BRUTAL ASSAULT od A do Z – některé kapely prostě ne...

BRUTAL ASSAULT od A do Z – některé kapely prostě ne...

Brutal Assault se za těch víc než 20 let, co ho tu kluci organizují, stal pojmem. Již není třeba si nic dokazovat, kapely se na něj hrnou samy, i když pak vystoupení třeba i zruší. Kdo nese rizika? Prostě problémů s organizací je nespočet a každý je vidí jinde - organizátoři, kapely, i návštěvníci. Jak ti jsou pro BA důležití, posune se Brutal jinam? Odpovídala jedna ze dvou hlavních BA postav, Tomáš Fiala.

Tomáš FialaBlíží se další Brutal, a tak… jak jsi spokojen s loňským ročníkem? Haprovalo něco v zákulisí nebo vše běželo jako po drátkách?

Loni byl dvacátý ročník a všechno se povedlo relativně dobře. Šli jsme spíš směrem, že jsme neměli jednu velkou kapelu, ale pozornost se rozložila do celého line-upu, což jsme zjistili, že je směr, kterým bychom do budoucna chtěli chodit víc. Nedá se říct, že by tam byl nějaký zásadní zásek, spíš si myslím, že to po dlouhé době začíná fungovat tak, jak jsme si vždycky říkali, že by mělo. Neznamená to, že to je vše na 100%, ale je to tomu nejblíž, co to kdy bylo. Samozřejmě doufáme, že se tomu budeme přibližovat víc a víc.
 
Co se týče BA týmu, můžeš objasnit trošku organizační strukturu a jednotlivé role v tom nejužším týmu?

No tak když si představíš klasického pavouka, na vrcholu jsem já a Shindy, každý děláme něco trošku jiného. O nejdůležitějších věcech se radíme spolu my dva, ostatní z týmu mají poradní hlasy a každý krom toho pak správcuje určitou složku festivalu. Já se obecně starám víc o kapely, ať už dramaturgie, doprava, nebo hotely apod., a Shindy se víc stará o správcovskou činnost na festivalu, jako vstupy, stánky apod.
 
Podle dění kolem si všímám, že je Brutalu často přiřazován právě Shindy. Asi Ti to ale nevadí…

No hodně lidí to tak vnímá, ale není to úplně pravda. Je to tak, že dřív byl Shindy brán, že dělá všechno na tom festivalu, dneska zase je spíš podceňovaný, že nedělá už skoro nic, což taky není pravdou. On pro ten festival žije a dýchá, je takovým duchovním otcem, nikdy by Brutal nenechal padnout. Jestli to na některé působilo, že toho dřív dělal víc, tak to teď může tak působit, ale není to tak. Ani tehdy, ani dnes.
 
No on se festival během času mění, takže je logické, že se mění i role, pokud máte zůstat ve stejném složení… Nicméně, asi největší změnou, o které se mluví či mluvilo, je výměna hlavního sponzora Budvaru, který po letech nahradil Gambrinus. Co to pro festival znamená, jak mu to pomohlo?

Asi nám to dalo větší svobodu. Ne, že by byly finanční podmínky zásadně jiné, spíš se jinak nastavily platební podmínky. Přece jen ve své době Brutal Assault vyrostl a nový partner to reflektoval. Už nemusíme dopředu obracet každou korunu, máme větší svobodu, nemusíme se bát, zda v určitou chvíli na něco budeme mít, tudíž se můžeme zaměřit na jiné věci, které mohou festival obohatit.
 
Budvar speciályVloni byly na stáncích i pivní speciály Budvaru, ale asi se nedá předpokládat, že by nový sponzor v areálu toleroval i jiné stánky např. menších pivovarů, nějaké pivotéky. To bude muset návštěvník vyrazit asi mimo areál, že?

Budvarovské pivní speciály tam budou nadále, Budvar pochopil, že to je cesta, jak se přiblížit k lidem, dělat to dobrý pro ně, a je to výhodné jak pro lidi, tak i pro Budvar, tudíž to bude pokračovat.
 
Často byla diskutovaná i kvalita piva. Jak to vnímáš Ty?

Jak na to mám takovou poučku, že kvalita piva a kvalita zvuku je věc čistě subjektivní, a i kdyby bylo obé stoprocentní, tak vždycky bude 30% lidí, kteří budou chtít mít jiný názor než mainstreamový. Takže buď si ten zvuk jdu poslechnout, nebo pivo sám ochutnám, a pak už mě ty názory nerozhazujou, vím, že to tak není. Negativní názor těm lidem nechci vymlouvat, ale musím si udělat svůj vlastní.
 
Takže za Tebe, co se týče zvuku, panuje spokojenost, tam asi není moc co řešit, ale co to pivo? Přece jen to k té muzice patří.

Spokojenost s kvalitou piva? Já si myslím, že jo. V rámci pivovarskýho portfolia, které tam máme, mám nějaké typy oblíbenější a nějaké míň, ale to má asi každý.
 
Je ta změna znát na výtoči?

Myslím si, že ne. Navíc my máme víc a víc zahraničních návštěvníků, takže i kdyby kvalita poklesla o třetinu, a to není případ Budvaru, tak ve srovnání s tím, co se točí v zahraničí a s tím, co za to lidi utrácí, je poměr kvality a ceny výborný. Naopak speciální piva prodeje ještě posílily.
 
merchandise shopJak velký byl vklad tohoto nového sponzora do festivalu? Uživil by se Brutal i bez něj pouze z příjmu ze vstupného?

To má dvě roviny. Festival by se možná ťip ťop ze vstupenek uživil, nebo by se zaplatil či byl případně lehce v mínusu. Ale festivaly většinou fungujou na těch ostatních věcech (pronájem stánků, provize z příjmů, merchandise…). Nicméně co Budvar kromě financí přinesl, je to, že se o to pivní hospodářství starají sami a my se můžeme tím pádem věnovat věcem, které jdou více k lidem.
 
Vy jste jim nastínili plán areálu a oni si řekli „Tady chceme tolik stánků atd.“?

Proběhla konzultace s námi, ale v podstatě to hospodaření na festivalu je plně jejich věc. My to neřešíme, nekupujeme pivo, neřešíme skladové zásoby, oni mají svou logistiku a hlídají si to. To nám uvolnilo ruce, abychom se mohli zaměřit na věci víc okolo hudby, o kterých ten festival primárně je.
 
Co jsme slyšeli, tak návštěvnost byla v loňském roce rekordní. Je nějaká mez, kterou v tomto ohledu, například z důvodu kapacity areálu, nechcete přeskočit?

No v podstatě si oproti loňsku (i s hosty asi 18 000 lidí) dokážeme s mírným rozšířením areálu představit ještě o 5% víc a to je konec. A my bychom chtěli dosáhnout toho, aby to bylo každý rok vyprodaný, a od toho nejsme daleko, a doufám, že toho dosáhneme letos. Obecně jsme zjistili, že nám víc vyhovuje ten festival dramaturgicky rozprostřít. Jsme stylový festival a nemyslíme si, že v jednom žánru je jen jedna kapela, proto nám funguje to rozprostření, aby si každý našel to svoje. To je pro nás nejlepší cesta. A zároveň jde také o to, že čím větší kapela, tím více lidí má zájem o jednoho interpreta v jeden okamžik, takže podle toho taky musíš určovat kapacitu.
 
Co kdybyste potvrdili třeba několikrát zkoušený Emperor, festival by byl během týdne vyprodaný a dál by byl zájem neutuchající. Nehledali byste areál s větší kapacitou? Nezměnili byste strategii festivalu?

Ne, ani náhodou. Jinde by ten festival nebyl tak dobrej. Festival by jinde ztratil svůj genius loci a není naším cílem dělat největší festival na světě, my jsme spokojení s tím, jak to je. Jaká by byla jinak motivace? Finanční? Ego? To už máme za sebou.
 
Některé kapely se na festu objevují častěji, některé se tam neobjeví vůbec, protože mají prostě svoje místo jinde, např. z důvodu svého žánru, třeba gotické a symfo kapely jako Nightwish, Within Temptation tak nějak patří spíš na Masters

Jasně, jsou prostě kapely, které jsou na hraně. Je Annihilator na hraně? Není, ten tam patří. Je ale prostě pár kapel, které ne.
 
Jak vidíš třeba zpětně vystoupení Motörhead? Což bylo do té doby minimálně neočekávatelný.

Jsme moc rádi, že ten koncert proběhl. Stylově to nebyla kapela, co by úplně reprezentovala Brutal Assault, na druhou stranu by kapely na BA bez Motörhead nebyly takové, jaké jsou, takže vlastně zpětně tam opravdu patřili. Zároveň bych ale byl rád, kdyby ten festival byl vnímán jako extrémní muzika a metal je toho nedílnou a největší součástí, ovšem definice není pouze a jen o metalu.

Ono to tedy nikdy nedopadne, je to jen hypotéza, ale já bych si dokázal představit na Brutalu i např. Tool, kteří navozují temnou atmosféru, což je vlastně gró myšlenky festivalové dramaturgie. BA bude vždy nejvíc o metalu. Je tam prostě nějaký spojovací moment, který není definovaný jen např. triviálním bustrem. Jde o atmosféru, temnotu, pohled na věc… Nechceme být uzavření, a když tam je 100 kapel a 10 z toho se ti nelíbí, tak to člověk stejně nestihne vnímat.
 
Když nebudu brát Obscene Extreme, který je dost vyhraněný, tak přestože reprezentujete nejextrémnější žánry, jste de facto i nejotevřenější, prostor dostávají kapely žánry napříč. Jinde, třeba na Benátské noci a Rock For People vystoupí také metalové kapely, ale dvě tři a zbytek je „pro lidi“…

…a my to máme naopak. U nás jsou samé metalové a tak dvě tři „pro lidi“ :) Pokud nastolím optiku vnímání kapel pro lidi :)
 
Jsou nějaká pravidla, kdy by se kapela mohla nebo nemohla na festivalu objevit?

Nevím, zda je chci zveřejňovat. Ano, jsou. Nějaká politická a etická pravidla jsou.
 
oriental stageA co s tím spojené „zvláštní požadavky“ kapel – s jakými jste se setkali? Např. ty loňské speciální show na Oriental stage.

No v podstatě asi ten nejzvláštnější byl Cult Of Fire, pro které se připravila vlastní stage, ale to bylo spíš po nějaké vzájemné domluvě, dávalo to tematicky smysl. Nešlo o peníze, ale o to, aby to bylo výjimečné a ať jsou takové věci jedinečné, což je i myšlenka Brutalu. Lepší než mít věci, co tu xkrát byly. Ve finále to na tom festivalu bylo vidět. Svým způsobem to byl blackmetalový vrchol festivalu.
 
Ale hodně lidí se tam ani nedostalo. Těšili se, že to uvidí…

Výborně, to je hezká otázka. Jak byste jako pořadatelé tuto otázku vyřešili? Variantou bylo chtít po lidech vstupné. Já jsem o tom regulérně přemýšlel, ani ne kvůli touze vydělat, ale tímto krokem vyselektuješ lidi, co o to mají opravdu zájem, a „čumily“, pro které to nemá tu vnitřní hodnotu, ačkoliv to teď soudím. Co když to tihle lidi nově objeví, pak změní názor a začne se jim to líbit? Takhle to bylo uděláno prostě stylem, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Otázka je – je to férovější princip než zaplatit pár EUR, aby ses tam dostal a nemusel to dál řešit? Tohle můžeš postavit proti sobě, Brusel jsme z toho udělat nechtěli. Ve finále tam byl adekvátní počet lidí, a pak jsme dělali princip jeden za jednoho jako třeba na Roadburn. A objevila se tam paradoxní věc, která ukázala na ty čumily, že když ten koncert začal, tak po 10 minutách se lidem nechtělo čekat a odešli a dalo se tam dostat. Je to prostě práce s přemýšlením o pohnutkách davu.
 
Jakým vnitřním klíčem tedy kapely oslovujete? Vracím se trošku k těm pravidlům, jestli jde třeba jenom o vydání nové desky nebo… Podtitulem festivalu je přeci jen „Proti intoleranci a násilí“, takže jak moc zkoumáte v kapelách takové souvislosti? U nás na Marastu je v tom taky permanentní spor, např. ohledně „závadných“ kapel jako třeba Inquisition, kde hlavní postava kapely má určitou boční vazbu na nějaký takovýto projekt. (Vysvětlení bizzaro: samotní Inquisition nejsou závadní, ale Dagon měl antisemitsky orientované projekty vydávané na labelech tuto muziku podporující, např. 88MM.)

Ta hranice je hrozně tenká. Kapela, která něco takového explicitně razí, například v lyrice a hlásí se k tomu, tak ta je už dopředu bez šance. Pokud nemají zveřejněné texty, tak se o to musíme zajímat víc a opravdu záleží na konkrétním případu… ale spousta lidí chce být papežštější než papež a mezitím musíme najít rozumné rovnítko. Vždy to je subjektivní názor. Lidi, co dlouhodobě Brutal sledují, tak ví, že takovýchto věcí nejsme příznivci.
 
Myslel jsem, že budeš možná trochu konkrétnější…

Tak například Taake. Frontman kdysi udělal jednu blbost a byli pranýřováni hrozně dlouho. Ta kapela to v textech nikdy neměla, nikdy se k tomu nehlásila a zpěvák od té doby x let říká, že to byla blbost a provokace symbolem. Aby byl někdo perzekuovaný za to, že kdysi udělal nějakou pitomost, to je extrém na druhou stranu a myslím si, že to přináší víc negace. Mělo by jít myslím především o muziku, a pokud ty věci okolo toho nesměřujou k něčemu extrémnímu, co se týče těch pravicových politických názorů, tak za nás je to v pohodě.

Ony existují třeba polské kapely, které jsou hudebně super, ale nikdy tam hrát nebudou. Nebo byly by dobré. Já je tedy neposlouchám, protože se neslučujou s nějakou mojí filosofií, ale ty úryvky hudebně, co jsem slyšel, zní hudebně dobře.
 
Tomáš FialaNapříklad Infernal War…

To je zrovna kapela, co myslím. Ale jinak to moc super není. Oni měli ty prohřešky v hodně brutálních textech. A podobné myšlenky nechceme podporovat.
 
A co české kapely? Přece jen zahrát si na Brutalu pro některé může být to nejvíc. Jakou cestou mají jít, aby byly úspěšné? A to myslím třeba nejen „kvůli Brutalu“, ale obecně… Zkušeností máš hodně, nepřemýšlels třeba nad nějakým projektem, který by některým z nich pomohl vyrůst?

Přemýšlel, ale nemám na to čas. Kapely prostě musí dělat svoji muziku co nejlíp :) Ale čím dál víc mi přijde, a mám z toho radost, že se v rámci České republiky objevují světově životaschopné kapely a to dřív nebývalo. Česká scéna je na tom teď snad nejlíp, co kdy byla. Když se podíváš, jsou tady Cult Of Fire, Modern Day Babylon
 
Heaving Earth, ti dostali teďka i Anděla, nebáli se investovat do kapely a přineslo to své ovoce…

Je tady Heaving, jasně… Už neplatí taková klišé, že tady nic moc není…
 
…jakože vyrostli jsme na Krabathoru, Rootech, Master's Hammer a tím to končí?

Ano. A jestli třeba tyhle kapely nedosáhly zas až takového světového renomé, tak teď se to může změnit. Možná je to i spojené s tím, že svět je globálnější, muzika se dá možná líp distribuovat. Ale úplně bych na tom zase nestavěl. Sice co Čech, to muzikant, ale neznamená to: co muzikant, to génius.
 
Už jsme mluvili o kapelách, co se na BA objevují. Jak si představuješ v budoucnu festival po hudební stránce? Jít tedy dál cestou středně velkých kapel a pár větších, nebo se vydat směrem např. Hellfestu a vozit dinosaury jako… Black Sabbath? Potenciál na to BA má a na festy typu Sonisphere, Aerodrome jsou už tuzemští návštěvníci zvyklí.

To i kdybychom třeba chtěli (a jakože nechceme), tak na to nemáme kapacitu. A tím to končí.
 
A co představa, že za 5 let si řekneš: Chci se s BA zas někam posunout. Brousíme dramaturgii, vylepšujeme areál, ale co dál? Ty zdi tam holt neposuneš.

