Za poznáním a technikou: DRUM CHEATING

Článek

Drum je anglicky buben, termín „cheating“ se v terminologii bubenické vžil pro označení všech úprav bicích, které se používají k vylepšení celkového dojmu. Zároveň tyto editace nebo „berličky“ začaly být označovány za CHEATING – podvádění. Co je ještě zvukařina a co „je“ už podvod, je velice diskutabilní. Tento článek se věnuje spíše těm procesům a technologiím, které se standardně používají.

Drum je anglicky buben, to asi nikoho nepřekvapí. Nicméně termín „cheating“ se v terminologii bubenické vžil jakožto označení všech úprav bicích, které se používají k vylepšení celkového dojmu (ve studiu i živě). Zároveň je nutné, aby takovéto editace nebo „berličky“ byly někomu (zpravidla jiným bubeníkům) trnem v oku a pak dojde k označení CHEATING – podvádění. Jelikož to, co ještě lze označit za běžnou zvukařinu a co už „je“ podvodem, je velice diskutabilní, budu se v tomto článku věnovat spíše těm procesům a technologiím, které se (ve větší nebo menší míře) používají.

I. samplované a nesamplované bicí

Nesamplovanými bicími rozumíme nahrávku (nebo bicí na koncertě), kde opravdu posloucháme zvuk bubnů, nikoliv samply, které spouští bubeník svou hrou. Samply bubnů jsou hotové zvuky, které jsou „uloženy“ v nějakém zařízení (počítač, trigger modul, sampler nebo jiný tónový generátor) a jejich spuštění předchází úder na elektronický buben (tzv. „pad“, obr. 1), buben osazený snímačem (tzv. trigger, obr. 2), nebo buben sejmutý sice mikrofonem, ale na jehož signál je „pověšen“ sampl, který nahrazuje původní zvuk bubnu, čímž mikrofon vlastně plní pouze funkci snímače – triggeru.

II. jak upravovat nesamplované bicí

Jediná možnost, jak zažít stoprocentní neupravovaný zvuk bicích, je poslech neozvučené soupravy „na sucho“. Jelikož se zde budeme převážně bavit o extrémním metalu, tato varianta je takřka nepoužitelná. Bicí se tedy osadí mikrofony a tady přichází první možnost „manipulace“ se zvukem.
Tím, že dáme mikrofon na každý buben zvlášť, umožníme pouhou změnou hlasitosti jednotlivých stop například bubeníkovi, který kopáky (nebo virbl) hraje slabě a tudíž potichu. Dnešní nahrávání však takřka bez výjimky používá dynamické procesory pro kontrolu dynamiky jako jsou kompresory, enhancery, limitery atd. Tím se dají slabší rány zesílit, silnější zeslabit a celková dynamika tam více vyrovnat. Zde je nutno zmínit, že hudební žánry se vyvíjejí často „za hranice“ fyzických možností nástrojů a hráčů, a proto se vyvíjí i spousty těchto technologií. Jazzový hráč považuje za běžné, že celkovou dynamiku hry sladí s kolegy v kapele a v malém klubu žádné ozvučení nemusí potřebovat.
Valná většina (odhaduji tak 99.9%) metalových bubeníků použití těchto dynamických procesorů za „cheating“ nepovažuje a bere je jako naprosto standardní zvukařskou rutinu. Dále se zvuk samozřejmě mění ekvalizací, nicméně „kroucením“ basů, středy a výškami se zde zabývat nemusíme, to s „drum cheatingem“ zase až tolik nesouvisí.
Jak tedy v nesamplovaných bicích „podvádět“? Pokud máte takovouto nahrávku a zjistíte, že bubeník například zahrál nepřesně kopáky, podíváte se na příslušnou stopu, která vypadá nějak takto ->

Jednotlivé údery poznáte podle maximální výchylky křivky (ta „špičatá“ místa), musíte je správně vyříznout, posunout na žádané místo a je to. Tedy skoro, zůstává totiž riziko, že například silná rána na virbl, která je (jako napotvoru) ve špatném místě, se zaznamenala i do ostatních mikrofonů, nejčastěji do hi-hatky, tomů a ovearheadů (ty „vysoko“, co berou primárně činely). Takovému záznamu v jiných stopách říkáme přeslech a to se potom extra špatně posouvá na jiné místo. Někdy to vůbec nejde (rozhodili bychom si tomy, hi-hatku…) a po přesunutí rány v primární stopě nám na nahrávce zůstává „duch“ ve zmíněných přesleších.

III. jak upravovat samplované bicí

Když to hodně zjednoduším, tak rozdíl mezi možnostmi úprav samplovaných a nesamplovaných bicích je podobný, jako kdybyste chtěli opravit chybu ve špatně složeném puzzle. Samplované bicí budou představovat na zemi položenou skládačku a nesamplované tu, která je už nalepená vteřinovým lepidlem a přelakovaná lakem na vlasy :). Obojí lze, ale s rozdílným komfortem.
Nejlépe lze editovat takzvaně plně samplované bicí – čili sadu, kde není žádný buben nebo činel „živý“ (vlastní zvuk sebraný mikrofonem), což nejlépe reprezentuje plně elektronická bicí sada – tzv. pady (viz výše).

Pokud „nahráváme“ takovéto „bubny“, kompletní záznam můžeme zaznamenávat v podobě MIDI (cs.wikipedia.org/wiki/MIDI). Pro zjednodušené vysvětlení řeknu, že MIDI záznam bicích neobsahuje zvuk, ale pouze informace KDY, JAK SILNĚ a DO JAKÉHO BUBNU jste uhodili. V nahrávce to vypadá nějak takto ->

Představte si první řadu červených kosočtverců jako kopáky, pod nimi je virbl, ještě níže hi-hat atd. V tomto záznamu si pak jednoduše kliknete na MIDI notu (ten kosočtverec), která je špatně „nahraná“ a opravíte, co chcete. Dynamiku (silněji, slaběji), místo (dáte ránu na správný čas, když to ten trouba bubeník netrefil sám), „nakreslíte si“ noty, které tam vůbec nebyly zahrány (ano, klidně místo bum-čvachtu „doklikáte“ sypačku), vymažete noty, které tam nemají co dělat (blb bouchnul do stopky, kam neměl).
Pokud bubeník nahrává na klik (metronom), je vše ještě o něco snadnější, protože některé úpravy lze zautomatizovat. Například funkce „kvantizace“ srovná rány k nejbližšímu místu, které udává tempo (čili nahrajete brambory a vyjede přesný stroj). Podobné softwareové věci už existují i pro záznam nesamplovaných bicích (třeba Beat detective), jen je to o dost obtížnější, speciálně v death metalu, kde je toho všeho moc.
Někdy není ani nutné bubeníka k nahrávání zvát, spousty kapel využívají programmingu a následné editace v MIDI. Teprve po kompletním upravení MIDI tracků a odstranění všech chyb se záznam prožene přes zvukový modul (sampler, plug-in, trigger modul…) a nahrají se zvuky. Tím pádem neexistuje problém s přeslechy a dokonce si nemusíte zvuky bubnů vybírat před nahráváním, ale můžete počkat na mixáž a zkoušet vhodné zvuky například ke kytarám a base.

IV. jak je to v reálu nejběžnější

Bezkonkurenčně nejčastější je míchanice nesamplovaného a samplovaného záznamu, živě taktéž. Nejběžnější samplování je u kopáků a to z několika důvodů.
Bubeníci skoro nikdy nezahrají rychlé kopáky dostatečně razantně na to, aby jen díky pomoci dynamických procesorů byly pěkně čitelné a dobře slyšitelné. Dva kopáky mívají ne vždy zcela identický zvuk a dochází pak k nepěknému kulhavému dojmu. Ani dvojšlapka nemá identický zvuk, byť se bouchá do jednoho bubnu. Beatery pedálu totiž nejsou často ve stejné vzdálenosti od středu blány. Zvučení je několikanásobně rychlejší. „Svůj“ zvuk si tak vozíte i bez své soupravy. Tento druh „cheatingu“ odsuzuje spíše menší část bubenické extrémně metalové obce. Dále se často sampluje i virbl (snare, malý buben) a to z podobných příčin. Podobně i tomy. To už je ovšem mezi bubeníky daleko „vřelejší brambor“ :-) a osočení z „cheatingu“ jsou velmi častá.
Menšina bubeníků používá celosamplovaný model (tzn. včetně elektronických činelů). Velmi časté (zejména u virblu) je kombinování živého zvuku mikrofonu a samplování. Docílíte tak větší kontroly dynamiky a barvy zvuku, přičemž zůstává stále jakási lidská „živost“. V tomto hudebním ranku také hraje roli ekonomický faktor a know-how. Jen někteří bubeníci, kteří hrají na čistě nesamplované bicí, tak činí z přesvědčení, spousty se o triggerech dozví až ve studiu a nebo na koncertech.

V. příklady

Abychom se bavili více konkrétně, ukážeme si příklady. Pro jednoduchost budu termín „živě“ používat pro nesamplované bicí.

Dave Lombardo (vše živě)

Derek Roddy (kopáky kombinované – dominující sampl, zbytek živý)

George Kollias (kopáky kombinované – dominující sampl, zbytek živý)

Tim Yeung (kopáky plně samplované, tomy živé, virbl kombinovaný, činely živé)

Franky Constanza (bubny plně samplované, činely živé)

Blasturbator (vše samplované)

VI. závěr

Z výše zmíněného je jasné, že není možné spolehlivě určit z většiny moderních deathmetalových nahrávek, jak moc dobrý bubeník ji nahrál. Zrovna tak není pravdou, že pokud bubeník nahrává snadněji editovatelnou cestou, je to důkazem „oprav“. Jedinou možností je tedy porovnat bubeníkovy živé výkony s nahrávkou a udělat si obrázek sám.

