo. Možná sehrálo roli když jsme si hned od začátku stoupli před pódium a mocně fandili. :-)) Jsem za to moc rád, pro mě alespoň malá satisfakce.
brutusáček - 28.03.12 00:25:49
v diváckém hlasování vyhráli Morokweng :-)

Zkus tohle