HEAVING EARTH, BED SORES, DIPHTERIA, MINDWORK, THIS NIGHT DRAWS THE END, LLYR

report

report_947_px1

Uspořádat koncert na způsob olympijských her městských států Praha vs Plzeň, kde se ve vzájemném klání střetnou jejich zástupci, se ukázal jako poměrně zajímavý nápad a sliboval při pohledu na žánrově barevnou paletu jednotlivých reprezentantů zajímavou podívanou, což se ve výsledném resumé potvrdilo. Jednalo se opravdu o nejlepší domácí koncert poslední doby. Nicméně nápad začít v sobotu už v 17h, se již jako chytrý neprokázal, na což prázdným placem před pódiem doplatily první dvě kapely, plzeňští Llyr a This Night Draws The End.
A tak v půl šesté před téměř prázdný plac a za celkově vlažného přijetí nastupují Llyr, které zpěvák uvedl slovy: „Jsme doommetalová kapela z Plzně a hrajeme… doom metal :)“ Pentet čítající u druhé kytary i slečnu předvedl staroškolštější doomík, který se u nás produkoval tak kolem roku ’95, trošku s vlivy starých Paradise Lost, čili ne veselý model jedné rytmizující kytary podpořené melodickou linkou kytary druhé za jednoduché rytmiky. Něco ve stylu archaických Sad Harmony z dema Devoted to Sirens, jen v osekanějším podání. Dalších negativ si schovám, ale s tímhle pětice dnes již neprorazí. Tak alespoň zvuk byl docela v poho.
O This Night Draws The End (krásně moderní dlouhé jméno) jste si tu nedávno již mohli přečíst, jen osobně nebudu sdílet tolik nadšení. Hned na první pohled se totiž kapela líp hejbe než hraje. Slabinou jinak v místy docela povedených kytarách, kdy dojem ale pravidelně kazí ty nejprůměrnější breakdowny, je křečovitý bubeník, který sice používá tři tomy, ale vlastně k tomu není jediného důvodu, když do bicích spíš bije, jak když máma naklepává řízky, než aby na ně výrazněji hrál. Dobré pasáže tedy sem tam a bicí jednotvárné, dojem nezachraňuje ani dobrý vokál Morbiho. Zvuk - nastavením kytar? - zakulhal, ale vlastně to u tak průměrného, melodického metalcore ani nevadilo. Snad se nám kluci mladí vyhrají nebo získají alespoň schopnějšího bicmana.
To s příchodem domácích Mindwork se už mělo blýskat na lepší časy. Kapelu živě vídám docela pravidelně, debutové album Into the Swirl poslouchám taktéž a stále jsem se ještě nenasytil. Asi nemá cenu jejich set nijak blíže přibližovat, protože Mindwork i toho dne nezklamali, zahráli úžasnou novinkovou skladbu a předvedli se ve stále skvělé formě, čili kdo je viděl, ví své, kdo ne, toho opět odkážu na starší report. Fanoušci technického a jazzem proleželého thrash/death metalu nemohli být zklamáni, protože i zvuk i byl parádní.
A s parádním zvukem dominaci domácích zástupců potvrdili Diphteria, kteří v Mrázovi mají co do živé prezentace asi nejúspornějšího basáka, co znám. Dipteria hrají ostře, s ničím se neserou, používají mnohastrunné kytary, takže zvuk je válec, ale nehrají metalcore, jak je často lidé nazývají. Na něj moc metalej nebo nadbytečně hardcorově hopsaj, ale i nějaká ta melódyje je zastoupena, takže posudek nechám na vás ostatních. Vše potřebné jinak bylo zmíněno v nedávné recenzi prvotiny Claustrophobic, a tak jen dodám, že takto výživný hardcore/metal si nechám živě líbit, protože Diphteria má jistotu vzadu (rytmickou, byť je to hra na jistotu), jistotu vpředu (zpěv), na bocích (riffovou, basovou) i jistotu zvukovou. Odměnou pak byla i výživná novinka, která obsahovala trochu jiné postupy, než se kterými Pražáci na albu obvykle pracují, zněla celkově náročněji, propracovaněji než všechny jejich prozatimní skladby.
Reputaci Plzně tedy již mohli zachránit jen Bed Sores, k nimž mám - jako k většině kapel toho večera - lehce osobní vztah. (V létě jsem s nimi zkoušel na festivalová zaskočení, když Lubin postupoval operaci kolene. Ale ten kluk se zotavuje jak komixový hrdina, a tak se nic neuskutečnilo.) A co Bed Sores hrají? Metalcore tomu asi říkat můžeme. Žádnou jeho moderní melodickou od(z)růdu, žádné krasavce (sorry, kluci ;)), ani tahání za srdíčko ale nečekejte. Pěkně ho prokládají matikou, kořeny přiznávají punčíkovými rovinami a umí i metalově zrychlit. A když už BS mají toliko smůly a furt ne a ne nahrát desku, furt ne a ne ustálit sestavu, a tak hrají část skladeb jen instrumentálně bez zpěvu, alespoň že odcházející Rip (basa i v This Night Draws The End) do března dohrává nasmlouvané koncerty. Zvuk byl opět super, čest Plzně jejich živým setem tedy zachráněna, ale o prsa!
Uzavření večera padlo na domácí Heaving Earth, kteří hrají pekelným americkým smrt-stylem (Immolation, Hate Eternal, Diabolic ad.) inspirovaný death metal. Momentálně hledají vydavatele pro nahrané album Diabolical Prophecies, kterému samozřejmě byl i podvolen odehraný setlist a ihned od začátku nastává ohromné překvapení, zvuku bylo i u hudby HE (podlazenost, rychlost, temné riffy) rozumět! A od třetí skladby, po konzultaci se zvukařem, mizí i ty poslední šrámy na kráse a pochybnosti o tom, že death metal (viz. minulé show HE nebo amerických HE zde) se na Chmelnici ošetřit nedá, jsou rozprášeny. Takže. Bez jakýchkoli výraznějších chyb jsme dostali porci prvotřídního, vysokorychlostního a i technicky vlastně náročného death metalu s valivějšími pasážemi a stylovým vokálem Seppa, jenž si pro HE připravil hrubší polohu blížící se snad k Rossi Dolanovi.

