MARTIN ‘MARTHUS‘ ŠKAROUPKA / CRADLE OF FILTH - Adriane, proč sis ostříhal vlasy?

MARTIN ‘MARTHUS‘ ŠKAROUPKA / CRADLE OF FILTH - Adriane, proč sis ostříhal vlasy?

Marthus Škaroupka, brněnský rodák a bývalý (?) redaktor MarastJakCyp, jenž skončil …dřív než začal? ;)… jako normální rocková hvězda topící se v penězích a smlouvách u anglických upírů Cradle Of Filth je na naší hudební scéně provařenou osobností. A vzhledem k tomu, že COF již ani ne za měsíc vystoupí na Brutal Assaultu, rozhodl jsem se konečně pana vtipálka (ano, během intie šéfa totiž zlobí) vyzpovídat.
Sice jsem se nedozvěděl, co zahrnují smluvní podmínky u COF, kdo z kapely třeba zasahuje do podoby videoklipů (Dani má s filmy ledasco společného, Paul je grafik) a ani zda Dani Filth jako filmový fanoušek nějak očekává Jakubiskův film Bathory, když se tímto tématem zabýval na Cruelty and the Beast, ale i tak šlo o příjemný pokec s docela příjemnou rock star :-)

V době, kdy jsi ještě byl pouze v Čechách, ses přestěhoval z Brna do Prahy, aby ses také pokusil vyřešit situaci okolo vlastních hudebních aktivit a Marthus
práce, která, díky situaci zde, byla lemována mnoha otazníky. Co přímo tě ale přimělo se sbalit a vyrazit s chabými znalostmi angličtiny to zkusit do ciziny? Cos měl původně v plánu a šel jsi přesně podle něho? Domyslel bys vůbec, že bys mohl takto dosáhnout až „na vrchol“?
Tak především jsem chtěl vypadnout pryč, nic mě tu nebavilo, kapela nefungovala podle mých představ, nebyla žádná práce, která by mě naplňovala a jednoduše jsem to chtěl zkusit někde jinde. Nechtěl jsem skončit jako "prodejná děvka" v různých nejmenovaných kapelách a hrát hudbu jen pro peníze. Řekl jsem si, že se pokusím v zahraničí naskočit do nějaké rozjeté kapely, abych se mohl zkusit živit tím, co mě na tomto světě nejvíc baví, a to je metalová hudba. Samozřejmě mě vůbec nenapadlo, že bych mohl už během měsíce hrát například s tak úžasným kytaristou, jako je Jeff ‘Mantas‘ Dunn (dnes má novou kapelu DRYLL (www.myspace.com/metaldryll). Prostě jsem si šel pořád za svým snem, za kterým si ovšem pořád jdu.

Jsem rád, že v souvislosti s tím živením muzikou uvádíš termín “prodejná děvka“. Evidentně ti to není tedy po vůli, ale představ si, co bys dělal, kdyby ti to za těmi hranicemi třeba nevyšlo? Vrátil by ses a počal třeba i tuto kariéru? Však upřímně, těch příležitostí v poměru k počtu muzikantů není tolik a něco člověk dělat musí. Obzvlášť pokud jsi muzikant…
Tuhle situaci jsem si nikdy představoval a neřešil jsem to. Pokud bych to ale musel řešit a začít hrát kvůli finančním problémům hudbu, která mě nebaví či dokonce odpuzuje, tak bych se raději živil v UK stříháním živých plotů nebo okopáváním záhonků v domově důchodců :o)

Ještě před tvým odchodem do Anglie tvá kapela Inner Fear, kde jsi vše skládal (a skoro i nahrával) také prošla komplet reorganizací a, dle mě, tyto změny vedly rozhodně jen k lepšímu a také bych řekl, že tato sestava, vydržela-li by, měla poměrně slušný potenciál tu celou situaci trošku obrátit, strhnout na sebe dost pozornosti a utrhnout i pro sebe kus toho štěstíčka. Mám pocit, že se ale nikde nemluvilo o tom, jak došlo k tomu IF-puči a nemrzí tě trochu, že tato kapela přestala fungovat? Určitě i tak ale máš stále plnou hlavu nápadů, neplánuješ něco podobného do budoucna?
Ano, poslední sestava IF, se kterou jsme měli možnost odehrát bohužel pouze jeden koncert, byla skvělá. Cítil jsem, že to všechny zase bavilo. Bylo tam zase něco, co se postupem času z kapely vytratilo, samozřejmě i díky mým osobním problémům s tehdejší zpěvačkou, čímž se některé záležitosti musely zákonitě přenést i na další členy kapely. Poté, co byli někteří členi vyhozeni a někteří dobrovolně odejiti, se mi podařila dát dohromady již zmíněná poslední sestava. Škoda, že nebyla možnost odehrát víc koncertů, případně i něco natočit. Momentálně pracuji na své vlastní desce, která bude nahrána s velkým symfonickým orchestrem, několika zpěváky a kytaristy. Taky pracuji na dalších projektech, o kterých je ale zatím předčasné se zmiňovat.

Škoda, že předčasné, hned bych pár otázeček měl :), tak třeba příště. Zeptám se tedy, jak jsi se cítil, když jsi poprvé přišel na zkoušku Cradle Of Filth? Byli při ní všichni členi kapely nebo tvé přijetí záviselo třeba jen na určitých lidech v ní? Pomohlo ti pro přijetí do kapely třeba předchozí angažmá v Mantas?
Byl jsem trochu nervózní, nevěděl jsem, co přesně očekávat, nicméně vše proběhlo ve velmi pohodové atmosféře. Na zkoušce byli všichni kromě Rosie a Sarah. Ne, s Mantas to nemělo, pokud vím, nic společného, možná i proto, že Jeff nemá hudbu COF zrovna moc v lásce. Nicméně se byl jednou podívat na zvukovce, když jsme hráli v Newcastlu.

A co ti po zvukovce Jeff řekl, byla chvála? :) Co se mu vlastně na COF, jako jednomu ze „zakladatelů“ black metalu, nelíbí/ilo? Celkově ‘teatrálnost‘ kapely nebo má o blacku jinou představu? Však Venom taky nikdy žádný black, jakou o něm máme dnes představu, nebyl. Ty osobně máš třeba Venom a i podobné staré kapely rád?
Jeff je poměrně dost zaměstnaný člověk, takže na nějakou chválu nebyl čas. Co se mu na COF líbí/nelíbí nedokážu říct, protože jsem se ho nikdy nezeptal. Nikdy jsem nebyl extra fanoušek Venom, ale některé skladby mi nejsou až tak cizí. Mimochodem, během zmíněné zvukovky se po Jeffově odchodu v sále objevil i Cronos a jeho bratr Antton.

Co jste během zkoušky hráli a jak „konkurz“ probíhal? Kapela si třeba dopředu řekla, co s tebou chce vyzkoušet nebo šlo spíš o jakýsi jam, kdy jste se chtěli otrkat a jen to spolu zkusit?
Dostal jsem e-mailem seznam asi pěti skladeb tři dny před zkouškou a ty jsem se měl naučit. Byl jsem trochu překvapený, protože až do té chvilky jsem nevěděl na 100%, že se jedná právě o COF. Byl jsem v kontaktu s managementem, který má na starosti i další kapely, takže tohle byla jen jedna z možností. Nakonec jsme si užili během víkendu ve zkušebně dost srandy a zahráli na místo pěti skladeb rovnou dvanáct. Jelikož jsem byl vždy velký fanoušek COF, znám většinu skladeb takřka nazpaměť.

Jj, to vím, že jsi vždy byl fanouškem COF (i Nicholase Barkera) a některé skladby jsi „měl v hlavě“. Výsledná podoba skladeb, jak je hrajete nyní, je tak původním bicím určitě hodně podobná, ale zajímá mne, zda i členi COF jsou třeba pedantští na určité detaily v určitých kouscích a vyloženě vyžadují, abys třeba to a to hrál takto a takto.
Ani ne, Adrian hrál většinu starších věcí po svém, takže ode mě se očekávalo něco podobného. Já se ale snažím zachovat původní struktury skladeb stejně jako většinu detailů a k tomu si dodávám samozřejmě i vlastní věci. Každý bubeník má svůj vlastní styl, ale některé "fígle" ze starších, ale částečně i z novějších, skladeb COF by měly zůstat na svých místech.

Za dobu svého bubnování jsi s COF nahrál již 3 videoklipy. Ten první k Temptation vznikal ještě v době, kdy v kapele končil (dohrával nasmlouvané koncerty) tvůj předchůdce Adrian. Měl-li jsi možnost se s ním vidět, jak se koukal na situaci, kdy v kapele „ještě byl“, ale nahrávání klipu k desce, kterou čerstvě nahrál, se již neúčastnil? Dal ti třeba nějakou radu nebo přátelské upozornění, nač si dát pozor? :)
Adrian se nezúčastnil natáčení ze dvou důvodů, za prvé byl dost vytížený děláním "drum clinics" a především už nebyl člen kapely. O tom samozřejmě nikdo nevěděl a ani já jsem se nemohl nikomu svěřit, vědělo to z mé strany pouze asi pět lidí a to včetně mých rodičů. S Adrianem jsem se v té době vůbec neměl možnost potkat.

To znamená, že během té doby, co jsi v COF, jsi se s ním již viděl. Předpokládám, že ti dal nějaký feedback na tvou práci v kapele…
Samozřejmě jsme se potkali, ale nebylo to na koncertě COF. Bavili jsme se o úplně jiných věcech, takže nemůžu sloužit... :o)

S tvými zaměstnavateli Cradle Of Filth v létě budete hrát na Brutal Assaultu, asi našem největším metalovém svátku. Bude to sice již tvé druhé domácí vystoupení v řadách kapely, ale v době, kdy jste hráli na Metalmanii (uběhl již více jak rok a půl), jsi byl v kapele nový a nebylo to u nás příliš známo. Těšíš se nějak zvlášť na toto vystoupení?
Na BA se těším stejně jako na další koncerty, co nás v budoucnu čekají. Samozřejmě mám radost, že si zase můžu zahrát na domácí půdě, ale preferoval bych spíše samostatný koncert. Mám festivaly rád, ale ne vždy se povede zvuk podle tvých představ a taky se celkově víc cestuje. Mimochodem hned druhý den hrajeme v Německu na festivalu Summer Breeze.

Summer Breeze vlastně headlinujete. Uvědomuješ si, že toto se asi jen tak žádnému našinci nepodaří?! Co se týče toho nadcházejícího tour, mám pocit, že i jeden koncík pro Čechy je v plánu… můžeš tohle už nyní potvrdit?
Tak o tom vůbec nic nevím. Po prosincovém turné jedeme na dva měsíce do USA, kde s námi jako předkapela pojede Satyricon a ještě jedna kapela, která ale zatím není 100% potvrzena.

Co si tak pamatuji z minule, říkal jsi, že Satyricon COF zrovna v lásce nemají, třeba vás čekají perné chvilky :-) Kdyby ale záleželo na tobě, jak by dle tebe vypadal ideální koncertní playlist Cradle a představoval by sis na něm i nějaké speciální efekty a pódiovou show?
Hodně lidí se mě ptá, proč nehrajeme Queen of Winter Throned, Funeral in Carpathia, Bathory Aria apod. Problém je v tom, že koncertní set má omezenou délku a kdybychom zahráli právě jmenované skladby, tak bychom už ani nic jiného zahrát nemohli. Měl jsem možnost hrát s kapelou naživo Funeral in Carpathia a bylo vidět, že delší skladby se do koncertního setu prostě nehodí. Říkám to proto, že já sám bych tyhle skladby rád hrál, ale z časových důvodů to není možné. Musím ale prozradit, že na dalším turné se chystáme hrát jednu delší skladbu z připravovaná desky, ale její délka naštěstí nepřesahuje desetiminutovou hranici. Ovšem i to se může změnit, COF mají za sebou hromadu úspěšných alb a není vždy lehké sestavit koncertní setlist tak, aby byli všichni, kapela i fans, dostatečně spokojeni. Co se týká speciálních efektů a pódiové show, nemyslím si, že by to bylo pro COF až tak důležité. Momentálně klademe na koncertech větší důraz na hudební a instrumentální stránku kapely, i když nějaký ten prohnilý démon či mocný pekelný plamen nejsou nikdy k zahození :o)

