DISBEATLESS, CATHETER, STREETWALKER, LYCANTHROPHY, BESTIA TRIUMPHANS, BOILING POINT, PRŮMYSLOVÁ SMRT

report

Fakt se mi dlouho nestalo, že by mě bavilo 7 kapel v řadě. Dost tomu dopřál zvuk, příjemná atmosféra, ale hlavně kapely samotné. Krátký, rychlý, hlasitý č. 17 - bylo to super, za rok zase!

„Pojedeme na výlet! Pojedeme na výlet!“ Odvoz autem nevychází (sliby, chyby), hm, nevadí, je krásně, takže jako správný hitchhiking metal punk vyrážím stopem vstříc dobrodružstvím dálnice D1, na Opatově chytám menší spršku („marching on, in rain or shine!“), ale pak už jenom Osvícení, 4 auta, 3 hodiny, 1 nová vtipná historka od bývalého stopaře, nečekaně poprvé v životě navštěvuji Přibyslav (vyjmenovaná slova!). Do Ždáru dorážím nedlouho po „místňáko-pražácích“ jedoucích vlakem, které po poradě v Batyskafu (mj. příjemné to místo) nalézám v místní nálevně, jedou první pivka a jde se na bigbeat.

Dorážíme chvíli po začátku setu Průmyslové smrti, na úvod paráda, fastcore, thrash a trocha grindcore, baví mě to, maličko by to chtělo občas přitlačit na rytmičák, já jsem na to trochu úchyl, vím. Zpěvák pobíhá v prvních řadách, skvěle dává rozjížděcí „Uaargh!“ (i když jinak preferuji suché „Ugh!“, popřípadě s ozvěnou), díky čau.

Druzí jdou na věc slovenští Boiling Point, z nahrávky mě to tak neoslovilo, ale naživo je to jiný soudek rumu, resp. možná spíše dynamitu. Víc thrash(coru), (skate)punku, ale rychlost stále vítězí, dobře sehrané, vtipné názvy skladeb i agitky („Pravdu má ten člověk!“), první zvedačky (a pády) a tanečky, uteče to samo.

Začíná družba s místními i přespolními, nečekaná setkání z druhého konce naší země, staří i noví známí (zdravím Suda!). Soudruh Božkov jako ledoborec boří bariéry i železné (metalové) opony, byly-li vůbec nějaké, začíná se mi tu fakt líbit, návrat dovnitř na skoro-místní, či „záhumní“ Bestia Triumphans a přichází další příjemné překvapení. Punk už prakticky neposlouchám, ale tohle bylo moc a moc dobré, správně nasrané, nápadité až originální, sehrané, vskutku „jedovaté“, pořád to byl ale punk/hardcore, byť co tam předváděl občas zvláště bubeník, no koukal jsem a tleskal. Ke konci skladba o/proti pánovi z Hradu, bubeník nasazuje masku onoho „lumpa“, fakt zážitek vidět bubnovat rozesmátého Vaška K. :) Nakonec cover od Dead Kennedys o Lynchování Landlordů a je vymalováno. Zaklínadlo „rumvenpít“, zelené rostlinky, kucky, kucky, no jo už nejsem nejmladší žeáno.

Zpět na domácí - Lycanthrophy, tady končí všechna sranda, začínají „jatka pana Radka“, kytary a řev a hlavně – ty bicí!! Bez nadsázky, jejich bubeník je pro mě už delší dobu (minimálně v rámci žánru), a já to klidně řeknu, světová špička, AK-47, kam se hrabou „lechtači blan“ á la… no nebudeme jmenovat, (dobře Rich Hoak - a teď mě zabte, haha), krátký, rychlý, hlasitý a přesný. Kytary rozhodně nezůstávají nic dlužny, riffy chytlavé (když se stihnete chytit). Vše samozřejmě korunuje sličná a především šikovná zpěvačka smrtícím ječákem, vokální UZI škorpión i s tou kapkou jedu, cover od Phobia (pokud se nepletu) a hostovačka obřího pána. Fastcore-grind-violence krutovláda.

