SICKENING HORROR - nikdy bychom nedělali stejnou věc dvakrát

SICKENING HORROR - nikdy bychom nedělali stejnou věc dvakrát

Kdo se zajímá o death metal, neměla by mu tato řecká kapela uniknout. Debutní album Sickening Horror nabubnoval George Kollias, pak kapela vyrazila na tour po boku Immolation a následně vyšlo druhé a opět skvělé album The Dead End Experiment, které je zas plné experimentálního a temného death metalu.Na vše okolo kapely odpovídal hlavní myšlenkový strůjce, kytarista a zpěvák George Antipatis.

Ahoj Georgi, děkuju za rozhovor. Je to pro nás potěšení, obzvlášť pro

interview_56_px1

mě. Druhé album vydal ruský label SFC Records koncem roku 2009. Od té doby už nějaký ten pátek utekl, takže byste mohli začít uvažovat o třetím albu. Co si o tom myslíš?
Zdravím! Jsme rádi za tenhle rozhovor. Jo, už to nějaká chvíle je, co jsme vydali The Dead End Experiment, a už jsme napsali spoustu nových skladeb na třetí album. Musím říct, že bude o dost jiné, než co jsme dělali doposud. Až přijde čas, uvidíš sám.

Už teď se nemůžu dočkat. Máte tušení, jestli to album vydáte ještě letos, nebo až na začátku příštího roku?
Všechno budeme mít do detailů připravené už letos a pravděpodobně budeme nahrávat a vydávat příští rok.

Grafický design The Dead End Experiment dělal finský grafik Marko Saarelainen. Sedí vám jeho temný styl natolik, že byste s ním počítali i pro další album nebo jste si už našli někoho jiného?
Markův styl přesně vyhovoval The Dead End Experiment, ale zatím nemůžu říct, jestli s ním budeme spolupracovat i na dalším albu. Bude to záležet na konceptu alba, tématech textů a na všem ostatním. Taky bychom chtěli zkusit něco nového stejně jako u všeho ostatního, takže tohle rozhodneme, až přijde správný čas.

Co vedlo kapelu k tomu, že se rozešla s nahrávací společností Neurotic Records? Vyhovuje vám vaše současná nahrávací společnost, SFC Records? Máte s nimi smlouvu i na třetí album?
S Neurotic Records to bylo hodně zmatené, vůbec s námi nekomunikovali, tak jsme se rozhodli s nimi rozvázat smlouvu. Není divu, že jim utíká spousta kapel. Se SFC Records všechno běží hladce, věci jdou podle plánu, což je přesně to, co kapela od labelu potřebuje. Nové album není součástí smlouvy, ale až přijde čas, určitě se na těchto věcech domluvíme.

Co na vaše rozhodnutí říkali Neurotic Records? Snažili se to nějak napravit?
Ne, nic takového tam nebylo. Vlastně jim to bylo úplně jedno a jsem fakt rád, že rozchod proběhl tak hladce.

Když se řekne progresivní death metal nebo inovace zaběhlých deathmetalových postupů, co tě k tomu napadne jako první?
Napadlo by mě něco ne nutně technického, ale experimentálního, co rozhodně vybočuje ze zbytku. Kapela, která bude mít deathmetalový základ, ale posune svůj zvuk novým směrem. Napadají mě třeba Disillusion. The Project Hate je taky moje oblíbená kapela, taky míchají sakra spoustu věcí. Ale abych řekl pravdu, v poslední době jsem neslyšel nic převratného.

Jak moc progresivní a jiné než předchozí alba bude to třetí? Georgi, máš v hlavě nějaký konkrétní plán, kam chceš kapelu vést? Máte to rozhodnuté už předem, nebo se to bude vyvíjet podle aktuálních nálad atd.?
Bude dost jiné. Jak se vyvíjíme jako osobnosti, tak se i vyvíjí naše hudba. Pořád zkoumáme nové věci a snažíme se o nové pohledy, což se ukazuje v naší tvorbě. Rovněž chceme prozkoumávat nové oblasti a zjistit, co by nám mohly přinést. Je to nikdy nekončící proces. Nikdy bychom nedělali stejnou věc dvakrát. Celkově vzato je to jako proud sebevyjádření, který je hnaný touhou prozkoumávat a experimentovat.

Experimentovat? Znamená to taky víc syntetických aranžmá? Některé

interview_56_px3

skladby na The Dead End Experiment mají syntetických aranžmá hodně, což se mi zdá obzvlášť působivé…
Máme rámcovou představu o současném zvuku kapely. Když říkám experiment, myslím tím vyzkoušet nápady mimo tenhle rámec a uvidí se, co z toho vyleze. Co se týče těch aranžmá, máš pravdu. Hodně si vyhrajeme se strukturou skladeb, takže mají pořádný spád.

Georgi, ty jsi produkoval, masteroval a mixoval celé album The Dead End Experiment. Výsledek je skvělý, ale jak jsi zvládnul celý ten proces, jak šlo nahrávání? Bicí byly určitě obzvlášť komplikované, protože se nahrávaly v jiném studiu než zbytek nástrojů…
Bylo to vážně těžké. Skoro čtyři měsíce jsem nemyslel – a ani nemohl myslet – na nic jiného. Dělal jsem 8–12 hodin denně. Chtěli jsme si všechno udělat sami, abychom měli čas to do detailů propracovat. V jednu chvíli, když jsem nahrával zpěv, mě začalo vážně hodně bolet na prsou, ale přesto jsem na té skladbě pokračoval dál. Když si na to teď vzpomenu, připadá mi to fakt hloupé, že jsme tomu byli tak oddaní. Celý ten proces byl dost šílený, obzvlášť když se každý den měnil názor na mixování. Nakonec ale myslím, že za sebou máme dobře zvládnutou práci. S bicími nebyl žádný problém, prostě jsme vzali nahrávky ze studia a spolu se vším ostatním jsme na nich dál dělali sami.

Řekl bych, že jedna z nejdůležitějších kapel, které ovlivnily skládání hudby u Sickening Horror, jsou Immolation, nemám pravdu? Na druhém albu byl v jedné skladbě jako host jejich zpěvák Ross Dolan. Spolupracovat s ním bylo nějaké tvoje dlouhodobé přání? Vyplnilo se ti nakonec to přání?
Ano, dalo by se říct, že disonanční riffování, co dělají Immolation, u nás rozhodně zanechalo stopu. To hostování nás napadlo až před samotným nahráváním. Když jsme v březnu 2008 jeli tour po Evropě, bylo to skvělé a s Immolation jsme se spřátelili. Když jsme potom dělali na písni The Universe Within, mysleli jsme, že by bylo skvělé mít tam další vokály, že by šly zkombinovat dva různé hlasy. A napadl nás Ross. Když jsme se ho zeptali, okamžitě na to kývl a výsledek je fantastický.

Jaký je tvůj názor na Majesty and Decay, letošní album Immolation?
Jejich předchozí, Shadows in the Light, mě úplně dostalo a říkal jsem si, že bude hodně těžké ho překonat. Majesty and Decay je hodně solidní nahrávka, jsou tam všechny ty šílené riffy a taky poprvé použili kompletní bicí, což je zajímavé. Je to skvělá práce, sice ne jejich nejlepší, ale pořád úžasná.

Máte nějaké konkrétní nápady co se týče možných hostů v dalších písních? Přemýšleli jste už o nějakých zajímavých jménech?
Přemýšleli jsme o Diamandě Galas, ale nedávno s ní udělali nové album Rotting Christ, sakra. Ne, teď vážně. Stejně by bylo dost těžké toho dosáhnout. Máme radši, když všechno dělají členové kapely, ledaže by se naskytla nějaká speciální příležitost, třeba jako ta s Rossem Dolanem na The Universe Within.

