XIU XIU plays the music of Twin Peaks, JULINKO

report

Xiu Xiu předvedli skvělý set, ve kterém se nenechali omezovat ani úctou k legendě, ani tendencí měnit za každou cenu. Definitivně škrtám mentální nálepku „arci-hipsteři“. Navíc díky tomuto večeru objevuji další zajímavou místní kapelu.

Xiu Xiu plays the music of Twin PeaksDivadlu 29 se opět povedl husarský kousek. Hipsterské ikony Xiu Xiu už u nás samozřejmě vystupovaly, ale za jejich verzí soundtracku k Twin Peaks musel případný nadšenec vyrazit do zahraničí - přinejmenším do Katowic na OFF. Pardubické vystoupení pak donutilo Pražáka sednout na vlak a protrpět hodinku cesty ECčkem do východních Čech.

Kombinace jména předkapely a předcházejícího přehnaně dlouhého výletu na kole nepovzbuzuje k včasnému příchodu, možná to však byla chyba. Italsko-pražští Julinko odehráli první koncert v srpnu, ale od té doby stihli menší turné, mají nahrávku a přes jistou trému na pódiu povětšinou netápou. Giulia zpívá a hraje na kytaru, Carlo střídá kytaru a akordeon a občas doplňuje hlas. Základem jsou Giuliiny jednoduché, repetitivní kytarové motivy, do kterých se přidávají zkreslené výbuchy či naopak ambientnější plochy od Carla. Zařadit se moc nedají - ambientní post-rockové písničkářství není žánr. Ospalá, zasněná, nikam nespěchající nálada i struktura balancující písničku a abstrakci sedne k Twin Peaks výborně. Příjemný koncert a další zajímavá místní kapela.

Pozn.: V půlce koncertu jsem zjistil, že se s vystupujícími znám, ale za reportem si stojím.

Xiu Xiu plays the music of Twin PeaksXiu Xiu začínají syrovým loopem úderu na druhou na pozadí větráku z domu Palmerových. Po patřičně dlouhém hypnotizování publika nastoupí současná sestava - mozek projektu Jamie Stewart překvapivě k bicím, Angela Sheo ke klávesám, které obsluhuje téměř po celou dobu, Shayla Dunkelman k marimbě - a provedou úvodní téma Twin Peaks. Badalamentiho idylka je zachována věrně, ovšem neustávající hypnotický beat, občasné maniakální údery Jamieho Stewarta i marimba akcentující některé momenty naznačují podstatně temnější náladu, která se naplno projeví v následujících skladbách. Vymazávající (až industriální) předpřipravené Xiu Xiu plays the music of Twin Peaksrytmy bicího automatu se střídají s excelentními bicími Shayly Dunkelman - hraje velice důrazně a přesně, ale zároveň s evidentním citem pro detail. Sheo především drží spojitost s Badalamentim, ta ovšem postupně spíš zapadá, což ve výsledku není na škodu. Stewart drtí kytaru - Badalamentiho klávesové a jiné pohody nahradil brutální, velice drásavý zvuk, který se někdy drží původní melodie či ji variuje, jindy přichází s vlastními nápady. Xiu Xiu především vnesli do hudby Twin Peaks v originále převážně absentující děs a šílenství tak časté v ději seriálu. Zvuk je poněkud neucelený, marimba a klávesy místy zanikají a kytara a bicí by s větší hlasitostí fungovaly ještě lépe, na druhou stranu tato rozbitost podporuje náboj teroru v hudbě a posouvá současnou interpretaci ještě dál od Badalamentiho/Lynche.

