ČURBY/OBSCENE PRODUCTIONS

Pokouším se pokračovat v zajímavé (doufám že pro Vás také) sérii delších rozhovorů s předními českými zástupci hudební scény – a to jak s těmi “na pódiu” tak s těmi “za pódiem”. Tentokrát na pomyslné křeslo pro hosta (ten pořad byl dokonalej!!!!) zasedl Čurby z vydavatelství Obscene, pořadatel našeho nejlepšího fesťáku Obscene extreme.

Obscene to je distro

Předpokládám, že se distrem živíš. Jak dlouhý je tvůj pracovní den? Z čistě byznysmenského pohledu - vyplatí se dělat distro, dá se na něm zbohatnout?

Předně oplzlé pozdravy všem!!! Ano, živím se distribucí-labelem asi poslední rok a půl..standartní den začíná ráno mezi osmou až devátou hodinou (noviny, snídaně, čajíček..) , no a PC vypínám kolem desáté večer..a to samozřějmě i o víkendu..někdy zase nedělám vůbec nic ale to je spíš výjimka potvrzující pravidlo..takže žádné jendoduché zbohatnutí tady nikoho nečeká..Zbohatnout? Opravdu nevím, možná ano, ale uvědom si jednu věc že už nějakých 6/7/8 let jsou ceny importovaných disků na stále stejné úrovni (tady samozřejmě mluvím o ug distributorech..), ještě se vůbec nezdražovalo jak je to jinak běžné naprosto všude a tak myslím že kdybych nutně potřeboval zbohatnout tak bych určitě neprodával disky za 250,- 320,- Kč, ne???

Co říkáš na kauzu Napster? Cítíš se být ohrožen nástupem internetu a volně stáhnutelné muziky? A z druhé strany - co říkáš na kamenné kšefty, kde nekoupíš CD pod 600, kazetu pod 300 ? Neříkají si tihle prodavači sami o to, aby je zruinoval Napster spolu s "nezávislými" distributory jako jsi právě třeba ty? Myslíš že se to stane, nebo se jim podaří spolu s televizemi a rádii dál dusit muziku komercionalizací?

NAPSTER ničí jen nenažrané hudební kolosy které dělají hudbu jako byznys..pro ně je to skutečně rána, neskáčou jim další nuly na kontech a pak chápu že se tak snaží NAPSTER zastavit..já mám názor že je to jen další výborná věc která podporuje muziku..ceny které šroubují směrem nahoru všechny major labely jsou naprosto nehorázné!!! Mě osobně net strašně pomohl, neuvěřitelně se zrychlila komunikace, všechno to teď frčí daleko, daleko rychleji..sám mám na webu ukázky z desek volně k stáhnutí a hlavně ceny Obscene titulů jsou dle mého názoru opravdu fér tak žádné ohrožení necítím..
Nejde o kamenné kšefty, ty se jen snaží přežít, jde o to že tyhle nebojím se říct zlodějské ceny diktují major labely, sám si koupím za těchto podmínek tak 1/2 disky za rok..a to hodně přemýšlím jestli to mám udělat..
Opravdu nevím, spousta lidí jen konzumuje to co jim TV/rádio nabídne..vůbec o tom nepřemyšlí, není na to čas, prostě jen něco vidím, slyším neustále a tak to musí být dobré, ne??? Fakt šílený vymývání..jásné je že nezávislé firmy mají stále vetší možnosti a hlavně ta cenová přistupnost bývá dle mých zkušeností oceněna..

Nevadí ti, že v distru podporuješ některé homofobní či lehce rasistické kapely? Nebo obecněji - jsou pro tebe texty a postoje jen "nástavba" k muzice, nebo je bereš jako součást toho, čemu se říká "hudební skupina"?

Ne, ne..texty jsou pro mě samozřejmě důležité..jen bych chtěl vědět o jakých kapelách mluvíš, pak ti mohu konkrétně odpovědět..je jasné že jsou kapely u kterých jsou texty velice důležité a další u kterých jde především o muziku..

Myslím že třeba Meat Shits nebo Anal Cunt sklouzli ke konci do homofobie a nějací grindoví slováci (Čad?) jsou trochu rasisti. Název Blut aus Nord je taky celkem mimo. Položím otázku jinak - jsou kapely, u kterých jde, jak říkáš především o muziku, a které bys přesto neprodával?

Asi máš pravdu..jasné je že prostě nestuduju texty všech kapel, a opravdu toho nevím mnoho o historii, znacích fašismu..prostě nejsem odborník ale pokud se dovím že nějaká kapela má nějaké nacistické sklony samozřejmě je nemohu podporovat, to prostě není možné..ano, něco jsem o MEAT SHITS útocích na homosexuály slyšel..co k tomu říct, že ten člověk je omezený hlupák, možná.. ANAL CUNT??? Nic než sranda..stejně tak by si mohl říct že ISACAARUM je banda sexistů, ale věř mi že je znám dost dlouho na to abych věděl že to tak není..ČAD jsem dostal promo a moc se mi to nelíbí..a BLUT AUS NORD jsem kdysi skutečně měl..

Obscene to je vydavatelství

Na Obscene vyšla už spousta vynikajících věcí (Agx/Suppository CD, Fleshless, Lykathea Aflame atd.) ale taky spousta řekněme hudební hlušiny. Řídíš se při výběru kapel svým vkusem, osobními známostmi s lidmi z kapel, nebo čím?

Hudební hlušiny.. Ha,ha,ha..člověče mluv konkrétně, co to je spousta hudební hlušiny? Jasně že v začatcích jsem chtěl pomoci opravdu každému a tak jsem vydal věci které bych dnes neudělal..ale chybama se člověk učí, ne???Já myslím že v posledních letech jsem vydal jen kvalitní a vysoce extrémní nářezy jako SQUASH BOWELS, FLESHLESS, ISACAARUM, FAFAFEL GRIND, IMPETIGO..teď jsou venku LYKATHEA AFLAME, CRIPPLE BASTARDS a nové disky od INGROWING a ISACAARUM, za vším stojím na 100%, můžeš mi říct co z toho je hudební hlušina???
Samozřejmě členové všech kapely jsou mí přátelé a já se je snažím podpořit jak nejlépe dovedu, to že dokáží dělat muziku z které seru sojovou omáčku v kostkách je jen jejich velký plus a také plus pro firmu!!!

Ok, konrétně - Impetigo jsou hudební hlušina, Isacaarum na disku taky nemají co nabídnout, Ingrowing ztratili šťávu. Naproti tomu právě super disky Squash Bowels, Cripple Bastards, Lykathea Aflame. Je to otázka hudebního vkusu, ale přece jen uznej že jistý rozdíl tu je.

IMPETIGO je moje láska, od doby co jsem je poprvé uslyšel je naprosto zbožnuju, nejsou to žádní králové nástrojů ale jejich muzika je tak zvrácená a nemocná a to nemluvím o fantastickým vokálu!!! INGROWING ztratili štávu, co je to za kecy??? Slyšel si jejich novou desku??? Kurva vždyť ti to rozmlátí hlavu na padrť!!! Nevím, nevím ale asi by si měl navštívit ušního nežli úplně ohluchneš..a ISACAARUM je především živá kapela, show..i když jejich nová deska je fakt pekelná jízda!!! Zkus si ji (ovšem po návstěvě doktora..) poslechnout..

Nemůžu se nezeptat na jedno z nejlepších českých aktuálních CD, které shodou okolností vyšlo na Obscene - Lykathea Aflame - Elvenefris. Jak se ti líbí? Ten příval pozitivní energie mě úplně ohromil. Pochopil´s třeba jejich texty (já ne)?

Už po prvním poslechu jsem věděl že je to něco extra, velice originální, extrémně rychlé bící, super riffy..spousta nápadů v každém songu..no a jak říkáš opravdu pozitivní náboj..jo, jo..texty jsou zalité sluncem, ale víc by ti určitě řekl Ptoe sám..

Jak se k tobě L.A. dostali? Není to přece jen typická obscéní kapela. Slyšel jsem třeba i kecy o obrovských sumách na studio…prozraď nějaká zákulisní tajomstvá.

Ano, ano ..to skutečně není , znám Tomáše Corna (možná víš že dělá zvukového technika na Obscene Extreme..) a abych ti to popsal - situace kolem L.A. byla fakt nepřehledná, měli vydávat u úplně jiné firmy, která jim přislíbila opravdu velké sumy na studio, skvělou distribuci a promotion ale stále se vydání prodlužovalo, šlo o to, že studio nebylo zaplacené a tak mě Tomáš přivez nějakou předběžnou nahrávku no a já z toho byl fakt opařenej a tak jsem jim samozřejmě pomohl..dal jsem jim zatím nejvyšší častku na studio co kdy kapela od Obscene dostala (ale to zdaleka nepokrylo celé náklady na studio!!!) a snažím se je podpořit co nejvíc a zatím chodí fakt úžasné recenze/ohlasy plné chvály!!!

Které kapely ze své stáje si nejvíc ceníš, kterou nejradši posloucháš? Co plánuješ do budoucna? Koho se chystáš zlanařit, na co se můžem od Obsc. těšit?

Co je to za otázku? Cením si každé kapely/každý disk co vydám je pro mě vším a makám abych to někam dostal!!! Jak bych si mohl vybrat mezi FLESHLESS, ISACAARUM, CRIPPLE BASTARDS, LYKATHEA AFLAME nebo INGROWING??? Všechno jsou to supr kapely, každá ten extrém zvládá jinak a na živo je to šílený drtikol!!! Co si přát víc???

No tak nevím jestli si není možný vybrat mezi totální legendou Cripple Bastards versus Isacaarum postavených na extrémním vystupování Chymusee..

Co plánuješ do budoucna? Koho se chystáš zlanařit, na co se můžem od Obsc. těšit?

Teď jsem vydával disk každý měsíc takže mě čeká práce na propagaci disků od CRIPPLE BASTARDS, INGROWING a ISACAARUM (vychází přístí pátek třináctého, argh!!!), takže jsem naprosto finančně vyčerpaný..v červnu bych chtěl dělat novou fošnu geniálních CEREBRAL TURBULENCY ale to ještě vůbec není jisté protože Michal na mě teď vyrukoval s podmínkami které nemohu poskytnout.. jinak na podzim připravujeme nový plný disk od mlátičky jménem FLESHLESS už s výborným živým bicmenem, takže vždycky je na co se těšit!!!

Obscene to je festival

A teď o cca 3 roku zpět k poslednímu Obscene. Mám ohledně této akce pár námitek, které bych s tebou rád probral. Ale v každém případě ne-nejlepší atmosféru zavinilo v první řadě počasí, které asi neovlivníš…(nebo jo?)

Ajajaj..kritika také??? ha,ha,ha..co? No já si právě myslím že atmosféra byla naprosto fantastická, jasně chcalo ale lidi vydrželi a podporovali i kapely které hrály v promočenou sobotu a to byla bomba, ne??? Věř mi že dostávám jen super ohlasy, hlavně zvenku tam se tě skutečně nebojí pochválit a nějaký déšť??? V klidu jsme to přežili, to fakt neovlivním..do kostela se modlit nechodím.. tys tam byl???

Kde jako, v kostele??? Možná to někdo měl v prdeli, ale mě promokl stan, spacák a byl sem pak týden úplně v hajzlu, takže fakt sorry, ale atmosféra pro mě nebyla stoprocentní. Zima zima zima.

