Články

přeposlat článek tisknout
BRUTAL ASSAULT 2014 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2014 - první dojmy

  • kdy: 6.-9. 8. 2014
  • kde: Jaroměř, pevnost Josefov

Brutal Assaul skončil. V komplexním shrnutí přinášíme nekapelní první dojmy.

Pár vět úvodem. Na BA jsem nebyl čtyři roky, své udělala hudební přesycenost a únava z metalové „kultury“. Poslouchat v kempu ve tři ráno x-tý ročník soutěže o největšího hejkala a blackového havrana už mi pilo krev. A taky se ze mě stal větší asociál. Když jsem nicméně poprvé vstoupil do bran areálu josefovské pevnosti, uvědomil jsem si, že mám po té pauze větší možnost srovnat, jak festival fungoval v minulosti.

Organizátorům akce teď možná udělám PR, ale nemůžu si pomoct, provoz BA se jednoznačně zprofesionalizoval. Dorážíme do Josefova ve středu až někdy po půl desáté večer, nejspíše proto jsme si vyhnuli největším frontám na povinné odbavení, ale stejně. Letos mi trvalo vyřízení akreditace cca půl minuty. To se mi dřív nikdy nestalo. Paráda.

Zároveň s tím si pochvaluju, že v podstatě vymizely fronty na cokoliv. Jak se otevřely další prostory areálu, lidi se v něm poztráceli jako myši v poli. Díky zadnímu pódiu se z masy lidí ukrojil ždibíček, který ovšem rozhodoval o tom, že se k vám před hlavní stage netulí nějaká stotunová gorila… S povděkem kvituju otevření další část pevnostních kasemat, ten klídek uvnitř je po hodinách poslechu „grcaček“ prostě k nezaplacení.

Co se týče služeb, palec nahoru za přistavení budky s bankomatem. Stánků s jídlem a výběr byl takový, že jsem si nedokázal vybrat a jedl v autě :) Snad to všichni žrouti ocenili, i když já jsem cestou do spacáku spatřil několik chuťovek, kdy jídlo zamířilo z žaludku opačným směrem do trávy jako potrava mravencům…

Potěšil i příjezd hasičů v odpoledních hodinách, kdy se beton v pevnosti rozpálil doruda. Možnost dostat skotské střiky od hasičské stříkačky s láskou využily stovky lidí. Jinak to s vodou bylo horší, nedostatek vláhy je na letních festivalech obecně problém. Co příště zřídit pro lidi nějaký bazének? Blbost?

V neposlední řadě bych měl pochválit i lidi. Dělám to z principu nerad, ale přišlo mi, že míra ohleduplnosti šla nahoru. Když pominu povinné šlapání kanadou po mých nohách, noční drkání individuí motajících se směrem k pódiu, nezaregistroval jsem „slavné“ házení kelímků s pivem na plný kotel. Práce ochranky se mi zdála taky v pohodě; kdo dostal pěstí, ať se ozve dole v diskuzi s přiloženou fotkou monoklu.

Z kapel zamrzela neúčast Gorguts, kteří směrem k fanouškům provedli neuvěřitelnou botu, když zrušili koncert týden před jeho konáním. Festival ozdobili dvěma vystoupení Norové Manes, kteří jinak nejsou k vidění. Z něčeho podobného by BA mohl udělat tradici; vymyslet pro fanoušky takovýto bonus ho vymezí proti klasickým festivalům, které nic natolik speciálního nenabízí. Nechť to Tomáš Fiala a jeho tým bere jako hozenou rukavici do budoucna…

Zvukově byl festival velmi dobrý. Až se mi tomu nechce věřit, protože to bývá největší slabina festivalových svatostánků. Vepředu až na několik výjimek produkce zvukově v pořádku (zvuk byl paradoxně nevyhovující na hlavní hvězdy Slayer), horší to bylo se zadním pódiem ve stanu. Tam byla potíž v tom, že zvukař to zde nezvládl s hlasitostí, která byla nastavená spíš na „open air“ a nikoliv „indoor“. Když stál posluchač až u pódia, stálo ho to sluch. Bylo to prostě zbytečně nahlas. Člověk tak stál před dvěma možnostmi – buď uvidí všechno zblízka, nebo si poodejde za konec stanu, kde se nahulená koule konečně spojila a vytvořila konkrétní zvuk, který měl konečně i basy. Jen šlo o to, že interpet stál od poslouchajícího nějakých 25 metrů…

A nakonec musím také pochválit svatého Petra, který na nás neposlal nějaký zásadnější zánět ledvin… Podtrženo sečteno, povedená akce.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Ondro, uplny souhlas, byl jsem na BA asi po 5 letech, prilis jsem necekal, ale o to pozitivneji jsem byl prekvapeny. organizace super, dostatek mist k sezeni, odpocinku, nabidka jidel top, lidi a atmosfera taky super, fakt jsem si to uzil. Slabsi mi prislo akorat pivo :)

aktuálně

diskuze