TOPinkovač 2011 aneb co se peče v troubě, kdo se bude vyhřívat na piedestalu slávy a kdo smažit v recenzentském pekle

TOPinkovač 2011 aneb co se peče v troubě, kdo se bude vyhřívat na piedestalu slávy a kdo smažit v recenzentském pekle

Rok se s rokem sešel a když už máme pravidelné ohlédnutí za rokem minulým, neškodilo by se podívat i do budoucna, na co se případně lze těšit, jaké tutovky se chystají, kdo by mohl překvapit a kdo přejde na sériovou výrobu desek, jen aby neupadl v zapomnění.

Rok se s rokem sešel a když už máme pravidelné ohlédnutí za rokem minulým, neškodilo by se podívat i do budoucna, na co se případně lze těšit, jaké tutovky se chystají, kdo by mohl překvapit a kdo přejde na sériovou výrobu desek, jen aby neupadl v zapomnění.

Seznam samozřejmě není kompletní, výčet berte pouze jako to (nej)zajímavější, co se redakčnímu kolektivu Marastu podařilo shromáždit. Už teď je ale vidět, že nás bezpochyby čeká rok plný zajímavých desek!

********************************

Absu – Abzučerven 2011

AbysmalDawnAbysmal Dawn – Leveling The Plane Of Existence01.02.2011
 Sud: po odmlce od vydání Dying Fetus se od legendárního labelu Relapse Records zase dočkáme death metalu, nová deska Abysmal Dawn vychází v únoru a jsou u toho samý zajímavý lidi, artwork Pär Olofsson, mastering Erik Rutan a jako hosté Moyses Kolesne(Krisiun) a Kragen Lum (Heathen, Prototype)

Aborted – TBA2011
Strychnine.213
 

Aethenor

Aethenor – En Form For Bla24.01.2011
 Gorth: Doufám, že se podaří udržet ten trend vydávání stále lepších desek.

Agnostic Front – My Life, My Waybřezen 2011

Alarum – Natural Causes2011
 Black_Hand: Alarum hrají jazz fusion thrash metal… jaké to překvapení. Inspirace u Atheist a Cynic je velmi silná. Pokud se přeneseme přes trochu slabší vokály, jde o vynikajícně odehraný metal, tak jak ho umí málokdo.

All Shall Perish – TBA2011

Amon Amarth – Surtur Risingbřezen 2011

Amorphis – TBA2011
 Tales from the Thousand LakesEclipse

Anaal Nathrakh – TBAčerven 2011
 Gorth: Chtělo by to zase nějakou větší změnu…
 Hell is Empty and All the Devils are Here

Anata – TBA2011
 Black_Hand: Pořád a pořád odkládají, kapela se jednou za čas objeví na jejich fóru a snaží se ujistit fanoušky, že se na desce pracuje. Moc ji to už ale nejde a snad se tedy vyjasní i situace s Earache.

AnomalousAnomalous – Ohmnivalent31.12.2010
 Annal: Roku 2006 bodovali s EPCongitive Dissonance, ale tenkrát nebyla taková konkurence. Dneska hraje techdeath s rozházenou rytmikou každej ;-) Přesto budou Anomalous určitě patřit k tomu lepšímu. Nejen proto, že novinku nabouchal Marco Pitruzzella. 

Anthrax – Worship Musicbřezen 2011
 OnDRajs: Tak na legendární Anthrax se těším a zároveň mám velké obavy. Vůbec se mi nelíbí, jak se kapela po vlně reunionů dala do kupy s Belladonnou a od té doby hraje nechutnou pokryteckou partii.Bush se na ně pochopitelně vyprdnul, Nelson to taky zabalil, a to už kapela měla desku hotovou! Snad to vřískal s kobylí parukou nezkazí... 

architectsArchitects – The Here and Now25.01.2011
 Filipismo: Určité napětí, ale dle ukázek zase kus komerčnější cestou…?
 LordSnape: Dle singlu to vyznělo jako kdyby spadli rovnou do komerčního odstínu, ale třeba to byl jen singl a zbytek bude fajn.
 Hollow Crown

Archspire – TBA2011
 Annal: Můj objev roku 2010. Zpěněná krev. Origin. Výborný arpeggia v době sterilních pidlipíčovin. Tahle kapela mě na nějakou dobu přikovala k nenáviděnýmu myspacu. Pokud nenastane nějaká katastrofa, jako příklon k atmo-prvkům, čekám jednu z desek roku.

Arsebreed – TBA2011
 Sud: Holandská pecka nově na Unique Leader, takže kvalitní death metal zaručen a k tomu Joel Sta & Frank Rizzo (Pyaemia) a Robbe Kok Daniel Van Den Broek (Disavowed) v sestavě. At my signal, unleash hell!
 Filipismo: Tohle bude dobrá deska!!
 Annal: Debut je dnes už tlačenková klasika. Tuhle desku prej nabouchá Dave Haley z Psycroptic coby session drummer.

Asphyx – Deathhammerprosinec 2011

Autopsy – TBA2011

Battlelore – Doomboundúnor 2011

Beheaded – TBA2011
 Sud: V roce 2009 kralovali Maltě Abysmal Torment se svojí deskouOmnicide, v roce 2010 si měli titul maltského šampióna těžké váhy vzít zpět Beheaded se svým čtvrtým albem, ale vydání se nestihlo, takže se těšíme na letošní rok. 
 Filipismo: Poslední album hodně cajk, očekávání tudíž veliké…
 Recounts of Disembodiment

Benighted – TBA18.04.2011
 Sud: Tihle žabožrouti mě totálně sejmuli svojí energickou pestrou směskou death metalu, BDM, melodiky i core pasáží na OEF 2008 a rozhodně jsem tenkrát nebyl jedinej, kdo na ně koukal s otevřenou hubou. Z desky už to taková pecka není, ale stejně jsem na ně zvědavej.

Between The Buried And Me – TBA (EP)březen 2011
 LordSnape: Jsem opravdu zvědavý, kam se tentokrát kluci vydají a jakou bude mít EP náladu.
 AlaskaThe Great Misdirect

Biohazard – TBA duben 2011

Blackguard – Firefight29.03.2011

Blood Stain Child – TBAbřezen 2011
 LordSnape: Japonci se reformovali, zpěvák odešel, zpívá basa a jako posila přibyla řecká zpěvačka. No, tak snad to nebude mrdka.

Blotted Science – TBA (EP)březen 2011
 LooMis: A tady se bude přísně počítat, rozhazovat a smotávat. Ron Jarzombek je pro někoho možná velký pedant a profesor, pro jiného jen přestárlý mathematic a kytarový hrdina, ale i tak, tohle rozhodně nebude slabý.
 The Machinations of Dementia
 

Carpathian Forest – Universal Evilčerven 2011
 Filipismo: ŠOK rocku?? :-) 

Cavalera Conspiracy – Blunt Force Trauma29.03.2011
 OnDRajs: Dočkáme se od bratrů Cavalerových další porce thrashového retra? Nebo zkusí porazit Kissera a jeho poslední zářez? To by nemělo být tak těžké, ale hledejte po takové době druhou mízu, když chrlíte jednu desku za druhou...

Children Of Bodom – Relentless Reckless Forever08.03.2011

Concealment – TBA2011
 OnDRajs: Zde by se mohly dít velké věci. Borci z Portugalska o sobě mlčí a dřou na nové desce. Tvorba přemýšlivých neurotiků není palbou na solar, o to více se jejich skřípání zadírá do mozkových buněk. Věřme v to, že zas ušli o kus dál...
 bizzaro: V r. 2007 pro mě jejich Leak byl poklad a Kotek jeho objevitel. Nemůžu se dočkat!
 Leak

Condemned – Realms Of The Ungodly2011
 Annal: Tahle kapela je považovaná za nástupce svejch krajanů Disgorge. Zpěvák Angel Ochoa každopádně potěší fanoušky Matti Waye. Promo je tři roky strarý, tak třeba i něčim překvapěj.
 Filipismo: Tady jsem hodně zvědav, kam se to posunulo od dob Lacerated…

Crimfall – TBAbřezen 2011

Crowbar – Sever The Wicked Hand08. 02. 2011
 OnDRajs: Co tady kurva mám psát? Že se na to těším? Vždyť na to myslím asi pět let! No nic, už teď je jasný, že Crowbar budou znít zase jinak a přitom pořád stejně. Nepochopitelný tlak a strach o život. Pokřižovat se. I když jsem po poslechu třech nových písní měl obavy z příklonu k metalcoru, ale už se to lepší. Kirkovi věřím a začínám listovat Biblí.
 Life's Blood for the Downtrodden

Cult Of Luna – TBA2011
 OnDRajs: Kdysi těžkotonážní lavinátoři silných a vykřičených emocí, nyní temní rockeři se zlověstnou nejistotou v zádech. Uvidíme, zda se rozhodli pověsit boostery na hřebík, nebo to do posluchačů opět bez skrupulí nahulí. Tipuji, že to první...
 Somewhere Along The Highway

Cynic – TBA2011
 bizzaro: Co víc k Cynic říci, než že je to kapela, která nasměřovala mé hudební jsoucno a spoluvytvořila hudební žánr fusion-metalu. Po letité nečinnosti v r. 2008 vydala druhé album, loni pak nadžánrové předělávky skladeb z tohoto alba, které Cynic ukazují v úplně jiném světle. A stále novinkou je, že kapelu nedávno opustila holandská dvojce Tymon (kytara, zpěv) a Robin (basa). Že by Masvidalovi z těch meditací a jógy už definitivně ruplo v "bedně" a chtěl nastoupit na Nunc Stans/Re:Traced cestu? Jisté je, že nadcházející album ukáže, zda Cynic vůbec vydrží i do případného dalšího.
 FocusTraced in AirRe:Traced

Darkest Hour – The Human Romance22.02.2011
 The Eternal Return

Deadlock – Bizarro Worldúnor 2011

Decapitated – TBA2011
 OnDRajs: Těžko říct, jak se polská dethová jednička popasuje s vleklou pauzou způsobenou tragickou nehodou, při níž zahynul bicmen Vitek. Se třemi novými členy to bude asi už jiná kapela. Uvidíme, tedy uslyšíme...
 bizzaro: A já jim věřím, však mají Krimha za bicími a Vogg se jen tak nevzdává.

DefiledDefiled – In Crisisleden 2011
 Annal: Předchozí desku Divination řadim mezi nejlepší japonský desky. Před pár lety při nahrávání následovníka kapela zjistila, že bubeník je dřevo. Nahrávání stopli, nabrali drummera z Abort Mastication a sem tam vypustili zprávu, že novinka bude brzo. Deska už je nahraná a několik reakcí tvrdí něco o průseru, takže bojim bojim.

DeicideDeicide – To Hell With God15.02.2011
 Sud: Bohovražda, kdysi spoluikona floridskýho peklaření, úspěšně zrestartovala svoji upadající tvůrčí činnost deskou Scars of the Crucifix v roce 2004, ale vydrželo jí to jen dvě alba. Že by poslední Bentonův výkřik do tmy?
 LordSnapeBenton slibuje album ve stylu The Stench of Redemption, takže jsem opravdu zvědav, jak se vše vyvede.
 In Torment In HellScars of the CrucifixThe Stench of Redemption

Deranged – Cut, Carve, Rip, Serve2011

Derek Sherinian – TBA2011

Devin TownsendDevin Townsend – Ghostkvěten 2011
 OnDRajsDevin si po konci Strapping Young Lad spokojeně lebedí a chrlí na své fanoušky jednu pozitivní notu za druhou. Produkci veselého mainstreamu podpořeného aurou živočišného Townsenda mu nemůžou odpustit milovníci jeho předešlých depresí. Je ale fakt, že by svou nadprodukci mohl trochu omezit a soustředit se více na kvalitu.
 Synchestra

DevildriverDevildriver – Beastúnor 2011
 LordSnape: Po poslední nudné placce čekám opět staré koleje a agresi!

Dim Mak – TBA2011
 Knives of Ice

Draconian – TBAbřezen 2011
 LordSnape: Stačí jako posledně!

Dream Theater – TBA2011
 LooMis: Bude nový bubeník pouze kolečkem v mašině na prachy nebo se ikoně (a dinosauru) progresivního metalu dostane podobné obrody, jako tomu bylo v případě příchodu Jordana Rudesse?
 OctavariumSystematic Chaos

Earth – Angels Of Darkness, Demons Of Light 1, 07.02.2011
 Gorth: Earth!

EvergreyEvergrey – Glorious Collision25.02.2011

Emerald Sun – Regeneration11.02.2011

Exhumed – All Guts, No Gloryčerven 2011
 Something Sickened This Way Comes

Extra Life – Ripped Heart EPbřezen 2011
 Gorth: Tohle bude nádhera. Čekám ještě víc akustiky. Andělský folk :-)
 Secular WorksMade Flesh

Eyehategod – TBA2011
 Sud: Už to asi nebude nahraný na rozbitý bicí a kytary z bazaru s chybějícíma strunama jako debut In the Name of Suffering a první tři alba to překoná jen těžko, ale ta nesnesitelná schíza se z neworleanský špíny asi ještě neztratila. Drugs, disease, crime, abuse, poverty, paranoia, drugs, alcohol, alcohol, alcohol... 

FalkenbachFalkenbach – Tiurida28.01.2011
 Sud: Po šesti letech od vydání poslední fantastický desky je tu další materiál od zvláštního Islanďana z Düsseldorfu. Jediná folkmetalová záležitost, co mě zajímá.

Fuck The Facts – Die Miserable, duben 2011
 Unnamed EP

Gigan – TBA2011
 Annal: Objev roku 2007 nebo 2008. Hate Eternal vs Voivod? Kosmopeklo? Ulcerate budou mít vážnou konkurenci.
 SudWillowtip budou dělat tenhle rok hodně radosti. Chaos reigns!
 The Order of the False Eye

Gojira – TBA (EP)2011
 LooMis: Jak potvrdil i vrchní pan Gojira Joe Duplantier, není třeba očekávat žádné stylové veletoče, ale pouze a jen manifest skupiny na podporu benefiční organizace Sea Shepherd. Vlajková loď Gojira se představí s materiálem, který má především upozornit na problém lovu velryb, takže kdo chce podpořit dobrou věc, neměl by váhat s koupí. Zvuk bude z dílny Logana Madera.
 From Mars to SiriusThe Way of All Flesh

gorgasmGorgasm – Orgy of Murder2011
 Annal: V roce 2006 vyšlo promo k desce Destined to Violate, pak dlouho nic. Pak se objevila zpráva o rozpadu kapely. Gorgasm se totiž schovali pod název Sadichist a tři roky v tichosti psali novou desku. Když si ji prověřili koncertně, tak teprve vypustili zprávu "Gorgasm is back!". Na materiál k Destined to Violate se vysrali a na Orgy of Murder budou jen nový věci. Mimochodem, sestavu Gorgasm teď tvoří Tom Leski + členové Human Filleted, jejichž domovská kapela nedávno vydala novou desku. Rovněž dřívější členové Gorgasm z dobStabwound Intercouse se činili a debutovali se svou kapelou Peshmerga. Takže je poslední dobou docela přegorgasmováno.
 Bleeding Profusely

Gorguts – TBAkvěten 2011
 Black_Hand: Těším se na Longstretha odpoutaného ze řetězů. On umí hrát i technicky zajímavější věci, nejen blastbeatový nárez (ten ale je).
 Annal: Pro mě asi nej kapela vůbec. Taky se těšim na Longstrethasedícího hrajícího. Ale Lemay tu teď má vedle sebe místo Hurdla nebo Mongraina hnedle dva matikáře..
 Gorth: Na Marstona mi nešahejte! Proč by nemohli být Gorguts trochu dysrytmičtí?
 From Wisdom to Hate

Gorod – Transcendence (EP)srpen 2011
 Black_Hand: Nadšení z Leading Vision mě opustilo rychleji, než jsem čekal. Jasně, Hidden Genocide s jejich cikánským swingem je skvělá věc. Stejně tak prvních pár písniček. Z Programmers mi utkvěly v paměti už jen první dvě. Sice jsou extra, ale jinak slabší.
 Filipsmo: Já mám rád všechny desky, ani tady není důvod ke strachu…
 bizzaro: …ani tady není důvod ke strachu, jen doufám, že k těm super kytarám zapojí více rytmické variability než na posledním albu.

Graf Orlock – Doombox18.01.2011

Hammerfall – TBAkvěten 2011

Haemorrhage – TBA2011
 Annal: V dobách Emetic Cult a Grume moje srdcovka. Pak začali ztrácet šťávu a přestal jsem je sledovat. Jediná slušná věc za tu dobu byl split s Impaled (2003).
 Sud: Je pravda, že to od Annalem zmiňovanejch dob není taková pecka, koneckonců v tý době byli Haemorrhage první španělská extrémní kapela, která podepsala smlouvu se zahraničním labelem a o jejich charakteristickým zvuku se mluvilo v celý Evropě. Na druhou stranu Haemorrhage skoro na každým albu alespoň mírně posunuli tvorbu jinam a pro nefanoušky klasickýho gore jsou jejich deathgrindový a víc kovový věci určitě dost zajímavý, i mně se nějaký nový songy líbí, ale stejně neočekávám, že by se tahle deska dostala do mýho topu 2011.

Hat – Vortex Of Death24.01.2011

Hate Eternal – TBA2011
 Annal: Spolupráce Rutan/Kelley vzbuzovala hodně nadějí, bohužel se konat nebude. Doufám, že se aspoň Simonetto za tu dobu vyhrál a že se Rutanovi povede zvuk.
 King of All KingsI, MonarchFury and Flames

Hatesphere – TBAříjen 2011

Havok – Time Is Up29.03.2011

Heavenwood – Abyss Masterpiece, únor 2011

HexvesselHexvessel – Dawnbearer05.02.2011
 Gorth: Mám moc rád Kvohstův čistý zpěv na posledních DHG a <Code>. V tomhle „nábožensko-psychedelickém folku“ ho bude víc než na jeho metalových věcech. 

Impiety – Worshippers Of The Seventh Tyrannyčerven 2011 

Inevitable End – The Oculusduben 2011
 Annal: Další moderní technickej death, vzhledem ke konkurenci nevím, jestli obstojí…

In Flames – TBAkvěten 2011
 bizzaro: Ještě těžko říct, co je na tom pravdy, ale pokud budou letos na BA, měli by se snažit nevydat další srágoru, aby jim před podiem Marast-crew nenadělila něco zetlelých jablack.
 Soundtrack to Your EscapeBootleg - live in Gothenburg, 16/04/2004,Come Clarity

Ingurgitating Oblivion – TBA2011
 Annal: Německá kapela je považovaná za evropskou špičku v Morbid/H8E stylu. Nová skladba naznačuje lehkej příklon k obskurnějšímu, temnějšímu stylu. Pro peklaře povinná věc vyjde u Diabolical Conquest Rec.

Keith Merrow – TBA2011
 LooMis: One-man experimental/prog/fusion projekt a sóla Jeffa Loomise.

Kotiteollisuus – TBAbřezen 2011

Krallice – TBA2011 
 Gorth: Jistota. Hraje takhle někdo mimo pánů Barra a Marstona? 

KypckKypck – Niže09.02.2011 
 OnDRajs: Další porce zmaru. V retro podání těchto finských milovníků Sovětů to bude zajímavé. Opět Crowbar meets Sentenced?
 Cherno

Lacuna Coil – TBA2011
 Karmacode

Leprous – TBA2011

Malignancy – TBA2011
 OnDRajs: Vytvořit ze sledu neposlouchatelného pískání riff mající tři sekundy zkombinovaný s dalšími dvěma breakdowny, mezihrou a bicím sólem a aby se to vešlo do deseti vteřin, to umí jedině Malignancy. Už to údajně mělo vyjít loni, ale šperkování disonancí a vymýšlení 11/17 rytmů holt trvá...
 Annal: Králové techgoredeathu. Špinavý leštění hmatníků v kanálnim provedení mě určitě potěší.
 split s Intervalle BizzareInhuman Grotesqueries

MarutaMaruta – Forward Into Regression22.02.2011
 OnDRajs: Tak tohle je tutovka! Na Marutu se může těšit jenom blázen, nebo šílenec! Soundtrack pro demonstrace v šílenějším, ještě hustějším provedením. Tuším krvácení z uší a následný výskok z okna. Maruta už ne jako trio, ale ve čtyřech. 
 In Narcosis

Medeia – Abandon Allduben 2011
 LordSnape: Řvoun z Rotten Sound jako další polovina úspěchu?

Mercenary – Metamorphosisúnor 2011

Meshuggah – TBApodzim 2011
 OnDRajs: Z pánů ještě nevylezlo, jak bude novinka znít, ale již prozradili, že kapela zas po dlouhé době zkouší pohromadě. Jsem zvědavý, kam se to hne, snad nebudou recyklovat těžce nabyté know-how a bude nějaké překvápko. To se od nich žádá.

Mithras – TBA2011
 Black_Hand: Bohužel je opustil Rayner Coss, jehož vokály jsem si fakt oblíbil. Leon Macey (kytary, bicí) toto album nahrává celé sám, uvidíme, co z toho vyleze. Ta jedna písnička na myspace toho zatím mnoho neříká.
 Gorth: Já těch death metalů moc neposlouchám, ale na tohle se těším hodně.
 Behind the Shadows Lie Madness

MoonsorrowMoonsorrow – Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassaúnor 2011
 LordSnape: Aaaaa, po poslední řadovce o dvou skladbách a stopáži kolem hodiny plné nápadů a folkových nálad se nemůžu dočkat, s čím přijdou tentokrát!

Morbid Angel – TBA2011
 Heretic
 OnDRajs: Na tuhle legendu se těší snad každý, i ten, kdo death metal neposlouchá. Delší pauzu mezi alby jako teď nikdy předtím neměli a Vincent v čele pro někoho představuje problém. Doufejme, že se nedočkáme sázky na jistotu a nahrání Covenant číslo dvě. I když...

MyGrain – MyGrainleden 2011

Necrophagist – TBA2011
 Sud: Necrophagist, potažmo velký muftí technodeathmetalový, stvořili dvě geniální alba. Necrophagist, potažmo Dr. Suiçmezstein, stvořili monstrum. Monstrum v podobě stovek pidlikátorských homodeathů bez spodku a deathmetalovýho feelingu. Ukážou jim zase jednou, jak se to dělá, nebo to už nemá cenu?
 Annal: Já doufám, že jim ukážou. Škoda že tam nebude hrát Christian Münzner, ale aspoň bude Goulon. Nebejt Muffa, death metal by asi dneska vypadal jinak.
 Epitaph

Nervecell – TBAbřezen 2011
 bizzaro: Nasranej thrash made in Dubai? Jo!

NeuraxisNeuraxis – Asylon15.02.2011
 bizzaro: Poslední deska se zrovna nepovedla. Ani hudebně, ani produkčně. Budou-li chtít ještě zasáhnout do běhu událostí, měli by si to Kanaďané s tímto výliskem pořádně rozmyslet.

ObscuraObscura – Omnivium2011
 bizzaroOmnivium, aneb další pokus, jak by to asi Chuck dělal v roce 2011? Ukázka je již venku, inu uvidíme, jak celé album.
 Cosmogenesis

Odious Mortem – TBA2011
 Annal: Jejich technický pojetí deathu mi vonělo mnohem víc než třeba u Decrepit Birth, ale vážne nevim jak se budou vyvíjet.

Ontogeny – Discord and Disillusion2011
 Annal: I když byl debut Pillars of Perversion někde považovanej za techdeath špičku, tak do širšího povědomí se kapela dostala vloni, když jejich zpěvák nastoupil u The Faceless. Oba kytaristi zároveň hrajou v další techdeath špičce Anomalous a na Discord and Disillusionbude místo automatu živej bubeník.

Opeth – TBAzáří 2011
 OnDRajs: Na dávku sedmdesátek, podmanivé melancholie, decentní temnoty a poslední dobou převažujícího prog metálku mají patent Opeth. I když se už pár let koupou v úspěchu a poslední alba jsou vlastně metalovým mainstreamem, kvalitu jejich dílka stále mají. Takže, řadoví Opeth podesáté.
 DeliveranceWatershed

OrdogOrdog – Remorse12.01.2011
 OnDRajs: Funeral doomová úlitbička, tajný tip z Finska. Prý to má být více heavy a ještě pomalejší než předchozí věci. No nazdar, tím lépe!!!

Origin – TBA2011
 Sud: Panáčkové si polepšili z Relapse Records na Nuclear Blast. No po tom, jak smetli Brutal Assault, se vůbec nedivím.
 Annal: Králové rychlosti děckám ukážou, jak se má hrát rychle.
 Informis, Infinitas, InhumanitasEchoes of DecimationAntithesis

Pain – TBAkvěten 2011
 Psalms of Extinction

Panzerchrist – Regiment Ragnarokčerven 2011

Pestilence – Doctrineúnor 2011 
 bizzaro: U žádné kapely nebylo snad tolik rozporuplných názorů na jejich návrat na hudební scénu. Album, od kterého bylo hodně očekáváno, nakonec ukázalo, že Patrick Mameli před sebou zavřel dveře do neznáma (možná po ne nejpřívětivějších reakcích na, dle mě ale povedený, projekt C-187) a spíše se opatrně vrátil do zahnilých a makabrózních deathmetalových vod. Jedna před-ukázka je již venku a nevypadá to, že by se mělo něco měnit.
 SpheresResurrection Macabre

Pig Destroyer – TBA2011

Pyrexia - Feast of the Unholy Sacrament nebo The UnCreation,2011
 Annal: Debut Sermon of Mockery je NYDM klasika. Hácéčkáři zas nedaj dopustit na System of the Animal. Většina členů pak hrála v Catastrophic společně s kytaristou Obituary. Pyrexia se vrátila a po třískladbovým předkrmu (2004) konečně vychází Age of the Wicked (2007). Letošní album The UnCreation nebo Feast of the Unholy Sacrament nabouchá Dave Culross
 Age of the Wicked

Psychotic Waltz – TBA2011
 LooMis: Comebacková deska další srdcovky! Původní sestava Devon Graves (a.k.a. Buddy Lackey), Brian McAlpin, Dan Rock, Ward Evans aNorman Leggio snad složí materiál, který bude hoden jména kapely a statutu, který si vydobyla mezi příznivci temného, progresivního metalu.

Psycroptic – TBAprosinec 2011
 bizzaro: Jedna ze srdcovek a po posledních albech, kde úroveň neklesla ani o píď, velká očekávání. Už jen proto, zda ho nařve Peppiatt nebo nakonec náš - nyní zaskakující - Šimeček.
 Ob(Servant)

Putridity – Degenerating Anthropophagical Euphoria2011
 Annal: Rozhodně jedna z lepších Disgorge kopírkek. Tentokrát z Itálie.
 Sud: Tohle mělo bejt venku už vloni a na Willowtip, tak jsem zvědavej. Zombie Oral Sex v italský čtvrti uprostřed Kalifornie.

Revocation – TBA2011
 bizzaro: Jejich debutní album přilétlo jak neočekávaní Marťané, co útočí na naši matičku Zemi. Mládí, technika a především uvolněnost a zdravý nadhled nad tak zkostnatělým žánrem, jakým thrash metal občas bývá. Pokud se Amíkům toto podaří podruhé, vyndám z šatníku svou starou džísku!
 Existence is Futile

rotten soundRotten Sound – Cursed21.03.2011
 Annal: Kdysi způsobili rozruch s Under Pressure, pokračovali s techničtějším albem a EP, nasumovali na Murderworks, začali stagnovat a odešel od nich Kai, jeden z nejlepších grindovejch (bizz: Nejen grindovejch!) bubeníků. Ale stejně si to určitě rád poslechnu…
 MurderworksExitConsume to ContaminateCycles

Samael – TBAduben 2011
 Above

Sanctuary – TBA2011
 LooMisWarrel Dane evidentně trpí přetlakem nápadů a po vlastní sólovce a nové desce Nevermore se chystá na comeback své původní kapely, včetně živých vystoupení. Bude se jednat spíše o klasický speed/power metal jako na starých deskách, nebo prog metal á la Nevermore?

Satyricon – TBAprosinec 2011
 Volcano

Septic FleshSeptic Flesh – TBA18.04.2011
 SudPoslední novinky mě úplně nepotěšily, takle smrdí naleštěný prd á la Dimmu Borgir. Singl The Vampire from Nazareth sice moje nejhorší obavy nenaplnil, ale na předchozí perfektní desce Communion by zapadl.
 LordSnape: Těším se a bojím zároveň!
 Communion

Sepultura – TBA2011
 gianni: Další řadový zásek od těhle Brazilců nebude po předchozích dvou albech koncepční záležitost tvořená podle nějaké zásadní knihy ze světové literatury, bude to spíše takové hudební ohlédnutí v 25leté historii. Tahle banda má stále co říct i bez slavných bratří Cavalerů, kteří pečou se svým projektem druhou řadovku, na kterou ovšem osobně zvědav nejsem.
 Dante XXIA-Lex

Serenity – Death & Legacy, 25.02.2011

Sigh – In Somniphobia2011

ShiningShining – VII – Född Förlorareúnor 2011
 Gorth: Minulá deska byla nejdřív dost nevýrazná, pak rostla a definitivně jsem si uvědomil, jak je úžasná, až na listopadovém koncertě. Tahle bude taky skvělá. 
 Grindstone

silent stream of godless elegySilent Stream Of Godless Elegy – Návaz17.01.2011 
 bizzaro: Už je to venku a prý nejlepší album, co udělali. Co máte dělat, víte, šup na e-shop nebo do Sosy, ehm :)
 Relic DancesOsamělí

Six Organs Of Admittance – Asleep On The Floodplain2011
 Gorth: Mám pocit, že Ben Chasny dělá čím dál lepší věci. Takže doufám, že uslyším něco ještě krásnějšího než Bar-Nasha. (Takovej akusticko-psychedelicko-dronící folk to je, kdybyste nevěděli a chtěli vědět.)

Summoning – TBAčerven 2011

TesseractTesseract – One22.03.2011
 bizzaro: S EP Concealing Fate je lidi často házej do djentu, ale já je spíš vnímám jako progressive metal s djentovými přísadami. EP je super, teplý vokály povedený a věřím, že deska se povede stejně jako ta Periphery (btw live 17.3. Vídeň!).

Textures – TBAúnor 2011
 FilipismoDaniel de Jongh vypadá jako dobrý tah, proto velké očekávání!
 OnDRajs: Mám takové tušení, že nová deska bude velký skok a tentokrát trochu jiným směrem. Dva noví bardi určitě zamíchají kartami.

The Axis Of Perdition – TBA2011
 Gorth: Vůbec nevím, jestli to bude black metal, ale bude to zlo a bude to super. 

The Black Dahlia Murder – TBA2011

The Bronx Casket CoThe Bronx Casket Co. – Antihero25.01.2011

The Cleansing – Feeding The Inevitablejaro 2011

The Faceless – TBAbřezen 2011
 Filipismo: Moooooc se těším!
 gianni: Poslední deska Planetary Duality se stala velice oblíbenou záležitostí, takže těšba na novotu je hodně velká. Kecal bych, kdybych řekl, že nemám ale trochu obavy. Jsem opravdu zvědavej, jestli se někam posunou, nebo jen upevní svojí pozici ve svých vodách.
 Annal: I Annal je zvědavej, tahle kapela hraje to, o co se ostatní newschooly pokoušej.
 AkeldamaPlanetary Duality

The Famine – The Architects Of Guilt2011

The Meads Of AsphodelThe Meads of Asphodel –  11.01.2011

The Senseless – The Floating World2011
 Black_Hand: Vytáh jsem In The Realm Of The Senseless jako moji desku listopadu. Surfařský cyber grind je prostě něco tak jiného, že to snad ani nepotřebuje komentář. Bubnuje Leon Macey z Mithras.

Tool – TBAčerven 2011
 OnDRajs: Chlapci s nářadím to dělají léta letoucí stejným způsobem. Vydají desku, jedou velká turné, odpočívají. Poté ohlásí, že začali s kutěním nových zasmušilých tónů. A opět dlouhou dobu ticho. Letos tomu není jinak. Tool popáté.

Torment (bel) – Pain Is Transient, Failure Forever2011
 Annal: Neprávem opomíjená kapela z Belgie. Debut Forgive The Ignorant je výborná ukázka Morbid Angel školy. Na novince možná bude víc atmo-prvků, ale stejně jsem moc zvědavej.

Toxic Holocaust – TBAbřezen 2011
 LordSnape: Jsem hodně zvědav!

UlcerateUlcerate – The Destroyers Of All25.01.2011
 Annal: Jedna z mála jistot. Před pár lety neznámá kapela. Dneska už definice subžánru. Každá jejich deska má něco. Jsem zvědavej, co bude mít tahle.
 gianni: Čekám ještě větší zlo, zkázu a utrpení než na Everything is Fire. Nesměj zklamat!
 Everything is FireThe Destroyers of All

Ulver – Critical Geographyprosinec 2011
 Gorth: Tady mě zajímá hlavně práce pana O’Sullivana a změny s jeho působením spojené. 
 Perdition CityShadows of the Sun

Vader – TBA2011
 RevelationsThe Art of War

Vengeful – TBAbřezen 2011 

VirusVirus – Agent That Shapes The Desertúnor 2011
 Gorth: Tohle bude krásný trip… podivnost Ved Buens Ende ještě nezemřela. 
 The Black Flux

Vomitory – Opus Mortis VIIIduben 2011
  

Watchtower – Mathematics2011
 bizzaroMathematics v roce 2011? Bylo by to skvělé, ale datum vydání se táhne stejně jako Chinese Democracy Guns 'n Roses. Když v r. 2004 byli v Evropě, jeli jsme na ně přes 1000km a byl to zážitek. Opakovalo-li by se, jel bych znovu. Králové technické muziky, probuďte se konečně! 

Within TemptationWithin Temptation – The Unforgivingbřezen 2011
 Running Up the HillThe Heart of Everything

Woods of Ypres – TBA2011

Wormrot – Dirgečerven 2011
 Sud: Singapurská grindovka, která sklidila velkej ohlas na OEF 2009 připravuje druhý album a patrně to zase bude jízda jako na Abuse.

aktuálně

diskuze