Snad si nemyslíš že je to v mé moci..he he??? Kdybych to mohl nějak změnit myslíš že bych to neudělal??? Jen doufám ža tento rok bude opět slunečný ale rozhodně nebude od věci se pořádně připravit..

Takže zaprvé to bylo kvantum kapel, které nedojely. Chápu, že se to stane, ale 5-6 kapel, k tomu v podstatě ty největší hvězdy - není to moc?

To pokud děláš koncerty tak to opravdu chápeš, pokud ne..nevíš o tom nic..předně VITAL REMAINS - i já jsem myslel že to budou hvězdy, moc je neposlouchám ale přesto když mě Joe napsal rád jsem jeho nabídku přijal, připravil pro ně nejlepší čas, dal jim velice dobré podmínky a pak v sobotu odpoledne mi Alex z PANDEMIE (měli jet s VITAL REMAINS tour, vypůjčili a zaplatili nájem dodávky atd.) řekl že VITAL REMAINS nebyli na smluveném místě, že volal do Metalysse (agentura která dělala jejich červnové tour s VADER) a tam mu řekli že tyhle dobráci jsou na letišti někde v Anglii a letí domů..věřil bys tomu?? Úplně se na celý východní blok vysrali!!! Nikdy mě nenapsali proč, ani slůvko omluvy a to tahle kapely vydala před lety CD - Forever Underground - to je fakt k smíchu!!! (Nasrat na ty čůráky, chtělo by se dodat, ale na to jsem moc pozitivní - pozn. vanena)
Jinak LAST DAYS OF HUMANITY - rosekali auto a čertužel ho nedali do kupy takže dojet nemohli, LYKATHEA AFLAME nahrávala "Elvenefris" a to že nebudou hrát mi dali vědět až v pátek takže nahrádu nebylo možné sehnat, CONVENT přijeli ale údajně jsou zvyklý na daleko více přechodů na bicích takže se raději v době vého vysoupení procházeli po Trutnově, COMRADES se vybourali v Portugalsku - a akci vychladili přesto že geniální ABSTAIN (kteří s nima jeli tour a bylo to také jejich auto..) jeli 24 hodin vlakem do Trutnova aby si zahráli na Obscene Extreme, WOJCZECH si nevzali pasy v domění že už je do Čech není třeba takže je sem nikdo nepustil a HARMONY DIES měli obrovské problémy s aparátem na několika hraničních přechodech a tak se nakonec do Čech neprokousali také..
Opravdu to je dost, ale já festival připravuju 3/4 roku a pro mě je to největší zklamání..ty jen přijedeš lehneš na trávu a čekáš co bude..

Tak zas mě nepodceňuj..Docela dobře vím co to obnáší, ale pochop také ty pocit lidí, kteří třeba dojeli právě na své zamilované Regurgitation a ti nikde. Některý věci neovlivníš, ale je úplně normální se ptát, nebo ne?)

Jasně, ale to je otázka jak kdyby to od mne byl záměr..nemyslíš že právě tento festival ti nabídnul/nabídne daleko víc než spousta ostatních??? A zpět k těm REGURGITATION..ty mě napsali tak dva měsíce předem takže na web stránce to bylo zveřejněné..zkuste se prosím podívat na www.obscene.cz tak týden, dva před akcí - určitě tam budou všechny podrobnosti..

Teď další velká kapitola a to je jídlo. Já sám nejím maso a úplně schvaluju, že toto nechceš na své akci podporovat. Ale přesto mám připomínky:
Proč nemohly být připraveny mléčné výrobky z ekologických chovů? Nejen že bys uspokojil mnohé hladovce, kterým soja bůhví proč nevoní, ale určitě bys tržbou podpořil dobrou věc.

O tom opravdu není možné se mnou diskutovat, sám jsem vegan takže mě nejbližší je samozřejmě veganská strava a vůbec si nemyslím že by na posledním ročníku byl špatný výběr jídel nebo tak. Sám maso nějíš tak asi víš proč to dělám a nechci to na své akci podporovat, ne???
Proč? Není čas milý brachu - celý festival připravuju sám (neexistuje žádný team jako v Německu či Holandsku...), nemám nic proti vegetariánům, naopak!!! A o skutečných eko chovech toho opravdu mnoho nevím.

Když už to mělo být ryze veganské (tzn. Bez živočišných surovin) - proč nebyla k mání "obyčejná" vege-jídla jako jsou bramboráky, kukuřice, topinky atd.?

Nedělám menu na festu, ale jisté je že s připravou bramboráků a topinek je strašně práce a při tom kvantu lidí co přijedou jak by jsme to mohli stíhat??? Nechceš tento rok přiložit ruku k dílu a udělat si brigádu???

Slyšel jsem taky, že lidi, kteří stravu zajišťovali na ní vydělávali podstatně víc, než je jejich obvyklá sazba. Je to pravda, nebo jen pomluva?

Ha,ha,ha..v Čechách a pomluva, no neblázni??? Tu už jsme dávno vymítili..z vegan jídelny kterou já jsem viděl jako fakt velké plus jsme přidali mince na psí útolek takže já jsem skutečně velice spokojený a ceny? Podle mě byli naprosto fér..

Obscene, to je především Čurby

Předpokládám, že taky patříš pod široké označení Nikol Lenertové "ekologický aktivista a levicový extremista" - oprav mě jestli se mýlím - přijde mi docela divné, že podporuješ fotbalový byznys (všechny Tvoje "nadnárodní" Umbro, repre čepica, ta bunda byla Ajax Amtr. nepletu-li se…) Co ty na to?

Určitě mám silné sociální cítění, spoustu věcí dělám z etických důvodů…
Fotbalový byznys??? Je to moje velká láska už tak přes dvacet let, hraju ho, sleduju ho, podporuju ho..AJAX je můj oblíbený klub, takže se fakt nepleteš.. opravdu sis mě prohlédl velice dobře..
Řekni mi jaké máš stereo??? SONY nebo PANASONIC? Nebo televizi, video..nebo telefon NOKII??? To jsou skutečně mamutí nadnárodní podniky..
Byznys je prostě skoro všechno a je fakt že není lehké to nějak důstojně přežít..

Jo, jasně, nešlo ani tak o to, že jde o "byznys" jako spíš o to, že věci jako Umbro ve mně vyvolávají (asi iracinálně a neoprávněně) strach z násilnických skins/hools. Nechtěl jsem tě nijak obvinit.

ha, ha, ha...skin opravdu nejsem..

Jak se stavíš ke hnutí straight edge / political correct (pro čtenáře, kteří se s tímto termínem ještě nesetkali - sXe znamená žádné maso + žádné drogy + další soustava názorů). Je ti to sympatické?

Teď skoro 4 roky jsem straight edge, ale spíše z důvodů zachování svého života, takže..co k tomu můžu říct? Cítím se opravdu fajn, mám jasno co chci dělat se svým životem atd., prostě mě to přineslo jen pozitiva..tedy sympatické to pro mě samozřejmě je, ale pozor naprosto se distancuju od arogantních-hloupých sxe týpků kteří hlásí, my jsme jediná cesta, vy nejste nic..to je pro mě naprosto zoufalé jednání!!!
Political correct je výraz jak z války..skutečně si pod tím mohu představit ledasco..

No měl jsem na mysli to sXe/pc hnutí lidí, kteří vyskakují při každém vtipu o černoších/lesbách/já-nevím-kom-ještě. Ti co prosazují absurdní vztah k ostatním lidem kdy se respekt přetavil v jakýsi septický vztah, kdy humor, ironie, nebo i třeba přirozený nevinný předsudek je něco špatného.

Přesně to je fakt hrůza..viz předešlá odpověď..

Zdá se, že hodně jedeš v piercingu (krásná tvářička + třeba obaly Obscene katalogů). Proč to? Co ti to dává? Kolik máš nových přírůstků průměrně za rok? A kolik stojí údržba ;-))

Yeah, další velký hobby..krásná tvářička??? To snad ne, spíš bych mohl hrát v nějakém horroru, ne??? Ale čert to vem, zbožnuju piercing, fakt se mi to líbí a nevím proč bych měl vypadat jako stovky/tisíce dalších lidi..prostě se ze sebe snažím udělat originál a přesvědčit lidi že i takhle zoufale vypadající "ubožák" a drogový dealer (jak o mě již mnoho lidí řeklo) může být kvalitní člověk..
Každý tak 2/3 měsíce mě popadne amok a musím jít..a sakra právě tuším nějaké svrbění takže myslím že nové přirůstky budou co nevidět..teď mám kolem 20 piercingů a můj momentální cíl je číslo 30 a pak se uvidí, že???
Údržba? Občas člověk nějakou ocel ztratí ale není to až tak finačně náročné..

A teď takové ty cliche-questions:

Co tě v poslední době nadchlo/nasralo na hudební scéně a nejen na ní?

Nadchli mě samořejmě disky co jsem vydal - tedy CRIPPLE BASTARDS, INGROWING a ISACAARUM a dovolenka v Egyptě, úžasná podívaná!!! Nasralo? Celkem nic jen požadavky některých kapel co jsem chtěl mít na Obscene jsou nad moje chápání..

Co zrovna čteš, co posloucháš a čím se nejvíc bavíš?

Dočetl jsem vynikající knihu Richarda Lourie - Zátah na ďábla o pronásledování, zatčení Andreje Čikatila, a teď čtu Profesionální ženu od Vladimíra Párala..
Právě teď poslouchám PUNGENT STENCH "Club.." ale jinak strašně teď hrnu REGURGITATE "Carnivorous Erection" to je absolutní bomba a jendo z nejlepších grind core albumů za posledních deset let!!! ARGH!!!
Jinak sleduju béčka horrory, Ligu mistrů a moc se těším na tour s CBT přístí týden!!!

Jaký film doporučíš?

CANNIBAL FEROX, ALL NIGHT LONG, CANNIBAL HOLOCAUST, ZOMBIE FLESH EATERS, EATEN ALIVE!, PULP FICTION, U TURN, TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI, FARGO, STOPY KRVE, SALO - 120 dní Sodomy, PÁTER THOMAS a milión dalších..

A jak se ti vůbec vede???? Málem bych na tenhle evergeen zapoměl!!!!

Výborně, jak jinak??? I když jsem čech nemám si na co stěžovat..díky za zajímavý rozhovor!!! Mějte se všichni parádně!!!

Vanena & Marast jak CYP
Čurby as himself


predstavil jsem si vanenu jak haze granaty na skleniky s GMO rejzi, diky spambotovi.. i ty prasky bych objednal, kdyby slibil carnivorous erection

chyba pacurak v pacuraka se obrati.......... curby drz se obscene samozrejme bude curby neni louda

obscene bude, louda tvuj vylizanej smysl pro humor tady fakt excelluje, ses proste curak a v curaka se obratis

jak to vlastně vypadá s obscenem?

no radsi ani nedomyslet....i kdyz ja se zatim autum docela uspesne vyhybam....pripadne mi to jako zbytecnost..kor v Praze ci v Brne....no ale byt spolujezdec (nekdy jsem donucen) je jeste vetsi opruz...:((( kdyz se killnout, tak alespon sam....no radsi zmenme tema, nechce se mi o tom ani premyslet...

no jo louďo rozhovor s tebou tu taky pořád někde straší, tak bacha na cesty károu!

no doufam, ze vsechno kolem Curbyho dobre dopadne....tento zajem o tak stary prispevek mi neco pripomina..radeji ani nebudu domyslet a neco privolavat....:((((

Tagy:

aktuálně

diskuze