[x] xycht - autor plakátu ND

[x] xycht - autor plakátu ND

Plakát ke koncertu NAPALM DEATH vypadal na grind/hardcoreový trochu jinak (nepočítám-li comicsové AHUMADO GRANUJO), než ve většině případů (e. t. DIY koláže). V každém bezpochyby vyvolal různé dojmy - ze strany oldskull fanoušků zřejmě nebyl přijat, tak jako ze strany těch, kteří se přišli na koncert podívat díky tomu, že jej pořádalo ROXY nebo z prostšího důvodu, že je zaujal plakát. Následujícíh minirozhovor s autorem plakátu Václavem Vančurou (1978) aka Xychtem, programátorem, grafikem a kreslířem by měl trochu osvětlit vzhled a vznik plakátu.

Jak jsi se dostal k designu plakátu Napalm Death? Předpokládám, že to byl nápad ze strany ROXY...
S Roxy jsem ve styku už delší dobu, čekal jsem na vhodnou příležitost. A popravdě, tuto zakázku mi dohodilo Embryo (new media designer - www.embryo.cz), které dělá snad skoro všechny Roxy plakáty. Ono si už pár let myslí, jaký že já jsem hardcorista a vrah malých dětí, že trávím své časy spřádáním teorií o konci světa a příchodu chorob (jimiž jsme my sami, sama naše civilizace - ale to je na delší povídání). Já jsem přitom docela mírumilovný člověk, jen jsem pouze obeznámen s Koncem a trpělivě očekávám a neustále se utvrzuji a řesvědčuji, že teorie, které ve svých volných psychopatických chvílích zteoretizovávám, jsou pravdivé.
Předpokládám tedy, že kapely jako Napalm Death/The Great Deciever/Kevorkian si každý den nepouštíš?
Kdysi dávno jsem podobné věci poslouchal. I když... Spíš jsem vyrostl na heroinových výtocích jako jsou Ministry a postupně přešel k psychedelíckému rocku, pak ambientu - a nakonec technu a trancu (ne eurotrancu! psytrancu :) )
Teď mi řekni něco k tomu plakátu? Co má vyjadřovat - Napalm Death přijíždí zničit Prahu? Tak ti připadá hudba Napalm Death?
Nenene... Každý si může na plakátu najít své. Může to být právě něco, co otřese Českým rájem (viz Trosky a Ještěd), ale také to může být spása, invaze něčeho nového (nebo starého, také si vyberte). Popravdě kolem a kolem, je to spíš vizualizace snu, který jsem měl pár dní před tím, než jsem začal na plakátu pracovat. Všude byla rudá obloha, ve vzduchu byl cítit nějaký plyn. Lidé utíkali a já běžel proti nim, přesně na opačnou stranu. Už nevím proč... Tohle se mi vážne zdálo, no fun.
Ten vzhled lidí je asi taky náhodný, co? Někde zapomněli vlasy, ne? Proč jsi vybral na trika kapely Iron Maiden nebo třeba domácí Root. Pravda, ten týpek s pentagramem na krku vypadá jak Ashok z Root a ten schovanej před ním by mohl klidně být Big Boss...
Já měl na kreslení jen asi tři dny, většinu času jsem ale strávil přípravou scény, renderováním

toho objektu na pozadí a laděním oblohy. Na spodek už nebylo moc času a tak jsem se musel vydat co nejjednodušší cestou. Týpek nemá vlasy, protože nakreslit vlasy je záležitost poměrně časově náročná.
Ještě mám dva důvody: Plakát A2 na 150 DPI je poměrně dost hardwarově náročný projekt, počítač mírně nezvládal... A tak jsem musel celou kompozici rozdělit na dvě půlky. Spodek proto vypadá trošku jinak než vršek. A poslední důvod je čistě zdravotní. Už mě bolela ruka, mám s ní poslední dobou dost problémy (což mi připomíná, že vážně nevím, jak mám nakreslit nový díl comicsu do časopisu Internet a přitom se nedostat do stádia, kdy by mi ruku museli amputovat).
A ty Root a Iron Maiden?
Jen rychlé hledání na internetu a spěšné prohledání archivu, tiskárna na mně čekala...
Co ty berušky? Nebo byly tak v tom snu?
To nejsou berušky, ale obrovští brouci, nikdo neví jací. Ten sen si už bohužel moc nepamatuji...
Tací Harvest Beetles...
:)
Pro ty, kteří se již setkali s některými tvými ilustracemi, komiksy není problém poznat tvůj osobitý styl. Mezi fanoušky Napalm Death jich zatím zřejmě moc nebude... Ten copyright dole v rohu trochu naznačuje, že bys možná rozšířil svou tvorbu mezi další lidi. Jsou ti známy nějaké reakce na plakát ND, popř. nějaké nabídky spolupráce? Ale podle toho, co jsi před chvílí říkal máš práce až nad hlavu...
Já jsem žádné nabídky nečekal, copyright samozřejmě dávám všude. Spíš než pro reklamu nebo pro peníze jsem to udělal pro radost. A také proto, že už jsem dlouho nenakreslil žádný velký obrázek, na kterém bych si dal opravdu záležet. Ohlasy na plakát byly vcelku kladné; hromada lidí, kteří ND neposlouchají prohlásila, že je můj plakát na koncert nalákal a že se půjdou podívat. A o to šlo...
Myslím, že se to i podařilo (viz bzz's report).

xycht's site: www.xycht.cz

Tagy:

[x] xycht

aktuálně

diskuze