Les Revenants

Seriálové tipy I.

V první části seriálu o seriálech si představíme jednu nevšedně pojatou americkou premiéru pro letní sezónu, francouzskou mysteriózní parádu s krásným soundtrackem, britskou minisérii se zajímavým obsazením hlavní role a také jeden seriálový návrat z dob našeho mládí.

A Young Doctor's NotebookNejen filmy je člověk živ. V nově vznikající sérii článků bych rád upozornil na některé seriály, které si zaslouží vaši pozornost, ať už pro zabití kocovinových sobot nebo na zpříjemnění prochcaných dnů (to letní počasí nevydrží věčně).

Seriálové dění se snažím v rámci svých možností pečlivě sledovat, ať už se jedná o čerstvé premiéry či pozapomenuté skvosty, od komerční tvorby amerických stanic přes britské minisérie až po občasné evropské záchvěvy, o stejnou pestrost bych se rád pokusil i co do výběru žánrů. Dle ČSFD už jsem jich viděl hodně přes stovku, proto si troufám říct, že mám z čeho vybírat.

Rád bych upozornil, že ne vždy se musí jednat o pětihvězdičkové klenoty, ale u filmů taky nekoukáme jen na zlatý fond, že? Stejně tak je nutno podotknout, že především u premiér je mé hodnocení spíše orientační, jelikož seriály hodnotím až po kompletním shlédnutí, stejně jako hodnocení na ČSFD a IMDB nemusí být prozatím vypovídající.
 

SiberiaSiberia (2013, USA) – mysteriózní, drama

Režie: Matthew Arnold
Scénář: Matthew Arnold
Hrají: Sabina Akhmedova, Joyce Giraud, Johnny Wactor, Esther Anderson, Daniel Sutton, Miljan Milosevic, Sam Dobbins, Anne-Marie Mueschke

Jednoduchý koncept seriálu staví na imitaci reality show typu Survivor, kterou mísí s hororovými prvky. Kýženého realistického efektu tvůrci dosahují především typicky rozklepanou a často zoomující kamerou s důrazem na detail soutěžících, přesně v duchu zmíněných reality show. Seriál se snaží působit jako klasické natáčení, krom typově odlišných rozmanitých soutěžících nechybí ani moderátor, štáb či občasné interakce s kameramany. Scénáristé se drží osvědčeného konceptu Lost, tedy skupinky lidí na omezeném prostoru, který postupně obohacuje neznámé zlo skrývající se v sibiřských lesích. Čistě průměrný a obyčejný seriál tak dělá zajímavým právě onen užitý styl reality show. Siberia má prozatím odvysílané tři epizody a až čas ukáže, jestli bude tvůrcům dopřáno dokončit alespoň první sérii. Avšak tušení, že se to zvrhne v pěknou zhovadilost, ve mně hlodá už od pilotu.
 
Hodnocení: 3/5
(čsfd 57 %, imdb 5,7)

čsfd: csfd.cz/film/346926-siberia/
imdb: imdb.com/title/tt2935974/combined

 
 
Les RevenantsLes Revenants (2012, Francie) – mysteriózní, horor, thriller 

Režie: Fabrice Gobert, Frédéric Mermoud
Hrají: Frédéric Pierrot, Samir Guesmi, Guillaume Gouix, Anne Consigny, Clotilde Hesme, Céline Sallette, Pierre Perrier, Ana Girardot

Co když se mrtví vrátí do našich životů? Ne, nejedná se o další ždímání dnes tolik populárního zombie žánru. Minisérie Les Revenants dle stejnojmenného filmu z roku 2004 je francouzskou odpovědí na dnes již kultovní seriál Twin Peaks Davida Lynche. Ač tedy námět není nikterak převratný či originální, dokáže zaujmout. Napomáhají tomu dobře vybraní herci s uvěřitelnými výkony, ale především umně vytvářená atmosféra, která městečko v horách utápí ve vlhké, mrazivé mlze. Právě ona citelná chladnost seriálu je jedním z hlavních pozitiv.

Nezanedbatelný a skoro až zásadní vliv na celkové vyznění má pak nepopiratelně vynikající soundtrack, o který se postarali nám dobře známí a námi velmi milovaní Mogwai. Jejich schopnost utvářet nálady a skládat úžasnou hudbu pak dělá i ze samotného soundtracku kvalitní album, které bez sebemenších problémů dokáže obstát a především potěšit i samo o sobě.
 

Hodnocení: 5/5
(čsfd 84 %, imdb 7,9)

čsfd: csfd.cz/film/335563-revenants-les/
imdb: imdb.com/title/tt2521668/combined

 
 
A Young Doctor's NotebookA Young Doctor's Notebook (2012, UK) – drama, komedie

Režie: Alex Hardcastle
Hrají: Jon Hamm, Daniel Radcliffe, Adam Godley

Daniel Radcliffe strávil v kůži Harryho Pottera přes deset let a jako mnoha dalším dětským hvězdám mu tak hrozilo, že jeho herecká kariéra bude touto nálepkou navždy poznamenána. Že se asi až do smrti toho brýlatého kouzelnického stínu nezbaví, je nezpochybnitelné, avšak Daniel dle všeho chce hrát, chce být dobrým hercem i v dospělosti, což se mu prozatím daří. V britské minisérii A Young Doctor's Notebook na motivy Bulgakovovy povídkové knihy Zápisky mladého lékaře po boku seriály ostříleného Jona Hamma dokazuje, že mu krom vážnějších rolí sednou i ty lehce komediální. Spojením suchého britského humoru s venkovskou ordinací drsného carského Ruska vznikl zábavný a poutavý seriál s mnoha vtipnými momenty i občasnou hořkostí, to když se objeví závislost na morfiu následovaná vyšetřováním NKVD o 17 let později.
 
Hodnocení: 4/5
(čsfd 77 %, imdb 7,7)

čsfd: csfd.cz/film/321050-young-doctor-s-notebook-a/
imdb: imdb.com/title/tt2164430/combined

 
 
Last Man Standing / Poslední chlapLast Man Standing / Poslední chlap (2011, USA) - komedie 

Režie: John Pasquin
Hrají: Tim Allen, Hector Elizondo, Alexandra Krosney, Nancy Travis, Ele Bardha, Ron Causey, Kaitlyn Dever, Uriah Shelton, Christina Moore

Kdo by si nepamatoval Kutila Tima? Tim Allen se po letech vrací do světa sitcomů a tvůrci mu to značně ulehčili. V roli patriota a republikánského voliče Mika Baxtera má místo tří synů tři dcery, místo kutilského pořadu pracuje v obchodu s loveckými potřebami a chybně parafrázované Wilsonovy citáty nahradil jeho vlastní video podcast, ve kterém se snaží aktuální problémy jeho rodinky naroubovat na loveckou tématiku. Last Man Standing je klasickým rodinným sitcomem, který nenadchne ani neurazí, ale osobnost Tima Allena mu dodává ten správný šmrnc. Potěšilo také cameo Timova kutilského parťáka Richarda Karna.
 
Hodnocení: 4/5
(čsfd 74 %, imdb 6,4)

čsfd: csfd.cz/film/301565-posledni-chlap/
imdb: imdb.com/title/tt1828327/combined