Články

přeposlat článek tisknout

VILE, MANGLED, DISAVOWED, SPAWN OF POSSESSION

  • kdy: 23.2.2003
  • kde: Praha, Black Pes

Mezinárodní den DŽN letos připadl na 23/3, avšak davu gratulantů přicházejících popřát a odevzdat dárečky oslavencům a.k.a DŽN crew VILE, MANGLED, DISAVOWED a SPAWN OF POSSESSION by ses nedohledal. Má smysl se rozčilovat nad návštěvou 104 platících? Upřímně, gigantická účast na CANNIBAL CORPSE či DEICIDE sice je důvodem k jakési přízemní hrdosti, ale je-li tu stovka, sto třicet lidí, není to průser a alespoň nečekáš půl hodiny na kelímek s pivem. Škodolibý a zákeřný škleb mi křiví hubu při představě, jak se oni letití nejpravější matadoři metalové scény dovtipují, co za sakra hustou sestavu tehdy obsadilo black psa. Prostě jděte do prdele :-)
Sypací žně, lány dvoukopákových koberců, vyvolávání zla v prostoru podia i pod ním, paroháč fighting, mechanické nahazování vrtulí, miss a mister nejchorobnější grimasa, blast totality a kdo chce, též přepal mozku (zdravím Jardéše s crew i slovenského punkera se slečnou od fodbálku!!)
Takže švédští SPAWN OF POSSESSION? Beru. Jeden křičí o oběvu roku, druhý běží pro cédo. Jako nejmladší, nejméně zkušená (vím, ber s rezervou..) kapela, měli přednostní právo na technické problémy a slabší zvuk a této výhody také využili. Slyšet byly především bicí a basa, kytary byly až v druhé linii, ale to tě nemělo v žádném případě odradit. Techničtí, splašení a nasypaní, tak. V progresivním stylu chápána techničnost, v krkolomné rifáži a celkové nezastavitelnosti splašenost a s nasypaností si rozumíme.
Švédská melodika a energičnost ve formátu americké brutality s důrazem na nešedivost a technickou komplikovanost či náročnost. Ztrhující! Zpěvák tuším jen vypomáhá s koncerty, přesto žádný sráč a nejen hláškou „tenhle song je o ňákejch démonech a podobnejch šitech..“ si mě získal. Už jsem se zmínil o oběvu roku? (jo debile, i o tom že sis koupil cd..)
Řekneš DISAVOWED a mě je při vzpomínce na průserovou PYAEMII lehce trapně, ale DISA cestují přece jen ve vyšší třídě, přesto že bicmenovy přetrvávající problémy s předloktím i vypadávající a nechutně bramborově znějící trigr moc nadějí na úspěch nedávali. Zádrhel byl ovšem vážně technického rázu, což se brzy vyřešilo, takže ukaž mi ruku! A druhá? V pořádku, paroháče máš a tvůj čas právě přišel! Suffocation, suffocation, hulit, suffocation, šukat a ještě suffocation.. tolik úryvek z rozhovoru s DISAVOWED v Antitrendu. Dodal bych zlo, zlo a brutalita. DISA byli mocní, hutní, nemocní a respekt vzbuzující. Zdálo-li se ze začátku, že jsou oproti cd pomalejší, celkový dojem hovořil jednoznačně ve prospěch živé destrukce. Cover Suffo „Funeral.Inception“ (geniálně laxně uveden..) a už je tam Střap a rve do miku „God forbid, God forbidden“.. Atmosféra fér.
Holandským MANGLED patří má omluva. Není to špatná kapela, ale na ně jsme nepřišli :-) Takže někdo balí řepeto, někdo hraje fodbálek.. Tvrdý chleba redaktor MJC má.. Co jsem pochytil, hudba to byla nasypaná, vyhraná, avšak oproti zbytku sestavy přece jen přístupnější, převídatelnější, budu-li zlý (si nech na koncerty..).. tuctovější? MANGLED jsou kapelou bezesporu dobrou, ale na holandské poměry málo americká, tedy málo brutální (?).. Ale sorry, cédéčku se rozhodně nevyhýbejte..
Ale teď už se běžte schovat. Švih pirátskou vlajkou a jsou tu amíci VILE. Tak jakoupak scénku jste si připravili pro tuto džn besídku? Bys normálně nevěřil, měli alespoň tři metry, tři oči a táákovýdle svaly... Ti nekecám, ale odkud přilétli netuším.
Předváděčka nejrychlejších kopáků planety Země se sice nekonala (kurwa proč jsme si o ně neřekli?), přesto Reno „kill.the.rich“ Kiilerich ukázal, že hrát umí a s přehledem odehrál jak doklikané věci z „Depopulate“ tak i poctivé Hamiltonovy kobercovky ze „Stench.of.the.deceased“. Kytary byly plné, vše pohlcující a chchchorrebleaurgh... (chtěl říci choré - pozn. kamaráda). Juan Urteaga schodil dlouhý vlas, ale nezmoudřel a metal nezradil. A jeho voice? Krutost sama a.k.a Barnesi jdi do prdele.
Vile a B kategorie? Běž se opláchnout, celá pětka má coby profesionální brutalisti smlouvy podepsány na dobu neurčitou. Nejlepší us slam zhovadilost co kdy v Čechách hrála. Mlha by jen kurvila atmo, temna bylo až až. CANNIBAL smrděl ve vzduchu, ale ne okatě. VILE mají songy poskládány velice citlivě, stylově, kompaktně. Jsem zlý! Jejich pojetí us smrti je aktuální a inteligentní. Technické, valivé, táhlé i nasypané - odfajfkuj si všechno. Cover AT THE GATES „Terminal.spirit.disease“ přehrán s čistou dokonalostí, leč zahraniční kapely třeba předem informovat, že český metalista anglicky moc nerozumět.
Vynikající koncert!! A já tam byl. Tak posílejte ankety, pro oběv roku i koncert roku 03 bych již měl něco v rukávu.
A jako že neseru na Brno, tak zdravím také Antitrend crew, jmenovitě tuším Reefa a Rapera, fajn že jezdíte na akce!! (jo a podali jste si už toho Vaněnu :-))

Úkoly:
1/ malým pentagramem označ věty ve kterých si honím ego.
2/ zubatě podtrhni věty ve kterých dávám tipy ke zpestření christ.mosh.festu 03.

a nepovinná.
přečte si AbRRRo tento report?

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze