Články

přeposlat článek tisknout
ZATOKREV, FDK

ZATOKREV, FDK

  • kdy: 26.4.2012
  • kde: Praha, Cross

Apokalyptičtí Zatokrev s FDK hráli v Crossu. Zadarmo. No nešli byste?

FDKŠvýcaři Zatokrev zde nebyli poprvé. Nikdy jsem je neslyšel, prakticky je neznám. Ale znám FDK, ty rád mám. A hráli úplně zadarmo. Nešli byste? Jasně že jo, vysvětlím níže. A protože FDK dlouhodobě patří ke špičce tuzemských kapel, nejen těch sobě žánrových, a Zatokrev získali kontrakt s Candlelight Records, musel jsem vše (kvality Helvétských a stálost domácích) na vlastní uši ověřit.

S mírným zpožděním začali samozřejmě FDK, kteří se Zatokrev sdíleli podium hnedle čtyřikrát – v Kladnu, Litvínově, Plzni a Praze, kde celou akci sponzoroval klub Cross, který (tleskám!) ještě FDK playlistdělá „kulturu“ po starém, čili má menší rozpočet i pro kapely a vše živí z baru. Pro úplnost dodávám, že Zatokrev ještě pod patronátem Aardvarku hráli akci v Brně. Klasickému složení hudby dvou kytar, basy a bicích v FDK ale vévodí člen pátý: zpěvák, klávesista/obsluhovatel PC a třetí kytarista Jirka, který nesází jen na hlubší řev, ale zapouští do tvorby, a vcelku úspěšně, i čistý hlas. Co se týče mě, přijde mi, že ten hrubší vokál/řev do muziky zapadá fantasticky a dává jí i slušný říz. Kdo FDK nezná, ti na kontě mají dvě řadovky, které se pravidelně setkávají s velmi dobrou odezvou (aby ne), a dá se říci, že díky nim, když živě FDK jejich obsah umí předvést autenticky, jsou na špici naší post-metalové scény. To se krom volného vstupu projevilo i na návštěvnosti a ohlasu z publika. Kapela pak svou tvorbou skvěle odkrývá, o čem ten post-hardcore vlastně je. Bývalá hardcorová dravost, jen trošku zpomalená a zhutnělá zvukem kytar podpořená přímými, ale vlastně i místy nápaditými a především živými bicími byla příznačná i pro novou skladbu, kterou krom klasických věcí z Borderline a Earthlink FDK představili. Vrstvení, nabývání hmoty, FDK se netrápí ve zmaru a nechcípají v tempech a furt, i když hrají pomaleji, se na vás valí vřava kytarových kil a energie. Vlastně jako vždy, povedené vystoupení.

ZatokrevA jak „hvězdy“ ZATOKREV? No abych pravdu řekl, dojmy mám jemně rozporuplné, ne však negativní. S přibývajícími skladbami se totiž u Švýcarů (žádní post-buzíci, ale máničky) odhalila jistá nesourodost, kdy kapela v první části setu zněla silně stonerově, což svým způsobem hry dosti podpořil i nový, vzezřením staršího Gortha silně připomínající bubeník, který na to, že se Zatokrev profilují jako sludge, hrál jako kdyby utekl od Mastodon - stále samé přechody a vyplňování „prázdnějších“ míst. Po bloku prvních skladeb se pak začalo odhalovat, že Zatokrev nejsou cizí ani psychedelické plochy, místy snad až progové nápady (třeba využívání 5/4 dob) nebo blackové výhonky, ale i čistě droneová martyria, čímž sice vystoupení, při kterém na vás někdy útočily i tři zpěvy (v předposlední písni si mikrofon vzal i bubeník), nepostrádalo dynamiku, ale minimálně u mě získalo na mírné kolísavosti, kdy některé skladby (spíše ty uzemňující) bavily více, některé méně či snad i vůbec. Možná Zatokrev v žánru platí za kapelu zajímavější, to ale nutně nemusí znamenat zábavnější. Ale jinak není třeba vytýkat nic, vše bylo podáno profesionálně. Sedmičky daly sílu zvuku, i když mu chvílemi kvůli vazbám nebylo úplně rozumět, bubny valily a hlavní, syrový vokál frontmana Frederyka Rottera (má kořeny v ČR, a tak občas komunikoval v domácím jazyce) jemnou uvřískaností zalézal pod nehty.

Takže. Oproti jasněji nakročeným FDK mě Zatokrev bavili o poznání méně, ale zato ukázali svou hydrovitou tvář, kdy jednou koušou, podruhé plivou jed. Nic mě ale neodradí, aby si jejich nové album The Bat, The Wheel and a Long Road to Nowhere, až vyjde, nesehnal - vyjde do konce roku.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

FDKAno, FDK jsou důkazem toho, že se na naší scéně začíná výrazněji zpomalovat anebo jenom stárnu, začínám si toho více všímat a líbí se mi to. Hledám totiž v paměti, kdy jsem FDK viděl naposledy a z toho mála si pamatuji, že nebyli až tak náladotvůrní, spíše přímočařejší jako teď. Posmutnělé melodie, dlouho Zatokrevbudované hudební atmosféry, které vygradují v těžkotonážní smršť post-metalových riffů. Tímto umí FDK uhranout už od začátku. Energetická rytmika a dokonale spolupracující trojice kytar vytváří na posluchače ubíjející (v dobrém) tlak. V tom je síla kapel jako FDK, lehce ukolébat a pak zadupat do prachu. Naživo to funguje neskutečně živelně. Vrstvy, které(FDK) posílají do publika, nepůsobí kýčovitě či nuceně, jen přirozeně plynou jedna na druhé v dokonalém řádu a tvůrci je dávkují v takové míře, aby po koncertě zbyl někdo živ. ZATOKREV mě původně nalákali na tuto free akci, přidám se, díky Bizzově nadšení. Čekal jsem trochu větší a přímočařejší bahno, ale zprvu se mi dostala poctivá stonerová jízda, až mi občas evokovali i Melvins. Zpomalení přišlo až ke konci setu a prakticky dokončili to, co FDK započali. Zde spíše musím potvrdit Bizzova slova, Zatokrev se představili jako hydra, které když useknete rameno, narostou dvě další plné hrubých riffů, které se s vámi nemazlí. A to je dobře, tlak a bolest hlavy -nejen po slivovici- se prostě musela dostavit. Výtečná akce, která měla jenom zásadní chybku. Když začínáte takhle pozdě (21 hodina), člověk musí z poslední skladby utíkat na poslední metro.

aktuálně

diskuze