Vložit komentář

Pan Bö - 04.04.13 14:30:44
frontman.cz/bubenici-ukazeme-svetu-ze-mame-smysl-pro-humor
...tvl,to ať se přijdou podívat do zkušebny,když "normálně hraju" a potrhaj se smíchy :)
Leif - 25.01.13 19:56:51
Mistře, děkuji za odpovědi.
- rovněž "domalovávání" nehratelně rychlých kopáků se nedá udělat během koncertu
To se nedá spustit úderem nějaká sekvence beatů, třeba jeden úder-dva beaty, aby se to zrychlilo? Napadá mě paralela s kytaristy, kteří nahrávají linku, kterou pak spustí současně s živou hrou. To jsou ovšem borci (Russian Circles, třeba).
- v první řadě tak uslyšíš živý zvuk soupravy smíchaný se samply z reproduktorů
Neboli to musí znít docela divně, neřku-li bordelovitě.
Tom Coroner - 25.01.13 16:21:06
"Jak se pozná živě zda bubeník umí, pokud používá triggery též živě?" - zejmená se pozná, zda umí nastavit modul :-))) - živě se například špatně načasovaný úder obtížně opravuje myší - rovněž "domalovávání" nehratelně rychlých kopáků se nedá udělat během koncertu - přes triggery ovšem živě nepoznáš, jestli např. kopáky lechtá, nebo ne "Jak to funguje, když se na první řady line přirozenej zvuk a do toho se jim z repráků míchají samply?" - v první řadě tak uslyšíš živý zvuk soupravy smíchaný se samply z reproduktorů
Leif - 25.01.13 12:13:25
Semsi ten článek konečně přečetl po dvou letech, co ho mám v záložkách :). Jedinou možností je tedy porovnat bubeníkovy živé výkony s nahrávkou a udělat si obrázek sám. Stop, jak se pozná živě zda bubeník umí, pokud používá triggery též živě? Vůbec jak to funguje, když se na první řady line přirozenej zvuk a do toho se jim z repráků míchají samply? Nevím, asi blbý dotazy, nevyznám se v muzice.
Střap - 24.01.13 16:38:39
Jsem, ani nečekal hehe
Tom Coroner - 24.01.13 16:27:00
to bude na těch po DMDS, ty nemám :-)
Střap - 24.01.13 16:15:51
Prý je to na nějakejch deskách Mayhem. Ovšem nevím jestli to není nějaká fáma kámo.
Tom Coroner - 24.01.13 14:43:12
Co jsou to ty triggery a samply? Nějak jsem to už zapomněl :-)
Wajt - 24.01.13 12:07:25
U ROS bych se tomu absolutně nedivil, z tý poslední placky na mě regulérně těžce dýchá midi
bizzaro - 27.02.12 22:36:40
pf - 02.06.11 18:07:33
taj co je s tím druhým dílem :?
Corn - 10.03.11 13:22:04
jj, nejvíc jsem toho "nazkoušel" s Parambou u Leona :-))))))))))))))))))
Střap - 10.03.11 13:13:55
jj Leone a Praha = Sparta
LEON - 10.03.11 13:10:20
Brno = vodka
Corn - 10.03.11 12:16:16
Kvlt jak Brno :-)
Black_Hand - 10.03.11 12:13:25
tak je to pvre fvcking kvlt grim black metul, ne? :)
Corn - 10.03.11 11:42:23
Solf to úplně nehrotí, no :-)))))
Black_Hand - 10.03.11 11:25:49
Corn: no jasne, jen to znamena, ze v solfernu kaslou na updaty :).
abro666 - 10.03.11 11:19:54
od ty doby, co je posedlej dobrem a mantrama, bych cekal dalsi vyvoj - ze by se z nej stal treba exorcista, to by se do toho pentace zakous s chuti:))
Corn - 10.03.11 10:45:41
Petr pentáče nekouše... :-)
abro666 - 10.03.11 10:28:49
hm, lakava nabidka:))) leda pokud tam bude zas cokoladovej dort s pentacem, jinak to picham:) debut nekde mam v archivu, jen mne to nebavi, tka uz sem to hooooooooooodne dlouho neslysel.
Corn - 10.03.11 09:53:39
Ale zase budeš díky tomu mít dostatečně tlustej booklet :-D
abro666 - 10.03.11 09:34:00
v pici:) debut appalling uz je moc kackarskej. Bude to utrpeni:))
Corn - 10.03.11 08:40:46
Black_Hand: V Solfernus nejsem od doby, co jsem měl problémy s tou nohou. Až budou (někdy) něco dělat novýho, měl by to obstarávat bubeník z Endless. No kur.a, snad vím, kde (ne)hraju, ne? :-)))) Abro666km/týdně: Bude to CD "APPALLING SPAWN - Two Spawns" čili demo a deska na jednom CD, což jsou vlastně všechny nahrávky A.S. Kdyžtak si tu druhou část poškrábej, ať tě to tam neprudí :-)
Martin - 10.03.11 07:34:27
Black_Hand: Stredy, ze nejsou takovy zlo? Minimalne pro Bizze byla tahle streda celkem slusny zlo!:)
abro666 - 09.03.11 21:00:20
ad Corn, DSO mne nejak moc neba, ja radsi 1349:) btw, ten demac AS vyjde jen tech 6 skladeb nebo tam bude nakej bonus (netreba)? paxem napis, az to bude venku.
DW - 09.03.11 20:02:47
já vyjel poprvý včera a hned píchnul...sézona začala naprosto výborně:))
Black_Hand - 09.03.11 20:00:05
no tak poridil sis novou metodu pohonu, co se divis :). (cerny humor mam rad :P)
Střap - 09.03.11 19:46:31
ja se za nej pokladam jen sezona zacala za picu :-)
pf - 09.03.11 18:36:47
pf se zas az tak za toho pošahance (cti cyklistu) nepoklada :))))
Black_Hand - 09.03.11 13:04:18
heled stredy nejsou zase takovy zlo. dava to tomu hodne specificky zvuk, ktery se casto neslysi (dalsi kdo je treba silnejsi na stredy jsou mithras, a taky jim to celkem prospiva). na druhou stranu s tim utapenim trochu souhlasim. s tim solfacem to nevim. ja vetsinou jedu podle metal archives popr. bandzone a ty ses porad na obou. a k tomu novymu...uvidime, uvidime :). ja nerikam, ze potrebuju vzdycky nejaky ultrakomplikovany black svijejici se v mohutnych krecich :P.
Střap - 09.03.11 11:58:09
posahany cyklisti na MJC jsou DsO fans 50% na 50% cti Abro se narodil roku 1349. Ja mam rad oboje. Pokud z tebe vypadnou CZ 1349 pak by to cyklobahenni forestpaint mohlo oslovit..
Corn - 09.03.11 10:41:45
Jen doufám, že spojení pošahance a cyklisty zůstane na tvém hřišti :-). Bez trollů, a Ice s fajrem! :-)
bizz - 09.03.11 10:34:04
Bizz se zas az tak za toho pošahance (cti cyklistu) nepoklada :)))) ale na reedice i novej projekt "Icedarktrollwind" tesi :)
Corn - 09.03.11 10:19:20
Zvuk byl moc přestředovanej, ale charakter jsme pochopitelně ponechali. Tehdy se nám taky nepodařilo !neutopit" některý aranže, atd., jsme s tím teď víc spokojeni. Právě proto neřeknu žádnej termín, i když se něco kutí :-) V Solfáči už dávno nejsem :-). DSO je (jako např. i Ordo ad chao) black, který marasťáci mají vesměs rádi, nicméně mě to nebere a předesílám, že se s touhle novou kapelou vracím k mým základním kamenům, což je první půlka devadesátejch, zejména Pyttenovky a proto si myslím, že to pro cyklisty (nehanlivý společný název pro abra, střapa, bizze, pf,..) nebude jejich šálek čaje.
Black_Hand - 09.03.11 10:04:47
