Články

přeposlat článek tisknout
UŽ JSME DOMA

UŽ JSME DOMA

  • kdy: 20.12.2007
  • kde: Praha, Mlejn
report_412_px1

V rámci nekonečné koncertní šňůry si pro letošek řekli: „Už jsme doma!“ (UJD) stop 20.12. v pražském klubu Mlejn. Tento rok se číslice zasekly na úctyhodných 114 vystoupeních. Kapela hraje od roku 1985. Živelnost punkových kořenů se nezapře. Když do toho UJD zamíchali špetku českého undergroundu (Psí Vojáci, Ženy…), avantgardní vlivy – výsledek je nasnadě. Už Jsme Doma jsou smělým vzorem osobitosti českým muzikantům a bez problémů se mohou porovnávat se světovými kapelami. Po roce 89 se začala hudba koncertně vyvážet do Evropy, USA, Kanady i Japonska. Celkově v historii by mělo být brzy završeno 2.000 koncertů (!!?). Přívlastek nejznámější česká kapela v zahraničí si prostě Tepličtí cestovatelé zaslouží právoplatně.
Bohužel i přes nepopiratelné kvality UJD do Stodůleckých končin metropole

report_412_px3

přilákali tak kolem 30 lidí. Na vině asi nebyla jen pekelná zima, ale i klub zastrčený daleko od centra a špatná propagace. Byl jsem proto rád, že mě má Lužinská spojka upozornila, vytáhla, doprovázela.. Kapela vystupovala večer sólo, bylo tedy dost času na poklábosení a zahřátí se grogem i jinými alkoholoidy.
Wanek a spol. opanovali pódium něco po deváté večerní. Pustili se do hraní s vervou pro ně typickou. Nasazení na posluchačstvo začalo účinkovat vzápětí. Snad to bylo právě končícím turné nebo jen výborným rozpoložením členů – koncert působil neuvěřitelně uvolněně. Vařily se libůstky napříč historií. Z rybího

report_412_px2

tuku, Hollywoodu i Uší atd.. Vůbec nevadil slabší zvuk Mlejnu. Wanek se přesouval od kytary ke klávesám a byl energický jako vždy. Oproti koncertu, který jsem navštívil snad už před 2 roky v pražském Vagonu, mi připadlo, že přibylo sborů. Vydatněji se zapojoval i trumpeťák Adam Tomášek. Návrat k dechům si asi budou pochvalovat nejen starší fandové. (Jaká to škoda saxíku.) Na pódiu vládla dobrá nálada, parket se rozvlnil. Pařící šatnář si málem ukroutil máňu. Hodina hraní uběhla (ne)příjemně rychle. Ku spokojenosti nás všech se přidávalo hned třikrát. Poprvé na oslavu vstupu ČR do Schengenského prostoru. Před druhým přídavkem se Wanek zmínil o hudbě k večerníčku Krysáci, kterou si Už Jsme Doma vzali na triko. Závěrečný přídavek byl prostě jen bombónek za úspěšnou sezónou.
Nabitý pozitivní energií této osobité a posluchačsky náročnější muziky, jsem v

report_412_px4

příjemném doprovodu opustil teplo klubu. Ani venkovní marast jak cyp mi nemohl zmrazit pohodu, kterou ve mně Už Jsme Doma zanechali. Mnoho štěstí v roce 2008!

Letos Už Jsme Doma ve Mlejně: Miroslav Wanek (kytara, klávesy, zpěv), Pepa Červinka (basa, zpěv), Adam Tomášek (trubka, zpěv), Tomáš Paleta (bicí, tlesk, brek).

www.mlejn.cz
www.uzjsmedoma.com

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze