Ta naše povaha česká – myslím to upřímně

Článek

Je k něčemu říkat, co si myslíme? Chráníme sebe, nebo jsme jen zbabělci? A když, umíme pravdu vůbec přijmout? I toto jsou úskalí tvorby a následného poskytování zpětného názoru.

Ta naše povaha česká – myslím to upřímněNejspíš teď dle titulku a perexu článku koukáte a říkáte si, co vás čeká. Ne, tentokrát to není recenze ani report, jde jen o malou reflexi nad tím, jak to tady na scéně – a nejen na ní – „občas“ chodí. Proč jsem se k tomuto kroku rozhodl? Protože vzájemné podpory je tu málo, zato jak někomu přišlápnete patu, ví o tom hned celá vesnice.

První (a vlastně nejdůležitější) věcí, která mě tak nějak pošťouchla do nálady všechny poslat do… háje, bylo zveřejnění mé recenze New World Order, debutu Suffocate with Your Fame. Ani mě nepřekvapilo, kolik kapelních fanoušků se jalo tuto událost (ovšemže recenze ve prospěch kapely nevyzněla) rozebírat a kolik z nich najednou objevilo svůj detektivní smysl s odhalováním mého Last.fm (tedy mých posluchačských preferencí a erudovanosti podobnou hudbu hodnotit) a toho, co jsem vlastně za kreténa. Nijak zásadně by asi nepřekvapila ani „obranná“ reakce kapely (viz odkaz v diskuzi pod recenzí), s jejichž částí členů jsem si to nakonec po některém z jejich koncertů vyjasnil, ale co mě po dlouhé době opravdu zas zarazilo, a leží mi to v hlavě vlastně dodnes, byly reakce okolí – samozřejmě toho v „undergroundu“ hluboce ponořeného.

Proboha, to jsme na tom my lidé tak špatně, že jedinou reakcí, kterou dokážeme okamžitě pořádně ventilovat ven, je negace, nebo snad přímo radost z toho, že někdo někoho sepsul? To stále nedokážeme lidem říkat pravdu do očí, že se nám něco – Vaše album, Váš koncert – nelíbí/lo a musíme ve vší opatrnosti, abychom se někoho nedotkli, nebo dokonce někoho nenaštvali, skutečnost a vlastní názor opatrně schovávat za pečlivě volená slova? Zamyslel se někdo vůbec nad tím, že to, co sami děláme, dělají jiní nám? Tedy že (někteří) dřete ve zkušebně, nahráváte, křepčíte na podiu, píšete recenze atpod. a někdo z Vašich „kamarádů“ za Vašimi zády Vám „pochlebuje“? Nedovedete si totiž představit, kolik lidí ze scény - tvořících v dalších kapelách, webech, podílejících se na organizaci koncertů atd. – v tu ránu oprášilo můj e-mail, číslo pro sms, napsalo fb-zprávu, ba co dokonce, neváhalo za „můj hrdinský čin“ zvednout telefonní sluchátko a sdělit mi svou reakci typu „dobřes jim to dal“, nebo „všichni si to myslí, ale nikdo jim to ještě neřek“.

Ta naše povaha česká – myslím to upřímněV hlavní roli jsou tu však dva aspekty. Krom toho, že naučit se říkat nepříjemná slova, je tu nutnost je umět i přijímat. Ano, pravda je někdy nepříjemná, ale je čistá a pro druhé by měla být, dle mě by měla být, obohacující. A co víc? Nemusíme se za ni, resp. za sebe posléze stydět. Je to NÁŠ (subjektivní) názor a pro druhé odezva na jejich dílo - tedy impulsy pro motivaci věci/sebe zlepšovat, identifikovat nedostatky a posouvat (i sebe) dál; však kde jinde a jak jinak na své dílo odezvu získat? -, nikoli pokrytecké poplácávání po zádech, což je víte co? A na to si odpovězte sami.

Ta naše povaha česká – myslím to upřímně

Děláte-li do umění/kultury a tvoříte v něčem, na co se bezvýhradně nedají aplikovat tabulky a je vždy veskrze subjektivní záležitostí, nedávejte svá díla v plén, pokud máte problém s přijetím cizího, snad na něčem postaveném názoru. A vy druzí, kteří jej poskytujete/publikujete, nehleďte na osobní vazby a buďte upřímní. Každý přemýšlející člověk si vystihující kritiku přečte rád, neřku-li za ni – byť někdy i se slzou v oku – poděkuje. Dokud si toto neuvědomíme a nepotáhneme tady alespoň trošku za jeden provaz a nepřestaneme si mazat med kolem huby, nikdy se tu nikdo – až na těch pár zdejších výjimek, které si veškerou tvrdou práci pro okolnosti úspěchu uvědomily – nebude zlepšovat, nebo se při troše štěstí dál než pár kilometrů za hranice naší republiky nedostane. A toto vše by si veškeří autoři měli uvědomit – negativní část a kritika nás motivuje chyby odstraňovat, ne se rochnit jen v tom, co umíme a jde nám od ruky dobře.

Vložit komentář

DW - 05.04.13 18:56:17
s těma zinařema tyvle. Ty děláš bordel jen na MP :D
bizzaro - 05.04.13 18:54:21
ego až na prvnim místě, žejo.
jaký ego? Michale, ty jsi snad slepý?
DW - 05.04.13 17:29:07
ego až na prvnim místě, žejo.
bizzaro - 05.04.13 16:48:13
ještě jsou před váma x a y a taky ...a . . která si to teda jako vůbec nezasloužej,žejo .)
no kurva! taky to tak vidis, co?! ;)))))) vsak kdo tu dela streaming, kdo dela akce, kdo dava kapelam penize na cedecka, kdo ma databazi a diskuze u novinek, kdo nedela rozhovory, kdo nema redaktory? ;)))) nespravedlnost! :D
Pan Bö - 05.04.13 15:44:07
jak vtipny? dyt je to tak nespravedlivy, az devaty! :DDD
...a ještě jsou před váma x a y a taky ...a . . která si to teda jako vůbec nezasloužej,žejo .)
brutusáček - 05.04.13 15:36:05
že téměř každej zinař z těhle webů se považuje za něco, bez čeho by tady ta naše "scéna" nemohla být..pán toho co svou recenzí zničí nebo vynese do výšin...prostě ta naše povaha česká :) naštěstí to tak nefunguje všude :)
Střap - 05.04.13 13:08:28
No tak konečně má Břitva konečně smysl. Ukázala se prává tvář zinaře. Jinak, ano smysl má v tom, abych si připomněl věci, který vím hodně dlouho.
bizzaro - 05.04.13 12:19:30
Ty diskuze kolem ní jsou ovšem vážně vtipný :-)
jak vtipny? dyt je to tak nespravedlivy, az devaty! :DDD
sicky - 05.04.13 11:14:25
Břitvu samotnou nijak nesleduju, ale ani nic proti ní nemám (normální anketa). Ty diskuze kolem ní jsou ovšem vážně vtipný :-)
ese - 22.03.13 21:21:43
Rádo se stalo. Ale doufám, že to bylo i se slzou v oku :)
bizzaro - 22.03.13 08:22:30
– - máš tam spojovník místo polmlčky :)
:DDD dik :)
ese - 21.03.13 23:19:16
>> Každý přemýšlející člověk si vystihující kritiku přečte rád, neřku-li za ni – byť někdy i se slzou v oku - poděkuje Konstruktivní kritika: máš tam spojovník místo polmlčky :)
pepua - 28.02.13 21:05:37
nemají potřebu napsat "souhlasím s autorem"
Souhlasím s autorem!
shogun - 27.02.13 23:46:34
maily jsou out, my si povídáme přes vzkazy adresátovi na složenkách
DR - 27.02.13 22:38:27
Čekal bych od místňáků větší nadhled - zmíněná kapela tady prostě slouží jenom jako příklad pro obecnej problém. Klidně si tam dosaďte pop-rock-cokoliv... Já panu Bizzovi vzkazuju, že upřímnosti jeho textu si cením ;-)) Howgh. (ps: ale prosím tě, už mi odpověz na moje mejly...)
Kícr - 27.02.13 15:24:30
Deathcore poslouchám asi tak často jako jim růžičkovou kapustu, ale mě už by odradil název alba i kapely .) Jinak bonbóny za komentáře jsou dobrej nápad .)
DW - 27.02.13 14:51:29
šogún - ale ne, líný jsou, jak čuníci :). Tenhle web sledujou mi přijde hlavně lidi, kteří už o muzice povětšinou něco vědí, jelikož se tu nerecenzuje agro, takže by mě jejich názory docela zajímaly.
chuckie - 27.02.13 14:50:00
fuj - višeň!!!
bizzaro - 27.02.13 14:31:55
No však to tu je naspané - rozdávej bonbónky!
ty chilli-pepřový (prichut jahoda a visen) rozdavam pravidelne uz dva roky a furt jeste mam. tak ja ti nevim :D
shogun - 27.02.13 13:52:13
(odhalen) a jak jinak to teda mam delat? :)))
No však to tu je naspané - rozdávej bonbónky!
shogun - 27.02.13 13:50:53
brut: a já zas rád občas zrecenzuju něco, v čem se tolik nepohybuju. Zas má člověk výhodu onoho neposkvrněného pohledu na věc.
bizzaro - 27.02.13 13:42:48
ta věc se SWYF byla jenom jako příklad, nebo ne? příklad, kterej přesně kopíruje to, jak se k sobě tak nějak chováme
ano, prvni impuls, kdy samotni autori mi poplacali raminko, kdyz to sami napsat neumeli, nemohli, nedokazali..?
a mně se to líbí, občas zabloudit do vod filosofických
jasne, zpestreni, recek (na Suffo :)) je vsude plno .)
Spíš jde o to, že my jsme tak nějak zvyklí své názory prezentovat...většina čtenářů přečte článek, přečte případnou diskuzi a jde zas dál...napsat "souhlasím s autorem" je koment o ničem. Negativní reakce jsou ty nejčastější
tak, a taky si to okecaj mezi sebou, kdyz autory webu neznaj, nebo mektaj na fb apod.
Bizz je ultranarcistický hovado, který tomu hovno rozumí a jen si tu honí své égo
(odhalen) a jak jinak to teda mam delat? :)))
brutusáček - 27.02.13 13:42:06
Jen blbec Brute na amaterský scéně píše muziku, která ho stylově nebaví. Nebyl si to ty jak někde postoval zběsile článek Apačky jak se nemají dělat koncerty kapelám, který ti nic neříkají. Ovšem psát na to recenze je něco jinýho? Promiň nejspíš mi něco uniklo.
ano ano zběsile ;-) ..tak počítam hypoteticky, že se někdy někde do redakce něco dostane a člověk to musí sepsat (na marastu zřídka, spíš vůbec) ale stát se může (nedejbože abych já recenzoval pagan folk metaly), ale spíš mi přijde realný, že mě některá deska z toho žánru osloví (minority sound třeba)...když bych fakt vzal konkrétní příklad..moc mě nebaví black a Ordo miluju...ale spíš než recenze to víc vnímam tak, že odsoudím nahravku jenom proto, že mi ten styl nevoní (což osobně občas udělam) takže odpověd zní; ano, je to něco jiného a recenzi můžeš napsat na něco co tě zaujme, byť primárně tě styl nebaví ;-)
shogun - 27.02.13 13:31:12
Co tu vidim tak komentáře tu píšeme jen my převážně a to je OBROVSKÁ škoda. Fakt nevim jak motivovat lidi ke komentářům - bonbóny?