by me zajimalo co na tom chtel premichat a remastrovat. zvuk byl koneckoncu jednim ze specifik ty desky. trochu zavanel cryptopsy v dobrym slova smyslu. ale reedice takovy klasiky, vcetne dem i AS je rozhodne dobra vec. to ze to neni uzavrena kapitola uz jsme parkrat slyseli, a terminy taky, to mas pravdu, ale takhle to uz je poslednich "par" let. tou novou kapelou asi urcite nemyslis solfernus, ze ne :)? tu narazku na DSO myslis i ve smyslu inspirace? bylo by zajimavy te slyset hrat nejake peklo z Fas.
Corn - 09.03.11 09:13:25
Čurby bude v nejbližších týdnech vypouštět dvě reedice, jednak přemíchanej a remasterovanej Elvenefris s bonusy a taky remasterovaný demo i CD Appalling Spawn, čili i Abro se dočká. Oboje se dělalo letos v Hostivaři 7.-9. února. Lykathea není uzavřená kapitola, ale nebudu házet žádné termíny, to se už x-krát neosvědčilo. Embéčka se do nový desky jen tak nepohrnou a ani to není moje starost. Jsem tam sice velmi rád, ale vlastně jen hostem, MB = Barbarud + Vlad a já to respektuji. Moje vlastní nová blacková kapela bude mít do měsíce hotové demo a v srpnu/září album, tam se termínů nebojím, nicméně cyklokroužek to nepochybně mine, bykóz ňů detspel omega izt aur kap of tý, byť je to super :-)
abro666 - 09.03.11 06:56:12
ja bychnejradsi uz tu reedici demace appalling. to je jedina nahravka tyhle kapely, ktera nezni tak kolednicky:)
Sud - 09.03.11 01:08:31
ja bych nejradsi clanek i vysilani, ale asi bude jenom to druhy..
Black_Hand - 08.03.11 23:43:57
a navic to vypada divne, kdyz MB vydali minulej rok album :P.
Black_Hand - 08.03.11 22:59:53
srandisto :P.
Střap - 08.03.11 22:07:06
osobne bych radsi clanek. Nevim, kde se bere na MJC tolik fanousku Maniac Butcher.
paet - 08.03.11 20:04:30
Black_Hand: suhlas...;)
Black_Hand - 08.03.11 19:52:39
ja bych spis rad, kdyby uz se "neco" delo s jistou kapelou, kde mistr hral (hraje? doufejme). ja myslel, ze "to give" neco znamena :)). rypat se proste musi, jinak se na to zapomene. ale clanek, ci zajimave reci, o bubnech jsou taky fajn :).
Corn - 08.03.11 12:27:13
jo, snad příští tejden v éteru :-))
paet - 08.03.11 10:28:14
...dočkáme sa pokračovania???
stana - 03.11.10 17:41:42
:D [3]
Sud - 03.11.10 17:19:06
demanduju to pokracovani! [2]
CrusT - 24.03.10 16:52:30
jj, ja taky, zrovna vcera jsem si na to vzpomnel, ze by to chtelo to pokracovani pod nazvem Sypu, sypes, sypeme aneb rozsirenost dopingu v extremnim bubnovani
Sud - 23.03.10 19:38:01
demanduju to pokracovani!.)
pf - 01.03.10 22:43:02
warby má ohromnej cit to tam nasázet... a na hail of bullets to jen potvrdil, úžasně autentický kolovrátky
k.eight.a - 01.03.10 21:24:25
Moc pěkný článek, až jsem se divil že jsem tomu rozuměl. :-)
Tomáš Corn - 01.02.10 14:33:38
Ne, to neudělám, ale tak ze 70% se to rozčlenění krýt bude, když chceš vydat atlas, taky si nemůžeš nakreslit Afriku jinak, jen abys byl originální :-))))
Morbo - 01.02.10 12:58:01
Tomáš Corn: Jestli vemeš rozdělení blastů z derek-roddy-dot-com a jen ho přeložíš do češtiny, tak tě prásknu. ;) Dobře si na ty diskuze a členění pamatuju. :) ...Což byl vtip. Von to vůbec neni špatnej zdroj. Stejně tak jako Roddyho první oficiální učebnice.
Strap - 01.02.10 11:53:50
Warby hraje primo genialne na Hail Of Bullets. Myslim, ze tomu se rika presnej, dynamicky vyvazenej strelec. Fakt slupky jak z dela.
bizz - 01.02.10 11:47:44
Warby je megastrelec! to by se nam tu Marthus porozneznil, kdyby to cetl ;-)
Tomáš Corn - 01.02.10 11:33:22
Zkusím nezapomenout na žádnů blast :-), ani na ten kataklysmácký :-) (což je spíš balast). Gábine, zapomněli jsem nějak zmínit (podle mne úžasného) Eda Warbyho, to je PAN bubeník!
Gábin - 31.01.10 16:36:31
Ja si ted oblibyl tohohle chlapka.http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=40663521 Posledni DF je vrazda.
Adamos - 31.01.10 14:43:18
já myslím, že o tomhle borci se taky možná bude mluvit :-) www.youtube.com/user/DrMorbid#p/a/401DFDBEE2DF8267/2/gMtS25ofzIs
bizz - 31.01.10 14:06:08
Johny Rabb je borec, ty jeho dramiky jsou bozi, proto asi ty rafky hraje, aby mohl hrat ty rychlejsi meziudery Strape, to video Maura z BA je vrazedna epilepsie ;)
JUC. Sud - 31.01.10 13:49:10
a ty tagy u toho videa? :D
JUC. Sud - 31.01.10 13:24:00
Pepek: ty mám nasposloouchaný oboje a moc dobře.)) Your muthas so fat, after sex I roll over twice and I'm still on the bitch! já na tebe vlastne nemam last.fmko, nahod Talián perfektní!
Strap - 31.01.10 12:30:42
Myslim, ze tenhle kluk se bude jeste hodne zminovanej. http://www.youtube.com/watch?v=ENpLY1aUyEs&feature=related
antihumanoid - 31.01.10 12:24:04
Sud: co se týče gravity blastu, tak si hlavně poslechni Origin, případně Goratory.
DW - 31.01.10 12:14:17
Začínám mít pocit, že abro má s Nuclear Blasters Kataklysm nějaký nevyřízený účty.. Jen to neodpaluj, až budeme poblíž jo:))
pf - 31.01.10 11:57:06
doufám, že přehled sypaček nebude jen hitparáda us bdm borců a dpjde i na harrisovku, owenovku a graveovku ;) jinak dobrej článek
Gábin - 31.01.10 10:42:55
Jasne. Ale myslim ze se to da konkretizovat podle alb na kterejch byl prvne pouzitej. Treba Smith blast byl prvne pouzitej prekvapive na Effigy of the Forgotten) Bizz: Se Sarcomem probehlo par zkousek ale nejak to nesedlo. Ja sem spokojen v Shampoon Killer. Muzika dle myho gusta a hlavne skvela parta. Premiera: http://www.alienationmental.com/
Tomáš Corn - 31.01.10 08:28:52
uffff, to se toho urodilo :-) Bomb blast je to samý, čemu my říkáme kanibal nebo mazurka, jen amící častěji říkají "bomb blast", ten termín znám z roddyho fóra. Gravity je fakt ráfkovka, já jsem si první nahrál ve studiu v červnu 2002 (LA - song pro kompilaci, celá živě), pak jsem jednu měl na Solfáči (kopáky i snare trigger), ale musím říct, že pocitově je mi klasická sekačka daleko bližší, víc to "běží". Takže je spíš hraju "na žádost kapely", sám je moc nemiluju. A hlavně jsem se je učil v době, kdy žádný celofáno-triceratopsové asi nebyli, nebo jsem je neznal, vyšudlil jsem to z videa úžasnýho bubeníka Johnnyho Rabba http://www.youtube.com/watch?v=eZi3iBTRmK8 Článek o typech blastů vysypu v nadcházejícím týdnu a samozřejmě dám za jednotlivé typy odkaz na youtube, aby to bylo záživnější. Zkusím i doplnit někajou historii, ale tam je to spíš o tom, kdo to spopularizoval a uvedl ve všeobecnou známost, objevitel je trochu spornej vždycky :-)
abro666 - 31.01.10 01:17:34
SUD Sandal hustej a navcic jak to este kope v tech svejch kozackach:-)) 666 4-nohy chobotnice rulezzz, posli ten link buzikovi z KATAKLYSM:-)
JUC. Sud - 31.01.10 00:39:08
jak posloucham ty gravity blasty tak si vybavuju samy slamovacky, nejvic asi Forrest z Cephalotripsy. Aesthetic Upholstery of Molested Dead Flesh.)))
Wajt - 30.01.10 19:25:00
Adamos: Grossmann rozhodně není z těch, kteří na živo nezahrajou to co je na desce. Mj. ten rozhovor je tady. http://www.onlinedrummer.com/article.php?id=61
666 - 30.01.10 19:00:50
Dobrej clanek, Herr Corn! Ted ze sebe shod triko MH a poslechni tohle: http://www.youtube.com/watch?v=1beAc9mBFfI Jinak VELICE HODNE MOC NEJVIC bych uvital nejakej odborneji pojatej clanek o druhach 'kobercu', vubec o tom co se na kopaky v extremnim (Death) metale hraje. Standardni postupy, inovace. Moc prosim a MyDyingBride koukam... A co tohle, dve na druhou :) http://www.youtube.com/watch?v=otBWf-B1g-c Slusnej solich :> Slape presne tak jak to Kolias nesnasi mam pocit.
brutusáčik - 30.01.10 18:27:47
viz benýt ve vídni...ikdyž tam podlemě byli moc fuuu
brutusáčik - 30.01.10 18:25:01
add kytara tak někdy víc kytarových linek na jednoho hráče, kterej to pak naživo nedá všechno...
CrusT - 30.01.10 17:49:48
super clanek, mne teda triggerovani nevadi, pokud se mi ten zvuk libi, bohuzel casto je to ale dost poznat, treba nemam vubec rad takovy ty premlaskany zvuky bicich...myslim ale ze tou kombinovanou technikou sampl + zivej zvuk se da docilit slusny dynamiky a realisticnosti... dalsi veci je to nezbytny triggerovani kopaku, o tom uz jsem taky slysel, pak me ale napada, ze se ty kopaky tahaji do studia a na koncerty vlastne uplne zbytecne, jenom proto, ze to lip vypada a bednaci se aspon neflakaj? zas na druhou stranu hrat na to, co ma v tom videu Franky z Dagoby vypada taky ohavne, z dalky to vypada jako by mel nasazeny takovy ty klaunsky boty a la maskot McDonaldu a jen tak si podupaval do rytmu... a btw. na kytaru se ve studiu cheatuje taky, kdyz pominu ruzny kompresory, atd. v signalovy ceste, tak treba tlumenim prave nehranych strun necim jinym nez kytaristovyma rukama (treba satkem, kouskem molitanu) nebo uz jsem kolikrat videl i vyuziti cizich (spoluhracovych) prstu na nejakej silenej chobotnicovej prstoklad, to jsou ale vetsinou uz blbosti...
bizz - 30.01.10 16:47:52
:)) tak jasne ze jsou Epi guttural slam picovina jako vsechny tyhle kapely :)) ale Paklíč i WWWejška se snazej. videl jsem je i zive a byla to prča, nevim, zda maj ted kytaristu/y ;) a co ty Gabine? jen Šampón ted? co treba zkusit Sarcom, co? ;-)
Gábin - 30.01.10 14:35:13
Jee von tam spiva Vejska. Starej kamos tak doufam ze se neurazil )
Gábin - 30.01.10 14:21:45
Tak sem si to poslech na BZ a vic nez ten plechovej hrnec do kteryho boucha mne zaujali hodne slusny kopaky. Jinak je to sracka. Sorry kluci.
Gábin - 30.01.10 14:07:39
Tak to si musim doplnit vzdelani. Dik )
bizz - 30.01.10 14:02:12
Gabine, rafkovky hraje Milan z Epicardiectomy
Gábin - 30.01.10 13:54:45
lol. bizzi. nez sem to dopsal.. )
Gábin - 30.01.10 13:53:47
Gravity blast jak ja ho chapu vyuziva odrazu palicky od rafku. Nicmene nevim ze by ho nakej ceskej bubenik pouzival. Takze cekame na prukopnika. )
bizz - 30.01.10 13:43:25
Sude, cesky rafkovka Gabin: vyckej ;-)
JUC. Sud - 30.01.10 12:42:39
jo jeste prosim pritomne odborniky o vysvetleni pojmu gravity blast, diky
Gábin - 30.01.10 12:35:03
Tome nekde si pouzil termin bomb blast. Ten termin se mi libi ale nikde sem ho pak nevygooglil. Tos vymyslel? ) Pokud vim prvne byl pouzitej na Tomb of the Mutilated a pak ho prevzal Sandal na Domination. Oprav mne jestli se mejlim. Co takhle clanek o historii, vyvoji a formach blast beatu? )
bizz - 30.01.10 11:48:33
Sud: tak Sandal je tam krutej, fakt poctive vyfetovanej borec :)) Morbo: ja mam pocit, ze to tam tomu Roddymu nezkopava, ze to je jen zvysenou dynamikou, jak se snazi hrat takovy ty dynamictejsi vlny jako Donatti Corn: to suchy video Goulona, uff...
JUC. Sud - 30.01.10 10:54:38
dyk to rikam.)
Adamos - 30.01.10 10:29:05
ten Sandál je nějakej pohublej, asi mu moc nechutná :-) Ale válí, to je fakt.
JUC. Sud - 30.01.10 10:01:03
stejne to koko ma asi neco do sebe, 15 let v nem za sebou a jakej je Commando štramák.)) http://www.youtube.com/watch?v=FL0JZb0sW6w
abro666 - 30.01.10 09:54:13
no CC s Longstrethem, to by me zajimalo:-) mozna pak bych je zacal poslouchat:-)
JUC. Sud - 30.01.10 09:39:02
prave sem se probral z kavarny (ufff), moc nobl clanek a hlavne srozumitelnej pro normalni lidi(!)
bizz - 30.01.10 01:15:01
prave jsem prisel z kavarny, nastesti meli silny kafe :))) Mazurka.. no, co.. no nazivo je pazdrat, je v DM dost mozna nejslavnejsi podprumernej bubenik a samozrejme kdyz nesype, tak triggery nepotrebuje, ale uznej, kdyz bubenikovi reknes dej tam naky "kanybaly", hned vi, co ma hrat, cili byl vlastne pro celej bubenickej svet i prinosem :D
Gábin - 30.01.10 00:07:50
Podpumernej bubenik? Slysel si nekdy Bleeding?.(Skoro) kazdej bubenik se snazi svoji hru zjednodusovat pokud mozno az na kost.Opravdu myslis ze CC potrebujou magora typu Longstretha. Ne! Jejich vzorec techno kytary + jednoduchy ale ucelny bici z nich udelalo nejvetsi DM kapelu na svete a myslim ze na tom nebudou nic menit navzdory kavarenskejm diskusim na marastu )
annal - 29.01.10 22:21:43
Ja jdu pro kamen ;-)
Gábin - 29.01.10 22:16:13
Treba takova Make Them Suffer. Genialni bici. Kamenujte mne du na pivo
annal - 29.01.10 22:16:05
Mazurka je prece v DM nejslavnejsi podprumernej bubenik! A samozrejme kdyz nesype, tak triggery nepotrebuje.
Gábin - 29.01.10 21:56:40
Ale uznavam ze Mazurka je nazivo pazdrat. Ale vymyslet bici do muziky umi skvele
Gábin - 29.01.10 21:54:12
Hlavne to ani vysvetlit nejde. Bud to slysis nebo ne
Gábin - 29.01.10 21:52:40
Ano! Chces mi rict ze jsou to spatny bubenici? Nemam silu Ti vysvetlovat opak
annal - 29.01.10 21:42:08
Mazurkiewicz? Tardy?
Gábin - 29.01.10 21:41:39
