Články

přeposlat článek tisknout
Your Mother Fest vol. 1 > THIS NIGHT DRAWS THE END, APOSTATE, KILLED BY SUMMER, SUFFOCATE WITH YOUR VOMITUS

Your Mother Fest vol. 1 > THIS NIGHT DRAWS THE END, APOSTATE, KILLED BY SUMMER, SUFFOCATE WITH YOUR VOMITUS

  • kdy: 5.2.2010
  • kde: Černošice, Club Kino
report_925_px1

V Černošicích u Prahy se v pátek 5. února konal první ročník minifestivalu Your Mother Fest. Na akci jsem tedy přijel chvilku po začátku, ale nebylo plno, tak jsem měl čas se aklimatizovat a v klidu vytáhnout fotoaparát. Později jsem se dozvěděl, že z původně šesti kapel hrají jen čtyři. Kapely Spill The Hero’s Blood a Kentucky Fried Choirboy (je to opravdu kapela?) se z nějakého, mne neznámého, důvodu nezúčastnily.
Do příprav už mi hráli místní Suffocate With Your Vomitus, kteří si to brázdí na vlnách death-metalcore. Jejich tvorbu neznám a slyšel jsem je poprvé. Nemůžu říci, že by mne zrovna nadchli, ale některé jejich skladby vyvolaly příjemné pokývávání a poklepávání. Publikum, které bylo poněkud řídké, bylo až na výjimky stejného názoru jako já a z velké většiny se věnovalo spíše poslechu hudby než pocení se v moshpitu.
Jakožto fotograf mám obrovskou nevýhodu v tom, že se nedokáži plně soustředit jak na hudbu, tak na fotografování, tak bych klukům ze S.W.Y.V. nerad křivdil. Zvuk ale měli podle mého dobrý a jistě si naleznou své fanoušky.
Po skončení vystoupení S.W.Y.V. byla chvilka pro občerstvení, o kterou se na stage dostavili chomutovští Killed By Summer (KBS). Po chvilce

report_925_px2

zvučení už frontman Hospi začal poskakovat po pódiu a ta chvíle pro mne byla nepříjemným překvapením. KBS znám vlastně od jejich začátků a jednu dobu jsem s frontmanem i pěl ódy v jedné kapele, takže znám jeho hlasový projev. Obvykle je řezavý a opravdu dobrý, ale tentokrát, jak jsem se dozvěděl, udeřil na jeho hlasivky jakýsi moribundus a velmi zhyzdil jinak kvalitní scream a zamezil inhale pig-squilu, který je součástí skladeb KBS. Po chvilce došlo ke znefunkčnění audio kabelu u Kozlíka (kytara). Nepříjemná věc, ale naštěstí pomohl kytarista z S.W.Y.V. a dodal kabel svůj.
Nevím, jestli publikum zná KBS, ale více méně se opakuje situace jako u prvního vystoupení. V krvi ještě zřejmě není dostatek alkoholu nebo se projevil frontmanův pošramocený hlas natolik, že to lidi nevzalo. Samotný zvuk hodnotím spíš na 3. Zvukař mohl vokál malinko ubrat a vytáhnout kytary, ale nedá se nic dělat. Nebylo to ani nejhorší ani nejlepší a na kluky se budu těšit znovu, jakmile bude již vše ve zdravotním pořádku.
Jakmile slezli KBS z pódia, začali se připravovat pražští Apostate. O téhle bandě jsem slyšel již několikrát a vždycky o nich každý mluvil jako o bombě. Byl jsem na ně tedy velmi zvědavý.

report_925_px3

Uvedení měli vskutku pompézní. Titulní skladba z filmu Rocky předělaná do metalcore mne příjemně nakopla a také publikum začalo reagovat pozitivně a srocovat se. Velmi na mne zapůsobila kompozice skladeb, které si s ničím nezadají se zahraniční produkcí. Melodika střídaná breakdowny je obvyklá, ale zatím jsem neměl tolik možností slyšet z naší scény tak symbiotickou harmonii těchto dvou prvků metalcore. Apostate opravdu nadchli. Překvapil mne též jejich přístup. Velmi často děkovali pořadateli za akci, to se jen tak nevidí. Živelná show, kterou Apostate předvedli, mne velmi potěšila a nebýt toho, že fotím, přidal bych se do kotle. Jakmile budu mít opět možnost si je poslechnout, nebudu váhat a přijedu. Zvuk byl velmi dobrý a kapela mne hodně bavila.
Jako poslední hráli This Night Draws The End z Plzně. O téhle sebrance jsem jaktěživ neslyšel a je to ostuda, protože jejich vystoupení pro mne bylo vrcholem večera a velmi potěšující třešnička na dortu. Skladby byly

report_925_px4

plné energie a prostě to mělo šťávu. Obecenstvo opět sdílelo můj názor a v kotli (nyní ho již tvořil celý plac pod pódiem) to byla opravdová smršť. Všichni se skvěle bavili a na židli seděl snad jen jeden člověk - zaměstnanec klubu. To ale odbočuji.
Velmi na mne zapůsobila technická propracovanost. Na tomto koncertu měl premiéru nový baskytarista a svůj debut si odehrál na výbornou. Všechno do sebe krásně zapadalo a já jsem se bavil minimálně stejně jako u předchozích Apostate. Na konci byl ještě přídavek, který neměli kluci údajně dokončený. Nesouhlasil jsem. Poslední skladba byla od začátku až do konce smršť řezavé melodiky. TNDTE mě velmi bavili a už teď se těším na další setkání s nimi. Co do zvuku, opakovala se stejná situace jako u předchozích Apostate, byl jsem velmi spokojen.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze