TURIA - aby ses ponořil do záludnosti riffu, je dobré být izolován, mít spoustu času a pořádně se soustředit

TURIA - aby ses ponořil do záludnosti riffu, je dobré být izolován, mít spoustu času a pořádně se soustředit

Holandsko je v posledních letech země zaslíbená tvrdé kytarové hudby a s nejpropracovanějšími a nejexperimentálnějšími kapelami jako by se roztrhl pytel. Nijmegenské trio Turia se ale nesnaží za každou cenu vystupovat za hranice žánru. Black metal ořezali až na dřeň a soustředěně pracují s málem.

TuriaPuls blast beatu, hypnotický hluk kytary a nezemský hlas jsou jediné prostředky, kterými uvadějí sebe a své posluchače do tranzu. A že v tom jsou opravdu mistry, ukázali na obou dlouhohrajících albech Dor (2014), Dede Kondre (2017) i loňském konceptuálním splitu s gelderlandskými kompatrioty Fluisteraars.

V úterý 25. února se o tom budete moci poprvé naživo přesvědčit i v ČR, neb jejich nejnovější album přijedou představit do pražského Underdogs'.
 
 
Jsi hyperaktivní muzikant. Se svými mnoha projekty a kapelami (Nusquama, Lubbert Das, Iskandr, Turia a další) jsi vydal asi 20 alb a EP během posledních šesti let. Na to by někomu nestačil ani celý život. Věnuješ se také labelu/kolektivu Haeresis Noviomagi, který zastřešuje většinu tvé tvorby. Odkud se bere všechna ta kreativní energie? A je vůbec možné vše skloubit s všedními starostmi dvacetiletého člověka?

Díky! Ano, je to trochu výzva dát dohromady “normální život” s děláním hudby, ale naštěstí my všichni máme hrozně moc kreativní energie a drajvu. Pak je to taky naším sdíleným know-how v rámci kolektivu, jak produkovat hudbu tak, aby jsme s tím byli spokojeni. A jsme si samozřejmě vždy připraveni navzájem pomoct. To jsou asi hlavní důvody, proč jsme dohromady celkem produktivní. Co se týče toho, odkud pochází ta energie samotná, to zůstává záhadou. Inspiraci hledáme v jiné hudbě a umění. A taky pořád na něčem pracujeme, takže se ten kreativní proces nikdy nezastaví.
 
Mnoho současných holandských blackmetalových kapel, včetně mnoha tvých projektů, má texty v holandštině. Turia nahrála konceptuální split album s Fluisteraars De Oord o Rýnu a Waalu, tedy dvou řek, které obklopují vaše rodná města. Je podle tebe osobní vztah ke kořenům a domovu důležité téma ve vaší hudbě?

Určitě! Samozřejmě je možné se inspirovat i jinými místy mimo těch, kde žiješ. Třeba poslední album Turia Degen van Licht má jako hlavní téma francouzsko-italské Alpy, kde jsme jenom cestovali, nikdo z nás tam nežil. Ale propojení s hlubším, možná i mýtickým chápáním vlastního nejbližšího okolí může určitě znamenat okamžitou inspiraci, jako to bylo v případě splitu s Fluisteraars. Když jsme přemýšleli o tom, jaký by měl být koncept tohoto alba, najednou nás napadlo, co nás blízce spojuje - právě tyto dvě řeky, které tvoří krajinu okolo nás. Potom vše hned zapadlo do sebe a naše kreativní energie se dala zase velmi rychle do pohybu.
 
Když mluvíme o Turii, před několika dny jste vydali zmiňovanou desku Degen van Licht, chápeš to jako nějaký důležitý milník ve vaší tvorbě, nebo spíš pokračování toho, co přinesly vlny Rýnu?

Ano, bereme to určitě jako nový milník v naší tvorbě. Dlouhohrající deska je vždycky velká kapitola v diskografii kapely, což nebereme na lehkou váhu. A po vydaní splitu s Fluisteraars se nám dostalo víc pozornosti, než jsme byli zvyklí, takže očekávání, jaké bude nové album, byla vyšší. Doufám, že se nám jim podařilo dostát.
 
Turia je, pokud se nepletu, v podstatě jediná živá kapela, ze všech tvých projektů. V interview s Indy Metal Vault jsi říkal, že písně Turie vznikají hlavně ve zkušebně. Vyhovuje ti víc pracovat na hudbě sám nebo s využitím synergie více muzikantů?

Oba dva způsoby jsou pro mě dost důležité. Aby ses opravdu ponořil do záludnosti riffu, je dobré být nějak izolován, mít spoustu času a pořádně se soustředit. Ale průběh a celá struktura našich písní je vždycky určená zkoušením a občas i hraním na živo, než je nahrajeme. Prostě až dostaneme ten pocit “jo, tohle funguje!”.

A i když Turia je rozhodně nejaktivnější v živém hraní, další společný projekt, kde hrajeme já a T, je taky živá formace. A J hraje naživo s Lubbert Das. Takže Turia není úplně jediná.
 
Když procházím seznamy nejlepších metalových desek za poslední rok, nemůžu se ubránit pocitu, že “mainstreamová” metalová scéna dost stagnuje. A těch pár desek, které více vyčnívají nad průměr a dostává se jim více pozornosti, často pochází od starých známých jmen, které jsou aktivní desítky let. Souhlasíš s tím?

Těžko říct. Po pravdě tyhle věci moc takovéhle seznamy moc nečtu, možná od několika kamarádů, kteří celkem sdílí můj hudební vkus. Ale mainstreamové weby a magazíny ty moc nesleduju. Ale myslím si, že pořád vzniká dost skvělého metalu. Stále mám co kupovat do mé sbírky vinylů a kazet.
 
Co jsou tedy tvé nejoblíbenější metalové kapely?

Několik desek, které mě opravdu hodně oslovily: Funereal Presence - Achatius, Ehlder - Nordabetrakelse, Candelabrum - Portals, Yellow Eyes - Immersion Trench Reverie (a jejich nové album Rare Field Ceiling je taky úžasné) a Vanum - Ageless Fire. Vanum jsou určitě jedna z nejlepších živých kapel, které jsem za posledních několik let viděl. Čistá nekompromisní síla.
 
Dragged into Sunlight nedávno zveřejnili prohlášení, ve kterém haněli svůj, již bývalý, label Prosthetic Records, včetně nehezkých screenshotů z e-malů atd. A několik dalších kapel je následovalo a veřejně odsoudili nekalé praktiky svých stájí.  Bylo tohle něco, o čem jste uvažovali, když jste zakládali Haeresis Noviomagi? Chtěli jste mít úplnou kontrolu nad tím, co se stane s vaší hudbou i po jejím vydání? A proč jste se nakonec rozhodli pro spolupráci s labely jako Eisenwald?

Něco jsem o tom zaslechl, ale moc jsem tuhle kauzu nesledoval. A ano, určitě jsme brali v potaz to, že chceme mít všechno pod kontrolou, ani ne tolik ve smyslu nějakého byznysu, ale prostě všechno od nahrávání, přes obal, po samotnou výrobu fyzického nosiče.

Spolupracovali jsme s několika labely, kde jsme měli dobré kontakty. Nakonec několik našich projektů skončilo u Eisenwald kvůli našim přátelům z Fluisteraars. A když jsme diskutovali o našich možnostech s novou deskou Turie, rozhodli jsme se znovu pro ně. Eisenwald je skvělý label a opravdu se snaží udělat každý release, co nejlépe to jde, dokonce i náš předchozí label Altare Productions nás podporoval, ať desku vydáme právě u Eisenwald.
 
A na závěr, na jakých projektech ty nebo Haeresis Noviomagi pracuješ/te? Na co se můžeme do budoucna těšit?

Budeme znovu vydávat staré EP Lubbert Das Deluge a nové Iskandr už má hotovou jak hudbu, tak artwork, takže by také mělo brzy spatřit světlo světa.

Díky za tenhle rozhovor, těšíme se v úterý do Prahy!

TURIA - atmospheric black metal / ritual minimalism
montturia.bandcamp.com
facebook.com/haeresisnoviomagi

aktuálně

diskuze