Články

přeposlat článek tisknout
THE CULT

THE CULT

  • kdy: 2.7.2017
  • kde: Praha, Roxy

The Cult odehráli kvalitní a bytelný rockový set a potvrdili roli stálic, jež si svou fanouškovskou základnu stále udržuje v dobrém počtu.

Po sedmi letech od minulého koncertu jsme se v Praze znovu dočkali rockerů The Cult, byť byl tentokrát zvolen menší sál (Roxy), kam rovněž přišlo o něco méně fanoušků než posledně (Divadlo Archa), odhadem necelé pětikilo fans.

Velmi pozitivní bylo zjištění, že The Cult budou vystupovat osamoceni, bez předkapely, horší už to bylo v případě situace, že člověk vešel do klubu v půl osmé, kde posléze v zatím poloprázdném sálu Roxy zjistil, že se bude hrát až zhruba od devíti a pořadatelé jej už nepustí ven (razítka/pásky neexistovaly), a sice z důvodů, které mně nejsou zcela jasné. Že prý z nařízení magistrátu Hlavního města Prahy není dovoleno dlouze postávat před klubem. Nešlo si tedy nevšimnout rozčarování mnohých brzy příchozích, včetně jednoho (dle stylu rozpravy) dobře společensky situovaného páru padesátiletých (manželů?), kteří se to celé rozhodovali takto nenechat, a ačkoliv sami Pražáci, vcelku vtipným způsobem nadávali poblíž baru na všechno pražské, protože se jen krátce před tím bezúspěšně snažili probít ven na cigárko a nebyli propuštěni. A tak přihazuji pod kotlík: „My už z Plzně jezdíme spíš do Německa – do Norimberka, Mnichova…“ a čekám nadržen na nějakou další vtipnou reakci, na což jsem byl odměněn, protože mi bylo zapáleně přizvukováno a dáváno za pravdu: „No jistěěě, že do Německa, kam taky jinam?!“„Vždyť je to naprosto logické“„Bodejď, to celé přeci dává rozum, co taky tady v Praze, že jo?“, a tak dál přihazuji pravdivou historku o šatnářovi, co při mé minulé návštěvě tohoto klubu tahal lidem tašky, svetry, čepice z rukávů, aby dotyční platili rovnou za dvě věci najednou a nevyhýbali se většímu placení nacpáním svých zavazadel do rukávů zimních bund. Bez ohledu na lehké rozvíření emocí čas v sále pozvolna ubíhal až do startu vystoupení. Akce jinak proběhla bezproblémově, takže si vlastně nemůžu vůbec na nic stěžovat.

The Cult

Koncert se totiž vydařil a dokonce bych řekl, že po zvukové stránce o dost překonal předchozí vystoupení, výběr skladeb byl však o něco slabší než v roce 2010. Nespoutaní Britové dnes na svém evropském turné podporují poslední řadovku Hidden City a setlist dělí rovnoměrně mezi novinku, ze které nakonec zazněly čtyři songy, a svou největší klasiku realizovanou v osmdesátých letech, jmenovitě skladby z jejich tří nejslavnějších desek Love (1985), Electric (1987) a Sonic Temple (1989). To by bylo v pořádku, ale nové songy se nesly spíše v pomalejších a středních tempech a set tak mnohdy neodsýpal, jak by si asi samotná kapela i její posluchači přáli, a v určitých momentech působil poněkud unavenějším dojmem. Ale nebylo to nic zásadního, co by u rock’n‘rollových příznivců budilo rozpaky.

Zpěvák Ian Astbury sice oproti minulé zastávce poněkud zkrátil vlasy na morrisonovský „look“, ale to mu rozhodně neubralo na pěveckých schopnostech. Kytarista Billy Duffy se vůbec nezměnil, stejně jako poctivý dříč u škopků Johny Tempesta, který je součástí The Cult už dekádu a je na něm poznat, jak si své členství v řadách těchto rockerů oblíbil, a to i když původně přišel z ranku tvrdší metalové hudby. Kromě této trojice nechyběl na pódiu ještě australský baskytarista Grant Fitzpatrick a rovněž doprovodný kytarák Damon Fox, který však většinu skladeb odehrál za klávesy stojícími po straně scény.

Jinak koncert začal zostra hitovkou Wild Flower, vždy hozenou do riffového pojetí AC/DC, do kterého je ostatně situováno celé motorkářské album Electric, a pokračovalo se milníkem britského gothic rocku osmdesátých let, songem Rain z alba Love. Došlo dál na Lil´Devil a Peace Dog, stejně jako na songy jako PhoenixNirvana nebo dokonce jediný kousek ze surové bezejmenné desky z roku 1994 (Gone), která onehdy celá tíhla do vod alternativního rocku a charakterizoval jí mohutný zvuk bicích, jistá neotesanost a surovost kytar, stejně jako mírná absence nějaké výrazné melodie. Když v závěru došlo na Sweet Soul Sister a Fire Woman, dvě tutovky ze zřejmě nejmainstreamovějšího alba Sonic Temple, koncert už velmi gradoval a stával se bombastičtějším, což samo sebou stvrdila i největší hitovka historie The Cult, skladba, která v roce 1985 vyloženě ovládla britské alternativní a rockové žebříčky - She Sells Sanctuary.

The CultCelkově bych vystoupení nazval uspokojivě dobrým až rutinním a kapela nepopřela své letité kvality žádným výpadkem. Ona volba některých spíše pomalejších songů hrála navíc do ruky šamanské atmosféře, která, třeba v případě skladeb jako Birds of Paradise, dosahovala až mystických okamžiků, za kterými se dalo tušit stíny tvorby legendárních The Doors. Z aktuální desky tak nakonec, kromě výše zmíněné ponuré a hypnotické písně s výrazným klavírním partem, zazněly ještě songy Dark Energy, Deeply Ordered Chaos a v přídavku ještě GOAT, naopak klasiku zastupovaly věci s hitovějším a frišnějším potenciálem, kterým patřil začátek a konec večera. Když ten spěl utěšeně do svého finále, na Ianovi Astburym nebyly ani v pozdní fázi poznat žádné hlasové výpadky či chvíle svědčící o opotřebení. Jak se dalo očekávat, výraznou nástrojovou složkou byla kytara Billyho Duffyho, na které vlastně hudba The Cult stojí a padá, stejně tak to lze říct i o Astburyho hlasu.

V průběhu přídavku pak byl koncert ještě navíc vyšperkován příchodem Duffa McKagana, baskytaristy z Guns N´Roses, který si se svými starými kámoši na kytaru vystřihnul další z jejich velkých klasik, a sice song Love Removal Machine, což dávalo tušit, že „Gáni“ už jsou pravděpodobně v Praze a relaxují před svým úterním koncertem, který se konal o dva dny později na letišti v Letňanech.

Za mne, The Cult odehráli kvalitní a bytelný rockový set a potvrdili roli stálic, jež si svou fanouškovskou základnu stále udržuje v dobrém počtu.

Setlist:
Wild Flower
Rain
Dark Energy
Gone
Peace Dog
Lil' Devil
Birds of Paradise
Nirvana
Deeply Ordered Chaos
Phoenix
Sweet Soul Sister
She Sells Sanctuary
Fire Woman
--
King Contrary Man
G O A T
Love Removal Machine

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze