SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, INTERITUS, STRANGEMIND

report

Shodou okolností jsem měl možnost tentokráte porovnat dvě vystoupení jedné kapely ve dvou po sobě jdoucích dnech. Silent Stream Of Godless Elegy totiž propagují živě svou čtvrtou desku Relic Dances, a tak jsem je kromě plzeňského koncertu mohl vidět o den dříve v rámci mini turné Redblack Days i v pražském Rock Café.
Začněme ale po pořádku. Velmi slušně zaplněný klub, odhaduji tak 120 lidí, přivítal krátce před devátou hodinou prvního předskokana – plzeňské Strangemind, kteří mne velmi mile překvapili. Neměl jsem možnost nikdy je totiž předtím vidět. Svůj třičtvrtě hodinový set bych za normálních okolností u předskokana jen velmi těžko vstřebával, ale faktem je, že jsem zůstal po celé jejich vystoupení v sále. Strangemind jsou opravdu „zvláštní myslí“ i pokud tento termín převedeme na jejich produkovanou hudbu. Řekl bych, že i přestože se dá nazvat kapela rockovou bez jakýchkoliv přívlastků, nejblíže přeci jen mají asi k doom metalu, protože se v jejich hudbě vyskytuje tolik prvků a charakteristik, které jsou skutečně nejblíže k doomu – náladové melodie, které se mísí místy tvrdými momenty, ženský zpěv atd. Jenže prohlásit o této kapele, že je doomová, to není až zase tak pravda. V jejich hudbě najdete tolik stylů a směrů, že je nelze všechny pojmenovat. Každopádně největší devizou je jejich skvělá šlapající náladová, tvrdá a zajímavá hudba, pochválil bych určitě všechny instrumentalisty, na druhou stranu je potřeba zmínit tři slabší momenty. Bylo jasné, že kapela nemá velké zkušenosti s živým hraním, což je samozřejmě věcí je jen nabrat, dalším slabším momentem je malinko neujasněná koncepce jejich hudby. Měl jsem totiž pocit, jakoby se kapela hledala, co vlastně ve skutečnosti chce v budoucnosti hrát. Posledním slabým momentem byla zpěvačka. Přišla mi velmi nemastná a neslaná. Zpívala vcelku obstojně, leč bez jakéhokoliv zápalu, náboje, pohybu či nějakého osobitého výrazu, bohužel…
Jako druzí vystoupili pořádající Interitus, kteří mají před vydáním už své

třetí desky. Upřímně řečeno, kapelu jsem měl hodně rád v období vydání první desky Deborah z roku 2000. Jenže pak jakoby se jejich vývoj úplně zastavil. Měl jsem z jejich vystoupení trochu pocit, že i když se prezentují jako symfonická „přemýšlivá“ doommetalová kapela, kdyby vypustili ze své sestavy a produkce housle, jejich hudba by se rozložila do velmi jednoduchoučké zábavové polohy. Interitus hrají velmi primitivně založenou hudbu na základních efektních melodiích, které skutečně mohou fanouška zaujmout, bohužel mě to bohužel moc neoslovilo. Trochu jsem se těšil, že nové skladby, které zazněly z připravované desky, se posunou dál, ale nic takového se nestalo. Co mě však také vadilo na živé prezentaci byla naprosto blbá image některých členů kapely (vojenské kalhoty s tvrďáckým trikem fakt k líbivému doomu moc nejdou). Trochu mě to připomnělo jeden nechvalně známý festival, kde vystoupili Dissolving of Prodigy v dresech svého oblíbeného Baníku Ostrava… Nutno však dodat pozitivní věc a to, že Interitus má velmi kvalitní instrumentálně vyspělé hráče. Škoda, že nemohu přidat další pozitiva. Každopádně oba předskokani měli u publika dobrý zasloužený ohlas.
Jenže největší úspěch se dostal hlavní kapele večera – zmíněným Silent Stream Of Godless Elegy. Musím hned na úvod říci velmi zásadní věc. Po odchodu Petra Staňka před několika lety jakoby se kapela nemohla usadit a najít

