Články

přeposlat článek tisknout

ALLMETAL FEST – Closed Air > Hypnos, Locomotive, Sanatorium, Ebola Joy, Deflorace, Desperate Desire, Grace, Eledhel, Good Act

  • kdy: 22.6.2002
  • kde: Olomouc, S-klub

Úvodem bych chtěl upozornit, že:
1. nemíním nějak extra škatulkovat kapely, protože kupu z nich tu slyším poprvé, ale jen pro představu
2. když je tu slyším poprvé, mohou být informace nepřesné
3. v průběhu odpoledne mě nějaký dobrý človíček zhulil jako papriku, tak to podle toho bude vypadat (přepisuju to z diktafonu)
4. jestli se něco z toho, co napíšu, nebude někomu líbit, ať si políbí musculus gluteus maximus [čti: prdel], ale inteligentní poznámky a připomínky beru

Na programu bylo napsáno, že start je ve 14.00 a skoro to i stihli. Zatím je lidí ne moc, dokonce i polské fanynky jsem potkal. Původně se to mělo konat v letním kině, ale v takovém hicu bychom tam asi zdechli.
Jestli jde všechno podle plánu, tak teď hráli GOOD ACT. No, kdo ví? Na CDčku to bude nějaký hardcore. Na živo to bylo veselé a hravé. Hráli tak 5 až 6 písniček. Minus je, že neměli žádný kontakt s publikem – jen mlčeli a hráli. Kdyby řekli kdo a odkud jsou a co budou hrát, bylo by to mnohem lepší. A ani moc nepařili. (Nakonec se ukázalo, že stejný problém mělo víc kapel.)
ELEDHEL – zpěvák ani neječel, ani nechroptěl, prostě jen deklamoval. Bylo to trošku monotónní, ale člověk si po čase zvyknul a trochu jsme i zapařili. Zahlédl jsem tam u baru letáček, že prodávají demo MC.
Další smečku – GRACE – jsem vůbec neslyšel, protože jsme po okolních hospodách sháněli cigára. Ale když dělali předkapelu ROOTům, hráli detík ostrých kytar.
DESPERATE DESIRE. No, nebylo to špatný. Doom / black s klávesami, trochu sladké, pomalé. Jo, v pohodě to bylo, jen ne na pařbu. Spíš tak s ženskou do postele a takovouhle hudbu k tomu, to by bylo něco.
To byla DEFLORACE. A od teďka bude to nahrávání (opakuji – přepisuji to z diktafonu skoro slovo od slova) úplně jiné, protože jsem zhulený jako to prasátko. Chtěl bych to slyšet za střízliva, ale v tomhle stavu to bylo dokonalé, dokonalé, dokonalé, nic víc. Je to …. hodně …. nářez.

Sehnal jsem na pokec človíčka z DESP. DESIRE, který nám o sobě a o kapele něco řekne:
- Takže tady ta kapela vznikla v r. 95 a v současné sestavě hraje od r. 96 – tzn. kytara, klávesy, basa, bubny, zpěv. Považujeme se za doom, ale není to úplně ortodoxní.
Jak se ti tu líbí?
- Není to špatný. Ti, co hráli předtím (DEFLORACE – pozn. red.), byl brutální grind, to neposlouchám.
Kde budete příště hrát?
- Příště asi v Náměšti na Hané 28.7. 02.
Jak to máte s CDčkama?
- Jedno jsme nahráli v r. 98 a další plánujeme v letošním roce.
Nový materiál jste tu předvedli, nebo to ještě tajíte?
- Hráli jsme tu 3 nové věci. Ale byla časová tíseň, a museli jsme vyklidit pole.
A tvůj favorit dnešního večera, teda kromě vaší kapely?
- Další kapely většinou neznám. Znám jen BARRACUDu, a že by to byl zrovna můj nejoblíbenější styl se říct nedá.

INFLAMMATORY jsem neviděl, ale podle názvu to museli pěkně rozpálit.
Tak to můžu. EBOLA JOY patřila, alespoň pro mne, k vrcholům večera. Jejich (podle vizitky) dark electronic metal mi šel přímo z duše. Překvapila mě sestava – 2x klávesy + kytara, ale atmosféru vytvořili úchvatnou. Na rozhovor a recenzi CD se můžete těšit v příštím čísle (??? – pozn. roura} našeho časopisu.
Protože mě přepadl hlad a na koleje to mám „co by kamenem dohodil a zbytek došel“, utíkal jsem si něco uklohnit k večeři. Prošvihl jsem DISFIGURED CORPSE, BELTAINE a BARRACUDU. Beltaine prý bylo folklórní, čistý vokál, místy chropot. Barracudu jsem viděl před Rootama a pamatuju si to jako rychlý svižný hutný trash / death.
SANATORIUM hráli moc dobře. Detík řízný, veselý. Už dochází slovní zásoba s přibývající hodinou a množstvím alkoholu v krvi.
LOCOMOTIVE – to musel byt 120ti tunový vlak, co nás teď převálcoval. Kdo ví, jaké to bude na CD. Na živo mi to přišlo jako trash / death / HC, nápadité, žádná bezhlavá záležitost, moc dobré. Když jsme viděli ty tři krotitele divokých strun skákat a pařit o 106, dodalo nám to hned spoustu chuti skákat a pařit taky.
Všichni pozůstalí lidé se sešli na HYPNOS, takže bylo dost nedýchatelně, ale na pařbu moc dobrý. Brunovi sice na začátku nefungoval mikrofon, zvukař přišel, přepnul z OFF na ON a bylo to. Po chvíli pro změnu nehrála levá část beden, pak na chvíli jo, pak zas ne, pak jo, byla to sranda. Přes všechny problémy se kluci snažili a hráli moc kvalitně. Však, co bych vám povídal.
Na závěr si zas musím postěžovat na málo lidí. Zaslechl jsem, že jen 130 ks. Na Rootech bylo víc než 300, tak kde jste se všichni flákali? Co se však skutečně vydařilo, byl zvuk. Všechny kapely, myslím, mohli být spokojené. Opravdu hutný noise. Bylo to krásné a bylo toho dost. The End.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.