SOUL DECODER - moc jsme si hlavu nelámali, co je v rámci stylu povoleno

SOUL DECODER - moc jsme si hlavu nelámali, co je v rámci stylu povoleno

Soul Decoder jsou mladá pražská partička, o které je poslední dobou čím dál víc slyšet. A protože nedávno vyšlo EP Haal-A-Khul, drobně jsme Dekódry proklepli.

Soul DecoderJste na scéně poměrně mladá kapela, jak byste se představili, odkud pocházíte a co hrajete? S tím to totiž nebude tak jednoduché ;)

Přéma: Zdravíme Marastí čtenářstvo a osazenstvo! Jsme Soul Decoder a vznikli jsme někdy v létě 2013 v Praze a jejím blízkém okolí (Český Brod, Pečky, Újezd nad Lesy). Kuba a Přéma se potkali na koncertě a nějak přeskočila jiskra, Matta znal Přéma přes internet díky angažmá v předchozí kapele, kam se Mates chtěl hlásit na zpěv a Martina znal Kuba z jiného koncertu. Ještě s námi zakládal kapelu Dejv, nyní už bývalý kytarista, který se znal s Přémou také nějaký ten čas před založením kapely.

To, co hrajeme teď, se pro nás docela těžko řadí, začátky se nesly ve stylu melodic death metalu a metalcoru a troufáme si říct, že tyhle kořeny jsou u nás stále docela patrné, ale momentálně se do toho snažíme motat více stylů, které každého ovlivnily. Hodně také udělal s tváří kapely kytarista Majk, kterého jsme si přizvali jako původně dočasnou náhradu po ukončení spolupráce s Dejvem, ale nějak nám přirostl k srdci a už s námi tak nějak zůstal. Momentálně by asi nejvíce sedlo označení progressive melodeathcore, ale třeba zase uděláme další 2 písničky a budeme zase o kousek jinde. =D
 
Možná by bylo dobré říct, kdo tomu vašemu ansámblu šéfuje. Jaká je jeho moc, co má na starosti, má vás všechny v hrsti?

Přéma: Snažíme se být relativně demokraticky vedená kapela. Ze začátku tomu tak vždycky nebylo, ale důvodem nebylo rozpínavé ego jako spíš fakt, že pro mnohé z členů byla tato kapela první hudební akvizicí, tudíž jsme se tak nějak učili jeden od druhého, od přátel ze scény a od ostatních kapel. Momentálně u nás panuje „homokracie“, kapelní zřízení založené na pseudorovnoměrné dělbě povinností a oplzlé lásce.
 
Soul DecoderFanoušci vás asi primárně zaznamenali na podiích, ale nejste úplně bez nahrávky. Na kontě máte debutní EP Turn of the Sun, kde jste se profilovali jako melodic death metal. Další nahrávka, výborný singl Rotten Roses, ukázala, že vám tenhle žánr byl poměrně brzičko těsný. Čerstvě je venku nové EP Haal-Á-Khul. Nebudu říkat, jak ho vnímám já, naopak se zeptám vás, jak jej vnímáte vy, byť už jsme to rozebrali v první otázce.

Přéma: Za mě je to EPčko docela dobrý odraz toho, co se děje v kapele a jak věci bereme. Od počátku našeho působení se snažíme kromě nastavování si laťky, co se týče profesionality zpracování, razit i vlastní zvuk, určité východisko z té plejády vlivů, které u nás panují. Myslím si, že novým EPčkem k tomu máme docela hezky nakročeno, protože jsme si moc nelámali hlavu s tím, co je v rámci stylu povoleno.

Matt: Za mě jsme velmi spokojeni s tím, jak je EP rozmanité, ale zároveň to sedne. Každý si tam najde něco. Je to takový multivitamín.
 
Jak dlouho jste na EP pracovali a co si představit pod tajemným názvem evokujícím Rings of Saturn, byť hudebně v něm slyším třeba Rivers of Nihil.

Přéma: Na EPčku jsme pracovali velice postupně, nebyl to nějaký intenzivní výboj energie. Některé z písní mají svoje základy dány již od roku 2016. Někdy na podzim/v zimě 2017 jsme si řekli, že bychom mohli natočit nástupce onoho vzpomínaného EPčka Turn off the Sun. Už ani Rotten Roses ve svém datu vydání nebyl aktuální (byl natočen v září 2015 ale kvůli různým peripetiím spatřil světlo světa až v červenci 2016) a nám se tudíž zcela logicky zachtělo vytvořit něco aktuálního, s čím půjdeme hrdě na trh.