Paaya

Vložit komentář

bizz - 20.04.10 08:28:40
to jsou jen reci, Suffo, jeden report vse nezmeni
suffo - 20.04.10 08:26:57
tak koukám jak to lebiho nakoplo k lepšímu.....
DR - 11.04.10 22:21:22
Kurva, kdy bude ta deska Heaving Earth konečně venku? Klepu se na to jak sulc ;-)
bros - 11.04.10 20:38:40
tak, tndte hledají bubeníka
bizz - 25.03.10 09:28:54
rozumnej clovek ten Brut, vcera zadnej mur
brutusáček - 25.03.10 01:49:50
rozumnej člověk...ten morbi
morbi/TNDTE - 24.03.10 22:08:12
bizzi napsal jak to cítil a bylo to tak určitě správně! rozhodně bych v tom nehledal nějaké házení špíny - já a zbytek kapely jsme za tuto recenzi upřímě rádi. Tím spíš, že Lebi považoval svůj výkon ten večer za jeden ze svých nejlepších... právě taková recenze by ho měla vrátit zpátky na zem a on by se měl na sebe sebekriticky podívat a zamyslet se pořádně nad tím že opravdu může být něco špatně... další diskuze není na místě, ještě jednou díky bizzimu že bez okolků napsal co měl na srdci
brutusáček - 23.03.10 16:41:04
morbo: to byl ips....? :)
bizz - 23.03.10 15:48:28
co k tomu dodat? jedine odpoved, coz jsem udelal hned, co jsem to obdrzel :)) redaktorstvi je v poho, ale asi je lepsi psat o cizincich a v cestine! ;)
Morbo - 23.03.10 15:32:47
A hergot... hm... Co k tomu dodat? :) Snad jen, že jsem rád, že nejsem redaktorem. :P
annal - 23.03.10 15:29:55
Emari ufnukany
bizz - 23.03.10 14:25:16
Morbo, ehm, tak to mrkni ke mne na bandzone
Morbo - 23.03.10 14:13:10
Suffo: Kritizování výkonů je pro muzikanty strašně důležitý. A čim negativnější, tim lepší. Dovolim si popsat historku Standy Valáška z Šopy, co mi onehdá vyprávěl: "Já už muzikanty nikdy nechválim. Měl jsem tu jednou kapelu se strašně šikovnym bubeníkem a tak jsem ho pochválil. Přijeli za dva roky nahrávat další desku a ten kluk byl jako vyměněnej. Nebyl schopnej pořádně dotáhnout do konce ani jednu píseň. Tak jsem je musel poslat zpátky domů, ať se vrátěj, až to budou umět. Od tý doby už nikoho nechválim." ...Doufám, že to mluví samo za sebe. Všimni si, že sám Lebi se neozval. To proto, že byl za kritiku rád a tak to má bejt.
bizz - 23.03.10 13:53:42
Ada: a tak v poho, zastal se, beru. ale jen se nenechat unest a lepe veci nazyvat, tot asi vse
Adamos - 23.03.10 13:31:32
Suffo: Možná bys měl předvést své hraní na koncertě, kterým kritikům vytřeš zrak, místo toho, abys tady psal tyhle nesmysly.
bizz - 21.03.10 21:51:06
Suffo, pokud nemel svuj den, tak jsem napsal pravdu, nemyslis? pokud me osobne nekdo kritizuje, motivuje me to mu priste predvest, ze na to mam. anebo proste nelezu pred lidi, pokud se tohodle bojim. veme-li mi prvni kritika chut do budoucna, asi pak nedelam neco, co bych delat mel nebo delam neco spatne. kdybych k tomu takhle prisupoval, tak by Marast nefungoval uz nekolik let. asi je to predevsim o cloveku, ale necitim, ze jsem byl zlej nebo nak zakerne na nekoho zautocil
Střap - 21.03.10 21:04:43
sorry nepise nic o Ceskejch kapelach...tohle uz je na me trosku moc.
Střap - 21.03.10 21:02:49
super nakonec publicisty budou mlatit podprumerny instrumentalisti. Fajn jsem za redakci po tomhle tydnu nepsta uz CZ kapely. At to klidne odnesou i dobry.
pf - 21.03.10 14:59:39
kriste pane, já měl za to, že tyhle debaty sou tak sedm let passé
suffo - 21.03.10 14:45:08
není to můj kámoš, jen vim jak je těžký zvládat dobře hudební nástroj a s každým sražením se těžko leze vejš. akorát jsem se zastal jednoho bicmana, kterej možná zrovna neměl svůj den....
bizz - 21.03.10 12:11:31
Suffo, ty si fakt píííča. kydani spiny? uz me tohle cechacstvi zacina lezt na nervy.. v tomhle tydnu je ho uz nejak moc. verejna prezentace s sebou proste nese to, ze te lidi (ti ze vseho posrani, ti kriticti, i ti, kterym je to uplne jedno a ani nezaznamenaj, zes hral, ackoli tam byli, ale nekoho jinyho) videj = hodnotej tvuj vykon, hodnotej kapelu, zvuk, lidi si reknou (v mym pripade i nekdy napisou), co se delo a ja pisu, co si myslim. ze ses neozval, kdyz jsem tady sestrelil jiny bubeniky, jiny kapely, jiny koncerty? Lebi je tvuj kamos? fajn. uz jsem to s nim sice resil, ano, zminka o rizcich nemusela byt pouzita, ale nenapadlo me jiny vyjadreni, presne ti reknu styl hrani/pasaze, ktery jsem tim myslel. (puvodne jsem chtel pouzit termin rozklepavani nejtku.) za svy slova jsem odpovednej, fajn, diskutujme, ale jen trosku pouzij mozek a nemel hned o naky spine. tohle je kydani spiny? neni to pravda? byl to blbej primer? ok, jak tady zminuju pokazdy, napis svuj report a pobavime se o tvym pohledu na kapely, muzikanty. vzdy se snazim byt v roli nestrannyho "sudiho" a nikdy nepisu o kapelach, kde jsem zaujatej nebo s nimi mam nejaky osobni spory, aby nedoslo prave k takovymto debatam v pripade negace. proti Lebimu nic nemam a ani proti kapele samotny, najdes aspon jeden duvod, kdyz kydam teda spinu? takhle to casem akorat dopadne, ze se na celou ceskou scenu vyserem, kdyz kazdej hned picuje, kdyz nekoho zkritizujem. nepamatuju si, ze bych, kdyz nekdo napsal, ze jsem hral na hovno, ze bych nekde vysiloval a kdyz uz, tak konstruktivne bez nejakejch zcestnejch resume o spine.
bros - 21.03.10 11:14:18
uklidni se a radši si příště promysli, co napíšeš
suffo - 21.03.10 10:42:59
víš co takhle sestřelit někoho kdo hraje na hud.nástroj nejni moc fér hlavně od člověka co také hraje,kydáním špíny se nikam nido neposune. hraju též a takové věty o řízkách si nech do kuchyně nebo ti taky jednou někdo naklepe hubu za tvůj prostořeký jazýček:)
bizz - 19.03.10 12:45:03
Brut: ja to prave proto, ze jsem, bubenikum moc nenandavam, spis je naopak vychvalim, kdyz je co, ale pokud je v kapele viditelna slabina a stahuje ji to dolu, tak to zminim, i kdyz se jedna o drummera. neshledavam na tom nic necestnyho ani nenormalniho, hlavne kdyz pivo je dobry :DD
gába - 19.03.10 12:37:30
suffo: u tveho prispevku jsem se nasmal jako dlouho ne, diky ti za to :-DDD a chtelo by to jeste vic vtipu, moc prosim
brutusáčik - 19.03.10 12:14:01
z pozice bizze budou ti bubeníci vždy pod větším drobnohledem :-)
bizz - 19.03.10 11:54:51
Suffo, a od ceho je report? aby se nereklo, co je/bylo spatne? kdyz myslis.. ale pokud odezva na muj podnet od TNDTE byl uznan podnetnym a zamysleni hodnym, pak report splnil svuj ucel. kritika totiz ma slouzit treba prave k tomuto, ne skodit, ale upozornit na nedostatek treba. jsem posluchac, citil jsem to tak, takze pokud nesouhlasis, to je asi krom napsani tvyho vlastniho reportu (zverejnim ti ho) jediny, co muzes udelat
suffo - 19.03.10 10:57:58
tak to pan autor se moc neukazal nekomu zkritizovat bicáka This Night Draws The End odtoho snad reporty nejsou. report je timto daleko horsi nez naklepanej rizek...bohuzel neusmazenej!
bizz - 08.03.10 18:41:53
co by, bude se dal hledat basak.. ale treba to Ripi domakne, aby byl Banjoo konecne spokojenej :)
GIANNI - 08.03.10 18:26:37
to sem zvědavej co se bude dít s Bed Sores, až RIP s nima nebude na živo hrát...nějak si to nedokážu představit...
LEON - 08.03.10 18:16:25
a voo tooom to je
bizz - 08.03.10 17:51:47
...a my se tak bavili :D
LEON - 08.03.10 17:39:07
...a ona se za to tak styděla
Adamos - 08.03.10 11:41:46
Bizz: pěkně šéf
bizz - 08.03.10 10:35:42
me taxikar taky vyhrozoval pokutou do 5.000, ale tri kila navic mu zalepila usta ;)
Adamos - 08.03.10 10:15:28
Bizz: Aha, no já jsem Diphterii viděl asi dvakrát nebo třikrát a nikdy jsem si toho nevšim, tak nevím :-). Jinak storka s taxikem zní celkem gut :-). Můj spolubydlící se chtěl v taxiku jednou pomočit, a když mu taxikář řekl, že by ho to stálo 2000,- tak to raději vydržel domů :-).
brutusáček - 08.03.10 00:00:27
wow mighty time
brutusáček - 08.03.10 00:00:12
no jo..slečna hamzová možná míchala..ale kdo byl ten našeptáváč..kdo jí dával to jablko ze stromu? :)))
LEON - 07.03.10 23:38:02
..krásně si to popsal Pájíku
bizz - 07.03.10 23:36:05
no on je Mráz vzdycky uspornej ;)
Adamos - 07.03.10 23:24:20
přésně :-DDD
pf - 07.03.10 22:53:32
jako že ho jebla statická elektřina?
Adamos - 07.03.10 22:34:10
díky šéfe, hezkej report. Jen musím dodat, že basistu z Diphterie nějak zradilo vybavení a proto byl takovej statickej :-).
bizz - 07.03.10 15:04:10
puvodne jsem chtel kazdou bandu popsat nejak sportovne, ale pak uz jsem honil (cas :D), takze nebyl cas to domaknout. a taxi epizodka na zaver? mala rumova smrst, kdy sl. Hamzova to lehce michala a pak nevydejchala za jizdy, ale pan ridic - i Loomisuv bagl - to vydechal
Sir Jakub Uhlík - 07.03.10 14:38:06
Gratuluji Praze k vítěztví :-)
LEON - 07.03.10 13:02:38
hlavně hráli Heaving Earth a taxikář to vydejchal....
brutusáček - 07.03.10 12:06:31
a pražští vyhráli protože hrálí víc death metalu to dá rozum přeci :-)
brutusáček - 07.03.10 12:03:00
a o taxikové epizodce nič? :-) jégrovky nič? :)
Kuba - 07.03.10 11:33:03
Praha by vyhrála, ikdyby tam hráli jenom Mindwork. Ještě, že je máme:)
bizz - 07.03.10 11:20:57
tak ja videl vsechno a Praha Plzen uplne zdecimovala "vyhraaali jsme!!!" :))
Baara - 07.03.10 11:08:27
Bohužel, únava mě dohnala a opustila jsem klub při Diphterii, ale potvrzuji... první dvě kapely bohužel hrozná nuda :-(
kot - 07.03.10 10:19:44
prazaci teda vykutaleny, plzensky kapely bez publika, to se pak tezko vyhrava

Zkus tohle