Thrashmetalové desky roku 2015 - 2/2

Článek

Druhý a závěrečný díl průvodce thrash metalem minulého roku.

Díl I.

EXPIRED – HazeEXPIRED – Haze

Neznámá italská kapela říkající si Expired, vydala loni svůj debut a ani ten neutekl mým sluchovodům. Jedná se o celkem zdařilé dílo, máme co dočinění se starým thrash metalem se zajímavými riffy i sóly. Zpěvák mi lehce připomíná Nicka ze Suicidal Angels. Povedený je také obal alba, kde sedí jakýsi politik, vedle něj se válí cihly zlata a nohy má na spoušti TNT. Myslím, že o této kapele v budoucnosti ještě uslyšíme.

Hodnocení: 75/100
 
 
 
 
DR. LIVING DEAD! - Crush the Sublime GodsDR. LIVING DEAD! - Crush the Sublime Gods

Již zaběhnutá švédská kapela Dr. Living Dead! má za sebou již dvě plnohodnotná alba, několik dem a EP a loni vydala třetí počin, kde poprvé figuruje nový zpěvák Dr. Mania. Celkově se nejedná o žádné instrumentální orgie, ale o jednoduchý thrash/crossover v jeho ryzí podobě. Převládají jednoduché riffy a valivé tempa bicích. Je tu ale plno zbytečných songů jako třeba Another Life, Salvation a i další. Osobně mi přijde, že první půlka aba obsahuje kvalitnější songy a druhá je složená z vaty. Naživo mě však kapela baví více. Nové album si tedy ode mě vysloužilo slabší sedmičku.

Hodnocení: 70/100
 
 
ATOMIK DESTRUKTOR - Unnatural DisorderATOMIK DESTRUKTOR - Unnatural Disorder

Portugalci Atomik Destruktor a jejich první album Unnatural Disorder nás zavede do osmdesátých let. Z desky čiší old school thrash se syrovým zvukem, jak ho mám rád. Fošna je plná zabijáckých riffů a feelingu. Stačí si pustit skladbu Comatose a víte, co dostanete. Drtící riffy, zajímavá stavba skladby, nechybí vyhrávky ani slušná sóla. Z celé desky musí každému thrasherovi plesat srdce radostí. Výborné překvapení z Pyrenejského poloostrova!

Hodnocení: 80/100
 
 
 
REIGN OF FURY - Death Be Thy ShepherdREIGN OF FURY - Death Be Thy Shepherd

Reign of Fury se očividně nebojí velkých věcí, protože podobných desek, co se týče thrashe, neznám mnoho. Death Be Thy Shepherd obsahuje osm velmi dlouhých songů, které jsou prošpikovány skvělými riffy, melodickými vyhrávkami, propracovanými intry a mnohým dalším. Zpěvák Bison Steed má čistý vokál, ale k muzice, co Angličani produkují, se skvěle hodí. Tady je vidět, že si někdo dal práci a na skladbách pracoval dlouhou dobu. Tohle za jednu zkoušku ve zkušebně nesložíte. Osm bodů dávám za slušnou hudbu a půl bodu za propracovanost skladeb a nebojácnost o lehké thrashové inovátorství. (Možná jsem měl dát devítku… no, snad nebudu později litovat.)

Hodnocení: 85/100
 
HYADES - The Wolves are Getting HungryHYADES - The Wolves are Getting Hungry

Moji oblíbenci Hyades po šesti letech vydávají další zářez. Nebudu chodit dlouho okolo horké kaše, ale jsem mírně zaskočen. Celá deska mi velmi připomíná kapely Exodus a Lazarus A.D. a ve skladbě The Apostles of War je dokonce druhý riff stejný jako v songu Salt the Wound od zmíněných Exodus. Struktura skladeb i přechody na sóla jsou velmi podobné, nevím, zda došly nápady, ale čert to vem. Album má jinak skvělý spád, vynikající zvuk a žene se to vpřed jak tucet hladových Afričanů do Tesca.

Hodnocení: 80/100
 
 
 
4ARM – Survivalist4ARM – Survivalist

Čtvrté album Australanů 4Arm se pro mě stalo bohužel zklamáním minulého roku. Z kapely odešel hlavní motor zpěvák/kytarista Danny Tomb a všechno šlo do kytek. Teda do hrobu, doslova. Kapela už nezní tak agresivně, svěže a energicky. Předešlé album Submission for Liberty pro mě bylo velmi vydařeným dílkem, což se o Survivalist říci nedá, jelikož 4Arm zní trochu jako Trivium. Skladby jsou velmi dlouhé, všechny mají v průměru kolem sedmi minut, ale největším kamenem úrazu je zpěv. Markus Johansson zpívá čistým vokálem, který připomíná nepovedeného Matta Drakea z Evile. Jeho zpěv se však k hudbě vůbec nehodí a utápí songy do velkého kýblu nudy. Když se zrovna rozjíždí pekelně rychlý riff, Markus zcela nejklidnějším vokálem cosi zpívá/frázuje. Kdyby v této muzice byl vokál podobný třeba Souzovi z Exodus, hned je to o ničem jiném. Velká škoda, vypadá to na další zatracenou kapelu. Jak dělat propracované dlouhé skladby s čistým vokálem? Podívejte se na Reign of Fury.

Hodnocení: 45/100
 
FOG OF WAR - Here Lies HumanityFOG OF WAR - Here Lies Humanity

Amíci po šesti letech vydali svoji druhou dlouhohrající desku - obsahuje devět songů, z čehož dva představují intro a outro. Plnohodnotných skladeb tedy najednou máme pouze sedm, což na šestiletou pauzu je celkem málo, ale kvantita není důležitější jak kvalita a ta nevypadá vůbec zle. Řízné, sypací songy, plné kvalitních riffů neurazí žádného thrashera.

Hodnocení: 75/100
 
 
 
 
 
THRASHBACK - Night of the SacrificeTHRASHBACK - Night of the Sacrifice

Tři členové z bývalé formace Evil One založili kapelu Thrashback a máme tu jejich druhý počin. Kytara a basa sype demoliční riffy, bubeník Fabien škádlí svoji bicí soupravu a do toho stíhá ještě zpívat. Multiinstrumentální orgie se sice nekonají, ale kdo by tady také čekal opusy jak od Dream Theater, že? Jedná se o poctivý thrashing se vším všudy. Další z kapel, kde máme důkaz, že i ve třech lidech se dá dělat nářezová muzika.

Hodnocení: 75/100

Vložit komentář

brutusáček - 30.12.16 09:12:01
musím doporučit ještě negative self https://www.youtube.com/watch?v=iIHeE0nt240 http://www.metal-archives.com/bands/Negative_Self/3540393986, pokud máš(te) rádi věci jako suicidal tendencies nebo právě dr. living dead je to ideální volba. Zpívá tady bývalý řvoun ze zmíněných dr.LD. Hudba je velká pocta ST a v mnohém i lepší a náladově/textově je to depka, určitě nepřehlédnout.

Zkus tohle