Články

přeposlat článek tisknout
UNEXPECT, SEBKHA-CHOTT

UNEXPECT, SEBKHA-CHOTT

  • kdy: 3.10.2008
  • kde: Praha, Black Pes

Již tisková zpráva Obscure proklamovala koncert frankofonního dua UneXpect a Sebkha-Chott s podtitulem „Na vlně šílenství“ a po doznění poslední noty každý toho večera přítomný, a že se v Black Psu sešlo nějakých 150 hlav, určitě musel odsouhlasit, že o blamáž v tomto případě opravdu nešlo. Velká škoda, že odpadli původně avizovaní Makaróni Ephel Duath, kteří se aktuálně budou chlubit novinkou Through My Dog’s Eyes, a tak jsem si říkal, zda pořadatelé na záskok nesáhnou alespoň pro stále vytíženější našince Harmony Bay.

A tak bizarní show na nejrůznějším, především hudebním, harampádím zaplněném pódiu zahajují Francouzi. Sebkha Chott se zde letos již představili na Brutal Assaultu a jednalo se o zdařilou show, na kterou v pondělí úspěšně navázali. Jenže jestli na BA 13 šlo více o hudební náplň, samozřejmě zde sehrál roli i omezenější časový prostor, v Black Psu se osmičlenná sebranka po celou hodinu věnovala své kabaretní jazzmetalové úchylnosti, která si v lecčems nezadá se sodomickými orgiemi hordy zfetovaných superhrdinských kurev, protože celá ztřeštěná show opravdu nejednou jde až za hranice obecně vnímané normality. Nicméně do Black Psa určitě náhodně nezavítali nepřipravení a možná se našli i tací, kdož z minulosti pamatují na pražské půdě působící Chaprál Crazy Plesk!, a tak si každý od skvadry: potápěč, vojín, Hop, dildo-kurtizána, Jack Sparow, Shéf v pozadí ad., užil hromadu optické i sluchové zábavy plné bizardního podhledu na hudbu a teátr.

Návratem ke konvenčnějším hudebním formulím, oproti Sebkha-Chott samozřejmě, měli být tour hedlajnující UneXpect. Ale až tak pravda to vlastně není. Quebečané jsou také početní, čítají nějakých sedm osob, a co do jejich hudby také nejde jen o prachobyčejný bigbít, kde navíc krom klasického nástrojového obsazení zmíním klávesy, housle a ženský zpěv. A basu. Basu? Nu dobrá, basový nástroj, který byste při jeho velikosti při případném ztroskotání mohli použít jako vor. Mladý basák virtuóz tak nabídl případným nudícím se k pokoukání skvělou zábavu. Jenže na to nebyl v kapele sám. Úplně stejně člověk mohl pozorovat pohyby na boku pódia poreinertovsku usazeného bubeníka, což se při jeho kvalitách ukázalo jako skvělý tah, protože člověk se opravdu mohl klidně jen dívat. A bylo fakt na co! Už toto samo za sebe hovoří, že jsme měli tu čest být konfrontováni instrumentálně fantasticky vybavenou kapelou. Celou kapelou. Překvapivě ani jeden ze členů kapely nebyl oním Černým Petrem, vsázel jsem na feminu, živě hodně překvapila, trochu i na houslistu, kde jsem předpokládal problémy se snímáním jeho nástroje, ale dávám ruku na srdce a říkám, byl jsem svědkem jednoho z nejlepších koncertů, na kterém jsem byl!

UneXpect s výborným zvukem, jenž se průběžně navíc stále zlepšoval, v Čechách premiérově předvedli naprosto precizní, a pro mne dech beroucí, výkon, kde i přes svou „přeplácanost“ (jak žánrovou, tak vzhledem k počtu nástrojů i mohutnému aranžmá) se popasovali se svou rolí přímo s bravurou. Jejich muzika je všemetalovou směsicí, která umí pěkně pocuchat vnímadla; ač oproti S-Ch se jedná opravdu o písničky. Je to nevytušitelná směs progresivně zpracovaného death/blacku s avantgardním a cirkusově, někdy snad až tancovačkovým, nádechem, navíc prošpikovaného hnedle třemi zpěvy. UneXpect umí pořádně šmátnout do strun, ale nejsou jim cizí ani klidnější pasáže, takže není nouze se před pódiem cítit jak na přecpaném přístavním tržišti, kde se to hemží obtěžujícími, nalitými a pořvávajícími námořníky, vynalézavými kapsáři a stánkaři prodávajícími nejrůznější pochutiny…tedy vše naprosto věrně přenesli z dva roky staré In a Flesh Aquarium, která měla úspěch i zde u nás. Logicky se čerpalo hlavně z ní, ale neopomenuli ani na ochutnávku z předchozího alba Utopia. Z něho se navíc ještě přidávalo, protože ohlas měli UneXpect více než skvělý, o čemž svědčil i následný prodej cds, ale písně z něj, ač živě zněly daleko masivněji, zní oproti skvělé IaFA nedorostle a příliš „rovně“ a blackdeathově.

Má smysl ještě masírovat ty, kteří chyběli? Má! UneXpect totiž právě dokončují novou řadovku a nezbývá mi zde za ně než orodovat, pokud se k nám tedy ještě vrátí a nevidím jediného důvodu proti, určitě běžte, je (a byl) to nevšední a netuctový zážitek, který bude husinu budit při každé vzpomínce na ten večer! 

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

sodomické orgie zfetovaných kurev? až tak?

SCH byli ok, jen ze začátku dělal bludy zvuk..Unx mi tolik nedali - na můj vkus to tam moc speedovalo, tancovačkovalo (ale dost se na těch mích negacích podepsala brutální únavička..)
každopádně Black Pes žije!:)

hm taky mi něco budilo husinu ten večer.......fuck it

aktuálně

diskuze