THEORY IN PRACTICE

rozhovor

Švédské trio Theory In Practice mi v době, kdy vyšla jejich deska The Armageddon Theories nadělalo v kebuli pěknou paseku. Znal jsem sice jejich prvotinu Third Eye Function, takže jsem byl připraven, co od ní čekat, ale takouto šupu jsem opravdu nečekal! Původně se mi totiž zdálo, že oproti jejich debutu je 'Armageddon' pouze jakýsi slabší čajíček, ale o to víc a intenzivněji mě toto album dnes sráží do kolen, když jsem do něj jemně vnikl...áááááácchhhhh... V současné době TIP u Listenable Records vychází třetí deska Colonizing the Sun (máme se tedy nač těšit!). To byl také jeden z důvodů, proč zkontaktovat bicmana a zpěváka Henrika Ohlssona

interview_7_px1

Tak hned na začátku ti vlezu do zadku..:o) a pogratuluju, jelikož váš band je jeden z těch, jenž mě v poslední době uzemnil! Proč máte tak zvláštní jméno - Teorie v praxi? Co konkrétně nám demon-struje? Nějaká cvičeníčka..?
Dík za ta královská slova. Je Teorie v praxi divné jméno? Nemyslím si. Tsathoggua je divné jméno pro kapelu, ale Teorie v praxi jsou pouze obyčejná slova... Dobře vím, co ti vyvstává na mysli, ale jen jsme mysleli, že jméno zastřešuje hudbu kapely. To je přesně to - teorie znázorněná v praxi. Původně to byl jen song, ale pak jsme ho přejmenovali na Theoretical Conviction a namísto toho ho použili jako naše jméno.

Když srovnám vaše dvě CDčka, musim konstatovat, že: Third Eye Function má krutý a syrový sound, zařezávající riffy, mnoho akustik... a mnohem mnohem vyzrálejší The Armageddon Theories má křisťálový, ale zabijácký sound, je rychlejší, techničtější a komplexnější, ovlivněné black metalem, klávesy... Jaký směr dostal nový matroš praktikované teorie Colonizing the Sun? Elektronika..? Jaké největší rozdíly spatřuješ mezi nahrávkami?
Third Eye Function má horší produkci, a proto je od tebe pěkné slyšet nazývat ho 'syrovým'. Myslím, že kytary mají sotva zkreslení! Jinak, tvůj popis těch dvou alb je fakt dobrý. S The Armageddon Theories jsme fakt dosáhli limitu, jakého jsme byli schopni a šli jsme udělat nejšílenější, nejintenzivnější a nejtechničtější album jaké kdy bylo!!!
S Colonizing the Sun předvedem Theory In Practice verzi 2001, skladby jsou zaranžovány více jako skladby s větším střídáním - ne technicky, ale tempa a tak. Největší rozdíl mezi nahrávkami spatřuji v produkci, jelikož jádro našich vizí bylo od začátku vždy stejné. Řekl bych, že produkce je od každého našeho alba lepší. Hudebně snad můžeme říci, že Third Eye Function je natavenější death metal, zatímco na The Armageddon Theories jdeme více naproti technickému black/deathu, ačkoli nemyslím, že tyto popisy jsou uspokojující. No, a Colonizing the Sun je melodičtější. Stále však technický death metal více než cokoli dalšího, takže bude lepší když se po tom poohlédnete!

interview_7_px2

Další z věcí, které mi trhaj řiť, je Peterova hra (kytarista). Je to něco naprosto nového, čerstvého a osvěžujícího! Je skutečný virtuóz! Mimochodem, tvoje bubnování je taky pěkně šílený!..:) - neustálé změny a otáčení rytmu, stopky... ALE! Ty u toho ještě zpíváš! Jak to řešíte na pódiu nebo při zkoušení?
Velmi jednoduše. Nijak, ha ha! Víš, když od nás odešel Johan (ex-zpěv/kytara), pátrali jsme po náhradě, ale bezúspěšně. Tak jsme se rozhodli, že já si začnu tykat s vokály a Peter bude dělat veškeré kytary. Nikdy jsme nezkoušeli se zpěvem během příprav na The Armageddon Theories. Jako třetí padlo rozhodnutí, že nebudem hrát ani živě, to bylo kurevsky nemožný! Neměl jsem dostatek dechu uzpívat to při předvádění těch nadpřirozených rytmů, posluchači by pak totiž slyšeli jen ňáký debilní vzdychaní ňákýho idiota do mikrofonu..:) Pak je zde taky tolik kytarových linek, že by hudba ztratila na údernosti jen s jednou kytarou.

Na 'Theories' jste spolupracovali s Tägtgrenovým bratrem Tommym... Jakým přínosem pro nahrávku byla tato spolupráce?
To bylo v době, kdy bratr Petera Tägtgrena - Tommy - teprve rozjížděl v Abyssu studio B, ale i přesto odvedl excelentní práci. Bylo fakt pěkný nakonec dostat rozumnou produkci po otřesný zkušenosti ze Sunlightu, kde jsme zplodili náš debut. Myslím, že ho Tommy obohatil hodně - na mysli mám to, že od základu dělá veškerou práci pozorně, nahráváni i mix. My jsme jen vyjádřili nějaké bludné názory vždy před a po..:) Také třeba zmínit, že Peter Tägtgren taky trošilinku pomohl, ale fakt jen trošičku.

Váše novinka byla nahrávána ve vašem (Peterově) vlastním studiu Hangar 18. Chceš-li, představ studio. Máš možnost neplacené reklamy..:) - vyrovnáme se potom..;oD
Nemám skutečně příliš informací ke sdělení zde, to by byla dobrá otázka pro Petera, ale není tu...sorry!

Současně s TIP žije MUTANT, jenž je tvořen tebou a Peterem. Proč jste se do toho dali? Neventilujete všechny myšlenky skrze TIP? MUTANT neni žádná primitivní záležitost, ale vzrušující temný majestátní rychlý black metal. TIP je zběsilý a MUTANT je tornádo! Jak jsou sebou kapely ovlivněny - MUTANT TIPem a TIP MUTANTem? Je MUTANT ten důvod, proč TIP zblackovatěl?
MUTANTa jsme zformovali AŽ! po nahrání The Armageddon Theories, protože jsme byli zatraceně unaveni situací okolo našeho labelu Pulverised Records. Tak jsme s MUTANTem nahráli demo a to vyvolalo zájem mezi několika firmami - bylo vypáleno 30 kousků s xerox titulem a vypadalo to hrozně, ale žasli jsme nad jeho ohlasem! Z frustrace, již jsem zmíňil, z nás lezla hudba spíše agresivní, black metalová..., a tak jsme jí dali volnost a všechny ty frustroemoce do toho nacpali - jinak to demo mám furt rád. No a ovlivnění TIP black metalem nebylo vyvoláno MUTANTem, jelikož ten přišel až po (jak jsem již řekl), ale MUTANT vlastně rozvinul to, co jsme udělali s TIP. Co se projektu MUTANT týče, neměli jsme u něj stanoveny žádné hranice.

Mimochodem, jaké to je hráčsky přejít od TIP [technické náročné složité hudby] v MUTANTa [nasypaná nasypaná a nasypaná sypanice :)]?
Dobře. Mám rád rychlý metal, taktéž i technické věci. MUTANT a Theory In Practice jsou dvě rozdílné strany toho, co s Peterem hudebně děláme. Takže pro muzikanta jako jsem já, je fakt zupr hrát s kapelou nasypaný nasypaný a nasypaný sypanice (musím užít tvé pojmenováni, chlape, bere mě to, hehe), stejnak jako být schopen dělat věci naproto odlišné s naší hlavní kapelou. Pokud je to náročný a šílený, jsem vždy pro, ha ha!