Spíš jde o to, že my jsme tak nějak zvyklí své názory prezentovat, na tom tenhle web i stojí, proto bereme komentování jako samozřejmost. Ale většina čtenářů přečte článek, přečte případnou diskuzi a jde zas dál. Nemají třeba potřebu se vyjadřovat, nemají potřebu napsat "souhlasím s autorem", protože to je tak trochu koment o ničem. Negativní reakce jsou asi ty nejčastější, ať už na kapelu nebo názor recenzenta či formu článku. Ale i těch je málo. Na Abyssu taky furt komentují ti stejní. A nepohodlné komentáře se tam smažou, to se tady snad neděje. Když tu třeba napíšu, že Bizz je ultranarcistický hovado, který tomu hovno rozumí a jen si tu honí své égo, tak to tady zůstane, nikdo nic nesmaže. (Bizz: ňuňu neboj, jen příklad, jehož pravý předobraz známe).
zdeno - 27.02.13 12:41:23
ta věc se SWYF byla jenom jako příklad, nebo ne? příklad, kterej přesně kopíruje to, jak se k sobě tak nějak chováme...a mně se to líbí, občas zabloudit do vod filosofických, jenom mě dost mrdá, že diskuze pod timhle článkem je v částečnym kontrastu s tim, co se v něm píše...
Střap - 27.02.13 12:01:47
no a to je podle mě nejtěžší hodnotit kladně něco co tě stylově nebaví....když holt na to někdy dojde
Jen blbec Brute na amaterský scéně píše muziku, která ho stylově nebaví. Nebyl si to ty jak někde postoval zběsile článek Apačky jak se nemají dělat koncerty kapelám, který ti nic neříkají. Ovšem psát na to recenze je něco jinýho? Promiň nejspíš mi něco uniklo.
DW - 27.02.13 11:59:03
bizzi já vůbec nevim, kdo si co bere k srdci. Podle mě si to ty kapely mastěj nějak podle sebe a podle trendů :). Koneckonců, je na náš názor někdo zvědavej? Co tu vidim tak komentáře tu píšeme jen my převážně a to je OBROVSKÁ škoda. Fakt nevim jak motivovat lidi ke komentářům - bonbóny?
brutusáček - 27.02.13 11:58:04
No jo...Vono se líp bičuje, než meduje! To
no a to je podle mě nejtěžší hodnotit kladně něco co tě stylově nebaví....když holt na to někdy dojde
bizzaro - 27.02.13 11:48:41
a hlavne, tohle neni otazkou ty jedny recky, ctu ty reporty, jak bubnik to valel jak cyp a pritom bramboril jak tankista, jak kapele sedel zvuk a pritom kytaristi meli rozlazeno atd., tech impulsu "objevit tuhle Ameriku" (vaneno :)) je skoro dnes a denne
bizzaro - 27.02.13 11:27:39
Spíš mě pobavila ta první část, že tě srala reakce kidcorků na článek. Nevim, snad má marast na víc, než skenovat, co si o článcích myslej breakdown fans
tohle mi je jedno prece (nebyt Kejtova prispevku pod retz, ani bych o tom nevedel), kde to tam ctes? me nasralo, jak se mi nekteri ze sceny ozvali s pochlebovanim, jak jsem to suprove zmak. proc to nenapsali treba ve svym clanku? vsak, a to jsem umyslne primo nezminil, my, co tyhle cancy pisem, se tak i neprimo na vyvoji (jakoze vytka = impuls k zamysleni) nekterych veci podilime (ovlivnujem), ne?
podle mě jsi to vůbec nepochopil.
ani se nesnazil :)))
No jo...Vono se líp bičuje, než meduje!
ver, ze bicovat kamose neni uplne jednoduchy
abro666 - 27.02.13 11:08:21
No jo...Vono se líp bičuje, než meduje! To je tak všude ;) Dyk se podivej tady na homoprda Abra, jak si s oblibou mastí péro nad svejma hejtama :-D
sam ses homoprd:) este k tomu natvrdlej:)
DW - 27.02.13 11:05:18