„Večírek“ v plném proudu, tady už si přestávám být spoustou věcí jistý, vzývám Sudího nebo někoho o případnou korekci. Dělo se toho spousta, zajímavá opětovná zjištění, že „každý zná každého“ a ví spoustu věcí, co by člověk ani neřekl, no jo, svět je malej. Začínají Streetwalker z USA, zcela nečekaně se opět sype jako o život, mix všeho možného extrému od thrashe, grindu po crust a já nevím čeho všeho ještě, každopádně mě to baví, kotlíme, pijeme, jedeme z kopce do jámy pekel, už začínám vidět pověstný pekelný chřtán, stejně tam všichni patříme, tak co.

Předposlední jdou na řadu též zámořští Catheter, pro mě potřetí naživo, potřetí super, poprvé bez sólo zpěváka, což bylo možná jediné lehké mínus, táhnou to řvoucí kytarista s pochroumanou nohou (s nímž si předtím o čemsi povídám a smějeme se, ale čemu, to už si fakt nepamatuji :)) a též řvoucí bubeník. Grindcore, grindcore, grindcore, trochu death metal, trochu crust a trochu sludge, takhle to má být, pěkně hrubě, tak to mají mazlíčci rádi. Mosh, vzduchem lítají mužní muži (mě nevyjímaje) i sličné (mám já rád to slovo) a odvážné ženy, barové stoličky a lidé na barových stoličkách, prostě party jak se patří a paří.

Nelehká úloha pro poslední kapelu – legendární Beatles, tedy pardón, Disbeatless, ale perou se s tím s vervou nečekanou, publikum jim i v pokročilou hodinu onu vervu opětuje, jede metal crust, či crust metal, jak kdo chce, ale je to dobrý. Fakt se mi dlouho nestalo, že by mě bavilo 7 kapel v řadě, dost tomu dopřál i zvuk, který se celý večer nesl buď v slušné normě, či byl jednoduše dobrý, příjemná atmosféra, ale hlavně kapely samotné. Pořadatelé holt mají čuch, to se musí nechat.

Pak už nějak nevím, asi jsem se příliš teple oblékl do „rumového kabátku“, upadám na lavici a usínám, budí mě krásná víla z pohádky něžnými slovy („Vstávej kurva, za chvíli jede vlak!“ :)). Delirická cesta na nádraží, ztratit punkáče je docela punk (sorry), vlak, spánek, konec. Bylo to super, za rok zase!

Vložit komentář

AddSatan - 21.08.14 22:03:43
v sobotu po dvou letech pokračování KRH vol. 18: http://klub.batyskaf.net/sites/default/files/1110-image-FLYER_WEB_tiskovka.jpg a koukám, že Lycanthrophy jedou příští rok na tour do USA a budou i na Maryland Deathfestu + snad ještě letos jim prý vyjdou splitka s Noisear, The Afternoon Gentlemen, Bloody Phoenix a Nausea. Docela nálož :)
Sud - 29.04.12 23:32:30
tak zvuk je jasnej, ten meli uz na koncerte, ale i skladatelsky mi to neprijde uz tak autenticky
AddSatan - 29.04.12 23:23:31
Eh tak ten nový styl Catheter, nebo spíš bych řekl hlavně zvuk (jasné Švédsko) se mi k nim moc nehodí, ono to bude asi i tím streamem a bitratem, ale teda nic moc, snad u toho nezůstanou, starší tvorbu mám hodně rád. Jo tak tohle pivo jsem nepil, škoda. Bulvár smrdí :)
Sud - 29.04.12 16:18:10
bulvar, to je nejdulezitejsi!.)) rikala mi pritelkyne od Johana z Prumyslovky, ze si delala z Harolda srandu, ze vypada trochu jak dealer a ze se tomu smal dost suse.. asi netusila, ze byl zavrenej za pestovani travy.)) PunkIPA byly ty skotsky tretinky s modrym obalem, tusim, ze to ted dovezl nekdo z Anglie z vejletu na Bolt Fest, minimalne z tohohle zdroje se pak nejaky objevovaly i v Brne.. nova deska - stream tady: http://catheter.stereokiller.com zda se mi, ze tak trochu opousti svuj styl a vydavaji se smer severni evropa, coz je skoda..
AddSatan - 26.04.12 11:48:26
U Belzebuba! To je zase bulvár, hrozné toto, Blesk hadr :)) Každopádně jsem rád, že jsem je viděl ještě teď no. A speciální set navíc (i když třeba ve Vopici před Magruderama to bouralo ještě o něco víc - asi i zvukem právě). Ad zvuk u nich trošku slabší asi pravda, ale to už jsem se dostával do stavu, kdy mě zajímá hlavně ten virbl, takže pro mě v pohodě :) Bestia Triuphans pro mě fakt překvápko, sice asi nejměkkčí z večera, ale i tak hrozně zajímavé, asi jsem pořád trochu punkáč hehe. Catheter souhlas, aneb jak jsem psal, jen teda nechci moc řešit škatulky, ale ten power violence jak ho vnímám já, no nevím nevím, ale to je asi fuk. Ale tomu prvotnímu setkání na Obscenu (a posléze Playfastu) se to nevyrovnalo, ale super rozhodně i tady. Lidí bych taky čekal víc no, i nás mělo jet víc, ale.. sliby, chyby.. snad se to zaplatilo, přál bych mu to. BrewDog punk IPA to byl ten speciál? To mi přislo docela divný chutově a to mívám IPA rád, my začali Chotěboří v "Sedmičce" (den předem jsem na Sedmičce končil, druhý den na jiné Sedmičce začínal haha), pak zkusmo Ježek ušel, BrewDog mi teda nechutnal a pak už jen Plzně a hlavně rum :)
Sud - 26.04.12 03:13:04
doplnim, hostovacka u Lycanthrophy byl puvodni zpevak, Marsta z Mrtvy budoucnosti. bylo to naschval specialni set, protoze ted budou mit tak na rok pauzu, protoze Zdislava je tehotna. fml, farewell plane nadeje a tak dale (prvni! zdravim brutika). prvni tri songy byly tusim hodne stary, tudiz praso grindcore, pak nekam do toho jejich extreme hc/violence/grindu. jedina kapela vecer, u ktery mi prisel hodne nevyvazenej zvuk, hlavne u bicich, kde byl slyset v podstate jen virbl, coz je docela problem, protoze Ondra ty prechody uz tak skoro nehraje :)) nicmene klasicky sypacky genialni, treba jak je nabubnovana posledni deska, naprostej mazec, smekam. Prumyslovku jsem ted minul na koncerte trikrat po sobe, Bestia Triumphans asi jak rika Adolf, ale me tohle zanrove proste nikdy nezasahlo. Boiling Point jsou jen zrychleny NVUcka! :)) ale ne, dobra kombinace skejtackyho thrashcore a 80's boston hc/punku, v zime v Yachtu se mi to libilo vic, ale i tak v lati, energicky, nasrany, punkovy.. Cathether byl naprosto vybornej, southwest doomviolence, hrozne autenticka kapela. kytarista mi mistama pripadal asi jako kdyby Kirk zacal hrat grindcore.. skvely grindovky sypacky michany se sludge bahnem a power-violence stekackama, Dimension 303 12'' byla jasna volba. lidi asi 70, snad se to Ondrovi nejak zaplatilo, cekal jsem trochu vic lidu, ale atmoska byla dobra, takova rodinna. skoda, ze sem ridil, BrewDog punk IPA byla hodne zajimava
AddSatan - 25.04.12 10:54:57
bizz: no no nepřeháněj, ale dík :) a tag "rum" pobavil
brutusáček - 25.04.12 10:05:39
výjezdy jsou vždy libový
bizzaro - 25.04.12 00:40:03
fantastickej report, Stepatane! styl mi pripomnel ten Viteckuv. a rum, rum je jasnej!

Zkus tohle