#freeConfess, Metal 4 Iran - vyznavači Mohameda berou některé věci vážněji

#freeConfess, Metal 4 Iran - vyznavači Mohameda berou některé věci vážněji

Mohou Vás za hraní Vaší oblíbené muziky zavřít? V Íránu ano. Členové tamní metalové kapely Confess byli v listopadu zadrženi a prokáže-li se jim rouhání, budou čelit rozsudku nejvyššímu. A jelikož se zítra ve Vopici na podporu kapely koná benefiční koncert a nám to není lhostejné, drobně jsme vyzpovídali organizátora akce Honzu Martinka – novináře a bubeníka kapel Vibrathörr a Scram!.

ConfessInternetem se šíří kauza, kdy mají údajně až popravit kluky, co hrají v kapele Confess. To je soda. Samozřejmě chápeme, že Irán má své kulturní tradice a země je to kulturně bohatá a nikoli zase tak zaostalá, jak by se někdo mohl domnívat, ale tohle celé je poněkud nešťastné a Peršané metal vzali až příliš vážně.
Jak jsi se, Honzo, k benefitu vůbec dostal? Psal jsi nám něco o Iránským kytaristovi z uprchlického tábora v Německu, který byl taky stíhán/pronásledován. Pro nás jako kluky, co začali hrát metal několik let po revoluci, je to poněkud zvláštní…
Na myšlenku něco uspořádat mě navedl jeden můj kamarád, co sám není muzikant, jen fanoušek metalu, a který mě i seznámil s případem kapely Confess. Už v tu dobu jsem domlouval termín ve Vopici, že bychom tam s pár kapelama udělali jarní bengál, a tohle mi přišlo jako zajímavá myšlenka, protože je to věc, která nikomu z nás nemůže být lhostejná. Sám si nic podobnýho představit neumím: vím z vyprávění, že hrát metal v bolševické ČSSR taky nebyla procházka růžovou zahradou, na druhou stranu tady asi nikomu nehrozilo stětí hlavy. Z toho, co o tom vím, si myslím, že tak strašně ti kluci nakonec snad nedopadnou. Poprava je maximální možný trest za rouhání, kterého se podle íránských oficialit dopouštějí ve svých textech tím, že mají například skladbu jménem I Am Your God (Já jsem tvůj Bůh). Vyznavači Mohameda holt berou tyhle věci o poznání vážněji, než by se mohlo zdát.
Co vím, tak Confess měli vlastně smůlu, protože v Íránu samozřejmě metalové skupiny jsou a některé fungují bez problémů. Jenže na Confess si údajně nějaká náboženská organizace zasedla. Už jen to, že je někdo drží pod zámkem za to, že hrajou muziku, je samozřejmě pro mě jako pro Evropana naprosto absurdní, nepochopitelný nesmysl. Na nápad, že bychom na akci mohli pozvat Hamida Jamshidiho, přišla Ewenica z Cruadalach, kteří na akci taky vystoupí.
Je to Íránec, který má vystudovanou konzervatoř v Teheránu, a Alláhovi psi po něm šli, protože hrál metal, takže mu nezbylo, než zdrhnout do Evropy. My bychom rádi, aby Hamid vystoupil, ale je to složitější. Nachází se totiž v uprchlickém táboře v Německu, a vztahuje se na něj tamní zákon, že nesmí vycestovat do jiné země. My jsme napsali cosi jako žádost o propustku, kterou už má, ale všichni víme, jak to chodí na úřadech. Byli bychom každopádně rádi, kdyby se mu nějak podařilo dorazit.

Víme něco konkrétního o náboženské organizaci, co šla po klucích z Confess? Při troše štěstí tedy nedostanou trest smrti, ale to nejspíš neznamená, že neskončí ve vězení - koukali jsme, že jim hrozí trest v rozmezí od šestí měsíců do šesti let za něco, čeho je v podstatě metalová scéna plná. Tedy dobrý důvod pro návštěvu akce je ten, že budou vybrané peníze poskytnuty jejich rodinám na advokáty? Jak to přesně zamýšlíš?
O té organizaci nic konkrétního nevím. Co se týká peněz, naráželi jsme na to, že každý říká, že poslat peníze do Íránu je téměř nemožné. Rovněž zkontaktovat kohokoliv od Confess je dost neprůstřelný, pokoušeli se o to nějací zahraniční novináři, ale jejich Facebook je zcela pod kontrolou státních orgánů. Přes bankovní systém zatím ani technicky nejde posílat prachy z EU do Iránu. Možná to prý bude možné v budoucnu. Nicméně se podařilo zkontaktovat jednoho z příbuzných kapely Confess a jemu to budeme posílat přes PayPal.

Confess

Počítám, že třeba na ambasádě by na Vás koukali poněkud nedůvěřivě.
Ambasádu jsme jako nápad zavrhli, to je pravda :-)

Já (Střap, více pod článkem) na ambasádách strávil velkou část dětství a všichni na mě byli hodný… když si teda muslimové zrovna nevyřizovali účty. Tak nám prozraď hrací časy kapel a za kolik mohou lidi akci podpořit?
Vstup bude rovná stovka a všechno vypukne v 19:45. Po 35 minutách se na pódiu prostřídají Nocturnal Pestilence, Scram!, Vibrathörr, King Keporkak a Cruadalach.

Jak bude benefit vůbec probíhat? Vybere se jen vstupné a kapely zahrají bez nároku na honorář, nebo tam dokonce bude sbírka, či třeba prodej speciálního merchandisu? Co nějaký stánek s tiskovinami a tedy nějaká osvěta, když už se pouštíš do takovéto akce? V čem se liší organizace tohoto benefitu od běžných akcí?
Já jsem už několik beneficí pořádal, ale vždy šlo o české lidi nebo zvířata. Nikdy nešlo o zemi, ve které panuje v porovnání s našimi poměry středověk, a to je asi hlavní rozdíl.
Že prachy do Íránu budeme posílat přes PayPal (díky iniciativě Ewenicy z Cruadalach, která na tom makala skutečně do roztrhání těla), jsem už řekl. Nic speciálního ale zřejmě prodávat nebudeme, co se týče tiskovin, řekl bych, že lidi si najdou spoustu informací na internetu, stačí zadat do vyhledávače #freeconfess.

Jakým způsobem bude benefiční koncert organizován, odkud půjdou peníze? Jen z vstupného? Jak přispějí hrající kapely, či klub?
Ano, peníze půjdou ze vstupného, přičemž se odečtou ty nejnutnější náklady, jako je zvukař, výběrčí vstupného atd. Klub přispěje tím, že po nás nechce žádný nájem.

Zaznamenali jste někde jinou akci, či podobnou podporu Confess? Jaké byly na celou tuhle záležitost ohlasy z ciziny?
O konkrétních akcích toho moc nevím, nicméně se dá říct, že kapela Confess má díky tomu, co se přihodilo, celosvětové pokrytí, psalo se o jejích problémech i například v Daily Mailu. Nějaké anglicky psané ohlasy jsem zaznamenal i na naší facebookové události.

Co tě vede k organizování takové akce kromě empatie s muzikanty jakožto komunitní pospolitosti? Máme pocit, že jste jen našli vhodný rámec a účel akce. Nebo máte konkrétní cíle?
Přišlo mi úplně nejvíc logické uspořádat metalový koncert na podporu metalové kapely v nesnázích. Hlavní cíl bych ale spatřoval v osvětě - díky téhle akci se lidé dozví o tom, jak to taky může fungovat v jiných částech světa. U nás se například o Confess, a čím procházejí, v podstatě nepsalo, i já sám jsem se to dozvěděl, jak už jsem psal, přes kamaráda a v podstatě náhodou. Potom, co jsme se v tom začali angažovat, se o tom aspoň trochu začalo u nás mluvit.

Metal 4 Iran

Ví o tom samotní Confess, nebo třeba byla informována jejich rodina? Přece najednou „jen tak“ nepošlete kapele peníze, aniž ta by tušila, oč šlo. V čem konkrétně byste rádi pomohli?
Jak jsem už říkal, podařilo se nám zkontaktovat jednoho z příbuzných uvězněného člena kapely Confess, konkrétně se jedná o zpěvákova strýčka, a jemu taky peníze pošleme. Doufejme, že v momentě konání akce už budou všechny tyhle věci, jako kolik se vybralo a kolik se pošle, a na co budou v Íránu použity, jasné a během akce je vyhlásíme. Pokud tam někdo z MarastMusic bude, aby třeba napsal report, což by bylo velmi vítané, tak o tom můžete informovat jako první.

Tušíš, jakou pozici má v Íránu metal? Často je totiž tento styl hudby minimálně podezřelý nebo sledovaný, aniž by měl jakkoliv kontroverzní texty.
Íránskou metalovou scénu, je-li nějaká, jsem doposud nesledoval, možná teď konečně začnu. Ale v každé zemi, kde panuje despotický režim, se na rockovou a metalovou muziku asi koukají jako na něco a priori podezřelého. Ostatně na růžích ustláno metal neměl ani u nás za bolševika, což teprve asi v islámské zemi.

Co bys vzkázal lidem, kteří váhají, jestli se mají dostavit, nebo případně celou kauzu neznají a zaujala je? Dík za odpovědi, uvidíme se v úterý 12.4.2016 v klubu Modrá Vopice od 19:45.
Neseďte doma na prdeli a přijďte! :-) Díky moc.
 
Petice za propuštění:
https://www.change.org/p/president-of-iran-hassan-rouhani-free-iranian-metal-band-confess-from-jail

Info články:
www.dailymail.co.uk/news/article-3454413/Iranian-heavy-metal-band-face-execution-charged-blasphemy-writing-satanic-music-speaking-foreign-radio-stations.html
www.metalsucks.net/2016/02/10/members-of-iranian-band-jailed-could-be-executed-for-playing-metal/
www.metalinjection.net/metal-crimes/iranian-musicians-jailed-facing-possible-execution-for-playing-metal
www.reverb.com/news/members-of-iranian-metal-band-confess-face-possible-imprisonment-and-execution
 
Výpověď jednoho z autorů článku

Říkají mi Střap. Narodil jsem se v roce 1980 a první rok svého života jsem strávil v nejlidnatější a majoritně muslimské zemi, která se jmenuje Indonésie. Rok předtím, než jsem začal okupovat Jakartu svým řevem, byla v Iránu revoluce. Šáh musel emigrovat a Chomejní zavedl něco, čemu se dá říkat šíitský fundamentalismus. Ten se sice od té doby uvolnil a Irán má spousty mladých lidí, kteří chtějí studovat (více jak polovina jsou prý ženy) a žít o mnoho uvolněněji. Myslím, že se jim to v mnoha ohledech i daří uskutečňovat a osobně jim v tom fandím.

Confess to štěstí nemají. Mají spíš kopu smůly. V muzikantském životě znám mraky lidí, kterých si vážím. Drtivou většinu aktivních muzikantských let jsem spolupracoval s jedním (a excelentním) bubeníkem, ten chlap se jmenuje Jirka Zajíc. Hraje s Heaving Earth a teď Beast Within The Sound. S Jirkou jsme toho zažili mraky, třeba jsme byli u prvního turné modly technického death metalu jménem Necrophagist, a jak jistě víte, mozkem Necrophagist je Muhammad Suicmez. Turek z Německa. Potomek imigrantů a vystudovaný automobilový konstruktér. Irán v tomto směru zažívá něco podobného jako ČSSR, jen s tím rozdílem, že náboženství dokáže být občas ještě krutější, než byl náš bolševický režim. Pokud jsem zmínil Jirku Zajíce, mnozí z Vás ví, že nabubnoval desku kapele Nex Carnis. A ta je z Iránu. Nechci moc domýšlet, že kluk, se kterým jsem projel kus světa, by mohl být popraven za něco, v čem jsme spolu jeli mnoho let.

Možná už teď chápete, proč jsem napsal tyhle řádky. Snad pár lidí zbystřilo a svou návštěvou akce kluky z Confess podpoří.


Přispěj do diskuze

a kdo se ted dozvedel, ze sam Strap je vlastne uprchlik? ;)

aktuálně

diskuze