Nedokážu si představit lepší prostor pro dobré nápady než tam ty zdi… Nepotřebujeme dělat největší fest na světě. A nemyslím si, že BA je stejný, ale že se vyvíjí a v to doufám i dál. Tudíž pak není a nebude stejný. Posouváme se každoročně, a tudíž pocit stereotypu u nás nepřichází v úvahu.
 
Takže je možné, že pokud byste měli takové myšlenky a nápady, tak se maximálně jenom zvýší cena vstupenky, aby tam byli jenom lidi, co se fakt chtějí zúčastnit?

Ano, třeba tohle by byla jedna věc. Ale není to směr, kterým bychom se chtěli vydávat.
 
A máte limit, za který už s cenou vstupenky nechcete jít? Třeba takový Prague Death Mass, tam je cena vstupenky poměrně vysoká…

No dokážu si jej představit, ale je to souboj dramaturgie a ceny vstupenky. Když máš nízkou cenu, tak samozřejmě v rozpočtu nemáš tolik peněz a musíš daleko víc bojovat s tím, že se ti nepodaří oslovit či přesvědčit ty interprety, které chceš. Není to tak vždy, ale dneska už máme situaci, že většinu kapel dokážeme oslovit a dokáží u nás hrát a my sestavíme line-up, který si myslíme, že je ten nejlepší. V opačném případě to prostě není možné.
 
Takže vyškrtáváte i kapely kvůli ceně?

Rozhodně.
 
A to jsou ty kapely, který by tam podle všeho hrát mohly, ale nehrají? Třeba ti Tool?

Ano, třeba právě Tool se tam vůbec momentálně nemohou finančně vejít. A i kdybychom třeba o čtvrtinu nebo polovinu zvýšili vstupné (přeháním), tak už to bude jinak. Je to věc úvah a směřování. Nic takového momentálně neplánujeme, ale pokud bychom chtěli, vstupné by se zvednout muselo.
 
A když bys dostal nabídku udělat nějakého toho „dinosaura“, třeba ty Black Sabbath, kteří by i šli dramaturgicky na BA, ale tam bys je nedal. Šel bys třeba do nějakého dalšího, jednorázového festivalu? Třeba v rámci koncertů Obscure?

Nemyslím si, že tady je místo na nějaký další pravidelný festival. To by musel být koncert/fest, a to pak ano. Ono je to těžké, když bychom do toho šli v rámci BA, tak pak v tu chvíli zklameš lidi, který na ten fest jezdí za nějakých podmínek, podporují ho a svou podporou ten festival vybudovali a definovali. Pochopitelně budou lidi, kteří ty peníze budou ochotni za to dát, ale pak ti druzí se naštvou a řeknou dost. A my chceme sdílet tu jejich myšlenku, kterou nějak spoluvytvořili.
 
PhurpaZpět k té otevřenosti… Neuvažovali jste o tom udělat na BA stage s nemetalovými žánry někde bokem? Vloni zahráli Perturbator nebo mystičtí Rusové Phurpa. Letos jsou potvrzení třeba Lightning Bolt… a upřímně, dáte třeba takovou goth/elektronickou divu Chelsea Wolfe na hlavní scénu? Jak to vezmou návštěvníci Brutalu? Nebude zrovna tohle jen pro fanoušky kapel z labelů Neurot/Sargent House?

Rozumím, ale my chceme bourat hranice a ne je stavět. Ono si to spousta lidí neuvědomuje, ale obrovský úspěch tam měla třeba Anathema, která se tomu sama divila. Já je potkal v backstage a jeden z nich mi říká: „My jsme tady podruhé a já je musel přesvědčovat, ať tu znovu hrajem. Oni že prej ‘dyť je to metalový festival a už jsme tam hráli…‘" A ve finále to mělo veliký úspěch a říkali, že to byl jejich nejlepší koncert léta. Zkrátka jenom proto, že když tam je 90 % sypanic, tak pak každý chce uvolnění a rád ho vstřebá. Prostě potřebuješ ty dvě strany mince. To je cesta, kterou chceme jít a i ortodoxním metalistům ukazovat, že „ten pocit“ se dá vytvořit i jinou hudební definicí a třeba se dá vyjádřit i výtvarně. Žádné z těch kapel nejsou nějaké veselé, pořád tam je to pojítko s festivalovou linií.

A s Anathemou je to celkově dost podobné jako s Brutalem. Oni pořád vyjadřují ten jeden pocit, ale jinými prostředky stejně jako další kapely na Brutalu. Anathema třeba nedopadla jako Tiamat, kteří se úplně ztratili sami v sobě. Ona především vyrostla. Když na začátku tisíciletí zakormidlovala jiným směrem, fanouškovský odliv byl patrný, ale postupem času se v novém projevu zdokonalovala a na svou stranu nakonec dostala ještě větší množství fandů než v jejich metalové éře. A u nich to byl opravdu přirozený vývoj.
 
To byli i Clawfinger jeden z největších úspěchů, že jo.

Ano, a zrovna Clawfinger, vidíš, hodně lidí si myslelo, že to bude největší šlápota do hovna, která na BA byla a nakonec se to ohromně povedlo. A je to zajímavé, možná je to tím, že se kapela uměla přizpůsobit. Oni poslední dobou hráli na takových podivných akcích, větších vesnických festivalech, kde lidi platili za jméno, ale zároveň tam opravdoví hudební fanoušci nebyli, zatímco na Brutalu byli lidi, kteří chodí sice na metal, ale v těch 90. letech ten Clawfiner jel každý a lidi tu muziku znají a jedou. A oni sami pak koukali, na jakém to jsou festivalu a najednou prásk! Oni se tedy ještě někde teď občas objeví, ale po koncertě řekli, že to byl jejich poslední koncert.
 
Jak by ses stavěl k tomu pozvat nějaký hiphopový ansábl? Maryland Deathfest překvapil s Mobb Deep...

Nevím, tuhle kapelu neznám a asi ani neznám hip hop, který by předával TEN pocit. Dovedu si představit Body Count, ale to není vlastně úplně hip hop. Asi si to neumím představit, ale to asi jenom proto, že mám omezené hudební vnímání. Momentálně je to prostě mimo dramaturgický obzor. Minimálně můj.
 
Mizzy měl dotaz, zda jsi fanoušek nebo kámoš Sebkha-Chott? Takhle ujetá a skvělá kapela hrála na BA už potřetí, ale jinak se v okolí na turné ani sólově neukáže

No tak trošku se známe, ale tak spíš jsme tímto směrem vždycky chtěli jít, přijde nám to tak zvláštní a úchylné, že to je zajímavé, ať to trošku oživíme.
 
Tomáš FialaVoda je život… Loňský ročník se nesl dost v „saharském“ duchu. Nepodcenili jste dostatek vody? Plyne z toho nějaké ponaučení?

No, nemyslím si, že tam byl úplný nedostatek, ale vody víc chceme, to jo. Vím, že tam je jeden zdroj vody, a upřímně nevím, jak moc to „teklo“. Jezdila tam hasičská auta a stříkala lidi, ale v takovém počasí je za 30 minut zase sucho. V Josefově voda je, ale v areálu je bohužel jen jeden zdroj.
 
Já co si pamatuju, tak ty věci s vodou Brutal trápí už od Hvozdu (tam se BA konal v letech 2002-2004, pozn. bizzaro). A ta „korýtka“ s vodou… no… jsou jen u vstupu, ale tam to pak časem už zase moc neteče…

A co chcací žlab? To je dobrý, ne? Za ten jsem bojoval dlouho a málem nevybojoval.
 
Jo, dobrej, aspoň není pevnost i přes přítomnost raket celá obechcaná. Co příště nechat osvětlit cestu z areálu do kempu?

Mám hnusnou odpověď: můžem prodávat baterky.
 
Ale tak tu si každý může přinést s sebou, ale pak ho s ní nepustí do areálu…

Né, s malou ho pustí, ale každý má do kempu a z něj tu svoji cestu a každý jinou, a s těmi náklady… asi možná zbytečně lpíme na efektivitě… Osvětlíme jednu cestu domů, ale když bychom jich měli osvětlit 8, tak to jsou statisíce…
 
Samozřejmě já nemluvím o osvětlení každé uličky, ale když se na to podíváš, tak lidi stejně chodí nějakými třeba 4 nebo 5 hlavními koridory, ale za areálem je tankodrom, prostě je to divočina…

Jo, to stojí za zvážení…
 
Další věci - sezení a fronty na pivo hlavně s kasematách. Chválíme sedačky stlučené z palet, ale stačí to při tak velké návštěvě?

No já si myslím, že míst k sezení je tam dost, ale možná už nejsem ten klasický návštěvník a kážu vodu…
 
Změní s letos nějak areál?

Možná nějaké dílčí změny, ale jinak nic zásadního. Nějaké nové chodbičky, pár takových věcí ano. Nic zásadního jako přírodní tribuna, ale i v rámci brigády lidé pomáhají areál inovovat.
 
Třeba předloni, jak tam byla ta jednosměrná cesta, loni už vše bylo obousměrné…

Protože jsme se předloni báli, aby to nebyl průšvih, lepší, než aby se tam hned lidi ušlapali, změnit to v dalším roce. Taky tiskneš do programu, že tam je někde jednosměrný provoz a pak to měnit, to by byl guláš.
 
Kolik let je už BA v Josefově?

Since 2007, takže 9 let, v roce 2017 to bude 10 let.
 
Za tu dobu už musíte mít docela dobrý vztah s vedením města, myslím, že jsi zmiňoval, že je tam dobrý starosta, který fandí tomu, co děláte, a vychází vám vstříc, protože vás vnímá jako přínos, nejen finanční…

…je to přínos jak finanční, tak i kulturní, protože se rozšiřuje jméno toho města a ti lidé, kteří jezdí na festival, o tom místě třeba nevěděli. Obecně je město zaměřeno na turisty, kteří se zajímají o pevnosti z barokní doby, období Josefa II., a my jsme úplně jiná cílovka, takže najednou se tam objeví obrovská sorta lidí a to jméno rezonuje daleko víc.
 
Jak moc se změnila pevnost za tu dobu, co tam je festival? Brutal měl několikrát problém s místem konání, stěhoval se, pak jste se konečně zabydleli.

Za celou dobu je tam jenom jeden starosta, který s námi drží. V prvním ročníku se toho hodně lidí bálo a on vyprávěl i v knize Brutal Assault, že mu volala TV Prima 4 hodiny před tím, než to mělo začít, co to má znamenat, že se to musí zakázat, že jsou stížnosti, že tam budou satanisti atd. A on na to řekl: „Vy chcete, abych to zakázal? Tak to je jediná věc, kterou neudělám.“ Vypnul si mobil a šel na 4 hodiny do lesa na houby. Vrátil se, všechno fungovalo v pohodě, nebyl zásadní problém.

A pevnost je chráněná památka, tam když jsme chtěli dělat chemické kotvy, tak to není sranda ani vrtat do cihel, všechno musí mít řád. S památkáři nikdy problém nebyl, ale musíme se chovat tak, abychom nic nenarušili a všechny úpravy měly krátkodobý charakter. Musíš vše nechat v původním stavu a myšlence. Když bychom chtěli odbagrovat kus země kvůli přírodní tribuně, tak nesmíme, protože musí být zachován původní ráz. Můžeme to maximálně zvelebit, nebo restaurovat v původním duchu.

A mimo města tam jsou lidi z Ravelinu, pan Milan Libich, který kolem sebe sdružuje nějakých dvacet lidí, on jediný nekecá a za těch 15 let, co tam je, tam na Zelené louce tu pevnost přistavili znova. Tam nebyla minimálně čtvrtka té stavby. Nechali si tam navézt cihly a postavili to. Zadarmo. Nadšenci prostě. Takže tohle a město tomu festivalu pomáhají obrovsky.
 
Podruhé jsou potvrzení Mastodon, víme, jak to v minulosti dopadlo s Gorguts - stále nic, letos už podruhé odřekli SikTh, aktuální nabídku US tour chápu, ale poprvé že jedou nahrávat, to mi přijde stupidní, nevědět to dopředu… a zrovna na ně, i kdyby byli jediní, co by mě zajímalo, bych jel…
Nebudu se tě ptát, jestli tě to nějak zklamalo, ale máte při tom potvrzování kapel nějaké záruky? Třeba něco jako storno poplatky? Vloni jste takto vlastně přišli o headlinera a museli jste ten koncept hlavních kapel přeuspořádat a změnit.

Nemáme. Takhle to nefunguje, žádné takové věci nejsou. No zrovna na obranu SikTh můžu říct, že se může něco stát… producent nakonec může pouze v konkrétní jeden termín a jindy ne a oni toho producenta chtějí, takže i takové věci se můžou stát, ačkoliv nevím, jestli to takhle opravdu bylo.

Všechno riziko je prostě na straně festivalu a myslím, že nám to funguje, že lidé nám věří, že je nijak nepodvádíme, že ty důvody jsou takové, jaké opravdu jsou. Někdo onemocní, má za to ten člověk, respektive kapela platit, že nepřijedou? Kapela prostě dostane třeba 3 měsíce dopředu zálohu, bubeník si zlomí nohu, tak nám tu zálohu vrátí. Nebo se třeba rozhodnou, zda mohou vystoupit bez bubeníka, pokud ta kapela na něm vyloženě nestojí, aby jí to třeba nepoškodilo pověst… Tento princip prostě není jednoduchý, pro festival je to na nic, ale nelze to dělat jinak, je to nejpřirozenější. My se to pak snažíme vysvětlovat.
 
Jak se vede knížce? Jsi spokojen s výsledkem na to, jak to bylo hektické?

Hektické to bylo velmi, na poslední chvíli. Byla to celé vlastně Shindyho iniciativa. Měl to vymyšlené už dlouho, měl to dělat myslím s Viktorem Palákem, jenže ten neměl nějak čas, a Shindy to nechal spát, ale já chtěl něco ke 20. ročníku udělat… tu knížku! On se bránil, že Viktor nemá čas a že teď ne a že to nejde, ale já začal pátrat a sehnal jsem kámoše, Pavla Křiklana, který se nezdá, ale je docela blázen, v dobrém slova smyslu. Dělal novináře, udělal si vizi, jak by to mělo vypadat a nejvíc práce na tom nechal on a Shindy, a ve finále na to, jak horkou jehlou to bylo šitý, tak ta knížka dopadla docela dobře. Už měl v té době naplánovanou neodkladnou cestu na Jamajku, takže jsme ho museli přesvědčit, že to má smysl, zamyslel se a pak kývl. A jsem tomu hrozně rád.
 
Brutal Assault knihaSouhlasím, vím o těch přípravách své, však na sedmém ročníku BA jsme na něm s Marastem s vámi dělali… no zbytek je v knížce. Kdy se to tedy celé začalo dělat?

Nějak v březnu nebo dubnu. A výsledek je na tu dobu fenomenální, Pája to celý dělal na fulltime a seděl nad tím asi 15 hodin denně a paradoxně pro něj je ten výsledek na 80% a já si to ani neuvědomuju, že by mohl být lepší. A líbí se mi, že ta knížka je i kritická, je tam i to, co se nepovedlo, nejsou to ódy „My jsme nejlepší“. Zkrátka to není epická propagandistická beletrie, ale popis věcí tak, jak se staly v dobrém i ve zlém.
 
Už jsme si řekli, že s Brutalem si už nemáte co dokazovat. Přesto, je tu něco, co pokládáš za neuskutečněné nebo neuskutečnitelné?

V to zatím neuskutečněné věřím, že se nám podaří uskutečnit v roce 2017, a neuskutečnitelné nevím. Dá se s tím hrát, ale nějaké další velké usilování o něco teď není.
 
Takže konečně ten Emperor?! Anthems bude mít 20 let! Nebo třeba Master's Hammer, když už byli Krabathor…

Zaspekulujme si… O něco, co výše zmiňuješ, bychom se rádi pokusili.
 Ale pak třeba ten Krabathor, ten byl v jednu chvíli taky takový ošemetný, protože Bruno měl blok a nechtěl. A pak se to povedlo a myslím, že to dopadlo perfektně.

Ptal se: bizzaro
Otázky: bizzaro, onDRajs
Přepis: ViaEYE, bizzaro