A kdo s tehle panu triggroval? Lombardo, Smith, Mazurkiewicz, Tardy, Cullross, Sandoval, Asheim, Hoglan, Rainert, Christy, Anrews, Reifert, Harris, Warby .. De tady vo muziku nebo vo co?
Gábin - 29.01.10 21:35:52
A kdo s tehle panu triggroval? Lombardo, Smith, Mazurkiewicz, Tardy, Cullross, Sandoval, Asheim, Hoglan, Rainert, Christy, Anrews, Reifert, Harris, Warby .. De tady vo muziku nebo vo co?
bizz - 29.01.10 19:08:40
Ada, to by muselo byt vic kapel "fusion", aby bylo treba to tak delat. ale treba na predvadeckach a v kapelach, kde je dulezita instrumentalni stranka - ruzny projekty (spis nemetalovy) a art rocky, tam to zni hezky, kdyz se kombinuje digital s analogem. triggery nebo i kombinace zivych bicich a padu v metalu: treba Colaluca to myslim delal uz v 85, Holzwarth 88, nebo ti znamej Reinert 91 :) Wajt ma se studiem zkusenosti, neboj :)) Strap, neasi, a to je 89 :)
Strap - 29.01.10 18:55:58
prokazatelnej trigger na vsech bubnech ( zvuk podle me napul analogr ) je uz Terrorizer - World Downfall.
Adamos - 29.01.10 18:52:03
Bizz: jo jo, máš pravdu, ale řekni mi, kolik bubeníků to dělá. Wajt: Přečti si ten článek, nebo jdi někdy nahrávat do studia a pak dávej poklony. Myslím, že poslední odstavec, kde se píše, že dnes můžeš věřit pouze tomu, co slyšíš na koncertě, to vystihuje přesně.
abro666 - 29.01.10 18:22:45
sypat se musi:-)
pf - 29.01.10 18:17:51
mě by často zajímalo v hip-hopu, co je programovaný, co hraný živě na pady apod.
Wajt - 29.01.10 18:16:26
mj. o vypínání modulu na některý pasáže psal v jednom rozhovoru tuším Hannes Grossmann. Navíc říkal, že ve studiu trigger nepoužívá vůbec. pokud to je pravda, tak dvojnásobná poklona za výkon na Epitaph.
bizz - 29.01.10 18:12:44
abro: mozna by se ti hodil "usni trigger" a kapely by mohly hrat akusticky :)) anebo bys mohl jit na nejakou stavbu, zavrit oci a predstavovat si pod tema ztrigrovanyma uderama sypanice :D
abro666 - 29.01.10 17:28:56
jj souhlas s panem ridicim. nikdo nerika, ze vsude se ten trigger hodi, ale mne bavi poslouchat skoro jen sypanice:-)
bizz - 29.01.10 17:19:46
a jeste jedna vec, Adamosi, ten modul ma kroutitko s popiskou "volume", cili i ve zkusebne si ho muzes ztlumit jako svuj apec ;-)))) Abro: zas valis neasi, co prijde dal? turbopolky a D.Infection? :))
bizz - 29.01.10 17:17:39
Adamosi, nedelej ze sebe vo(a)la :) mas rad Cryptopsy a dovedes si predstavit jejich koncert, kde by Flo jen valel na cinely a tomy, protoze by kopak nebyl pres to vsechno okolo slyset? ne. konkretne vy nehrajete muziku, kde by trigger byl uplne potreba, mate tam dynamicky nebo akusticky pasaze o feelingu, kde by top "ťop, ťop" zrovna nesedelo, takze to ber umerne k muzice. a bod dva, trigger je snimac napojenej na nejakej zvukovej modul/banku, takze i ten zvuk muzes umerne menit :) a kdyz budes sikovnej, muzes si dat k bicim pad a ten trigger treba na akusticky pasaze vypinat a na naslehy ho zas zapnout. spousta bubeniku uziva pad na spousteni sekvenci. a jazzmani digital taky nepouzivaj a libi se nam to ;)
Adamos - 29.01.10 17:02:06
Ty voe, jako já to beru, když se vám to líbí, proč ne. Ale na druhou stranu se vám fakt divím, že vás baví poslouchat celej koncert jeden a ten samej úder kopáku, furt stejná dynamika, razance a navíc, čím rychlejší, tím víckrát to slyšíte. Prostě u mě rychlost nevítězí. A další věc je ta, že většina těchhle rychlíků používá trigger i ve zkušebně, takže si představte ten kravál :-(((. Ještě že jsem toho ušetřen. Bych ten trigger vzal a narval bych ho bubeníkovi tam, odkud přišel na svět :-DDD.
abro666 - 29.01.10 16:54:49
treba wermen z deranged si na nakou desku napsal, ze triggery nepouziva. dluzno dodat, ze on nepatri mezi ty piloty F1:-)) a uz vubec ne, co se tyce nohou... navic nazivo je to trochu trapeni. tak asi spis tusi, ze by ho triggerovani pak este vic prozradilo:) ale zase se mi na nem libi, ze tam dava nezvykle prechody a cinkani:-)
abro666 - 29.01.10 16:51:42
bizzi, jak psal brutus pod mou starou revju kataklysm-shafows and dust, sem si to poslech dnes znovu, ten to ma natriggrovany az do prdele a ty jeho dementni poseudosypacky s tim jednim kopakem zni fakt debilne, sem to musel vypbout u druhy skladby, stale plati, ze kataklysm=gayovina:-) ja trigger rad, ale je potreba, aby ten pan v kokpitu byl trochu sprinter:-)) treba Sandal, rychleji, rychleji, rychleji:)))
Tomáš Corn - 29.01.10 16:26:20
Kolijášovic pán, moooc fajn videjko, ne zrovna novinka, nicméně krása :-))) nejraši po změně v čase 4:08 http://www.youtube.com/watch?v=fQYJiEH_gD0
Wajt - 29.01.10 16:17:32
Kor v deathu si podle mě bez triggeru na kopáku nikdo neškrtá. Pro všechny odpůrce triggerovaných kopáků - slyšeli jste někdy naživo opravdu dobrý koberce naživo jen na mikrák? Já teda ne.
bizz - 29.01.10 16:15:43
a taky prostor ti ovlivni zvuk, to jest ale pak na zvukari Morbo: presne, v rychlych tempech si bez digitalu nekrtnes. ale me rychly ba, kdyz to ma svuj smysl. to samy sypacky, nekde znej dementne, nekde ale sedej, ze tam nemuze byt ani nic jinyho ;)
Morbo - 29.01.10 16:09:20
Adame, jakmile se dostáváš do extrémního metalu a extrémních temp, tak to bez triggerovanýho kopáku prostě nejde. Nejde o šulení něčeho, co nohy nezahrajou, ale o ZVUK. O to, aby ty rychlý šestnáctky byly jasně zřetelný. Na tom se shodujou všechny rychlostní superstar, i ty, co maj v těch rychlostech solidní dynamiku - Roddy, Kollias, Goulon, atd. Jasný, můžem řešit, že tyhle tempa jsou blbost, že tě to nebaví poslouchat, atd., ale tak to už je tvůj problém. :) (Mě taky ne. ;) )
bizz - 29.01.10 16:08:57
blbost, triggery (ci jejich obdoba, normalne se pouzivaly treba za 15 Kcs obyc. snimace a lepily se na blanu a pak se nabiralo a upravovalo Atari) se pouzivaj uz na zakladnich nahravkach z 90. i 80. let, Morrisound od pradavna, resp. je to spis mix obeho - zivy zvuk s analogem, coz je podle me nej. a faktoru, co ten zvuk ovlivnuje, je vicero - samotny buben (minimalne), vypnuti plany, stav beateru a jeho umisteni na blane (vice), zvukar a jeho technika (dost) a pak samozrejme sam bubenik a jeho haxny (primarne). na zivej zvuk rychly hnaty ti udelaj takovy krupobiti, ze by ses dosral :) Abrrro, jasny, bez trigrů nejsou ty pravy labůžo-koberce ;-)