report_157_px3

svoji tvář. Měl jsem možnost je vidět na mnoha koncertech a vždycky mě na jejich výkonu něco chybělo. A dnes už vím co. Silenti se totiž konečně sehráli a dokáží předčit sami sebe v nové sestavě, než tomu bylo před lety. A to udělalo strašně moc. Lidé to samozřejmě také vycítili a dali kapele řádně najevo, že se publiku skutečně líbí. Mohu prohlásit, že plzeňské publikum bylo naprosto fantastické a oproti statickému pražskému (den předtím) jej nelze vůbec srovnávat. Už jen z toho důvodu, že jsem nikdy předtím neviděl kapelu přidávat 4 skladby (Led Zeppelin a Dead Can Dance byly fakt super!). Jejich koncertní set se sestával především z nové desky Relic Dances, i když je to pochopitelné, uvítal bych více skladeb z předešlých alb, kterých bylo poskrovnu (nejvíc asi z dvojky Behind the Shadows). Koncert Silentů byl opravdu super, přičteme-li lepší zvuk než v Praze (hlavně „klasická sekce“ cella a houslí byla perfektně slyšet), jedinou výtku bych směřoval na zvukaře, který mohl víc přidat kytary. Skvělý zážitek, těhle koncertů houšť.
---- --- -- - -- --- ----
..://strangemind.tk
....://interitus.com
........://ssoge.com