Deváté album Rotting Christ už je vydané a mě by zajímal tvůj názor, protože si myslím, že je to jejich nejlepší album vůbec. To album má originální atmosféru, hodně folklorních prvků, spoustu různých nástrojů najednou a různé jazyky. Myslíš, že by další album Sickening Horror mohlo taky obsahovat originální pasáže ve vaší mateřštině?
Nové album Rotting Christ je úžasné! Zkombinovali hodně různých prvků a vytvořili něco unikátního. Je to pravděpodobně jejich nejucelenější dílo. Nás ani nenapadlo použít texty v řečtině, protože se nám zdá, že naší hudbě angličtina sedí lépe. Ale kdyby se zdálo, že bychom mohli nějakou část obohatit něčím takovým, rozhodně do toho půjdeme.

Mohl bys mi říct něco konkrétního k pro mě neznámému bubeníkovi Alexu

interview_56_px2

Zachosovi, který krátce po skončení nahrávání The Dead End Experiment vystřídal Joseho Theodorakise? Proč jste se pro něj rozhodli a proč Jose nahrál jen tohle album? Měli jste s ním nějaké osobní problémy nebo něco podobného?
Neměli jsme s Josem žádné zvláštní problémy. Po nahrávání alba se rozhodl jet studovat do Anglie, kvůli čemuž by nemohl stíhat kapelu. Tak jsme se prostě rozhodli najít náhradu. Když jsme hledali nového bubeníka, viděl jsem nějaké klipy s Alexem – bylo neuvěřitelné, jak moc se zlepšil. Vyrostl tam, co já, a i když jsme se znali spoustu let, dlouho jsme nebyli v kontaktu. Každopádně po tomhle jsem mu zavolal a všechno to klaplo.

Má Alex dobré předpoklady, aby dostatečně nahradil původního bubeníka Sickening Horror George Kolliase, který nahrál první desku? Chci tím říct, že George je talentovaný bubeník a najít někoho, kdo bude hrát stejně kvalitně jako on, musí být asi hodně těžké…
Bylo to opravdu těžké. Skladby jsou dost náročné, navíc hledáme bubeníka, který bude nejen technicky zdatný, ale bude mít i cit pro groove a vlastní představivost. S Alexem jde zatím všechno dobře a já doufám, že konečně máme stálého bubeníka.

V roce 2008 byla kapela na měsíčním evropském turné s Immolation a Melechesh, loni jste měli krátkou šňůru po ruských klubech. Rád bych věděl, jestli kapela připravila turné na letošní rok…
Zatím jsme měli tahle dvě úžasná turné, ale na letošek bohužel nemáme ohledně turné žádné plány. Účastníme ale se letošního švýcarského festivalu Mountains of Death. Bude to naše první vystoupení na letním festivalu a jsme na to hodně zvědaví! Navíc tam budou nějaké naše oblíbené kapely jako Suffocation, Origin, Dying Fetus apod.

Georgi, posloucháš z muziky jenom death metal anebo jsi i pro jiné hudební žánry, například fusion, industrial, mathcore…?
Musím říct, že už neposlouchám death metal tolik jako dřív. Jak už jsem řekl, je málo kapel, které vyčnívají nad ostatními. Takže poslouchám hromady jiných věcí. Miluju industrial/electro /house/taneční hudbu a taky pop/rock. Mám taky rád nějaké věci z klasické hudby, akorát mi moc nesedí jazz/fusion. Co se týče mathcoru, poslouchám jenom zakladatele tohohle žánru, což jsou The Dillinger Escape Plan. Mimochodem, to jejich nové album je pořádný nářez! Obecně je vlastně dost málo typů hudby, kterou rád nemám.