Název je taková veselá přesmyčka, kdo byl na křtu, tak si to jistě pamatuje, a kdo nebyl, ať si zkusí se slovy trochu pohrát a výsledek si přijde osvědčit na koncert, ideálně v době, kdy už máme odehráno ;)
 
Všichni jste zainteresováni v dalších projektech/kapelách, ale v Decoder nemáte (nemáte?) vyloženě jednu vůdčí osobnost. Představte ty „projekty“ a objasněte, jaké jsou v nich vaše role a kdy dostávají mezi sebou tyhle aktivity přednost. Třeba u Přémy to jsou minimálně tři aktivity, to bych se z toho asi po…

Přéma: Nuže co se týče mne, mám kromě Soul Decoder ještě jedno aktivní angažmá a tím je relativně nově vzniklý deathgrindový uragán Insistent, který vznikl na troskách Destructive Explosion of Anal Garland. V kapele jsem ještě s Jirkou (SWYF), Vokem (DEOAG, Ahumado Granujo) a Mr.Danem (Diphteria). Na rok 2019 bych se mohl mihnout v dalších projektech (zatím zachovávám tichost, vše se brzy odhalí) čistě jako session bubeník.

Majk: U mě je to kapela MeltDown, se kterou se snažíme hrát mix severského melodeathu á la Children of Bodom a americkýho groove metalu typu Devildriver, nebo LoG. Je to pro mě hodně srdcový projekt, který existuje s různými personálními změnami už přes šest let. Moje role je oproti SD jiná hlavně v tom, že v MeltDown jsem ten, co skládá většinu materiálu. Organizačně ale fungujeme skoro stejně, zkrátka kamarádská homodělba práce :) Momentálně máme natočený klip, který se teď dostřihává, a plánujeme spousty koncertů, kde to jen půjde.

Kuba: U mě je to podobný, vedle SD ještě trhám struny v Diligence, se kterými jsme letos rovněž vydali nový album. Časově je to občas mordor, ale zatím se mi to naštěstí víceméně dařilo všechno společně se školou a prací skloubit.

Matt: Krom Soul Decoder, také působím V Liquid Space 9, kde překvapivě zastávám stejnou roli, a to brblání. Je těžké říci "přednost", spíš se vždy nějak demokraticky dohodneme co a jak.
 
Soul DecoderCo se během té doby od EP do singlu a od singlu do EP v Decoder událo, nezačaly se u vás projevovat vlivy právě vašich dalších kapel?

Přéma: Určitě tam proběhlo nějaké ovlivnění, ačkoliv minimálně z mé strany nebylo tolik plánované. Od singlu k novému EPčku jsme prodělali personální obměnu, kdy odešel kytarista David a nahradil jej Majk, čímž se v kapele změnila energie. Postupně jsme se začali více a více soustředit na ovládání svých nástrojů a mně v tomhle angažmá v nasypaných Diligence určitě velice pomohlo.

Majk: Pro mě ten vliv bylo přijít mezi kluky z Dekoudr :-D, hodně mi to změnilo pohled na kapelní fungování.

Kuba: Souhlasím s Přémou, naše další kapely se na současný tvorbě určitě podepsaly, Diligence v technice a Hill up and Down zase na stage presenci.

Matt: Co se obecně Soul Decoder týče, tak vše již vyjádřil Přéma. Za mě osobně jsem určitě zaznamenal vliv i z druhého projektu Liquid Space 9, díky kterému si více hraji s vokálovými prvky, které jsem časem začal praktikovat právě také v Soul Decoder.
 
Na Haal-Á-Khul přibylo blacku a moderny. Takže je to celkově širokým záběrem všech v kapele a jejich osobním přínosem do SD, než že by ta změna byla regulovaná-cílená?

Přéma: Máme v kapele 5 osobností a snažíme si navzájem vyhovět, podle toho také vznikají ti naši mutanti. Black máme rádi, modernu máme také rádi, ale stejně tak máme rádi melodii, metalcore a hip hop. Spoustu těch nápadů v první řadě nebyla tak poprasená, nasekaná a temná, některé zase nebyly tak melodické, a to je na tom za mě to nejkrásnější. Na písních jsme dělali hodně kolektivně a tak se nám tam povedlo vpašovat hodně různých vlivů. Chtěli jsme změnu zvuku, ale spíš než abychom si dali cíle, nechali jsme to koňovi. =)

Matt: Každý přinesl něco svého. Ale to něco se líbilo i ostatním a tak se začalo fúzovat, až z toho vnikla moc fajn hudba. Cíl to rozhodně nebyl. Je na tom hezké, že i když to nemá nějaký řád, dokáže se to ubrat správným směrem a vznikají celkem originální počiny.
 
Soul Decoder - Haal-A-KhulNa EP byly čisté zpěvy, na singlu RR promlouvá moderní pohled, nyní jste vyrukovali s EP, které jde vstříc moderně ještě víc a okusil jste si i blacku a breakdownu. Na profilu se vám death metal proměnil v deathcore, čili melodie/atmosféra zůstávají, ale už ne v té bývalé formě. Kam to až může, resp. nemůže zajít? Asi je to brzo, ale kam byste dále rádi směřovali?

Přéma: To je věc, která se právě tak nějak tolik neví. Někteří z nás už mají rozpracované další písničky, takže zůstaneme u kytar, ale těžko říct, kam poputujeme stylově. Doom a nebo heavýk asi od nás nebude, ale vážně nemůžeme říct dopředu, kam se vydáme. Za mě by bylo asi ideální, abychom získali více jistoty v současných polohách a snažili se je prozkoumat více do hloubky, tudíž vyhrotit se více po stránce atmosféry, techniky, melodie, brutality, špíny i emocionality.

Kuba: Co se dalšího směřování týče, vždycky bylo mým snem, aby to víc houpalo a „djentovalo“, takže za mě je další vývoj určitě jasnej. Kdyby nám na kytarách přibyla ještě jedna struna navíc, rozhodně bych se nezlobil. Samozřejmě ale nechci jít jen timhle směrem a byl bych rád, abychom pokračovali v současný „různorodosti“ a celkově aby naše tvorba víc vykrystalizovala. Chci se zaměřit na detaily a nesnažit se jen o to, „aby to byl námrd“. Do budoucna taky rozhodně chci naší tvorbu okořenit o samply a pracovat víc na atmosféře našich live vystoupení.

Matt: Je složité říct, kam se bude či nebude naše tvorba dál ubírat. Každopádně cítím, že to jde stále lepším směrem.
 
Pro jednu ze skladeb jste pro vypublikování zvolili formát live-session videa. Jste mladá kapela, která se zajímá o moderní trendy a inspiruje se v nich, máme očekávat i prezentaci formou playthrough videí, nebo třeba snad live-streamů, různých reportů z neobvyklých míst atp.? Může tohle podle vás být cesta k lepšímu oslovení posluchačů než klasický singl?

Přéma: No tak v první řadě naše zkušebna-live session nás naštěstí vyšlo v dané situaci super levně a zpracování dopadlo také skvěle (děkujeme Neonovi a yeezuzovi2020). Myšlenka byla taky pokusit se zachytit určitou surovost, kterou naživo máme (zkoušíme a koncertujeme bez metronomu). Já mám osobně rád všechny možné studio sessions, live playthroughs a live cams a je docela velká komunita lidí, která tohle ocení více, než klasický klip nebo lyric video. Ohledně vlogovitých reportů jsem trochu skeptičtější, ale pokud to někdo umí, je to pro něj dobrá cesta, protože tyhle věci může fanouškům dopřát prakticky denně.

Majk: Playthrough video chystáme a máme rozmyšlený, ale v současný chvíli směřujeme veškerou pozornost k natáčení videoklipu.

Matt: Určitě si myslím že playthrough a live session videa jsou skvělá forma prezentace. Kapela se ukáže trošku blíže divákovi a posluchači. Každopádně jak bylo řečeno, nyní se soustředíme hlavně na klip.
 
Soul DecoderKdyž to pro zjednodušení shrnu, jste takový moderní mišmaš s atmosférou. Zákeřná otázka… jak pohlížíte na starou dobu (nemyslím nutně největší pravěk a old school), kdy to všechno vzniklo? Může i pro kluky jako vy být inspirativní?

Přéma: Já mám osobně dinosauřiny (Od Zeppelinů přes Iron Maiden, Blind Guardian, Megadeth a Ozzyho po At the Gates a Cryptopsy) moc rád, prakticky jsem na nich vyrostl a učil jsem se na nich hrát. Nejlepší je na tom fakt, že leckteré bicí kousky, které třeba před 25 lety předváděli Sean Reinert, Gene Hoglan a později i Richard Christy v Death jsou pro mě pořád ořech! Mně osobně metalová hudba formovala od svých počátků až po moderní technicko atmosférické kočkokpsy, ale kapelně se mi nechce dělat něco, co už tu někdo dělal v devadesátkách daleko líp. =)

Majk: Inspirativní může být ledacos, záleží na tom, kdo co hledá. Spoustu riffů pro můj druhej projekt například vzniklo v době, kdy jsem ulítával na Guns n Roses a Slashově první sólovce. Jinak na starou dobu a s ní spojenou muziku pohlížim rok od roku akorát s větší nostalgií :D a to v pětadvaceti bolí.

Kuba: Metalem mě nakazily kapely jako Children of Bodom, In Flames, Trivium, Hypocrisy, Dark Tranquillity, ale třeba taky powermetaloví Helloween. Všechno jsou to dodnes moje srdcovky, takže jestli se to dá značit za starou dobu, vliv to na mně určitě mělo velkej. U věcí z 80tek a starších je to trochu u mě složitější, přece jen jsem hodně zmlsanej moderním overprocessed zvukem současnejch interpretů, takže při poslechu většiny starších nahrávek nejsem kvůli tehdejší úrovni nahrávání tolik schopnej docenit jejich kvalitu.

Každopádně ke všemu, co bylo před náma, mám velkej respekt, i když to třeba zrovna neposlouchám. Kritikům moderních -corů musím dát za pravdu, že tyhle žánry jsou poslední dobou hodně prohnilý vykrádáním a v posledních letech už se nikam výrazněji neposouvají, nebo minimálně nepřicházejí s takovými inovacemi, s jakou přišli třeba Přémou zmíněný Death v 90kách. Tímhle ale trochu střílím do vlastních řad, protože přece jen žánry s příponou core v mým playlistu silně převažují a nedám na ně dopustit.

Matt: Za mě osobně mohu říct, že tím, kdo mě nakazil tvrdší hudbou, která měla co dočinění s metalem atd., byl můj otec, který mi v mých asi cca 5 letech poprvé ukázal Sepulturu, Cannibal Corpse apod. Každopádně sám jsem tvrdším žánrům přišel na chuť až v mých cca 15 letech. Old school a starší počiny mě ale míjí. Stejně jako Kuba se soustředím na moderní počiny.
 
Staříci (metaloví) vymírají, mladá krev jako vy nastupuje. Sice se solidně vrací old school a stále vydávají cédéčka a všechno nejede jen na digital přes bandcamp/spotify/deezer, ale kde vidíte blízké budoucno hudby/scény, nemusíme být vztaženo jen na metal. Chcípne někdy vydávání nosičů?

Přéma: Podle mě se jistě stane prodej fyzických nosičů postupně méně a méně masovou záležitostí a stane se víceméně doménou srdcařů, jak už je tomu ostatně i dneska. Navíc ta představa, že si člověk může zaplatit spotify a mít přístup k celým diskografiím a zároveň hltat novinky leckdy i dříve než ve fyzické formě, je podle mě také docela rozhodující.

Majk: Já jsem ohledně směru, kterým se hudba vyvíjí, relativně skeptický. Často mi přijde, že převažuje tendence být „heštek trendynk“ než vydávat kvalitní věci. Je podle mě relativně málo kapel, který jsou v pohodě jak hudebně tak lidsky, ale o to radši jsem, že takový máme i v Čechách, a že jsme se spoustou z nich už něco mohli spáchat.

Matt: Je pravda to, co zmínil Majk, a to, že kapely se dnes více zaměřují spíš na trendy žánry a aspekty, než samotnou hudbu a snaží se z toho dělat hlavně komerční záležitost. Je mi to celkem protivné, že za každou cenu to tlačí tak, aby z toho vytřískali co nejvíc. CD nosiče budou postupně vymírat, to se ví, ale jak už bylo zmíněno, je to záležitost srdcařů a sběratelů.
 
Plány do budoucna…

Přéma: Chystáme klip, naší domácí kalbičku Celebration of Selfdestruction s pořadovým číslem 3 a se sedmi kapelama na soupisce, snažit se skládat nové a lepší písničky, mít se víc rádi a samozřejmě se pokusíme naše nové EPčko představit kde to Soul Decoderjen bude možné i naživo! =) Info dáváme průběžně na náš Facebook, takže pokud by měl někdo po přečtení rozhovoru pocit, že bychom jej mohli oblažit sprškou naší radosti, může nás sledovat tam (stejně jako na Instagramu).

https://www.facebook.com/souldecoder/
https://souldecoder.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/souldecodercz/

Matěj “Matt” Kopecký – vokills
Jakub “Durex” Durec – guitars
Michal “Majk” Kříž – guitars
Martin Soukup – bass
Přemysl Pláteník – drums

Tagy:

Soul Decoder

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze

aktuálně

diskuze