Vložit komentář

david - 23.03.07 00:40:15
3.5.2007 bude v pražském Futuru koncert belgických The Breath Of Life (www.the-breath-of-life.com) + support Shoenfelt
. - 01.07.05 11:00:09
Tuhle kapelu neznam.
- 30.06.05 20:00:17
ješiši kriste, to ej debata.... intotoitus, nehrálo to náhodou před breath of life? protože to byla nej imag,e co jsem kdy viděl.
Ioannes - 30.06.05 14:02:02
Jo jo. Zkouseli jsme hrat i s jinou vystroji. Ale maskovany dziny se osvedcily. Nedoporucuji hrat s obrnenym vozem na zapesti a jinymi blbostmi. Fakt vojesky kalhoty, kalasnikov a je to. To se dela doom jako vystrizenej.
bizz - 30.06.05 11:01:33
obzvlaste ty kališnici vam slusej ;-))
Ioannes - 30.06.05 10:26:10
Ktereho tajemneho myslis? Autora? Skoda, ze se nepodepsal..:o)) JInak co jsme meli na sobe je videt na fotkach z akce, ktere fotil clen fanklubu. Jsou na jeho strankach. www.interitus.tk v sekci fotogalerie. At koukam jak koukam, kazdej mel jen vojensky dziny a k tomu kalasnikov..:o)))
piTRs - 29.06.05 08:28:07
Pana Tajemneho taky neznam, ale cim dal vic me zajima, co jste vlastne meli na sobe:-))
Ioannes - 24.06.05 10:10:28
Proc mi autor nemuze prozradit, kdo mel ty vojensky kalhoty. Chceme se zlepsit a musim tomu dotycnemu radne vycinit. Vsak nevim komu. Prozradte.
Ioannes - 08.06.05 13:00:15
Jen mne prosim jeste reknete, kdo z nas mel vojenske kalhoty s tvrdackym trikem na vystoupeni...;o))) At uz tu blbou image konecne odstranime...:o))
Ioannes - 08.06.05 08:47:30
Take zdravim.. a jsem rad za kazde nazory..;o)))
piTRs - 07.06.05 17:20:50
1) svoji blbost s houslema a violou už jsem okomentoval výš, 2) poslechni (nebo si zkus představit nebo jánevimco:-) si prosím ještě jednou samotné kytarové linky v King Diamond a Interitus. V King Diamond dělá atmosféru každá část celku, s Tebou souhlasím v tom, že u Vás pouze ty prvky, které výše zmiňuješ. To je můj názor, Měj se fajn.
LooMis - 07.06.05 15:25:10
že já jsem to toho reypal :-) to Ioannes: těch pět minut jsem byl já, Interitus jsem viděl několikrát a skutečně bez violy a flétny by to nebylo ano, ale argument s NightFish beru :-)
Ioannes - 07.06.05 14:51:36
Oki, sorry, abych to teda nehodil na nekoho jineho.. z tveho clanku tedy cituji: stejně tak jako nelze nepřemýšlet o tom, co by z hudby Interitus zbylo, pokud by byla očesána o „netradiční“ housle, flétnu a melodický zpěv Báry Sudové, (ani se nezminuji, ze kdyz sis dal praci najit jmena hracu, taky sis mohl precist, ze to nejsou housle, ale budiz)... ale fakt nechapu, proc premyslet nad tim, co zbyde kdyz vypustis pulku kapely. vypustit Kinga Diamonda, je z toho tuctovej heavy. On prave dela tu atmosferu. u nas to dela viola, fletna, zpevy i klavesy.... Ale jak jeste jednou opakuji, co clovek to nazor.. a jsem za to rad..:o))
piTRs - 07.06.05 14:45:20
tak to jsi četl špatně, jelikož necituješ z recenze vystoupení před Masterplan, anóbrž před Rage/Deadsoul Tribe, a nikoliv slova má, anóbrž našeho LooMiska:-). Já rozhodně nechci nikoho odnikud vypouštět, jen cítím určitý rozdíl mezi tím, když hraje všechno dohromady a tím, když se sází jen na vatu.
Venca - 07.06.05 13:38:58
Interitus bez houslí si neumím představit :-)))))))))))
Ioannes - 07.06.05 13:27:49
Jo, z recenze pred MAsterplan znam zaver, cituji : Interitus no comment, těch 5 minut, co jsem při jejich setu procházel sálem nemůžu považovat za relevantní pro kritiku. Ale nemuzes chtit vypustit preci pulku kapely a rict, co z toho zbyde? U MB jsi takhle vypustil jen jednoho cloveka.... a u Interitus chces vypustit hned 3..:o)))) Ale jak rikam, je to Tvuj nazor.. proc ne..:o))
piTRs - 07.06.05 13:12:00
asi je nás tady víc divných, viz moje smradlavě nápadně podobné vyjádření k interitus v rámci recenze na vystoupení před masterplan (včetně obligátní boty housle kontra viola, samozřejmě). myslím že o srovnávání stylu "co jde ještě poslouchat po vypuštění toho a toho" tady vůbec nejde. jak to asi dělají třeba my dying bride, že i samotné jejich kytary jsou zajímavé?
Ioannes - 07.06.05 09:47:24
Trosku nechapu proc stale autor clanku premysli, jaka muzika by to byla, kdyby se vypustila hra violy, fletny a zpev Bary. Co myslis, jaka muzika by vznikla, kdyby jsi z Nightwish vypustil zpev, klavesy a bici? A co teprive z kapley King Diamond vypustit Zpev, basu a kytaru? A nebo rozpustit celou metallicu a nechat tam jenom basaka..:o))))))) Takhle bychom mohli asi pokracovat neustale..:o))))
LooMis - 06.06.05 18:29:37
to mandy: musím se autora malinko zastat, taky totiž nejsem z Interitus nějak odvázanej a zrovna bych sem nechodil s přirovnáním k Čajkovskému, protože to je dvousečné, položme si otázku: jak co bylo skládáno? Čajkovský na klavír a pak doprovod, ale pochybuji, že u Interitus jsou prvně složeny party na flétnu a violu (hmm, taky jsem si myslel, že to jsou housle, sorry) a pak se tam "něco" doaranžuje jinak ale naprostý souhlas s tím, kteří dva členové jsou v kapele nejlepší :-)
Mandy - 06.06.05 15:29:40
co je to za uvahu, co zbyde z muziky interitu, kdyz vypadnou "housle" (pro autora-byla to viola). vetsina songu je na jejich partech asi postavena a violista je naprosto perfektni (to jen na okraj). je to asi stejny, jako se ptat, co by zbylo z cajkovskyho klavirniho "b moll", kdyby vypad klavir... jo a image interitu byla uplne v pohode - byli totiz vscichni v cernym, coz ve me cokoliv vojenskyho tedy nijak neevokovalo
Ioannes - 06.06.05 12:49:06
:o) Popravde jsem netusil, ze ve skupine Interitus jsou housle. A taky jsem netusil, ze vojaci nosi dziny..:o))) Ale budiz cest panu autorovi..:o))))
Ondra - 05.06.05 13:51:49
ovšem uznávám že ideální je spojení emocí v hlase i v přirozeném projevu - nádhernou ukázkou je Zuzka Lípová
Ondra - 05.06.05 13:41:21
Díky za pěkný článek, velmi nás potěšilo, že i člověka, který přišel na jinou skupinu dokážeme trochu zaujmout. K tomu projevu, koncertů za 6 let své existence máme za sebou více jak stovku, ale projev asi zůstane stále podobný, nechceme si na podiu na něco hrát, každý si koncert prožívá podle svého. Což se týká hlavně hlasového klenotu naší skupiny Broni. Kdyby na podiu skákala, či kotrmelce dělala již by to „nebyla ona“ a asi by na podiu půspbila nedůvěryhodně. Osobně dávám přednost tomu, když jsou emoce v hudbě, či v hlase (a tam se snad shodneme, že je Broňa má), před situací, kdy někdo na podiu předvádí nějakou křečovitou tělovýchovu, kterou si doma pečlivě připravil před zrcadlem a silně se pak jeho zuřivá spartakiáda odrazila na jeho pěveckém, či instrumentálním výkonu.

Zkus tohle