bizz: chápu článek i co jsi napsal a jak, že prostě Češi místo konstruktivní kritiky mají radost, když někdo někoho sesune, ale nevim, přijde mi to tak nějak jako triviální věc :)). Spíš mě pobavila ta první část, že tě srala reakce kidcorků na článek. Nevim, snad má marast na víc, než skenovat, co si o článcích myslej breakdown fans. No stejně je drc core pasé, tak už je to asi jedno :) jinak jsem to myslel tak, že recka vyšla před půl rokem a de facto to odvál čas :)). Je mi jasný, že reakce byla vzápětí ne, však sem tu ty cinty 12 letejch četl taky a smál se u toho.
Otus - 27.02.13 11:01:05
No jo...Vono se líp bičuje, než meduje! To je tak všude ;) Dyk se podivej tady na homoprda Abra, jak si s oblibou mastí péro nad svejma hejtama :-D
shogun - 27.02.13 10:58:15
podle mě jsi to vůbec nepochopil.
abro666 - 27.02.13 10:11:00
LOL, to je sebemrskačská emochcanka. Uražený ego, že někdo nepřijal kritiku Velkýho pana Bosse? ROFL. Zbytečný lamentování. BTW, Prokošák mi tenkrát po recenzi na mrdku Grindgod volal, že na mne podá žalobu za šíření fašismu... to asi byla reakce na narážku, že ke každýmu balení dostane kupující malýho esesáčka zdarma... což asi nepochopil, když věnoval na akcích svý báječný skadby všem punkáčům, skinnům, metalákům a tak:))) No nic, žádná žaloba dosud nepřistála, na recky mrdám a punkáči z Děčína dělaj furt ty svý pouťový megahity. Na řetězáku je to pak fičák jak sviň!
brutusáček - 27.02.13 09:59:41
Střape souvisí to s tím, ale o jde o trošku něco jiného
Střap - 27.02.13 09:44:36
No a co si tím chtěl říct? Že si trubka, co píše recenze na sračky a v pětatřiceti tě to nepřešlo? a pak tě překvapujou nerdoidní smradi, kterejch si mohl být klidně fotr, kdyby si tenkrát ustříknul trošku jinak? Jen se divím, že se nad tím pozastavuješ. O to vtipnější píseček je našich tzv. zinů. Jo vole v našem věku seš pro ty nerdy směrodatnej posluchač, jako posluchač Deep Purple pro posluchače Suffocation. No nic zajímavější by bylo, kdo tě za recenzi chválil a kdo ti nadával. Udělej si věkovej průměr. Pak ti možná dojde, že si starej fotr:-))) Take it easy je to pořád ta samá písnička.
bizzaro - 27.02.13 08:45:57
A nemusí v tom být ani podlost, ani nízká či krysí povaha.
to ne, ale asi bych kvuli zverejneni clanku nevolal nekomu, s kym jinak nekomunikuju
takže tě nasralo, že měl někdo kydy na půl roku starou recku
to nemyslis vazne, vid? s tim se pocitalo :) ta reakce byla vzapeti..
lemmy - 27.02.13 01:13:59
Ne že bys snad neměl pravdu, ale objevuješ Ameriku. Jen se podívej na popularitu lidí, co "jim to pěkně dali sežrat" - Gordonem Ramseyem počínaje a Pavlíkem Haberou konče. Je to prostě přirozený, že když nemáš koule někomu do očí říct, že je slabej (a ono to prostě objektivně není jednoduchý), potěší tě o to víc, když to udělá někdo jinej. A nemusí v tom být ani podlost, ani nízká či krysí povaha.
DW - 27.02.13 01:01:16
takže tě nasralo, že měl někdo kydy na půl roku starou recku a teď si napsal emo článek vo tom:). V Čechách každej od českýho zinu očekává +2 body (20%) nahoru protože je to česká kapela a musíme si pomáhat. A jestli jsi měl negativní reakce, a? Pustil ses do kidcoru, tak s tim člověk musí počítat :)
666 - 27.02.13 00:55:06
Vymen justice for all za obal pinnacle of bedlam. Abronnihilation of mankind must prevail!
shogun - 27.02.13 00:01:25
Ámen.

Zkus tohle