Tomáš Corn - 29.01.10 16:07:38
Adamos: Taky se ale dobou dost zvyšujou tempa. Těžko někde najdeš nahrávku s živě (mikrofony) zvučenými kopáky v šestnáctkovejch kobercích na 250BPM, aby byly slyšet. Obecně se domnívám, že za triggerováním kopáků stojí zejména "závodní" trendy.
Adamos - 29.01.10 16:01:52
Bizz: Tak chápu, že dva kopáky mohou znít trochu odlišně, ale nemůže to být zase o tolik, ne? Pak je asi chyba jinde. Když se začalo hrát na dva šlapáky, tak žádný triggery nebyly, a taky se hrálo. A vzpomeň si, kolik znáš živejch záznamů, kde ty 2 kopáky jsou a je to cajk. Ale proč? Protože tam sedí bubeník, kterej umí a má seštelovaný bicí a nohy :-).
abro666 - 29.01.10 15:55:30
clanek jest fajn, vyjimecne s TC souhlasim:) ja rad na triggerovany kopaky, v tech kobercich je to treba. dluzno dodat, ze trigger funguje tak trochu jako "pomocnik VB"... buberniky, co hrat neumej, na koncerte pomuze posluchacstvu snadneji odhalit. zas tem lidem, co se jim prasi za kocarem jedna radost, to pomaha udrzet dynamiku.
bizz - 29.01.10 15:49:39
Áda, Cornak to psal v clanku: dva kopaky nikdy stejne nesladis - faktoru je vic, proto jsem zasadne pro pouzivani snimacu na hnaty. neni to zadnej ojeb, stejne zalezi na tvejch nohach a kdyz neni zvukar kokot, tak je vyhrano
Tomáš Corn - 29.01.10 14:40:14
Název vymyslel Biz :-)))
Adamos - 29.01.10 14:35:15
Bizz: Já si myslím, že to co ty popisuješ, je problém zvukaře. Když to opět zjednoduším, a stáhnu k base, tak je to asi jako kdybys řešil, jestli ji hnát do mixpultu z linky nebo ji nazvučit z bedny mikem. A mimochodem už jsem slyšel kvanta zle nazvučenejch trigerovanejch bubeníků i na festivalech. Název za poznáním a technikou zní fakt skvěle. Je to jako z nějakýho předrevolučního časopisu Mladý technik :-))).
bizz - 29.01.10 14:34:18
TC: ekity mam vlastne taky na pedalu, jen mi chybi to jedno kladivko, takze je mi to na kokot. ale uprimne, vetsina lidi ani nevi, co to je, mluvim tedy v obecny rovine Annca: S Cornem za poznanim bys dosel jedine k tomu, ze nakopat pytel pilin je to true ;)))))
Tomáš Corn - 29.01.10 14:18:14
Bizzi, Roddy triggeruje (triggeroval) ekitama, s blánou to (u něj) nemá co dělat :-)
annal - 29.01.10 14:14:41
Ten titulek "Za poznanim a technikou" je z nejakyho vzdelavaciho poradu? Co treba udernejsi "S Cornem za poznanim"?
annal - 29.01.10 13:44:29
Treba bubenik z HYBRID se o triggerech vyjadroval dost nelichotive. Podle nej je dynamika na bicich to nejkrasnejsi. Podle me jsou slejvajici se bici des. Pred 10 lety me triggerovanej zvuk dostaval, dneska mam radsi prirozenejsi. Nezblaznim se z toho, ze si bubenik upravi par chybicek, ale vadi mi, kdyz si naklika to, co by v zivote nezahral. Pruser dneska je, ze clovek nevi jestli to co posloucha je realny nebo ne. Proto si vazim kapel, ktery desku nahrajou zive ve studiu. Z bicmenu me v posledni dobe bavi Lille z Defeated Sanity. Super hrac a jeste lepsi bubenik-skladatel.
bizz - 29.01.10 13:43:55
to je jasny, musis mit nak vyplou blanu a na ni ten trigger mit na sebe serizenej - citlivost ad. samotnymu se mi to stalo, ze mi hazel kopanec navic treba po uderu do virbl, proste blana chytala nejakou rezonanci nebo otres acitlivej snimac (trigger) to bral jakoo uder, cili jsem mel v koberci příkopy, docela technicka fineska, ale na kokot teda ;-)))
Morbo - 29.01.10 13:11:49
bizz & akh: To je šíleně zobecněný, ale tak předpokládám, že mluvíte o extrémnim metalu. Jo, tam se tomu asi fakt vyhnout nedá - a to čistě ze zvukovejch důvodů. Ono, aby taky nedošlo k mýlce, že triggery jsou jen usnadňovač a cheating, oni maj i svou odvrácenou stranu. http://www.youtube.com/watch?v=LMsP9EkE3rs&fmt=18 Ten samej hráč, ta samá technika. Nejdřív triggery, pak mikrofony. A s triggerama to zní, jako když to mrví a s mikrofonama to zní OK. :)
akh - 29.01.10 12:55:01
bizz 29|01|10 [12:43] zrovna jsem chtel napsat, ze kopak musi bejt samplovanej v metalu.
bizz - 29.01.10 12:43:28
trigrum se ale v metalu nevyhnes, to je skoro povinnost. predstav si, jak bubenik hraje na velkym festu, vsichni nakulenej zvuk a kopaky mu znej lehce jinak, protoze je ma bez nej. zvuk hnat typu mlask a prd.. ot jsem zazil treba na Mnemic pred Metllou. jejich bubenik hraje skvele a takhle to znelo dost kulhave, jak kdyz prepadal na jednu nohu :)
Morbo - 29.01.10 12:42:03
Adamos: Ty se taky hned nechytej každý malý naděje, že si pro jednou nebudou všichni dělat prdel z basáků. :)
Adamos - 29.01.10 12:37:10
To je celkem poučnej článek, a taky jsem rád, že jsem se dozvěděl, jak Morbo přišel na svět. On je vlastně Arsebreed, že jo? Trigrování a podobný záležitosti nemám moc v lásce. Je to podobný, jako když basák používá kompresor, prostě si myslím, že by to mělo bejt v rukách a v nohách a když někdo neumí dodržet dynamiku a razanci v rychlosti, tak by se to měl naučit. A o lopaťárnách typu Carnifex bych se tady snad ani nezmiňoval. Nesnáším :-))).
brutsáčik - 29.01.10 12:31:47
1)super článek! 2) takže už chápu proč nebude reuion Demimonde :))) 3) skvělej vtip Corne 4)Mounier je fakt pekelník a sound posledních crypto taky 5)netajím se láskou k haakemu, miluju jeho styl bubnování (týrání číny) je by mě zajímalo jak dal dohromady bleed z toho musí mít jeho nohy po zahrání "arytmii" :)), nicméně myslim že všem, a to né čítováním, ale celkově sampl bicíma vypálil rybník hlavou 33 5) young z divine jede takhle hodně na cheat to mi mrzííí ale nepřekvapuje 6)cheatování klidně i ano, pokud to předvede stejně i naživo ufff
Tomáš Corn - 29.01.10 11:33:33
Střape, rozhodně měli s Clivem stejnou kadeřnici :-)
Strap - 29.01.10 11:30:38
Corn: Myslis nakokainovanyho Cliva Burra ze San Salvadoru? SEE YOU AFTER WORLD OBLITERATION!
Tomáš Corn - 29.01.10 11:20:23
Wajt: ...protože je málo análního sexu??? :-))))
Wajt - 29.01.10 11:18:37
Chci bubeníka! ;) Proč jich je tak málo?
Tomáš Corn - 29.01.10 11:17:10
Mám další článek, ale jelikož je krátký, postnu ho rovnou sem: PETE SANDOVAL 666
Strap - 29.01.10 10:57:46
Osobne bych byl rad, kdyby podobny clanky s mirou odbornosti na MJC fungovali nadale. At to eventualne prinese neco posluchaci neznalemu a maji sem proc chodit muzikanti.
bizz - 29.01.10 10:40:46
Kubo: jaky jsme si to rekli skladby? Soul Search, Twisted Truth nebo Lost Souls? ja uz nevim :))
bizz - 29.01.10 10:35:01
Corne, ty si vul :D video z GT pridany v novinkach! mimochodem ten clanek se umyslne drzi spis v klidu vzadu, nejde tam o zadny technicky reseni, jen uvod jak a co. ano, pokracovani asi nejake bude, uvidime, z jakeho ranku ;)
Tomáš Corn - 29.01.10 10:29:41
Přijde slečna ke gynekologovi a ptá se: "Můžu otěhotnět, když jsem měla nechráněný anální styk?" A doktor: "Ale jistě, slečno, jak si myslíte, že se rodí bubeníci?":-)
Tomáš Corn - 29.01.10 10:25:17
O.: Já to vygooglil jako ilustrační foto :-))). Ale dělám v Nuendu a tam to je stejný, stačí rozkliknout MIDI TRACK (a samozřejmě si přepni zobrazení z general midi na drum map :-))) )
Morbo - 29.01.10 10:18:56
Tom: Jo, to druhý video je naprostej kult. To mám v oblíbenejch už hodně dlouho a často se k němu vracim. Taky ho rád používám jako argument, že "ono to jde". Teoreticky... :)
O. - 29.01.10 10:16:58
Přínosný článek pro začínající zvukomalíře a bubeníky. Příjemné shrnutí pro ostatní. Bude i nějaké pokračovaní? Mmchd jak jsi do cubase nacpal ty hezký kosočtverce místo klasickejch midi čar? Jestli jsem měl tuhle možnost celý léta pod nosem, tak se na sebe budu zlobit...
Tomáš Corn - 29.01.10 10:14:24
Zatím jen z GTBoykamery :-)
bizz - 29.01.10 10:11:07
Mouniera nevim, z neho jsem hodne rozjarenej, ten clovek hraje jako buh, ale obcas mam pocit, ze nevim, proc co hraje. ale abych jen ne to, na posledni desce vali, tam se mi libi. jinak tedy Goulon je dabel, to je jasny. a kdyz uz jsme u toho, slyseli jste ty bici Godless z Hertzu?
Tomáš Corn - 29.01.10 10:08:19
Romain je docela dobře vidět a slyšet tady: http://www.youtube.com/watch?v=FRGNYO9i7Kc Mám rád tohle "suchý" (bez triggerů) video: http://www.youtube.com/watch?v=XKWr9a2fikE&feature=related
Morbo - 29.01.10 10:01:56
Mě by zajímala škola Romaina Goulona. Má naprosto unikátní techniku nohou. Nějaký drobný videíka (ve fránině) na youtubu má, ale krom toho, že si člověk u nich řiká "Wow, to je kurva frajer." se toho moc zajímavýho nedozví. :)
Tomáš Corn - 29.01.10 09:57:27
"Strap: Doporucil bych DVD skoly strelcu jako je Kollias, Hoglan, Roddy nebo Mounier. Preci jen, kdo to dela lip nez oni?" -tohle by se mělo tesat do kamene!!!! 100% souhlas!
Morbo - 29.01.10 09:50:49
Pěknej článek. Hlavně ty ukázky jsou výborně vybraný a krásně to ilustrujou. Nejsem si jistej, nakolik se v takovym výtrisku technokratickejch výrazů budou nebubeníci a neproducentí ochotný snažit se zorientovat, ale i tak je to bezva článek. Třeba i někomu bude k užitku. :) Jinak já osobně se k osočování z "cheatingu" stavim spíš tak, že srát na to. Poslouchejte muziku, neni to hernajz žádná soutěž! Je to umění a v umění se nedá podvádět. Buď se tvoří a nebo se netvoří. Buď se to líbí a nebo se to nelíbí. Za sebe musim říct, že jsem přece jenom profesně postižen a nejsou mi sympatický nahrávky, kde ty studiový úpravy prostě křičej do světa naživo pak vidim a slyšim, že to tam neni, ale snažim se to neodsuzovat. Je to každýho věc. Pokud si "cheatingem" dopomohl k dobrý muzice, OK, bezva, nemám s tim problém.
Tomáš Corn - 29.01.10 09:48:50
Spousta školního materiálu na nohy zdarma je zde http://georgekollias.com/index2.htm (klikni na EDUCATION)
Kuba - 29.01.10 09:39:10
Je mi to jasný.....
bizz - 29.01.10 09:14:32
kdyz bude s kym a co, abych si tam jen nehonil noty a ego, tak.. ;-)
Kuba - 29.01.10 09:08:15
Když tady Bizz rozdává rady, tak kdy bude realizovat rady u plynárny? :D:D
DW - 29.01.10 08:52:51
Díky za článek, sice nejsem zrovna z těch, co trigger používají i tam, kde neni, ale vždycky potěší vidět, že se tomu český periodika věnujou v jakýkoliv podobě (jsem ulítlej na bicí, mimochodem). Supr:)
bizz - 29.01.10 01:27:50
cvicit (anebo klikat mysi :D). ja myslim, ze je nejnutnejsi si prijit na to, co ti vyhovuje (jak si sednout, uhel noh, poloha noh na pedalu) a pak se pustit do pilovani techniky, prip. si nechat nekym poradit - lektoru je plno, i Cornak by to urco nak startovne zvladl :)
karlos - 29.01.10 01:13:41
nechci samozřejmě ty uvedené borce kopírovat hrou,jelikož to ani nejde,ale jako vodítko na nějaké fígle bych to bral.u nich mne vždy fascinovaly nohy,jelikož to je fantasmagorie.jak na to?
karlos - 29.01.10 01:11:05
ano,cvičit,cvičit.ta difka se daj nějak sehnat?
bizz - 29.01.10 01:06:02
a Karlos je čí? asi jo, nejaky to dyfko a makat, vsak to znas :)
Strap - 29.01.10 00:54:18
karlos: Doporucil bych DVD skoly strelcu jako je Kolias, Hoglan, Roddy nebo Mournier. Preci jen, kdo to dela lip nez oni?
karlos - 29.01.10 00:51:37
Ještě poznámka-jak nejlépe natrénovat nohy na dvojšlapku?Rád bych se k hraní navrátil.svrbí mne ruce a nohy.Lidi na to mám,aby se kapela dala dohromady,reunion po 12 letech snad klapne.
karlos - 29.01.10 00:48:15
ano,s Tomem naprosto souhlasím.Jen živé hraní bubeníka prověří,zda na to má či nemá.Pro to mne serou deathcorový sračky typu Carnifex a podobní.Neříkám,že jsou to hudební antitalenti,ale této muzice nevěřím.Zlatej oldschool.Podle mne by posluchač spíše měl ocenit poctivost než vychcanost.Ale vysvětlovat to náctiletým pitomcům to nemá cenu.
Strap - 29.01.10 00:26:32
Mno tenhle clanek ma smysl i pro nektery recenzenty, ktery pouzivaji slova jako trigger a vubec nevedi, co to znamena. Atd. myslim, napsanejch slapaku beha po svete dost :-)
bizz - 29.01.10 00:17:55
jako... "blb bouchnul do stopky, kam neměl", To je vrazda, napsal! :-DD jinak jsem zvedav, na ten soupis nas bubeniku, co se tady podepisou pod svy mysi napsany/nakresleny koberce, sypacky atd. :)) nastesti u nas se to jeste tolik (az na hnaty) nedela, ale v cizine, kde kazdej nactiletej hraje jak nejvetsi mi hrdinove z mladi... jinak ja treba vzdycky nahraval vse jen live. naky kopacky mi pak myska poopravila, to jo, aby taky ne ;-) takze sei vypujcim zaver clanku: "Jedinou možností je tedy porovnat bubeníkovy živé výkony s nahrávkou."

Zkus tohle