Srpnové koncerty 2020

Srpnové koncerty 2020

Po čtyřměsíční pauze opět pravidelná várka koncertů a festivalů. Tak snad je zase nezakážou!

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

Pokud by někdo z pravidelných návštěvníků Marastu chtěl přispět svými tipy do budoucích článků, stačí se ozvat do komentářů.

sobota 1. srpna

KRHANICE OPEN AIR 2020 (fotbalové hřiště TJ Sokol, Krhanice) – FB event

brutusáček: Tradiční před brutalovské metalové klání v Krhanicích, v záplavě zrušených velkých akcí, ty malé letos vítězí.

pátek 7. až sobota 8. srpna

JOSEFOFF BY BRUTAL ASSAULT (pevnost Josefov, Jaroměř) – FB event

DR: Už je to vyprodané, lidi očividně mají hlad po muzice a stýská se jim i po jedinečné pevnosti. Sestava úplně nenadchne, ale z dnešní virové doby toho asi nejde moc vykřesat.

brutusáček: Malá náhražka za velký Brutal, šťastný ten kdo má lístek, protože je vyprodáno, proč to teda píšu?

pátek 7. až neděle 9. srpna

EUROPEAN METAL FESTIVAL ALLIANCE 2020 – FB event

bizzaro: Tak trošku jiný event, on-linový. Ve třech dnech pro EMFA festival exkluzivně natočené koncerty: něco budou mrdky, ale pár jich určitě bude stát za to – Cult of Fire, Gutalax, Amenra, Kampfar, Der Weg… ad.

sobota 8. srpna

PUNCTUM MEETS LIBĚCHOV (Liběchov)

JSt: Lofn, Nina Pixel, InkFlo a samozřejmě Petr Vrba, mimo jiné. Bude to pěkné, bude to na pěkném místě a budou tam krásní lidé. Nevím, jak moc to je letos veřejné, ale osoby dobré vůle obecně tam určitě budou vítány.

neděle 9. srpna

VLTAVA (Cross Club, Praha) – FB event

brutusáček: Nejpoetičtější česká kapela před klubem Cross v Praze.

čtvrtek 13. srpna

ORCHESTR BERG – TONGUE OF THE INVISIBLE (Kostel U Salvátora, Salvátorská, Praha) – FB event

AddSatan: Středověká blízkovýchodní mystika. V goticko-renesančně-barokním kostele zazní česká premiéra Tongue of the Invisible od australské skladatelky Lizy Lim a světová premiéra Bezčasí od Hanuše Bartoně. V hlavních rolích baryton a klavír.

DĚTI DEŠTĚ + NUSLE SOUND SYSTEM (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Trocha českého noise rocku. Koncert, který se měl původně konat v dubnu.

pátek 14. až sobota 15. srpna

HÁJENKA VOL. X (Kovanice 95, Kovanice) – FB event

mIZZY: Jiří Kára pořádá festival, kde vystoupí metaly jako Sněť, Sekeromlat, Oči Vlka, Pustina, Hnus Umírající, ale taky třeba Uncle Grasha a budou tam hrát i nějaké ambienty, ty magore!

DOBRŠSKÁ BRÁNA (Dobrš) – FB event

JSt: Jasným hlavním tahákem je finský harmonikář Kimmo Pohjonen, který vystoupí se dvěma svými dcerami. Je to frajer a bude to nálož, to je celkem jasné. A harmonikářů tam bude hodně, protože letošním tématem je harmonika, ale ty už neznám. Jinak to je extrémně příjemná akce, zapadlá vesnička v Podšumaví s krásným kostelem, zvoničkou, zámkem, kde se všude hraje. Sedět s pivem na návsi a pozorovat cvrkot je samo o sobě léčivé.

pátek 21. až sobota 22. srpna

MIKRO HRADBY MORAVANY (Kaštel, Moravany nad Váhom, Slovensko) – FB event

mIZZY: Letní Hradby Samoty se letos přeci jen uskuteční, dokonce i na plánovaném místě, jen tedy v poněkud omezené verzi. I tak zde ale vystoupí několik slušných lákadel jako sólo set Of the Wand and the Moon, Maraki, Sweeps 04, Kragrowargkomn, Samčo, brat dážďoviek a spousta dalších. V kaštelu navíc bude po celou dobu akce výstava různých uměleckých děl, tak se určitě nudit nebudete.

DEATH COFFEE PARTY 8. (Výstaviště Zahrada Čech, Litoměřice) – FB event

DR: Dvoudenní fest, kde hrají prim zejména klepačky. Jestli tam budou povinné roušky, tak potěš koště… Kapely jsou zejména z ČR, potěšilo nasazení Benighted, kteří letos vydali parádní desku.

sobota 22. srpna

JEDNOTA KALVÁRIE (Vrch Kalvárie, Úštěk) – FB event

AddSatan: Tak už jen kvůli tomu místu a VÝHLEDU – jedu! A kapely budou určitě minimálně fajn – Nadja a No Pavarotti si poslechnu vždycky rád a tím zbytkem se nechám překvapit.

JSt: Taky jsme si udělali akci. Takže samozřejmě bude super a hrozně se těším. Asi po dvou letech domluv se mi podařilo dovézt Islaju, která aktuálně dělá rituální vokální sety a v Čechách nebyla několik let (před dvěma lety byla v Brně). Lebanon jsou naživo i jinak super bordel, Nadja je koncertní jistota, bude spousta temného, tribálního a industriálního techna… A hlavně, to místo! Soustava kaplí na vrcholu mezi lesy vypadá neuvěřitelně.

INFUZE VOL. 4: SNĚŤ + FAÜST + RATO TRISTE (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Už čtvrtý z Kreas pořádaných po-karanténních benefitů pro pražské UG kluby, výtěžek z akce jde tedy pro Sedmičku. Nedávný koncert Decultivate, RepelentSS a dalších sypaček byl dost vydařený, tak snad dorazí hodně lidí i na Sněť a spol.

Doporučuje také AddSatan.

AIRBAG PARTY 4 (Koupaliště, Otvovice) – FB event

mIZZY: Unsolved Case pořádají sešlost HC kapel kousek u Kralup. Jo a bude tam taky Brauncholda.

čtvrtek 27. srpna

LIGHTNING GLOVE + V0NT (MeetFactory, Praha) – FB event

JSt: Dystopický elektropunk a špinavé EBM, jejich koncerty mají velký potenciál, není moc o čem.

pátek 28. až sobota 29. srpna

METAL MADNESS VII (Ostrov Santos, Sušice) – FB event

bizzaro: Sušice má v rukávu Pestilence a k tomu takovou všehochuť napříč spektrem metalu.

pátek 28. až neděle 30. srpna

NEW OPERA DAYS OSTRAVA (různá místa, Ostrava) – FB event

AddSatan: Loňská Dlouhá noc v rámci Ostravských dnů byla extraordinérním a až překvapivě zábavným zážitkem, letos Ostravské centrum nové hudby pořádá třídenní festival zaměřený na současnou operu. Uvedena budou díla od českých autorů – mj. Marka Keprta, Michala Rataje a Slováka Miro Tótha, od nichž se mi už nějaké skladby (tuším) líbily. Zazní ale i skladba No. 50 (Garden) od Richarda Ayrese a dalších.

sobota 29. srpna

SILVER ROCKET SUMMER STODOLA (stodola, Penikov) – FB event

brutusáček: Putovní festival SRSS, tentokrát na jihu Čech. ZABUŘÍ Paramount Styles Solo, Plešatá zpěvačka, Prohra Praha, Vlněna atd.

TÝNECKÝ MAZEC (Týnec nad Labem) – FB event

bizzaro: Tradiční Týnec by neměl minimálně místňákům uniknout!

pondělí 31. srpna

ORCHESTR BERG – LØP, LOKK OG LINJER (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Norská tradice v novém. Lasse Thoresen: Løp, lokk og linjer. Snad se na třetí pokus podaří z Norska dopravit sólistku Berit Opheim.


