Články

přeposlat článek tisknout

XIII.STOLETÍ, Lucy

  • kdy: 28.4.2000
  • kde: Lubná

Už tak měsíc dopředu jsem se na tento koncert moc těšil. Koncert o kterém jsem se dozvěděl náhodně z oficiálních webových stránek XIII. Století. Akce se měla konat blízko mého bydliště, tedy blízko Kroměříže v Mecce zábav, kterým kralují kapely typu Reflexy, Scarlet Rose apod. Z toho měl trochu obavy, protože jsem nevěděl jak toto publikum, naladěné přece jen na poněkud jinší frekvence, příjme českou gotik rockovou legendu. A ukázalo se, že mé obavy nebyly zas tak neopodstatněné.
Kupodivu první na řadu měla přijít hned hlavní hvězda večera tedy „Třináctka“, ale až ve 22:30 což se některým lidem nelíbilo a pořvávalo na pořadatele různé nadávky ve smyslu, že zaplatili 90 Kč místo obvyklých 50 a ještě, že se nic neděje. Zhruba v už jednou vzpomínaných 22:30 Petr Štěpán a spol nastoupili a otvírákem nebylo nic jiného, něž klipovka Kníže Temnot. Tento koncert byl v rámci turné k v květnu vyházevšímu výběrovému Cd Karneval. Takže ten večer zazněl celý průřez dosavadní tvorby. Ovšem až album Werevolf, (jehož motiv má frontman Petr Štěpán vytetován na rameni) což ale byla pro mě (ze zcela nepochopitelných důvodů) velká absence.
Lidé se docela bavili a dobře reagovali na písně, které jsou notoricky známé i nefanouškům kapely jako Justína, Karneval, Macbeth. Ovšem běda, když hudebníci zabrousili do čerstvějších vod, jako na poslední album Metropolis, ze kterého zazněli např. Fatherland, Stonehenge či Absinth. Tyto songy mají spíše klávesovější kostru a Absinth je postaven dokonce na umělých bicích což se samozřejmě místnímu publiku vůbec nelíbilo a zazněl docela hlasitý pískot. Ovšem kapela na sobě nenechala nic znát a profesionálně pokračovala v koncertu dál. A hodně zajímavé bylo i složení publika, kde byla možnost rozeznat zhruba 4 neformální skupiny. První a nejpočetnější skupina byli lidi, kteří sem přišli proto, že je zábava a je jedno kdo hraje, druhá o něco málo menší byli lidé kteří přijeli z měst, kteří nijak nepařili, spíše sledovali dění na pódiu a po každé písničce kapelu odměnili potleskem, třetí byli různí metalisti a pseudo okultisti - satanisti s pentagramy. Do čtvrté řadím různé vesnické burany, kteří přišli v teplákách a podobně jinak vymódění. Zhruba půl hodiny po půlnoci se kapela po třech přídavcích rozloučila a zanedlouho to už rozjela místní zábavovka LUCY, kteří jako svůj otvírák zahráli Kissackou Crazy Nights a potom to už šlo ráz na ráz Bon Jovi, Argema, Pavol Habera. Což nějak zvlášť nemusím, a proto jsem se vydal pomalu k domovu. Podařený koncert.

pozn. Autorem tohoto textu je Raven

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze