Články

přeposlat článek tisknout
IMPETUOUS RITUAL, ASCENDED DEAD, SNĚŤ

IMPETUOUS RITUAL, ASCENDED DEAD, SNĚŤ

  • kdy: 16. července 2019
  • kde: Praha, Underdogs‘

Tři deathmetalové kapely včele s Impetuous Ritual předvedly, jak se hraje prohnilá hudba.

O tom, že australská deathmetalová scéna patří v současnosti k tomu nejlepšímu, co lze mezi extrémními kapelami najít, se snad shodneme. Především fanoušci násilné a zlé hudby mi určitě dají za pravdu. Jistě se ale najde více lidí, co si nesedí na uších a mohou potvrdit, že minimálně Portal patří mezi jména, jimž by se měla věnovat pozornost. Austrálie však není pouze o Portal, byť se to kolem nich, kvůli personálnímu propojení dalších zajímavých kapel, celkem točí. A jednou z nich jsou Impetuous Ritual, původní kapela Ignis Fatuus a Omenous Fugue, kteří se po čtyřech letech vrátili do Evropy, a co je důležitější, díky Cloven Hoof a Arkham Productions poprvé zavítali do České republiky. Na turné se vydali spolu s Ascended Dead a na pražské zastávce je doplnila ještě místní deathmetalová smečka Sněť.

SněťSněť je nová kapela kluků z Mörkhimmel, Bahratal, Vole atd., kteří se rozhodli, že začnou hrát prohnilý death metal. A byť mají na kontě teprve dvouskladbové promo a koncertů, co by na jedné ruce spočítal, nutno říct, že si v současnosti nedovedu představit vhodnější českou kapelu, která by v úterý v Underdogs měla hrát. Koneckonců část Sněti působí také v Kreas Promotion, kteří v Praze už delší dobu dělají skvělé deathmetalové koncerty, jež jsou sázkou na jistotu. By bylo tedy asi blbé, kdyby jejich vlastní kapela stála za hovno. Už na svém prvním koncertu, který proběhl před Jupiterian s Krypts, ukázali, že old-school death mají v krvi, a vyplatí se je sledovat. Před dvěma měsíci na Sedmičce jim to sice sedlo trochu více, tentokrát to bylo až moc zahuhlané s šíleně naechovaným vokálem, i tak mě ale během pár minut zvládli slušně zabavit a fanoušci Bolt Thrower nebo Incantation si museli mlaskat.

Ascended DeadHudba Ascended Dead na tom byla podobně, ale místo středního tempa se drželi téměř celý set zběsilých sypaček. Američané byli rozhodně nejrychlejší, ale také nejtechničtější kapelou večera. Ono si stačí poslechnout předloňskou desku Abhorrent Manifestation a budete mít dobrou představu o tom, jak to vypadalo i naživo. Ze začátku sice neměli úplně nejlepší zvuk, což se naštěstí časem srovnalo, a nebyl problém se ve skladbách orientovat. Nemohu sice říct, že by mě koncert Ascended Dead bavil bez přestání celou dobu, na to hráli zbytečně dlouho. Navíc v některých momentech došlo nejspíše k technickému problému a frontman musel odložit kytaru. Ke konci se navíc také zvětšovaly pauzy mezi jednotlivými songy, což nepůsobilo nejlépe. Když však odhlédnu od těchto menších nedokonalostí, nasypali do nás hodně solidní nářez s několika silnými momenty, kdy jsem si mohl hlavu umlátit. Dobrý byl rovněž konec, který patřil coveru Possessed, konkrétně skladbě Last Ritual s úderně nasypaným závěrem.

Impetuous Ritual Pak ale konečně přišel čas na Australany, resp. Papuánce. Jak jsem psal výše, v Impetuous Ritual hrají členové Portal, kteří zde však zastávají jiné role. Ignis Fatuus v Portal hraje na bicí a Omenous Fugue na basu. Zde oba dva drtí kytary a IF se stará rovněž o vokály, plus je doprovází další dva hráči a jeden z nich je/byl rovněž aktivní v Grave Upheaval. A i když jsou Impetuous Ritual první kapelou z této australské nesvaté trojice, která vystoupila v České republice, paradoxně jsou poslední, kterou mi chybělo vidět naživo. A vzhledem k tomu, že koncerty Portal a Grave Upheaval považuji za to úplně nejlepší, co jsem kdy z death metalu viděl, natěšení na IR bylo větší než na většinu letošních koncertů. Když nastoupili na pódium, až na růžové osvětlení vypadali přesně tak, jak si každý přál. Na sobě pouze černé slipy, stahováky s pořádnými hřebíky a polití od krve. A když začali skladbou Intransience z jejich předloňské desky Blight upon Martyred Sentience, Impetuous Ritualbylo jasné, že i po hudební stránce bude jejich set více než v pořádku. Hutné valivé riffy zaplnily klub a s postupně narůstající intenzitou je začaly rozbíjet násilné údery bubeníka a chorobný řev. Vše zahalené v nekonkrétním špinavém zvuku, který známe i z nahrávek. I kvůli němu vlastně nemohu přesně říct, na které songy došlo. Troufám si však tvrdit, že tracklist zkušebnové nahrávky, která vznikla před evropským turné, víceméně sedí s tím, co se opravdu hrálo. Naživo mi však došlo, jak obaly Australanů odpovídají zvuku i hudbě samotné. Roztříštěný hnus, pod kterým kromě negativních pocitů nevíte, co si přesně představit. Jestli ale z jeskyně pocházející surreální mlácení s kytarovým kvílením patří k něčemu, co vás hudebně uspokojí, přišli byste si na své. Impetuous Ritual kloubí nebo oscilují mezi polohami, kterých se drží Grave Upheaval s Portal. Na jedné straně zde máme minimalistický drone/ambient death, který se i během neandrtálských úderů do bicích táhne jako smrt, na té druhé pro změnu chaotické riffy a zběsilé výpady. Když si vzpomenu na sety těchto protipólů, tak mě jednotlivé koncerty bavily více než jejich společná fúze. Místo samotnou hudbu bych ale vinil spíše slabší aparaturu a momentální setup. Jestli během Portal a Grave Upheaval došlo k naprostému uhranutí a mentální posedlosti, Impetuous Ritual mě pouze zničili a zanechali silný dojem. Když ale Ignis Fatuus nelidsky zaječel během Inservitude of Asynchronous Duality, přiblížilo se to téměř absolutnímu prožitku, stejně tak jako v dalších silných momentech koncertu.

Jsem tedy rád, že jsem konečně viděl Impetuous Ritual živě a věřím, že podobně silný, jestli ne ještě lepší koncert, se jim podaří zahrát i sobotu na Chaos Descends v Německu, odkud samozřejmě také napíšu své dojmy. Úterní deathmetalová sešlost v Underdogs se každopádně vyvedla a zbývá jen doufat, že nebude trvat moc dlouho, než u nás budeme mít možnost zajít na další koncert některé ze spřízněných australských ohavností.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze