Kino, BBYB - grindcore je příjemná hudba k plážovému badmintonu

Kino, BBYB - grindcore je příjemná hudba k plážovému badmintonu

Dneska si už ani nemusíte píchat heroin do oční bulvy, abyste se dostali mezi opravdu zvláštní lidi; na akcích typu Obscene Extreme či Fekal Party se můžete setkat opravdu s ledaským. Pokud někdo i zde svým zjevem vyniká, začíná to být už na pováženou. Když pak ještě navíc zjistíte, že se zmítá na ještěří rychtě na podiu, kde s kumpány pouští do acid beatů Björk a kvičí grindovým voxem, musíte se ho nutně zeptat na jeho duševní zdraví.

interview_54_px1

Nazdar Kino, prozraď nám na začátek něco o osobě, co se skrývá za tvou maskou, co tvoje civilní koníčky, kde pracuješ, co posloucháš, jaké drogy bereš..
Čus jak cyp! No to je jak do nějaké seznamky, ty jo :D. Jsem neléčený alkoholik a vyléčený autista, silný nekuřák se zdeformovaným obličejem po, v dospělosti prodělané, dětské obrně, mívám často kurděje a zarděnky, když se zadaří, tak nepohrdnu ani douškem neštovic, nedejbože příušnic. Civilních koníčků krom chlastu a onanie moc nemám, nejvíc se ve volných chvílích věnuju asi spánku a válení se po zemi, což by ti dosvědčil snad každý, s kým jsem kdy přišel do nepohlavního styku. Jináč robím v divadelních dílnách malíře a kašéra, takže pokud někdo někdy páchne na nějaké strašně zábavné představení do dvou největších ostravských divadel Antonína Dvořáka či Jiřího Myrona, tak v těch kulisách a rekvizitách, co tam spatří, jsem nechal duši a hektolitry štiplavého potu - a nejen já, samože :) Drogy? Jen ty ušlechtilé!

Na fesťácích a koncertech si tě člověk nesplete, ruská protiatomová pláštěnka, červená maska a rukavice, i na Obscene Extreme nebo Fekal Party vynikáš v zástupu podobných úchylů.. Stejně silnou úchylnou stopu zanecháváš i na internetu - nedělá ti to v osobním/pracovním životě problém? Nebo prostě jenom sundáš masku a jsi zase normální?
Pohybuju se mezi samými tolerantními lidmi. Doma vždy všichni udělali, co mi na vykalených očích viděli, nikdy mě nikdo za nic nepeskoval, ba ani nezbil, s babkou posloucháme běžně při obírání rybízu na plné pecky poslední výkřiky extrémních spolků, kolem pobíhají hlupé slepice a ještě chytřejší krocani, a taky nevypadají, že by jim to vadilo. V práci jsem asi všem pro smích, ale to je mi úplně fuk, protože tam jsou pro smích naprosto všichni a my se smějeme rádi. Někdo se chodí mlátit na fotbal a někdo zase pobíhá v humorné škrabošce navalený po festivalech, každý máme to svoje :)

Takže nejsi fetující schizofrenik? :) A co nějaká sexuální deviace, nezůstává ti i bez masky záliba v nějakých netradičních libůstkách?
Fetující schizofrenik samozřejmě jsem, asi jako každý, kdo se kdy chytl "špatné bandy". Však taky každou středu nepravidelně docházím na sezení Anonymních Fetujících Schizofreniků, kde klábosíme o novinkách na balkánském trhu, o pěstitelství cizokrajných bylin a padnou také tipy na báječné kulinářské recepty. Se sexuální deviací je to u mě už horší. Koupil jsem si na toto téma spoustu chytrých knih a vyzkoušel si snad všechny sexuální úchylky v praxi, ale do dnešních dnů se mi bohužel nepodařilo najít tu pravou ořechovou, která by mi byla šitá přímo na míru. Asi jsem navždy odsouzen k prožití života se stupidním rybím sexem potmě.

Co jiného ještě děláš, když nelítáš kolem BBYB? Jak třeba vznikl nápad udělat Sadofekalus shop?
Když nelítám kolem BBYB, tak v podstatě lítám kolem svých jiných kapel, které prozatím navždy stagnujou (třeba NURDOK), ale i kapel úplně cizích lidí, holt je to mé prokletí. Ale vážně, můj život zatím byly jen samé večírky, mejdany, mecheché a ejchuchů. Na nic kloudného nikdy už díky těm všem oslavám nezbyde čas. Kloudný není určitě ani Sadofekalus, co vygradoval vlastně sám od sebe, neboť já různé D.I.Y. serepetičky vyrábím už od mé nepaměti. V hlavě mám dál také ukrutný plán na ovládnutí světa, ale ten bych si s dovolením ještě nějaký čas nechal pro sebe, aby mě někdo nestačil zkopírovat, propánajána.

