DORNENREICH

DORNENREICH

Rakouští black metalový náladotvůrci DORNENREICH zavítali do Prahy společně s pekelníky MARDUK a MYSTIC CIRCLE. Ihned po jejich setu jsem zavítal do šatny, abych si domluvil rozhovor. Eviga – zpěv a kytara nebyl proti, a tak jsme po skončení celého koncertu usedli v šatně a prohodili pár slov..

Jak jsi spokojen s dnešním vystoupením?

Myslím, že to byl náš nejlepší koncert v rámci celého turné. Publikum reagovalo velice spontánně na to co jsme prováděli na pódiu.

Jste spokojeni s celým turné?

Všechny koncerty ve Skotsku i Anglii, na kterých jsme hráli, byli také skvělé… také nějaké ve Francii. Horší to bylo ve Španělsku. Je velmi obtížné šířit zde naši hudbu, z důvodů jazykových, ale také kvůli jejich mentalitě. Je velmi těžké hrád atmosférickou hudbu pomocí black metalu v zemi nikdy nekončící sluneční záře.

Jak bys Myslíš, že fanoušci Marduk ocení vaši hudbu?

Když jsem se na ně díval, v jejich tvářich jsem viděl, že se jim zamlouvalo to, co děláme. Samozřejmě byly tam i skalní fanoušci Marduk. Přesto si myslím, že se nám dnes večer podařilo získat hodně lidí.

Nyní k vašemu vydavateli Prophecy productions. Změna vydavatele zřejmě vedla k lepšímu, ne? Turné s Marduk, solidní propagace..

Určitě. Předchozí firma CCP Records byla malá rakouská firma, jejich práce pro nás byla velice omezená - reklama, podpora a distribuce nebyla dobrá. Myslím, že Prophecy Productions je kvalitní firma. Dělají pro nás vše, co je v jejich silách. Obdivují a respektují to, co se snažíme vyjádřit a to je skvělé.

Přestože Prophecy productions mi připadají jako malá firma, dělají pro vás dobrou promotion, ne?

Zaleží na tom jak jsi zapálen do určité věci, kterou chceš dělat. Oni zkouší všechno, což je to, co na této firmě oceňuji, protože my chceme kvalitu a ne kvantitu. Měli jsem nabídky i od větších firem, ale určitě by to nebylo správné rozhodnotí.

interview_3_px1

Jak bys popsal vaši hudbu neslyšícímu?

Vždycky jsme se se snažili dělat vlastní black metal. Intenzivní prožitek, atmosféra a emoční hloubka byly vždy tím, co se snažíme vyjádřit pomocí hudby. Skrze intenzivní a extrémní emoce se snažíme dostat k posluchači.

V rozhovorech jsem se dozvěděl, že spolu s Valnesem vezmete kytaru a klávesy a jdete společně do lesa tvořit hudbu. Co vás k tomu vede?

Je to určitý způsob inspirace, jelikož to byla velmi důležitá duchovní zkušenost pro nás, být tam, v lese a vidět, co to s námi a nástroji dělá.

Děláte to i nadále?

Samozřejmě, ale není to pravidlem, ale občas tak skládáme.

Jak často zkoušíte?

Ve skutečnosti nezkoušíme tak často. Zkoušíme až ve chvíli, kdy jsou skladby téměř hotové. Chodíme do zkušebny, abychom dodělali rytmickou a dynamickou strukturu bicích u skladeb, které jsou již složeny.

Co vaše texty nebo se jedná spíše o poezii?

Doufám, že mohu mluvit o svých textech jako o poezii. Pracuji s metaforami a basníckými postupy. Básně se zabývají pradávnými zkušenostmi člověka jeho stavy mysli, duševním rozpoložením a silou vůle, protože si myslím, že tyto zkušenosti jsou podstatné pro každého v každé době. Tvůj život závisí na těchto situacích, kterým musíš jednoho dne čelit. Z toho důvodu pracuji s těmito tématy.

