THE END > Studio report trochu jinak

THE END > Studio report trochu jinak

Nemůže být pochyb o tom, že Within Dividia, dlouhometrážní debut THE END, vyhrálo na celé čáře. Mix chaoticky technické zručnosti, koncepční soudržnosti a syrové citové zběsilosti zajistilo skupině kritické nadšení, povedené tour a věrnou fanouškovskou základnu. Krásné grafické ztvárnění obalu Marka Goeseleho dokonce vyhrálo každoroční soutěž o nejlepší fotografii (PDN). Po roce a půl náročného koncertování se kapela intenzivně soustředí na skládání a následné nahrání dvojky, jehož následkem bude její vydání (samosebou na Relapse) někdy na začátku příštího roku. Vokalista Aaron Wolfe ochotně doplnil nové informace o chystané placce a procesu skládání. Berte jeho zpověď jako PR i jako rozhovor o věcech minulých zároveň.

interview_33_px2

Tak chlapci, v jakém stádiu průběhu příprav novinky se právě nacházíte, co už jste udělali a co vám ještě zbývá?
Právě jsme skončili nahrávání a úpravy bicích; dosud to zní všechno zabijácky. Ještě máme před sebou obrovské množství práce, ale je fajn pozorovat, jak věci pomalu dostávají pevnější tvar. Krok číslo jedna, tím je naše celková představa o albu, je téměř splněn.

Jak bys charakterizoval hudební vývoj skupiny? Co se změnilo od desky Within Dividia? Projeví se to nějak na nové desce?
Myslím si, že hlavní věcí, o kterou jsme usilovali, byla větší zapamatovatelnost jednotlivých písní. Soustředili jsme se tentokrát na psaní skladeb jako celků a každý z nás na nich makal jako sice samostatný jedinec, na druhé straně jako součást The End. Není to o tom, co kdo dokáže, zjistili jsme, že je to někdy o tom, co neuděláš. Máme naší muziku více pod kontrolou než kdykoliv předtím a udělali jsme album lepší, než předtím.

Jaké vlivy bys označil jako zásadní pro psaní nových věcí na album?
Bylo toho hodně. Jisté nahrávky a kapely nás přinutily se zlepšit, avšak nebyla to jen hudba, jež nás inspirovala za ty roky. Je to také v tom, že jsme hodně po vydání Within Dividia koncertovali a potkali spoustu lidí; všechno, co se ve světě událo, inspirací určitě byly přečtené knihy a zhlédnuté filmy. Zkrátka všechno okolo zformovalo naši muziku i nás samotné. Naše hudba je výtvorem prostředí, ve kterém žijeme, je to velmi přirozený vývoj a nic nebylo vynucené.

interview_33_px3

Bude novinka, tak jako Within Dividia, koncepční album?
Textová složka Within Dividia byla založena na příběhu našeho kytaristy (Andrew Hercules); všechny songy jsou vlastně součástí celého obrazu. Opravdu nevím, jestli se dá tato deska označit za koncepční, je prostě tím, čím je. Novinka nebyla vůbec tímto způsobem vytvořená. Témata jednotlivých věcí jsou velice různorodá, kdybychom zaměřili texty na jeden příběh, nebyli bychom schopní se ponořit do všech problémů, které máme. Ale určitě je tu pro posluchače obrovská hromada textů, do kterých se musí ponořit, strávit a uspořádat si je v hlavě. Vokálně to bude naše doposud nejvíc heavy nahrávka, takže se na to nažhavte!

Bude Michael Goesele opět tvůrcem obálky?
Michael jí dělat tentokrát nebude. Velmi se totiž obávám, že bychom někdy přistoupili na to, že použijeme stejného umělce na sebe navazující desky. Dokud budeme pokračovat v neustálých proměnách naší produkce tak jako doposud, výtvarná část bude taktéž reprezentovat naší hudební evoluci. Nemohli jsme být více uchváceni způsobem, jak dopadla obálka Within Dividia. Michael je neuvěřitelný umělec, který nám pomohl vynést naší uměleckou vizi na světlo světa, ale nyní ta vize není stejná jako před třemi lety.

Jaký je tvůj největší osobní favorit na albu a naopak, kterou věc máš rád nejméně?
Osobně bych nejradši proflákal celý proces nahrávání. Někdy se mi zdá upravování bicích figur na můj vkus až moc zdlouhavé, ale když nejsem na place, tak mám pocit, jako bych o něco přišel. Trvá to, než se nalezne ten pravý zvuk a zrediguje se to, ale všechno má své opodstatnění.

Jaké máte plány poté, co vyjde novinka?

interview_33_px4

Až se deska objeví v obchodech, zamýšlíme jí podpořit stálým koncertováním. TOUR, TOUR, TOUR, TOUR!!!! Nepřestaneme cestovat. Každým místem, kam nás naše muzika zanese, chceme otřást do základů!THE END files:

Line-Up:
Aaron Wolfe – zpěv
Steve Watson - guitar
Andrew Hercules - guitar
Sean Dooley - bass
Anthony Salaijko - drums

Matro:
Transfer Trachea Reverberations from Point: False Omniscient, CD‘01
reedice Transfer Trachea Reverberations from Point: False Omniscient, CD‘03
Within Dividia, CD‘04

allchaos@hotmail.com
://allchaos.com

aktuálně

diskuze