ULVER

report

Kapela, která dlouhá léta vycházela ze studiového hraní, si to letos odvážně střihla naopak a prozkoumala možnosti okamžiku. Je úplně fuk, jaký Ulver za poslední léta nahráli materiál, vše zaznělo na koncertě jen minimálně. Pokud ano, tak ve zcela jedinečném aranžmá.

Ulver

Po čtyřech letech se do Čech vrátili norští Ulver podělit se o své hudební posuny, výmyky a nově i o náhledy na živá vystoupení. Ulver si (snad) vždycky budou dělat, co chtějí, pokud máte nějaká očekávání nebo přání, zapomeňte na ně a nechte se přizvat k něčemu, co se děje tady a teď.

Letošní koncertní turné, pražskou zastávku nevyjímaje, má společného jmenovatele. A tím je improvizace. Kapela, která dlouhá léta vycházela ze studiového hraní, si to chce odvážně střihnout naopak a prozkoumat možnosti okamžiku, svobodného hraní, a pokud se to povede, využít něco i pro novou desku. Charakter nadcházejících koncertů skupina nastínila už před začátkem tour, takže kdo měl obavy, mohl složit zbraně. I přes norskou cenu vstupenky ale stálo za to trochu zariskovat a dokráčet do Akropolis s otazníkem nad hlavou. A podařilo se. Až po tomhle koncertě jsem si naplno uvědomila, jak mě ta internetová přeinformovanost začíná štvát. Člověk často chodí na koncerty už s nastudovaným setlistem z jiných měst, ví, co čekat a na co se netěšit. Večer tak někdy všedně uplyne jen jako odškrtávání položek. Unikátnost se vytrácí. S tímhle končím a dík za to Ulver (a třeba taky Swans).

Ulver - GarmJe úplně fuk, že Ulver za poslední léta nahráli nový materiál, známé melodie a motivy zazněly na koncertě jen minimálně. Pokud ano, tak ve zcela jedinečném aranžmá. Tak se po úvodním chrastění řetězů a videoprojekci s lidoopy z Vesmírné Odysey (ti taky mlátí nástrojem, který právě vynalezli, do všeho, co je staré, a proto se stávají aktivními a svobodnými spolutvůrci světa) začíná s variací na Dressed in Black, v které nezbývalo než zírat na Garma jako na Zjevení svatého Jana. Od minulého koncertu se zpěvem totiž pokročil o tolik mil, že nezbývá než smeknout a v delších instrumentálních pasážích začít být nervózní, že už by to taky nemuselo přijít. Improvizovaný koncert těžko hodnotit po částech, je nepolapitelný a spjatý s jedním večerem. Ani melodie, která vás obestoupí mocně jako mlha na blatech, vám v hlavě nevydrží do dalšího rána. Publikum je vedeno hlavně tempem a gradací perkusí, a i když si Ulver dosyta vyhrají s Ulverelektronikou, právě díky bubnům, bubínkům, gongům a vůbec všemu, do čeho se dá mlátit, koncert působí velmi „naživo“. Hodinu a půl trvající, od podlahy po strop dopadající vystoupení se souznící videoprojekcí sestříhanou z filmů různých žánrů (jak jinak) se chýlí ke svému konci skladbou, která byla snad vybraná pro svůj text, který jako by letošní pokusnou tour přímo charakterizoval - Nowhere / Catastrophe, nenech se zmýlit, žádná katastrofa, čti zde.

Žánrové proměny a překvapení s každým dalším albem, tak se o Ulver většinou mluví. Pro mě představují bytostné, a proto nikdy nekončící hledání prostředků pro vyjádření ne už tak dramaticky měnící se nálady. Vždycky to bude tak trochu dressed in black, nordic, dark a moll. No ale nechme se PŘEKVAPIT.

Fotky © Tomáš Vlk / Fullmoonzine.cz

Vložit komentář

mIZZY - 20.02.14 13:22:53
Jojo, tohle byl v Praze přídavek. Hodně parádní, ke konci to byl úplnej trans.
bizzaro - 20.02.14 11:59:13
http://www.youtube.com/watch?v=LiNGqTZHxzs
jakpak bych si nepamatoval :)
a objimacka u tyce :)
lemmy - 15.02.14 07:23:43
jakpak bych si nepamatoval :)
brutusáček - 14.02.14 07:53:57
jestli pan lemmy pamatuje na afterparty po ulver ještě s kotkem a šéfem v nějakém tom nonstopu na žižkově...fajn večer to tehdy byl
lemmy - 14.02.14 00:27:01
ne, samozřejmě lžu, blbě jsem si to přečetl.
pepua - 13.02.14 08:19:25
Inu dobrá, kapituluju!
lemmy - 12.02.14 22:38:59
Znáte vůbec někoho, kdo poslouchá nemetalový Ulver a neposlouchá (black) metal?
Já!
pepua - 12.02.14 18:44:36
já black třeba minimálně a prvoplánovitý mi to nepřijde...
I minimálně se počítá! :-)
chuckie - 12.02.14 12:42:08
já bych si i tipl, že autorka reportu ;-)
jo z blacku mám kopřivku, i když starý Ulver jsem si z respektu poslechla (asi tak jednou) :) ale triko Garmovi slušelo, tak co
brutusáček - 12.02.14 12:32:02
já bych si i tipl, že autorka reportu ;-) já black třeba minimálně a prvoplánovitý mi to nepřijde...
pepua - 12.02.14 11:29:51
Znáte vůbec někoho, kdo poslouchá nemetalový Ulver a neposlouchá (black) metal?
pepua - 12.02.14 11:28:47
Vzít si na sebe triko Master's Hammer mi připadá trochu prvoplánovitý, akorát tím dokazuje, na jaký že fanoušky spoléhá, i když už hudba nemá s metalem nic společného, ale jako ať si samozřemě každej nosí co chce :-)
brutusáček - 12.02.14 08:36:05
Ty jo větší inprovizace a lepší zpěvy?..škoda že jsem nešel , bo obě předchozí zastávky jsem absolvoval. Mírná závist. aspoň mam suvenýr z minulé akropole http://meshuggah.cz/garm1.JPG triko masters hammer chvalim!
chuckie - 11.02.14 15:47:48
Garm někde odpovídal, že tour bude buď základ pro desku nebo vznikne aspoň nějaká dokumentace. Uvidí se. Záznamy na youtube jsou jalový. Jinak fakt absolutně sebevědomý koncert.
mIZZY - 11.02.14 15:44:51
Jako za sebe říkám, že opět parádní. Viděl jsem sice na Brutale a pak v Akropoli už ne, ale bavilo mě to opět mocinky moc. Když psali, že budou hrát improvizovaný set atd., tak jsem byl vůči tomu skeptický a čekal, že to nedopadne až tak dobře, ale opak byl pravdou. Fakt konečně koncert, na kterém měly smysl dvoje bicí. Sværen hrál na normální sestavu a Pedersen na hromadu malých perkusí a dalších blbostí a fakt to fungovalo (jak by napsal Sup, zdravíme Kylesu). S tou improvizací to nakonec taky nebylo tolik šílené. Aspoň já se teda chytl mnoha motivů, které jsou v starších skladbách, jen to bylo upravené, protáhlé atd. Třeba úvodní Dressed in Black byla na 10 minut. Dále vím ještě o England, Glamour Box (Ostinati), Doom Sticks, Nowhere/Catastrophe a Eitttlane. O'Sullivan tomu naživo hodně moc pomohl. Třeba v Ostinati měla jeho kytara fakt koule, dělal efektama různé ruchy a super. Se vykašlali na ten pomalej rozjezd, co je na albu a začali hned s tou nejlepší pasáží. Doom Sticks též parádní a úplně nejlepší ta rychta na konci přídavku, kterou navázali na Eitttlane. Jediné co mě po hudební stránce moc nebavilo byla Nowhere/Catastrophe. Kdyby dali cokoli jiného z Perdition City, bylo by to lepší. Jo a taky projekce byla z mého pohledu o dost slabší. Záběry z některých filmů sice fajn, ale k hudbě se to až tolik nehodilo (což lze ale prominout, když to bylo částečně improvizované). Garm (v Master's Hammer triku :)) zpíval parádně, sice úvodní Dressed in Black zněla o dost jinak, než z alba, ale zbytek koncertu fakt super. Jo a mám lístek s číslem 001 podepsanej od Garma a O'Sullivana (kterej teda vypadal jako ultimátní hipster :D). To jednoho dne prodám za milióny!
bizzaro - 11.02.14 15:08:14
výborně se to čte:) není někde nějaký záznam? docela to zní, jakože z nich po letech vypadlo něco, co by mě mohlo zajímat
chuckie psala, ze pry mnohem lepsi nez pred 4 lety. mozna jsem udelal chybu, ze jsem nesel, ale proste nemuzu mit vsechno, kdyz chci aspon cast veci stihat :/
gorth - 11.02.14 14:29:04
výborně se to čte:) není někde nějaký záznam? docela to zní, jakože z nich po letech vypadlo něco, co by mě mohlo zajímat btw, moc nechápu, jak O'Sullivan stíhá tour s Ulver, koncerty + skládání s Grumbling Fur a ještě Mothlite (nedávno vyšlo EP, což jsem úplně zazdil, ale vypadá dobře, o dost líp než druhá deska)

Zkus tohle