Xiu XiuPrvní část vrcholí coverem The Pink Room a po nejintenzivnější položce přichází vhodné zklidnění. V Sycamore Trees se Stewart naplno rozjíždí jako zpěvák, což znamená spoustu melodických odboček, vibrata a emocí. Stewartův hyper-emocionální projev by teoreticky měl iritovat, jenže - jak to říct - pochybné pokusy od něj zní přesvědčivě, autenticky, přirozeně. Čemuž pomáhá fakt, že z něj lije jak z vola. Navíc má charisma. Podobně funguje synťákový harsh noise a vlastně všechno ve zbytku koncertu, přestože není tak strhující jako první část - míň kytary, víc zpěvu a synťáků. Večer uzavírá překvapivě explicitní čtení z deníku Laury Palmer, kdy Dunkelman výborně hraje hysterickou náctiletou holku, uzavřené psychopatickou Stewartovou variací na psychopatické sólo Lelanda Palmera Merzy Doats a dalším nekonečným beatem na hranici industrialu.

Xiu Xiu plays the music of Twin PeaksXiu Xiu se svou ironií, emocionalitou a slabostí pro retro zvuky působí jako epitom hipsterství. Tento koncert mi ale definitivně potvrzuje (jinak stojí za pozornost třeba kolaborace s Larsen), že by byla škoda vnímat je jen takto. Retro bicí automat není póza, ale dokonale využitý prostředek. Hlas Jamieho Stewarta je vy-, ne přepjatý. Dokonce bych ve v starém sporu klasicismus vs. romantismus zařadil Xiu Xiu ke klasikům: výborní muzikanti, kteří přesně ví, co chtějí udělat a jak toho dosáhnout. Ve svém přepracování kultovního soundtracku netrpí ani přílišnou úctou, ani snahou kácet modly za každou cenu. Zkrátka a dobře, vybrat pro tento projekt právě je byl výborný nápad a pardubický koncert byl excelentní. Drobná výtka směřuje ke zvuku, jeho slabší kvalita ale naštěstí vystoupení ovlivnila pramálo.

Vložit komentář

mIZZY - 19.04.16 09:51:20
Už to jako album vyšlo ;-)
gorth - 05.10.15 20:26:27
jako album to nevyšlo, to jsem se spletl, jsou to jen ambientní podmazy, co si pod to pouští (mají to na bandcampu) to video nebylo úplně reprezentativní - na jeho základě jsem byl taky skeptickej, ale jak píšu, de facto celá první polovina nebo spíš ještě o něco víc byla celkem tvrdá a skoro se tam nezpívalo - dva ze tří tracků ve videu jsou z té druhé měkčí části ani ta mi ale naživo nepřišla afektovaná (ve druhém videu, kde hlavně mluví XX o své motivaci atp., je někde 0:30-1:00 kus intra, kde je celkem pěkně slyšet ten tupej beat, kterej nenápadně posunuje vyznění do strojový deprese) mj. jsem si uvědomil, když jsem pak koukal na nějaké tracky samotných Xiu Xiu, určitou pěveckou podobnost se Scottem Walkerem:) (čili jak píšu, ani s tím emíčkem to není tak jednoduchý:)) Bohreni hrají ten samý nepřiznaný cover TP už asi dvacet let, to by byla nuda:p
AddSatan - 05.10.15 10:56:22
Takhle popsaný to zní skvěle, ale právě jsem taky koukal před koncertem na videa (vyšlo to i jako album, ale to jsem neslyšel) a něco sice zajímavý/dobrý, ale spíš mě to jejich pojetí od návštěvy odrazovalo, na mě asi moc hyper-emocionální, afekt a spíš pře-, než vypjatý :). Možná jsem jen moc konzervativní a radši bych to slyšel třeba od Bohrenů (nebo Dale Cooper Quartet :) ). Ale tak těžko soudit celek, když jsem tam nebyl...
mIZZY - 03.10.15 08:36:01
Koukl jsem na nějaká videa a mohlo to být hodně dobré!
gorth - 02.10.15 16:15:41
zvuk: já byl v první řadě uprostřed a navíc jsem seděl, čili pozice daleko od ideálu, ale právě kvůli tomu jsem to trochu zkoumal a na jiném místě to prý bylo podobné
bizzaro - 02.10.15 15:55:18
Divadlo 29: Díky! Jinak XX byli se zvukem naprosto spokojení.

Zkus tohle