Asi nebudu první, kdo se tě na to zeptá, ale jak musí vypadat trip, na jehož konci se člověk probere a řekne si, že grind už nemá smysl a žačne dělat nějaké to táchno? Nebo ti už jen grindcore prostě nenabízel dostatek prostoru pro seberealizaci?
Moment, já se ještě neprobral, ten trip furt jede! Mám jen rád extrémní hudbu a je mi celkem šumafuk, jestli je hraná na kytary, kráječe vajíček, 8-bitové konzole od Nintenda nebo třením stehny adolescentní pihovaté zrzky. Grindcore je strašně milá a příjemná hudba k plážovému badmintonu a já si ho rád zahrál, ale donekonečna hrát badminton nechci. Je třeba poohlídnout se zas po jiném sportu, nejlépe nějakém s neomezenými možnostmi a kombinacemi hry. Takže jsi to vystihl naprosto přesně. V té scéně už začíná být svou brutální a narůstající masovostí a neoriginalitou pro mě trochu těsno, proto se vrhám do podle mě stále ještě neprobádaných a mnohými true hroziči zavrhovaných elektro vod vstříc novým kakofonickým dobrodružstvím.

Zaškatulkuj vaši tvorbu, nejlépe s krátkou vysvětlivkou k danému žánru.
A teď, babo, raď! Je to takový nějaký podivný crossoverový mutant složený z čehokoliv, co nám přišlo pod paprče. Ještě než posluchači poslední dlouhohrající desky ohluchli nadobro, jistě v tom mišmaši slyšeli ledascos, protože podle mě je to něco mezi metalem, teknem, grindem, elektrem, hc, gabber, punkem, hiphopem, industrial slátaninou, kterou opravdu nevím k čemu v našem civilizovaném světě přirovnat. V různých recenzích na deBBYBut jsou kolikrát hotové filozofické rozbory a vzorce, jak to všechno zaručeně bylo a proč tohle děláme tak a takhle, až člověk kolikrát uvažuje, kdo je tady větší pošuk :D Nejlepší je naši hudbu okoštovat na vlastní nehluché uši a udělat si o tom svůj obrázek, jiná cesta asi není. A krátké vysvětlivky se mi vysvětlovat nechce, neboť Lenost je mým druhým jménem :)

Proč se pořád ptám na ten fet... V jednom rozhovoru jsi se vyjádřil ve smyslu, že BBYB dělá hudbu pro lidi, co jsou na drogách. S tím rozhodně souhlasím a zároveň dodávám, že tvůrce tohohle má určitě taky pěknou špičku. Nebo netvoříš v deliriu a z nepopsatelných výletů do dálek si bereš jen inspiraci?
Ano, máme smlouvu s nadací Drop In na vytváření šokantních soundtracků pro léčbu drogově závislých, se kterými to po dobrém už zkrátka nejde a berem si za to mastné horroráře z kapes daňových poplatníků. U mě je to s tou múzou medůzou jak na potvoru. Přepadá a žahá vždy v situacích, kdy zrovna nic tvořit nemůžu a nebo se mi zkrátka nechce. A když se ti nechce, tak to je horší, než když nemůžeš, praví jedno moudré přísloví přece. V deliriu nic nevytvořím, to je vyzkoušené, na to musím mít úplně čistou hlavu a ještě dobrou náladu, což vlastně nejde, protože dobrou náladu mám především v deliriu. No chápete to? Já už ne.

Čím jiným se ještě může hudebník jako ty inspirovat?
No nevím jestli já, nebo my jsme nějací hudebníci, to slovo je mi už z principu protivné. Řekl bych, že jsme víc varietní šumaři a cirkusáci, jen nám chybí ty maringotky. Buď je inspirace všude kolem nás, a nebo jsou to všechno výplody choré fantazie, člověk si už nemůže dnes být jistý ničím..

interview_54_px3

Kdo se stará o artwork kolem 'kapely/projektu' a bandzone? Máte to všechno perfektně udělaný. Hlavně booklet deBBYButu je skvělej.
Ze svého vlastního donucení, kdy jsem se vyhecoval k mírnému naučení nevysvětlitelných programů, dělám většinu toho já, protože co si člověk neudělá sám, to nemá. Booklet a jeho tvar byl taky v mé režii, ale se zpracováním mi helfnul kolega z práce Ubik, který dělal na přední kříž modulaci všech baráků i robota a nebe se vzducholoděma a já pak dodělal dav kalících lidí, jakožto i celý zbytek z druhé strany, pod CD a zadní koláž s kovovým koněm. Snad to za ty probdělé noci, prospané ranní směny a tuny spolykaných oblbováků na uklidnění nakonec i stojí, i když já jako obvykle nejsem na 100% spokojen. Vždycky to může být lepší :D Ale díky, potěšils.

Máte nějaké hudební vzory?
Tak neasi. Každý yabí pes je úplně jiná ves, ale kdyby nás nic nespojovalo, tak bychom se spolu asi nemohli kumulovat. Za všechny můžu ale nahodit třeba psychopatického floridského elektro kouzelníka OTTO VON SCHIRACHa, od kterého jsi mohl na deBBYButu zaslechnout cover Luhování Mrtvoly, pak určitě otce otců našich otců LIBIDO AIRBAG, no a dál bych mohl uvést jména jako THE PRODIGY, GODFLESH, MINISTRY, AHUMADO GRANUJO, DRUMCORPS, GUT, francouzské MOSHPIT, COCK AND BALL TORTURE, APHEX TWIN, BJÖRK, CONTRASTIC, KORN, FINAL EXIT, SPIRAL TRIBE, stará SEPULTURA, THE DILLINGER ESCAPE PLAN, KRAFTWERK, NIRVANA, ANAL CUNT, SOULFLY, VENETIAN SNARES, THE BERZERKER, CLOTTED SYMETRIC SEXUAL ORGAN, FEAR FACTORY, CIRCUS ALIEN, GABBA FRONT BERLIN, OBITUARY, MARUOSA, STATIC X, LE SCRAWL, RAGE AGAINST THE MACHINE, GRIDE, FANTOMAS, CORE TEX, NUNWHORE COMMANDO 666, ATARI TEENAGE RIOT, PASSENGER OF SHIT, NINE INCH NAILS, EXTREMENTORY GRINDFUCKERS, HERMAPHRODIT i HERMAFRODIT, PATHOLOGIST, AMON TOBIN, BRUJERIA, GEROGERIGEGEGE, ASIAN DUB FOUNDATION, M.A.C. OF MAD...a mohl bych pokračovat do alejůja....

Poprosil bych tě o pár slov o sestavě 66y6, například by mě zajímalo, kde se mezi takovým dobytkem vzal zástupce něžného pohlaví?
Od nesmělých yabích prvopočátků někdy na přelomu století se u nás vystřídalo nespočet polykačů omamných likérů, jejichž rychle vyprchávající čerstvost byla s robotickou precizností obměňována každým novým rokem až do doby nedávno minulé, kdy nová občerstvená sestava po těch všech dlouhých letech ze všech sil jako první konečně dokázala přenést roky utrpení a bolesti na hlukový nosič a zdá se býti ustálenými finálníky v naší dlouhé historii. Tvrdé jádro v současné době tvoří DJ kCD - pseudo tlučmistr a elektronický hitmaker s mnohaletou praxí za soustavami stěn z reprobeden, kam až lidské oko dohlédne. Pak tu máme šestirukého Edwarda a.k.a. sHsT - hlukového sludge virtuóza a pilota dlouhých krků s nevyléčitelnými thrashmetalovými návyky. Další pán na hulení je bbTK - dechovkový mág a neskutečný expert na odpadní roury všech typů a velikostí s občasnou nutkavou potřebou zahulákat si též z plného nosohrtanu. Nyní míjíme kN66Y6, o kterém toho nevím zhovna nic ani z doslechu a dostáváme se k Tebou zmiňované hostující slečně "X" a.k.a. Bbybarbie - divá operní diva se specializací na mluvené slovo, nastrčená herečka z donucení a tvář naší reklamní kampaně pro roky 2009 - 2090. Kde se mezi námi vzala? Našli jsme ji pohozenou ve zbídačeném stavu - podvyživenou a zavšivenou u silnice, kde jí nějaký blackmetalový nelida vyhodil za jízdy z auta a pomalu ujel. Zřejmě se tak chtěl zbavit nevhodného vánočního dárku.

interview_54_px2

Kam v Ostravě chodíte pařit a jaké nejpodivnější ráno jsi v poslední době zažil?
Pářit se nyní chodíme nejvíc asi do Království Peciválů, což, jak už název napovídá, je hotový ráj pro tvory jako jsme my a "ty druhé", co tam taktéž chodí. Je to taková naše nynější chabá náhražka za všechny už dávno mrtvé kluby, kde jsme prolili ty nejkrásnější léta našich životů. Vzpomenout musím zejména na Černý Pavouk a Bzeneckou Vinárnu. Co my jsme tam poblití pod stoly vždycky zažili legrace! Nikdy se nevrátí ta pohádka mládí... Ještě občas páchnem i do Bogoty, kde někdy lidi okolo Sheevayogy dělají přestýdenní pogující večírky se světovýma kapelama, co zrovna jedou náhodou kolem. Pak rádi taky zahulené pivnice s vysokými stropy, propálenými ubrusy a žlutými záclonami, takže jasná volba padá na Staročecha u Výstaviště. Měli jsme tu i výborný pajzlík U Závodníka, kde přímo nad výčepem visela fajná cedule oznamující "zde je 4. cenová skupina" a kde jsem se na jedné rychtě nezkrotně opil za úplný směšný pakatel, ale je už taky po smrti. Z rockových klubů nám tu už zbyly jen tři funkční, z nichž je asi nejnavštěvovanější Tančírna, která se ale ani zaboha nevyrovná zašlé slávě kultovních nanebevzetých rokáčů jako byl třeba Sklep, TNT, Rokle či Cihelna. Je to všechno fuč. Jsem zvědav, kde se budou dělat větší extremní akce, až se to zavře i tam. Nejpodivnější rána zažívám skoro každý víkend, ale je pravda, že zmrzačit se mi podaří fakt výjimečně, což se stalo zrovna nedávno, když jsem po klasickém celonočním cestování tramvajema á la z konečné na konečnou nejmíň tak 6x po sobě konečně dorazil dom, kde mě cestou na záchod zřejmě chytl neohlášený balanc a já v tom momentě překvapení jednou rukou nějakým strašně záhadným způsobem vysadil dveře od záchodu a hodil si je na nohu, ve které cosi ruplo. Nejlepší ovšem bylo, že za cca 3 hodiny nato jsem měl vstávat na výlet do Beskyd, což se po násilném probuzení urputným budíkem nejevilo zrovna s napuchlou nohou citlivou i na dotek peřiny jako ideální plán. Nakonec jsem na tu chatu přece jen dojel se zpožděním, ale o nějakém výšlapu nemohla být řeč. Leda bych Lysou Horu vyskákal po jedné noze. Tak jsem otevřel lahváče a......

Někdo ze známých se mě ptal na nemocnici, jež se ve vašem videoklipu objevuje. Kde to je a pracuje tam snad někdo z kapely?
Jasně, to je přece Nemocnice na kraji města. A pracuje tam otec jednoho z nás, doktor Pštrosmajer.

Dál hodně lidí zajímá místo, kde se v Kalimeru odehrává závěrečná party.
U mě v obýváku, kde jinde. Nakonec nebyly prachy na zaplacení ateliéru na Barrandově, tak jsme přistoupili na plán B, protože všecko, co je od B, je doBré. Vymaloval jsem ho takhle kdysi kvůli návštěvám, aby mohly kulit bulvy a vulvy. Dnes už se ke mně nikdo sice nehrne, ale dřív, když jsem ještě chodil do školy, tak každé úterky u mě bývaly třídní srazy, neboť z partyje, co bydlela na intru či v podnájmech, neměl nikdo televizi a na ČT1 v úterý dávali vždycky Simpsonovi, tak se cca 20 lidí pod touhle záminkou chodilo dívat na tuto relaci ke mně. Donesli vždy plné láhve dobrot, rozhajcovaly se vodní dýmky a čumělo se, někdy i dlouho do noci, ale to už pak jen tak do blba. Připomínám, že v době, kdy já jsem chodil ještě do školy, tak měl málokdo internet (a když už, tak stála hodina šnečího připojení hotový majlant) a mobilní telefony byly velké jako krabice od bot.

Nějaké moudro na závěr? Třeba 'lidstvo je zfetovaný hermafrodit topící se na dně vany plné vlastní moči'? :)
Ne.

www.youtube.com/user/kiNO66Y6
bandzone.cz/fan/kino66y6
bandzone.cz/bbyb

Tagy:

mr. c in Emo