DOUPOV MYSTERIA Fest 2008

report

V našich chmelových končinách nebývá zvykem nějaká akce s tvrdším zaměřením. Sice už tu nějaký pátek probíhá festival Rock For Churchil (www.rfch.cz), ale pro fanouška tvrdší hudby stále nic. Doupov Mysteria se vlastně zrodil z jarních verzí Rock For Churchil a jal se nám každým rokem zpestřit jednu sobotu nějakým daným žánrem. Vloni to byl převážně punk s jednou největších legend Exploited a nutno říct, že staří psi se vytáhli na výbornou. Letos byl v záběru hc a na nás čekali Pro-Pain…

Začátky místních festivalů v 12 hodin klasicky nestíhám. Za výstupu k pípě poslouchám první rockabilly dne The Mordors Gang, kteří trpí klasickou uváděčskou nemocí a to zvuk. Kluci se snažili co mohli, a pár lidí pod pódiem rozhýbali, nutno však říct, že zvuk je opravdu zkazil. U piva zjišťuju, že mi utekly dvě kapely. Maurittius, ani neznám, takže nulová lítost, sorry hoši, třeba příště, a má oblíbená Cafina, jak já s oblibou říkám Beautiful Cafillery, o nichž se dovídám, že měli „ještě lepší“ zvuk než právě znějící The Mordors Gang. Co naplat, zvuk byl, je a zřejmě bude ještě nějaký čas trnem našich koncertů.

Po nich nastupují Blasted z Švýcarska, souputníci Pro-Painů na tomto cz/sk turné. Když bych měl škatulkovat, napadá mě pouze žargónek metal. Sem tam sypačka, semtam melodika, sem tam řev, postupy, které jsem slyšel hodněkrát jinde a líp. Kapela mě vůbec nenadchla a když jsem se dozvěděl, že jsou souputníci právě Pro-Pain, nestačil jsem se divit. Pozitivní na jejich výstupu bylo uklidnění či fakt, že Pro-Pain jsou již namístě.

Zuul FX se jmenuje druhá souputnická kapela „dnešních“ hvězd a musím kladně ohodnotit jejich výběr. Po nemastných neslaných Blasted je tu živá voda. Kapela hrající na pomezí Fear Factory, Machine Head, Sepultury rozhýbala už kdekoho a pod pódiem se objevuje první kotel. Zuul FX jsou z Francie a potvrzují rostoucí kvalitu tamní metalové hudby. Kvalitní bubenická práce okořeněná nějakými těmi fintičkami s paličkami doplněná o hřímajícího černocha za sedmistrunnou a uřvaným vokálem dopadala na úrodnou půdu. Kytarista se domáhal i nějakého toho circle pitu, jehož výzvu při coveru FF Demanufacture jsem vzal za své a jal se proběhnout kolečko, bohužel osamocen jsem nebyl kladně přijat mezi ostatními a za některé rozlité pivko se omlouvám, myslím si ale, že neustálé pokusy podkopnout mi nohy si ostatní mohli odpustit. Zuul FX nejsou zas tolik originální kapelou a velmi náročného posluchače ani nemusí zaujmout, přesto dokázali oslovit a předvést skvělý výkon. Rozhodně vrchol odpolední části festivalu.

Gang Nails, další rockabilly na pořadu dne, zvuk i projev lepší než jejich předchůdci The Mordors Gang. Pořád to je rockabilly, čili další z řad žánrů, kde vám jednotlivé kapely rozeznat od sebe dělá problém. Tak, jak u tohoto žánru, tak i třeba u SKA platí, že každý si najde ty své „hrdiny“ a těm se věnuje. Nechci, aby to vyznělo špatně, naopak Gang Nails pobavili, a když bude možnost na ně zajít přístě, proč ne. Celkově si myslím, že je jen otázkou času, kdy se rockabilly stane stejně populární jako SKA.

Jelikož se festival konal blízko mé domoviny a sjela se jako vždy hromada známých, bylo zapotřebí se s nimi posilnit u spousty občerstvovacích stánků…takže za řinkotu zelené, medoviny a nějakého toho piva milerád nechávám propouštět dívčí punk Statt Matratzen z Říše, jenž se dá přirovnat k českým Gaia Mesiah. Totéž platí o Status Praesents, v těchto končinách už hodně provařená kapela. Řemeslně odvedená práce, hudba pro mne však nezajímavá. Poslední z tria opomíjených jsou Apple Juice, co umí Česká republika dobře, je produkce grindových a punkrockových kapel. Jablkový džus spadá do tohoto punk-rocku, zaslechl jsem tři skladby, z kterých mě vůbec neoslovili. Když už punk(rock), tak klasiku alá SPS, poslední kapela, kterou jsem za dob mého punkového mládí nestihl.

Nyní mám možnost a výstup si náležitě, jako již početné publikum, užívám. Zaznívají všechny důležité skladby jako Hořčice mi stoupá do nosu, Válka, Jako kdysi, Ruská atd. Zaznívají i věci z poslední desky, které žal bohu už neznám. SPS nezapomínají ani na dnes již kultovní píseň Máma. Kdo nikdy neposlouchal český punk 90 let, asi nepochopí. Lepší předkapelu si Pro-Pain přát nemohli.

Pro-Pain se unás těší velké oblibě, aby ne, zasloužili si jí nejen svým hudebním počínáním, ale i častým koncertováním. Na to, že se na scéně pohybujou nějaký 15 let a mohou si říkat legendy stylu, jsou to milí chalani, kterým nevadí koncertovat pro pár lidí v klubu, raději vynechají nějaký ten mamutí festival a přesunou se k publiku, které jim bylo vždy blíž a z klubových pódii nadosah. Pro-Pain přilákali spousty lidí a byli jasnou hvězdnou dne. Musím se přiznat, jejich tvorbu neznám dokonale, ale dle komentářů hrali průřez svou tvorbou plus podpora poslední desky, klasika, nutno říct, že výkon podali skvělý, jako loni Exploited, staří pardálové svých stylů prostě umí. Ve vystoupení nebyla žádna trhlinka, jednotlivé skladby odsýpaly jedna za druhou, v kotli to vřelo. Hodina a něco utekla rychle, kapela se však nenechává dlouho vyvolávat a věnuje přídavek.

Punk jsem ve svých letech hodně poslouchal, věnoval jsem se především české scéně, proto mi předposlední kapela Peter & The Test Tube Babies nic neříká. Na jejich set si už moc lidí nepočkalo, po Pro-Painech se to rozuteklo k pípam, k autům atd. Přesto se kapela těšila zájmu zbývajících. Já osobně je sledoval od stánku s dobrým svařáčkem, kterému jsem za chladné noci byl hodně vděčný.

Přesunutí Plexis až na konec vesměs vynechávám, jen si zakvituji u klasik jako Pidilidi, Půlnoční rebel apod., a chýlíme se k cestě pěškobusem zpět do nedaleké domoviny. Na noční přespolní se nás nakonec vydalo šest. Ještě jeden svařák a hurá dom…

Celkově vzato jsem rád, že se akce podobného ražení u nás (rozuměj okres Louny) konají, člověk, co má rád trošku hrubší odnož hudby, musí vždy vyjíždět a akci doma vřele uvítá. Děkujem, příští rok zas…u piva, se všema! :-)

www.doupovmysteria.eu

Vložit komentář

lemmy - 29.05.08 16:07:42
fuu, brutusacik jako osamely bezec...

Zkus tohle