Tvoje básně jsou napsané v němčině. Zajímalo by mě co vás vedlo k užití rodného jazyku?

Je důležíté, aby slova, melodie, hudba a fotky byly jednotné a zanechaly intenzivní dojem. A to ve skutečnosti můžeš vyjádřit jen pomocí své rodné řeči. Způsob jakým užíváme rodnou řeč je velmi intenzivní, protože se můžeme plně ztotožnit s texty. Všechny emoce vložené do hlasového projevu našich textů přichází k posluchači podvědomě. Lidé chápou, cítí emocí, které jsou v textech a ve zpěvu, přestože neznají slova. Je to také otázka zvuku, protože němčina je velmi rytmický jazyk a je velmi drsný. A to sedí k naší hudbě.

Jseš spokojen s vaším posledním dílkem?

Popravdě vždycky se najde ode mě kritika, ale s naším třetím albem jsem opravdu spokojený. Hned po ukonční prací, jsem byl na něj opravdu hrdý. Bylo to způsobeno studiem, kde jsem tentokrát nahrávali, producentem Andreasem Bachem z Empyrium, který pochopil to co se snažíme vyjádřit. Zná všechny kapely, které obdivujeme, takže jsme měli stejnou představu s naším producentme, což bylo velmi důležité…

Seš se sebou jakou muzikantem spokojen?

Můj hudební rozhled je značně širkoký. Mohu poslouchat všechnu hudbu všech žánrů. Je důležíté, když se mě hudba emočně dotkne a je svým způsobem intenzivní. Může to být všechno počínajíc black metalem přes po až k avantgardním kapelám a umělcům, také industriální věci, EBM, gothic..

Podívejme se nyní na rakouskou black metalovou scénu. Zdá se, že vaše scéna je dost odlišná od té norské, souhlasíš?

Myslím, že rakouské kapely jsou přímější díky jejich individualitě. Jsou zde nějaké podobnosti s norskými kapelami, především v atmosféře hudby.

Myslím, že Rakousko a Norsko jsou zřejmě dvě největší black metalové země..

S tím s tebou souhlasím..

Jaké kapely vůbec posloucháš?

Většina black metalových kapel, které poslouchám pochází právě z Norska díky jejich jedinečné atmosféře. Mám spoustu oblíbených kapel jako staré Emperor, Gehenna, Obtained Enslavment, Troll. Mám také rád Burzum, respektive jejich hudbu.

Co si myslíš o Mayhem?

Nikdy jsem je neměl rád, ale minulý rok jsem s nimi hráli dvě vystoupení v rámci jejich turné. Bylo velmi zajímavé, co předváděli na pódiu. Přestože nemám rád jejich hudbu, na pódiu byli skvělí.

Myslíš, že jsou to dobří muzikanti?

Hodně lidí říká, že nejsou, ale když jsem je viděl na pódiu, tak s tím nesouhlasím.

Proč si to myslíš?

Protože Hellhammer hraje i v jiných kapelách..

.. jako Arcturus..

..ano, Arcturus jsou pro mě taky důležitou kapelou stejně jako Kovenant.

Jaký je tvůj názor na poslední Kovenant "Animatronic"?

Mám rád všechny tři alba. První album je opravdový atmosférický black metal. Druhé je hodně odlišné a mám také velicé rád Animatronic.

Hudba Dornenreich mi občas připomene právě Kovenant, hlavně v kytarách..

..myslím, že na tom něco bude hlavně v rytmech a dynamice kytar

..další otázka..

Plány do budoucna? :-)…

.. nemám rád moc tyhle otázky, ale člověk je občas musí použít. Když už jsme u toho, jakou nejhorší otázku jsi kdy dostal?

Kromě historie vzkaz na závěr, jelikož si myslím pokud rozhovor stojí na posledním vzkazu, tak je celý rozhovor zbytečný.

Website: www.dornenereich.com
e-mail: dornenereich@prophecyproductions.de
Vydavatel: www.prophecyproductions.de

Tagy:

Dornenreich

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze

aktuálně

diskuze