GROINCHURN, Total Fucking Destruction, Pigsty, Radical Mentality

report

Srážíme se kolem páté hodiny na autobusovém nádraží, když se dozvídám o útoku na WTC. No, tohle teda nepotěší, to přímo nasere. Nedostatek informací nahrazujeme budováním mohutných spekulací, krátíce si tak cestu do UH. V kultovní hospodě Na Růžku pak sledováním TV (jestli bych měl říct k útoku na NY jen jednu větu, pak by byla, že naši novináři jsou banda telat) trávíme poslední minutky před koncertem.
Kolem Míru tou dobou už postává pěkných pár mániček a stále se sjíždí další. Do zvuků klidného, lehce propršeného podzimního večera začínají ryčet Radical Mentality, kapelka odněkud z okolí. Ani mě, ani kolem mě stojící vůbec nenadchla, zpěvák se sice snažil, ale nebylo to zkrátka ono. Kdybych měl upřímně soudit, tak tomuto šedivému death metalu, který se snažil hrát brutálně by asi nepomohlo skoro nic. Věděl to i zpěvák, který trefně poznamenal „Stojíte, nepaříte, je to na piču.“ Ale nevadí, noc je mladá a na pódium už vtrhají Pigsty.
Na rozdíl od spousty známých, kteří si Pigsty pochvalují, se na jejich vystoupení zrovna netřesu. A vpravdě nejsem odměněn příjemným překvapením. Opět (pro mě) nudný set, kterého se cca v polovině dobrovolně vzdávám. Vyškovští brutal death / grinders si publikum, stejně jako RA moc nezískali. K odsudku bych nikdy neměl mít daleko, ale vzhledem k tomu, že byl koncert zadarmo, nemám odvahu říkat jakékoli zlé soudy.
Přestávku využíváme k důkladnému pokecu, a už se houfujeme na TFD. Obavy návštěvníků, že pánové nebudou hrát vzhledem k událostem v USA byly zcela liché. Bubeník a vůdčí postava TFD (ex Brutal Truth) se prošel po pódiu, zapukal, zasedl za bicí, zaječel „smoke fucking ganja“ a už se tenhle náklaďák rozjel z kopce. Naživo mě nadchnuli snad ještě víc, než z desky. Vynikající výkon bicmena (a to vůbec neměl přechody!!!) korunoval i jinak velice dobré vystoupení. Na první pohled by se mohlo zdát vystoupení trochu statické, ale po mém soudu na tak komplikovanou a technickou hudbu nelze ani nijak moc pařit. Při závěrečném coveru od Terrorizer jsem tak byl jediným pohybujícím se divákem v sále (ostuda to je, ale otázka je, jestli moje, nebo těch ostatních…)
Po tomto vynikajícím vystoupení ani nemusíme dlouho čekat na hlavní hvězdu večera, jihoafrické šamany Groinchurn s jejich grinding corem. Kdo je viděl na kterémkoli z jejich letošních četných vystoupeních v ČR, ten ví, jak moc dobrá kapela to živě je. Přitom i mě tentokrát šokovalo jejich extrémně dobré vystoupení. Skvělá muzika kombinující nejrůznější corové vlivy v komplexní a dobře zahranou brutalitu roztančilo pěkných pár hlaviček. Snad časem galerii osvěží i fotka mé maličkosti, jak se proháním po sále…Přišlo mi, že kapela i lid si tenhle koncert maximálně užívá.
Nakonec zahrála jako bonus ještě nějaká brazilská deathová kepla. Nevím bohužel jak se jmenovala, a upřímně přiznám, že mě to ani nezajímá. Nebyl jsem se podívat ani na jedné písničce vzhledem k vyčerpání, a kdokoli se ze sálu vracel, mi potvrzoval, že tato skupina za to nestojí. Promiňte tedy, že opět páchám takovou neserióznost, že píšu dojmy z koncertu, na kterém jsem nebyl po sto procent doby jeho trvání (jsou lidé, kterým to, zdá se, hodně vadí…) ale ty klíčové věci jsem snad zachytil.
Ještě se musím zmínit o dvou věcech – Za prvé, že tato akce byla zdarma. Ano, čtete dobře, zadax. Nevím, jak je to možné, nechci spekulovat, ale je to naprosto parádní. Moc díky všem, kdo to dokázali tak skvěle zařídit a připravit nám velmi hodnotnou zábavu bez placení. Není to obvyklé, a je to skvělé! S tím souvisí i druhá věc, lidi. Snad tři sta návštěvníků z nejrůznějších posluchačských vrstev (od HC kids, přes punkery, grindery, metloše, i staré ZVYRY). Mimořádná akce!!!! Zamrzí jen, že den poté v Praze účast nepřesáhla třicítku. To si kapely jako TFD a Groinchurn nezaslouží.

Vložit komentář

Zkus tohle