Ačkoli se podmínky zlepšují, tahle hudba pořád nemá šanci na komerční úspěch. Co vás pořád žene kupředu? Myslíš, že se vám někdy podaří dosáhnout něčeho vysněného, nějakého ideálu?
Hehe, představ o tom, že z nás budou druzí Iron Maiden, jsme se vzdali už dávno, jestli tím myslíš tohle! Prostě jenom chceme dělat originální a jedinečnou hudbu a jednou za čas dostat šanci vyjet na turné. Koneckonců, sebevyjádření je hlavní motivace, proč s hudbou pokračovat. Víme, že je vážně těžké prodat hodně desek, navíc v téhle době, kdy je hudební průmysl na dně.

Jak moc současná situace v Řecku ovlivňuje hudební průmysl, koncertování

interview_56_px4

kapel, vydávání desek a celkově celou scénu? Postřehli jste jako hudebníci nějaká omezení anebo je v Řecku všechno v pořádku navzdory všem těm problémům, na které pořád upozorňují média?
Věci tady v Řecku jsou v těchto dnech docela divoké a bude to jen horší. Zdá se, že řeckou scénu to neovlivňuje. Máme tady velkou undergroundovou scénu. Problém je v tom, že většina řeckých kapel se z tohohle stavu nedostane, protože nejsou tolik oddaní tomu, co dělají. Navíc nejde mít zároveň práci a vzít si několikatýdenní dovolenou kvůli turné. Když k tomu přidáš povinnou vojenskou službu, víš, o čem mluvím. Bylo tady hodně výborných kapel, které kvůli těmto věcem nikdy nedostaly šanci vydat ani jednu desku. Když jsi metalový hudebník, tak tady na domácí scéně nemůžeš dosáhnout ničeho, musíš myslet globálně.

Před pár dny Evropské společenství a Mezinárodní měnový fond odsouhlasil, že Řecku půjde na pomoc 120 miliard eur. Myslíš, že tahle finanční injekce postrčí řeckou ekonomiku a pomůže Řecku dostat se zpátky do sedla?
Myslím, že to byl dost riskantní tah, protože se jedná o víc než jen o obyčejný dluh. Pravděpodobně to bude trvat hodně let, než se Řecko zase vzchopí. Problém je vždycky v naprosto neschopné státní správě.

Nechtěli byste přijet do Čech, třeba na místní letní openairový festival Brutal Assault?
To sakra jo, to by bylo úžasný. Bohužel nás zatím nepozvali – ani s lidmi, co Brutal Assault organizují, nejsme v kontaktu. Bylo by skvělé se ho účastnit.

Opravdu doufám, že zase budete hrát v Čechách, protože vaše první vystoupení v Praze na turné s Immolation v roce 2008 jsem neviděl. Děkuju moc za odpovědi a za váš čas. Mějte se a držte se!
Rozhodně doufáme, že se do Čech zase vrátíme! To pražské vystoupení bylo naše první mimo Řecko. Díky za rozhovor a sledujte naše příští kousky!

www.sickeninghorror.net
www.myspace.com/sickeninghorror
www.sfcollector.ru

Sickening Horror - MyVideo


Přispěj do diskuze

dobrý intie

Me ten zvuk taky sral, specialne ty 'levny' klavesy, ale asi to tak chteli...

Morbo: mas recht. ja cekal neco vic tech, i kdyz jsem cetl, ze to bude jiny, ale ty skladby jsou barevny, naladovy, promenujou se ti v usich, fakt dobra deska nejen v primeru k debutu

Bizz: Druhá deska mi přišla celkem okamžitě lepší než debut. Sice mi nesedí po stránce produkční (hlavně zvuk bicích, ale i celkovej mix), ale co se týče zábavnosti skladeb, tak u mě jasně vede, Kollias neKollias. ;)

výbornej rozhovor, dík

ta druha deska po opraseni je snad jeste lepsi nez debut...gut intie, diky. a taky opet dik Radce za preklady ;-)

aktuálně

diskuze