COMEBACK KID > skupina, kterou si skutečně nespletete

COMEBACK KID > skupina, kterou si skutečně nespletete

Hodně kapel, které jsou v ČR "profláknuté", patří do průměru, ale naopak jsou někdy dost neprávem v ústraní kapely, které si však naší i vaší pozornost zaslouží, a proto je tu náš web, aby čtenáře Marastjakcyp.com seznamoval se zajímavými a ne tak známými kapelami.
K těm určitě patří kanadští Comeback Kid. Tato kapela hraje totiž trošku jiný hardcore a tím dokáže zaujmout, pověstné jsou i jejich naprosto neopakovatelné koncerty s více než fanatickým davem, který by mohl CK záviděl i leckterý fotbalový tým Gambrinus ligy. Ale zpátky k historii této bandy.

Comebaci se vyklubali v roce 2002 v kanadském Winnipegu, kde má HC scéna svojí pestrou a početnou základnu. Hned rok po svém zrození vydala skupina svojí debutovou desku Turn It Around a už v ní naznačili, o co se bude jednat. CK se narozdíl od jiných hardcoristů odlišují melodičností, procítěností, ale taky přímostí, silnými refrény a hlavně silnou atmosférou ve všech písních. Velkou zásluhu na tom má i specifická interpretace Scotta Wadea. Už na prvním albu se objevily hitovky jako All in a Year, Die Tonight, Always nebo Operative Word. Tyhle songy vás prostě nutí skákat do rytmu a "blít" v podobné rychlosti jako Scott a mají ještě jednu velikánskou výhodu. Každá pecka se od ostatních celkem odlišuje, takže se jen tak neohrávají.

Druhou a naprosto zásadní událostí pro kapelu je vydání přelomové desky Wake the Dead! Skupina je zde v životní formě, která je pro spoustu hardcoristů něco jako Bible..a to přirovnání ani moc nepokulhává; texty jsou vyspělejší a temnější (pop idoly, smrt, naivita nebo problémy ve vztahu) - to všechno je ve Wake are Dead probráno. Hitovostí tentokrát nakazili celou desku a kapela zde má už jasně daný svůj styl.
Na desce je také celosvětový stejnojmenný hit Wake the Dead, který se prosazuje v různých hitparádách a proráží Comebackům cestičku. Ale ani další skvělé pecičky - False Idols Fall, The Trouble I Love, Partners in Crime - se v konkurenci neztratí anebo třeba Losing Patiece je oslava tohoto alba a vůbec vystihuje celou tuto skvělou desku. Agrese, energie, naděje, vyrovnanost kapely a ta správná nasranost, která k tomu patří! Bohužel se u nás o týhle pecině moc neví :( Přesto si od této doby CK o zájem mimo severní Ameriku stěžovat nemůžou a často hrají u našich sousedů v Německu a Rakousku, kde je přece jen HC scéna ve větším rozmachu. Nechybí ani celosvětová turné.

Zatím poslední cédéso vydali Kanaďané v roce 2007 a jmenuje se Broadcasting. A překvapují. Znějí totiž úplně jinak, jindy přímé kytary jsou zde trošku skryty pod podmazem, zpěv se více line, je zde slyšet i více elektroniky a každopádně to není deska na první poslech. Když se ale do ní pořádně zaposloucháte…
Poznáte, že ty "zaobalené" songy se postupně vyvíjejí a je v nich nakonec i více emocí, síly a nasranosti než kdy předtím. I když je fakt, že tohle je už hodně alternativní záležitost. Pokud k nim ale máte už nějaký vztah a máte je naposlouchané, rádi se přizpůsobíte. Kapela na tomhle počinu potvrdila svoje postavení ve špičce současného (trochu jiného) hardcoru a hlavně svoje věci umí podat naprosto originálně a když si vypůjčíme slogan od jednoho televizního pořadu: Comeback Kid jsou skupina, kterou si skutečně nespletete.

Hlavní silou Comeback Kid však nejsou různě vyšperkovaná cédéčka nebo videoklipy (i když oboje je na špičkové úrovni), ale koncerty! Kdo na nich byl na letošním Rock For People (já bohužel ne :-/) nebo viděl záznam jejich neskutečného koncertu z Lipska, který se dá v pohodě stáhnout z ulozto.cz (viz. odkaz níže), musí to potvrdit a desetkrát podtrhnout. CK koncertují vždycky v neskutečné formě a s diváky to neskutečně umí, těch 40 minut, které s vámi absolvují je za deset trenažérů.
A jak už jsem za na začátku tohotu slohu připomínal, jejich fans předvádějí skutečný "fanatismus". Ať už jde o neohrožené seskoky z pódia, kde nechybí salta nebo skandování každé písně od začátku do konce. Bohužel se zatím do České republiky nechystají, tak to snad příště vyjde zase na nějaký festival a potkáme se tam...

Diskografie:
Demo EP, 2002
Turn It Around, 2003 - Facedown Records
Wake The Dead, 2005 - Victory Records
Broadcasting..., 2007 - Victory Records
Through The Noise (CD/DVD), 2009 - Victory Records / Smallman Records

www.comeback-kid.com
www.myspace.com/comebackkid
www.purevolume.com/comebackkid
www.facebook.com/Comeback.Kid

Comeback Kid Czech Fans - český fan klub CK na Facebooku, jehož úkolem je shromáždit české fans a dostat kapelu do České republiky!
Comeback Kid - live in Leipzig - ulozto.cz - naprosto zásadní koncert kapely z Lipska, pokud chcete kapelu skutečně poznat, musíte si ten koncert stáhnout! Jinak to ani nejde :)

Comeback Kid - Wake are Dead - největší hit kapely, který vás zaručeně dostane do varu a možná i domácího poga :D

Tagy:

aktuálně

diskuze