Jaký vztah panuje k oboum kapelám. Jaká je důležitější? Stopro TIP, že jo?
MUTANT teď fakt tvrdě spinká a TIP má nahráno čerstvé album, takže TIP je mnohem podstatnější!!!

interview_7_px3

Dobře, ok, ale to je otázkou současnosti. Mě spíš zajímalo, kdyby obě kapely fungovaly naplno a současně najednou, která by byla privilegovaná. TIP jako 'posunovač' hudebních hranic či MUTANT, s nímž máte teoreticky větší šanci k úspěchu?
V prvé řadě musím zmínit, že s novým albem Colonizing the Sun THEORY IN PRACTICE vykročili vstříc snadnějšímu pochopení. Hudba je méně zmatená, takže bych rekl, že většina lidí může nyní naše skladby poslouchat, aniž by se v nich přestali orientovat. Budoucnost MUTANTu je stále více a více nejistá. Odložili jsme ho načas stranou, protože dřívě než jsme začali uvažovat o přípravách dalšího alba, Listenable tento nápad příliš nepodpořili, takže...jak jsem řek´, MUTANT se pro jsoucí časy zabydlel v nesvatý podřimek.

Trošku klišé dotázek...jaká je lyrika na 3rd Eye F. - UFO, drogy, astrální mysl, halucinace..? Ještě mi, prosím, přibliž průběh pentalogie The A.Theories a čím se zabýváš v MUTANTovi, mám prozatím jen promáč...
Third Eye Function, jejda... to musím nazpět až do 1996! Tak čuč, doufám, že si to vybavim správně..:) Oh yeah, to byla první 'únosová lyrika', kterou jsem dělal pro TIP. Život na dalších planetách a takovéto věci mě vždycky zajímali. Takže má odpověď by byla: UFO - ano, drogy - ne (ale koukni na Worlds Within Worlds...he he), astrálni mysl - částečně a halucinace - v žádném případě!
The Armageddon Theories je taky již pěknou dobu za námi, náhráli jsme ho v 98-mém, ale řekl bych, že si ještě na ty fáze té story vzpomenu... První fáze je instrumentální, to je ta část, kde si vás všechny připravíme na nadcházející chaos… V druhé fázi se svět oddává VELKÉ válce a ve třetí je znázorněna demise lidstva skrze pohled jednotlivce nebo teda jedince. Lidstvo sebe samo vyhladí, což je shrnuto v těchto dvou fázích. Potom jsou zde 'síly stvoření' (tak jsem je v příběhu nazval), jež se časem spojí se Zemí a rozhodnou se stvořit novou tělesnou rasu s nadpřirozenými funkcemi atd. Tolik bych asi řekl k fázi čtyři. 'Zasadili' nový druh tváří v tvář Zemi a dostáváme nějaký rozhled o jejich vývoji. V páté je opět rozpoutáno peklo! Nezdar tvoří historii a taky se to opakuje, když nová rasa opět objeví víru z pohřbených svitků jejich předků. Všichni víme jak to chodí, že?

Předpokládám - když Země byla zničena nebo moment před zničením, protože "...embryo bylo stvořeno..." - lyrika Colonizing Sun pokračuje tam, kde The A.Theories končí, mám pravdu?
Vidím tvůj výňatek, ale koncept se zde ubírá jiným směrem, i když by bylo fajn, bylo-li by tak! Nenene, Colonizing the Sun je o tom, kam putují duše po opuštění z 'uvěznění' masy. Mimochodem, titulní věc tohoto alba je pravděpodobně tou nejlepší, co jsme s TIP kdy udělali.

Takže, co myslíš? Má lidstvo vůbec nějakou naději do budoucna? Jak v tvých textech, tak ve skutečnosti... ptám se, poněvadž tvá 'teorie armageddonu' přichází - míním tím útok na WTC, válku USA/Afghanistan...
Dobře.. k válce se schýlilo a všichni jsme toho samozřejmě součástí. Moje texty na The Armageddon Theories jsou skutečně pekelně negativní, ale do pr..yč s tím. Je to právě proto, že chceme poukázat na to, co NECHCEME a vyvolat v lidech opačnou reakci. Docela velký cíle pro textaře death metalové kapely, co? eh eh... Přesto si myslím, že je zde s čestnými a inteligentními lidmi naděje. Srát na debily všech forem. Záležitost okolo WTC byla skutečně velmi šokující, nezdála se skutečnou, a tou stále je, stejně jako ty boje okolo toho.

interview_7_px4

K Listenable jste prchli od Pulverized Recs. Co že ta změna? Řekni něco o tomto neznámém (pro mě) labelu - jejich vydání, kapely, aktivity, spolehlivost...
Přehodili jsme výhybku, protože věci s Pulverised neběželi hladce. Rok od nahrání alba jsme čekali na jeho vydání, ale to nebyl jediný problém. Když jsme MUTANTa upsali Listenable, nacházeli jsme se s touto kapelou v daleko lepší pozici, a tak jsme se Laurenta zeptali, manažer (asi majitel - pozn. 'ZZ') Listenable, zda-li by neměl zájem i o TIP a on měl! Jinak Listenable Records vydali alba Soilwork, Grief of Emerald, Deranged, Crest of Darkness, Symbiosis a dalších. Taky je venku novej matroš Centurian. Poohlédněte se po Soilwork (nedlouho u labelu) a Symbiosis! Myslím, že jejich spolehlivost je větší, než jakou bys u čestného malého labelu očekával.

Ouha, teďs mě špatně pochopil. Měl jsem na mysli Pulverized Records.
Jasan (že by se Henrik někdy vyskytl ve Světlé nad Sázavou? Jasan je Jindra a je z ATyrants, hehehe.., pozn. 'ZZ'). Nemyslím, že Pulverised ještě vůbec existujou, zbankrotovali či něco v tom smyslu. Přišli o příliš mnoho peněz atd. atd., ale beztak stihli vydat alba Thy Primordial, Imperial Domain, Satariel, Tyrant, Unmoored a dále ještě vydali první a jediné miniCD Amon Amarth - jaké kdy vlastně udělali. Jejich spolehlivost nebyla přílišná, proto jsme se na ně taky vybodli. Když se zpětně ohlédnu, bylo zde příliš problémů. Snažim se zapomenout na všechny ty nezdary, které jsme s nimi měli... přesto si myslim, že byli v pohodě, ale někdy byli na zkurvený měsíce absolutně mimo, byťs je kontaktoval jak moh´. Měli normální práce a toto dělali pouze jako hobby. Ať se stalo cokoli, nechováme k nim žádný špatný pocity a přejem Royovi a ostatním zapojeným v Pulverised hodně štěstí.

...a když už mluvíme o těch změnách, proč odešel Johan Ekman?
Odešel v 1997, právě po vyjití Third Eye Function z důvodu studia hudby dole na jihu Švédska. Tak tedy studuje klasickou kytaru tam dole a jsme stále přáteli. Nyní dodělal nějaké vokály ve skladbě Shapeshifter na našem brzy vydaném novém albu, vypomohl mi tam se sbory.

Listenable vás reklamují jako kytarový mix DEATH & NOCTURNUS a musim říci NE! V žádném případě! Souhlasíš se mnou? Co za hudbu to vlastně děláte dle tvého mínění?
Némáme Nocturnus tak moc rádi! DEATH byl vždy vlivem pro všechny z nás, takže se s tím dá souhlasit. Tuším, že Listenable napsali NOCTURNUS jen proto, že maj v hudbě keyboardy právě tak jako my, ale je velmi těžké oštítkovat hudbu TIP. Já radši vždy kvůli zjednodušení říkám, ‘progressive death metal‘.

Ooouu... tak to jsi mě zklamal - já je zbožňuju- The Key a Thresholds vražděj!!! Jak se ti nemůže líbit NOCTURNUS, když hraješ s takovou kapelou jako TIP?
Nemohu si prostě pomoci, nejsou zde žádné spojitosti mezi nimi a námi. Je to jen death metal a klávesy, které my taky používáme. Zvuk NOCTURNUS ale není nic s čím by jsme chtěli soutěžit, máme své vlastní představy jak to dělat. Jeden můj kámoš o Thresholds řekl: "Zní to jak nějaký kytarový stupnicový cvičení, který dělám, když cvičim na kytaru," a toto je to podstatné. Myslím, že The Key je klasika, ačkoli po tom skutečně 'ňák' netoužim, ale jak jsem řek´, nejsou mojí oblíbenou kapelou a ostatní z TIP je rádi ještě méně! Promiň!!! Samozřejmě respektuji, že smýšlíš opačně, to je jasný.

Grrr... Občas trochu přemýšlím o titulu na The A.Theories, co to vlastně symbolizuje? Jednotu, ale válku/povstání zároveň, sílu, intelekt, naší druhou tvář...?
Titul The Armageddon Theories byl vytvořen až po slovní části albumu. Zmírající lidství a nová vzešlá rasa. Silné magické nástoje v rukou nového splození - meč a pochodeň.

A teď změníme téma a ukončíme to, jo? V roce 95, jeden z mých švédských přátel Tony Hron (kytarista) byl zabit (ubit baseballkama) několika nazi sráči jen tak na ulici!!! Máte stále problémy s touto komunitou? Když se u nás změnil režim, tak tu nastal velký rozvoj těchto sraček, ale teď je vše již mnohem lepší...
Toyn Hron, jejda! Kurva chlape, on byl ve všech švédských zprávách, když se to stalo. Samozřejmě jsem o tom slyšel, i když jsem nevěděl, že byl muzikant nebo něco podobnýho. Všechno, co vím je, že byl opravdu zabit skinheady. Je strašně znepokojující, že se tu takováhle sračka stala, nemůžu pochopit, jak tihle skíni nebo co to vlastně je, přemýšlej o světě. Je to na píču, úplně na píču. Hodně rozhovorů od cizích časáků a zinů obsahuje zmínky o tom, že zde máme mnoho nácků, ale popravdě řečeno jich tu moc nevidím. Samozřejmě tu je pár novozáblesků od nějakých nazi (i dělajících toto) a dozajista je to problém, ale takovýto druh stupidity musí zákonitě dříve či později upadnout. Je mi líto tvého přítele, snad odpočívá v pokoji.

Snad jo. Byl to kamarád - emigrant. Na jeho památku pak vyšlo jeho CD s jeho skladbami, možná to i znáš.
Hrál metal nebo co? Death metal?

Nenene... jen takový kytarovky, asi folk, ale taková pohodička. Ok, Henriku, končim. Díky mockrát... máš prostor... a měj se fajn.
Díky za tvou podporu a opatruj se!!!

THEORY IN PRACTICE:
Peter Lake - veškeré kytary
Mattias Engstrand - basa a keyboardy
Henrik Ohlsson - bicí, perkuse a zpěv

TIPografie:
Submissive, demo '96
Third Eye Function, CD '97 Pulverised Records
The Armageddon Theories, CD '00 Listenable Records
Colonizing the Sun, CD '02

http://hem.passagen.se/theory
e-mail: theoryinpractice@home.se

MUTANT:
Peter Lake - kytary
Henrik Ohlsson - bicí a zpěv

MUTANTografie:
Eden Burnt to Ashes, demoCD '98
The Aeonic Majesty, CD '00

http://hem.passagen.se/mutant1
e-mail: mutant.metal@home.se

Vložit komentář

bizzi - 03.06.02 12:20:07
neser, tRoubko :-)) nova fosna je venku, tak se teste na nejakej blabol!
uproar - 03.06.02 11:15:19
cos chtěl bzz napsat o těchto black metalistech?

Zkus tohle