Novinky ze světa filmu (3.týden)

Článek

Filmové novinky se stejně jako většina filmového světa soustředí na vrchol filmové sezóny, ke kterému neodmyslitelně patří i Zlaté glóby. Předávají se i české filmové ceny, plánují druzí Expendables 2 a k filmu se vrací Arnie, takže je o čem číst.

Ricky GervaisePrvní zpráva tohoto týdne, jistě, Zlaté glóbyThe Social Network kraloval večeru s čtyřmi oceněními, včetně těch nejpodstatnějších za nejlepší scénář, drama a nejlepší režii. Fanoušky NIN jistě potěšila cena pro Trenta Reznora za nejlepší hudbu k tomuto filmu. Fanoušky dobrého humoru zase nemůže nepotěšit glóbus pro Jima Parsonse (Shledon z The Big Bang Theory), ačkoli většinu televizních cen pobral seriál Glee. Nejlepší herečkou v dramatu se stala labuť Natalie Portman, nejlepším hercem Colin Firth (Králova řeč). Cenu Cecila B. de Milla za celoživotní přínos filmu získal Robert De Niro. Mezi komediemi vynikl především snímek Děcka jsou v pohodě. Osobně si dovolím vyzvednou také cenu za vedlejší roli pro Christiana Balea (The Fighter). Ceremoniál předávání cen měl minimálně dvě velká plus. Ve srovnání s Oscary příjemně uvolněnou a skromnou atmosféru a hostitele. Ricky Gervaise je prostě třída a jeho ostrovtip pronášený britskou angličtinou neměl chybu. Samozřejmě urazil vše, co je Americe drahé, vč. Židů, patriotismu a Boha, ale kdo od něj čekal po výtkách za loňskou slušnost něco jiného, neví nic o britském humoru. Kompletní výsledky zde.

Také v Čechách konečně vznikly konkurenční ceny. Českým lvůmbudou od letošního roku předcházet Ceny české filmové kritiky, které podobně jako Zlaté glóby stojí na názorech filmových publicistů. Pět cen získala Pouta Radima Špačka (film, scénář, režie, herec a herecký objev). Dostalo se také na snímky Kuky se vracíKatka,Český mírObčanský průkaz a Habbermannův mlýn. Detailněji zde.

willis, stalloneBruce Willis potvrdil v jednom z rozhovorů, že Expendables 2 se možná dočkáme dříve, než se čekalo. Natáčet se prý začne už tento rok a Willis je velice potěšen, že jeho cameo z prvního dílu by mělo přerůst do role hlavního zloducha. Po úspěchu jedničky a zábavě, která z ní tryskala proudem, má prý zájem o dvojku i Jean Claude Van Damme. Co se Stevena Seagala týče, nemá prý dobrý vztah s producentem Avi Lernerem, takže jeho účast není pravděpodobná.

schwarzeneggerArnold Schwarzenegger sice ukončil svou gubernátorskou kariéru teprve nedávno (a značně neúspěšně), ale agenti už ho zahrnují scénáři. Momentálně prý má doma na nočním stolečku tři. V jednom z nich by měl hrát vysloužilého vojáka, který jako poslední úkol dostane zabít několik dětí. Rozkaz neuposlechne, což má pro jeho život zásadní následky. Příběh je inspirován skutečnou událostí z doby druhé světové války. Arnie chápe, že už není nejmladší a bude muset zapracovat na herectví jako takovém. On říkal, že se vrátí!

Paul Greengrass opustil Jasona Bournea a jeho dalším projektem bude celovečerní film o jedné z nejvýraznějších osobností moderní americké historie, Martinu Lutheru Kingovi. Snímek Memphis nebude pojednávat jen o atentátu na Kinga, ale také o jeho životě v době před jeho smrtí, včetně rozpadajícího se manželství, jeho konflikt s prezidentem Lyndonem B. Johnsonem kvůli názorům na válku ve Vietnamu atd. Greengrass napsal scénář na základě vlastního výzkumu a pro scénář oslovil úspěšného producenta Scotta Rudina.

scottRidley Scott minulý týden zmátl filmové fanoušky i novináře, když oznámil, že prequelVetřelce, na který nás už několik měsíců láká, transformoval do snímku jménem Prometheus. Důvodem je prý to, že při práci na scénáři se příběh rozšířil o spoustu detailů a vznikla komplexní mytologie. Nepůjde tedy o jednoduchý příběh stojící především na atmosféře? Scott chtěl poslední dobou točit několik komplexních sci-fi projektů (Konec civilizace Aldouse Huxleyho), tak si plní sen. Jeho spoluautor Damon Lindelof (Ztraceni) novinářům řekl, že Scottova vize je v dnešním filmovém světě nadmíru originální. Tak uvidíme, čemu se to Noomi Rapace a Charlize Theron upsaly.

Vložit komentář

bizz - 19.01.11 15:20:33
tak Van Damme si to nakonec rozmyslel neasi :) na promethea se tesim, zrovna nedavno jsem u Dejva daval ext. vs Alien a uchcaval jsem, kolik tam toho je navic
bruth - 19.01.11 13:16:50
jako já scottovi věřim....to zas jo...ale mate hezky :-) a jinak měl jim to nandat ještě víc !! :) http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/ricky-gervais-se-znovu-navazi-do-celebrit

Zkus tohle