Přispěj do diskuze

Jednota Kalvárie super, lepší než jsem čekal. Trošku paradoxně díky tomu odpolednímu dešti a večernímu protrhávání oblačnosti byl ten výhled ještě "magičtější" než kdyby bylo jasno, mraky, cáry mlhy/pára v lesích a občas vykukující slunce, odlesky na rybníku atd., každou chvilku to bylo jiný, první dvě hodiny mi ke štěstí stačilo kochat se okolím (a dobrý pivo z malých pivovarů a pokec se spoustou známejch) a do toho "něco" hrálo (Black Tar Jesus a Lebanon - obojí se zdálo fajn, ale pojal jsem to jako kulisu). Asi jsem nebyl na festivalu/koncertě s krásnějším výhledem (trumflo to i Magick Musick v Čermný u Sušice).
Islaja dost příjemně překvapila (i když jsem byl upozorněn, jaký to cca bude), hodně jiný než poslední nahrávky, žádnej vokodérovej alt. pop, ale psychedelický, rituálně/šamanský vrstvení/smyčkování vokálů, flétna a střídmá rytmika, vůbec nevadilo, že hrála až po západu slunce, ve tmě s těma světlama mi/jí to sedlo náramně.
Nadja jsou sice pořád stejný, což ale znamená pořád stejně dobrý, resp. hlavně první třetina a závěr hodně silnej, godfleshovská rytmika diktovala a v tom jejich zvuku se tak krásně "rozpouští". Prostě to umí.
Jediný mínus asi že jsem od nočního programu ve stanu na louce čekal, resp. měl náladu na větší "rychtu" a byl to spíš takovej "chillout", byť místy zajímavej, ale asi po hodině a půl jsme to zabalili (možná se to pak rozjelo, nevím...).
Každopádně dík a respekt, už jenom vytahat nahoru všechny ty cajky a tak vůbec ...
Jinak Úštěk překvapivě pěkný městečko a nedaleká zřícenina Helfenburk taky a chci se ještě brzy do té oblasti podívat znova.

27. 8. v Meetfactory místo V0NT zahrajou Do Shaska!

včera Ingvaldsen/Cremaschi/Wróblewski + na poslední chvíli zaskakující bubeník Jakub Š. (jméno jsem si nezapamatoval) hodně dobrý, hlavně teda ten bubeník - skvělej cit, barevná, kreativní hra i nějaký "rozšířený techniky" apod. ... hrály se mj. skladby od Ornette Colemana i jejich vlastní + samozřejmě improvizační vsuvky...

Orchestr Berg taky hodně dobrý, i když i pár relativně slabších míst, předchozí dva koncerty v červnu a červenci mě celkově bavily víc... ale místy celkem zvláštní, poměrně osobitý disharmonie (prostě trochu jiný, než v moderně/současný kompozici většinou slýchám) s lehkým nádechem blízkýho/středního východu...

18. 8. Didrik Ingvaldsen - trumpet, George Cremaschi - double bass, Jan Chalupa - drums, Michal Wróblewski - alto saxophone
v Punctum - free jazz / improvizace
www.facebook.com/events/583543745661452/

a 31. 8. Berit Opheim opět nedorazí, takže místo toho v DOXu:
Výběr krátkometrážních němých snímků, pro které Orchestr BERG objednal novou hudbu a které uvedl v letech 2009-2016.
Emak bakia (1926, Man Ray, hudba: Jacek Sotomski)
Hände – Das Leben und die Liebe eines zärtlichen Geschlechts
(1927-1928, Stella F. Simon & Miklós Bándy, hudba: Tomáš Reindl)
Meshes of the Afternoon (1943, Maya Deren, hudba: Jiří Lukeš)
At Land (1944, Maya Deren, hudba: Matouš Hejl)

Od Matouše Hejla hráli před měsícem v kostele krásný orchestrální "ambient/drone" (ale i zajímavý rytmický prvky v pár místech), chvílema až Mount Fuji / ambientnější SunnO))) apod.

aktuálně

diskuze