HEAVING EARTH, IMPERIAL FOETICIDE, BRUTALLY DECEASED, ALIENATION MENTAL

report

Na Misantropic Decimation tour jsme vyrazili hlavně za současnou prezentací Heaving Earth, kteří v rámci této tour propagovali čerstvě vydanou a dlouho očekávanou desku, ale stejně tak nás zajímali kolínští Imperial Foeticide, o kterých se šíří jedna zajímavá zvěst, ale též novicové Brutally Deceased, kteří jedou old school vláčkem nach Stockholm, ale i nová sestava Alienation Mental.

report_1097_px1

Sud: Když jsme se nedočkali zastávky Misantropic Decimation tour v Brně, stáhli aktivní MMZ Crew jednu zastávku aspoň do Slavonic, což máme dost blízko na to, aby se tam dalo dojet, ale ne dost blízko na to, abychom se cestou nestihli jako vždycky ztratit. Sestava Antihumanoid, Bros, Stana a já vyrazila hlavně za současnou prezentací Heaving Earth, kteří v rámci tour propagovali čerstvě vydanou a dlouho očekávanou desku Diabolic Prophecies (recenze brzy?), ale stejně tak nás zajímali kolínští Imperial Foeticide, o kterých se šíří jedna zajímavá zvěst, ale o tom později. Slavonická Kawárna je zahulená vesnická hospoda-kulturák s echt hnusným pivem a pódiem-schodem, čemuž návštěva z většiny odpovídala, poctivý máničky a hlavně alko-punko vagabundi stohlavýmu (110 platících, tuším) davu dominovali, ale stejně tak se na místě vyskytovalo i pár lidí v hadrech normálních kapel :), což se vám třeba v Brooklynu nestane.
Imperial Foeticide zanechali smíšený dojmy a na vině bylo jednoznačně nazvučení - totální katastrofa. Z jejich technický hry jsme měli pendrek, zvuk byl koule nejkulaťoučtější a většinu času jsme si hudbu museli jen domýšlet podle práce instrumentalistů. Co psát o koncertě, kterej jsem neslyšel? IF hrajou stále s automatem, což je ale na pódiu nijak neomezuje, s bicí mašinkou i mezi sebou navzájem jsou výborně sehraní, v tomhle ohledu na mě působili ještě líp než na Obscene Extreme 2009, kde zahráli výborně. Kapela si set užívala, na Imperiálech bylo vidět, že hrají, to co chtějí a tak, jak to chtějí, tj. přesně, brutálně a rychle. Strašně moc bych chtěl psát o tom skvělém nátlaku a brutální síle, o dvou rozvětvenejch proplítajících se kytarách a výborný base, což by se patrně při jiném zvuku dalo (všechno tomu nasvědčovalo), ale bohužel, slyšeli jsme jen přepálenou kouli. Když nemůžeme psát o hudbě, tak si dáme aspoň populární bulvár: ona výše zmíněná zvěst, kterou jste už pravděpodobně slyšeli všichni, se oficiálně potvrdila, bicí party pro novou desku Imperial Foeticide bude opravdu nahrávat John Longstreth (Origin, Gorguts, Dim Mak, The Red Chord, Skinless)! Nahrávat se bude v zimě, ale jak to bude s živým hraním těžko říct, údajně se u nás bubeník, kterej by to zahrál, momentálně nenachází a prej se toho bojí i sám Jirka Zajíc :) Když jsme u něj, naťukl jsem možnost živýho hraní Supreme Conception, o kterým se dřív neuvažovalo, ale teď Sepp přiznal barvu, že to chtějí pro nějakou speciální příležitost secvičit, a to včetně živých bicích, takže u obou kapel je rozhodně na co se těšit.
Sepp zůstává na palubovce a postupně se k němu připojují kejtráci a kulometná

report_1097_px2

baterie Jürgen a po dvaceti minutách může začít peklo. Zvuk je od začátku nepoměrně lepší a od cca poloviny setu se dokonce mění na relativně dobře poslouchatelný. V první půlce se trochu slévaly kytary, ale zato byly vytažený bicí, což je silná zbraň Heaving Earth a není to proto až takovej důvod k nespokojenosti. Heaving mají sice napsaný už čtyři nový songy, ale těžko je hrát, když se vám po takových průtazích konečně podaří vydat desku... Set standardně prochází čerstvou Diabolic Prophecies, jeden šťastlivec je standardně obdarován CD a na závěr standardně Dawn of Angry od Morbid Angel, která se ten večer povedla (spolu s Beyond the Void) asi nejvíc. Bylo to technicky kvalitní vystoupení s riffama táhnoucíma se závanem síry hezky odspodu, ale popravdě jsem viděl HE odehrát už lepší koncert. A to konkrétně v dubnu před Hour Of Penance, ale důvod je nasnadě, do Black psa přišli lidi na death metal, ve Slavonicích by ten večer přece jen vetší úspěch slavil Visací zámek, takže kapele se nemohlo hrát tak dobře.
Sepp s Jürgenem odcházejí, tentokrát zůstávají Zmetek a Patrik, pouze druhý jmenovaný mění šestistrunku za basu dlouhokrkou a doplněni o Žlababu na vokálu a Štefyho (Psychotic Despair) za bicími nám představují též čerstvou debutní desku, která v případě Brutally Deceased nese název Dead Lover’s Guide. Věděl jsem jen tolik, že se pojede old school vláčkem nach Stockholm, z čehož jsem usoudil, že se budu hodně nudit. No, dlouho mě nějaká kapela tolik nepřekvapila, BD se ten večer povedlo, na co sáhli, zvukem počínaje a vlastním výkonem konče. Skladatelsky se jim podařilo vymáčknout a vycedit z žánru to nejlepší a vše korunuje neskutečně hlubokej a hrubej Žlábův vokál. Set měl drive jako blázen a bavil mě od začátku až do konce; kdybych chtěl hledat mouchy, tak slabší byl jen cover od Grave, ale ne provedením, prostě jen hudbou samotnou. Jelikož měla muzika BD ze všech kapel tohoto večera nejblíž ke zmiňovaným Visáčům, platili za hvězdy večera a strhli publikum k pěknýmu bordelu (dokonce jsem viděl stage diving z baru :D), což samozřejmě nemyslím tak, že by to bylo neoprávněně. Nedivím se Bizzovi, že to chtěl vydat, ale pokud vím, tak se začal zajímat v době, kdy už byla dohoda s novým šumavským labelem Lavadome Prod. ve finální fázi. Ještě ta blízkost k punku, nemyslím tím Entombed, ale spíš crust/grind/death nazvučení až někam k Rotten Sound (což byl trochu jinej zvuk, než je na nahrávce). O detailnější rozbor jsem poprosil Pepka.
Antihumanoid: Pár slov ke zvuku Brutally Deceased - je to ten stejný zvuk, který mají všechny zásadní švédské deathmetalové kapely, ale i třeba Rotten Sound nebo Deathbound. Spočívá v používání distortion pedálu Boss HM-2 (všechny knoby na max) - autor tohoto zvuku je kytarista Nihilist (předchůdce Entombed) Leif Cuzner. Spolu s Tomasem Skogsbergem ho ve studiu Sunlight dovedli k dokonalosti - zde výčet nahrávek ze studia Sunlight a video…

.
Sud: Alienation Mental si netroufnu hodnotit, ale na kapelu takovýho renomé zněly první dva songy fakt hrozně, tak jsme radši vyklidili pole a jeli domů. Snad někdy příště. Nejlépe v příštím roce v Brně – tou dobou chystá šňůra pokračování po jiných městech.
Kompletní report z tour na Seppově blogu. bandzone.cz/fan/sepp666.

Vložit komentář

Martin - 09.11.10 17:06:24
:) já ho tenkrát koupil v bazáči asi za pětikilo..
antihumanoid - 09.11.10 15:40:33
je, ale jak pro koho... dneska za něj solíme big money na ebayi...
Martin - 08.11.10 22:42:29
Kdybych věděl, že je ten bossáckej HejvyMentál takovej kult, tak ho před těmi cca 7 lety neprodávám :).
Filipismo - 26.10.10 09:56:29
DISMEMBER - LIKE AN EVER FLOWING... UNLEASHED - WHERE NO LIFE DWELLS ENTOMBED - LEFT HAND PATH
DR - 26.10.10 00:21:22
desky dismember & entombed z roku 93, možná unleashed 95; taky bych musel zapátrat v paměti...
pf - 25.10.10 18:34:06
na ja, ja zas nevim, co bych vybral. utumno EP, god macabre mini CD, entombed crawl EP, clandestine, dismember. + debut, první therion + EP, grotesque mini (i když to už není typickej sunlight, vim já, asi bych musel přemejšlet dost dlouho
bizz - 25.10.10 18:23:16
ja asi ani ne, i kdyz bych ho asi zvladnul, ale tohle svedsko jsem nikdy tolik neposlouchal :)
pf - 25.10.10 18:13:07
interment chválím někdo další top 5? bizz, 666, střap, leon?
DW - 25.10.10 16:29:58
sakra už sem Bloodred Path neslyšel hodně dlouho, jdu najít CD!
DW - 25.10.10 16:27:45
pf: chápu, ale chrastivý švédský kolovrátky stály za hovno:D
pf - 25.10.10 15:40:26
DW: sunlight, ne proto-gothenburg. to neni nic proti GOI, mam je celkem rad, ale je to chrastivej svedskej kolovratek asi stejne jako třeba hammerfall
DW - 25.10.10 15:14:12
na TOP5 mrdám, mně stačej tři slova: Gates of Ishtar!!!
schizmo - 25.10.10 13:29:11
anti: :D :D :D :D :D ty mě ničíš :D
antihumanoid - 25.10.10 09:59:41
swedeath Top 5: - Dismember - vše - Entombed - LHP - Grave - Into the grave - Interment - vše - Demonical - Hellsworn
pf - 25.10.10 09:57:14
ale docela by mě zajímalo, co kdo má za švédskej top 5, mylsím klasickej sunlight DM
pf - 25.10.10 09:54:01
... ale to je takovej okrajovej postřeh. fajn deska, ale HE mě bavěj víc.
pf - 25.10.10 09:53:04
BD jsou na čechy zázrak, jen mi tam nesedí zpěv, to švédska se spíš hodí nějakej vychlastanej sípavej lemmy...
antihumanoid - 25.10.10 07:50:22
ad Nasum - já léta považoval jejich zvuk kytar (na prvních dvou řadovkách) za nejlepší, co jsem kdy slyšel a připisoval jsem to hi end náčíní a studiu - miezsko to přitom vytvořil na kombu Fender, boxu marshall a boss ds-1 distortionu a pravděpodobně i boss hm-2. Mimochodem tenhle jeho setup je k vidění na videu z nahrávání deathbound - doomsday comfort. pro equipmentomily doporučuju tohle: http://nasum.com/discoinfo_cd3_studio2.html mluví tady sice o Helvete, ale zabrousí tam do detailů kytarovýho zvuku na starejch deskách. RIP Miezsko A abych nemluvil pořád jen o zvuku - Brutally deceased jsem si ze Slavonic dotáhl domů a jedu to skoro denně, nemá to sebemenší chybu, ... len ta trůba jim tam chýba.
bizz - 25.10.10 02:24:14
mate recht, na to uz jsem davno zapomnel :)
DW - 25.10.10 01:02:11
Mieszko nebyl ani náhodou jenom z Nasum, oběma kapelám pomáhal s engineeringem (dyť dělal v Soundlab studios!), v Deathbound dokonce dělal guest vokály..
bizz - 25.10.10 00:38:33
klasicka Strapova utocici drzka :) taky posloucham teply Nergavoloviny, pac jsem to s tim nevedel.. ooo :)) CT: ad Talacrzyk, neni z RS, ale Nasum
CrusT - 24.10.10 23:42:44
"Vis hovno, co posloucham". Nápodobně.
Střap - 24.10.10 23:31:17
Vis hovno, co posloucham. Ovsem zvuk, co puvodne na zacatek devadesatek vylezl od Skogsberga ze Sunlightu vcelku poznam. Jinak zpet k Brutally. Pokud by mel nekdo zajem peknej oldschool pack je moznej objednat tady- http://shop.lavadome.org/index.php?cPath=22
CrusT - 24.10.10 23:13:56
njn, nenadělám nic, ty jako posluchač Voivod a kdejakejch Disfiguring Infectious Impalpability máš zajisté vytříbenější sluch pro rozpoznání jakýkoliv distoržn krabky...
Střap - 24.10.10 22:37:14
Crust: Kdyz poslouchas klavesovy soundtracky k Nergalovejm narozeninam, ani mne to neprekvapuje. Jinak, abych prispel Brutally se rozhodne povedla deska na jednicku. Sala z toho, co ma. HE nejsem moc nadsenej ze zvuku, ale zbytek super.
CrusT - 24.10.10 20:23:26
mě nikdy nenapadlo, že ten SDM zvuk kytar použil Talarzcyk i u RS a Deathbound, ale je to fakt :-)
mental - 24.10.10 18:59:15
to jsem se toho dozvedel...
bros - 24.10.10 17:59:40
dobrej report, na to že ho psal takovy stary kokot :)
666 - 24.10.10 16:50:11
pro 666: nick 666 uz je zabranej, ale jestli ho chces, tak rekni, jen bych pak rad, aby si me uz s timhle cislem nikdo nespojoval... woe, lol
666 - 24.10.10 15:26:44
Slavonice jsou grindový woe!
bizz - 24.10.10 15:12:26
ja nevidel jedinej Misanthropic koncik, ale tak aspon jsem mel dovolenou ;)
Filipismo - 24.10.10 14:46:49
Já to viděl v Plzni a na cz poměry vynikající sestava i výkony!!!
gianni - 24.10.10 14:39:13
dobrej reportík...na supreme conception bych si z tý naší prdele udělal výlet do pražský metropole...

Zkus tohle