S Cradle jsi absolvoval již čtyři tour po celém světě a ne každý věděl nebo poznal, že jsi novým bubeníkem. Dostal jsi se třeba do nějaké vtipné či trapné situace, která by se týkala toho, že si tě třeba někdo spletl? Kde byly reakce nejšílenější a kde bylo nejvíce lidí?
Když jsem jel první turné, tak ve Francii se mě jeden člověk zeptal: "Adriane, proč sis ostříhal vlasy?" a taky mi lidi dávali na různých autogramiádách k podepsání všelijaké CD At The Gates apod. Naopak zase musím říct, že například v USA se mě dost lidí vyptávalo na Inner Fear, za což asi může umístění některých videí na server YouTube, kde hraji právě pár songů od IF. Takže reakce se ze začátku různily. Nutno podotknout, že na posledním, druhém turné po USA, už bylo vše v pořádku a lidé mě už poznávali i před sálem na ulici. I těch CD At The Gates znatelně ubylo :o)

Při této otázce mě, Adriane :-))), také napadá, že na to podzimní chystané Darkest Tour s Moonspell, SepticFlesh a Gorgoroth, bude právě GRGRTH zaskakovat strejda Fester – Nicholas Barker, jeden z tvých oblíbených bubeníků a zároveň také předchůdce, po kterém budeš hrát večer co večer jeho party. Nemáš z této události nějaké zvláštní pocity, nebudeš nervózní?
Bude to určitě velmi zajímavé a řekl bych i dost poučné, pro nás oba. Není to poprvé, kdy mě Nicholas uvidí hrát s COF, takže nejsem až tak nervózní. Docela se i těším, pokud se tedy zase něco nezmění, vím, že původně snad měl jet tohle turné Hellhammer?!? Něco jsem o tom zaslechl, ale nejsem si až tak jistý.

No HellHammer asi ne, však „his main band is Mayhem“ a „I never will play with Dimmu Borgir“:-D, pamatuješ na tohle památné interview, které jsme úspěšně nikdy nevypublikovali? ;-))
Jasně, původně jsem zamýšlel udělat tohle interview stejným způsobem. Ale velký BzZz šéf mi to nechtěl dovolit, alkoholik a despota! :o)

Přesně tak, jsem zosobněním tyrana (hlavně u PP 12° ;-)) a ze všech redaktorů trhám kůži zaživa..začínám od klávesnice od bříšek prstů! :)) Jdem dál… Za ty čtyři světová tour jsi také určitě již dostatečně poznal celou kapelu. Řekni prosím o každém z kapely pár vět a také uveď, zda se někdo z kapely stal tvým opravdovým kamarádem, s nímž klidně můžeš zajít na pivko a pokecat.
Předem bych měl říct, že všichni z kapely jsou moc fajn lidi a nikdy jsem s nikým neměl byť sebemenší konflikt. Dani mě mile překvapil svými hudebními znalostmi i názory na spoustu nejen dnešních světových problémů, mám dokonce i svoje místo s menším rozhovorem v jeho chystané knize Gospel of Filth, která by měla vyjít na podzim tohoto roku. Paul je hodně tvrdě pracující člověk, který ví, co chce a taky si dost rozumíme nejen po hudební stránce. S Charlesem jsme si také hudebně velmi blízcí a na zvukovkách často hrajeme songy od King Diamond, Dream Theater či Emperor. No a na konec jsem si nechal Davea, se kterým trávím dost času i mimo zkoušky/turné, protože nejen, že bydlí ve stejném městě, kde zkoušíme, ale také nemá tolik rodinných povinností jako ostatní. Takže na pivko chodím nejčastěji s ním a jeho přítelkyní. Taky bych měl zmínit našeho tourmanagera Stevea, se kterým trávím asi ještě víc času než s ostatními z kapely.

Na základě té otázky výše, mě napadá ještě jedna. Jakou pozici/funkci má u Upírů Sarah? Však živě jí to poměrně ujíždí, to si COF musejí být vědomi, a že by to byla nějaká krasavice, která by během tour ostatním členům poskytovala „určitá zázemí v případech nouze“, se mi také nezdá… :-)
Sarah je v kapele už zhruba 13 let, takže jaký vztah je mezi ní a například Danim a co vše se událo za všechny ty roky, můžu jen stěží odhadnout. Samozřejmě se bavím o vztahu profesionálním, jelikož Dani je, pokud vím, šťastně ženatý a má dceru. Sarah, stejně jako klávesistku Rosie, vídám pouze na turné, případně na některých zkouškách.

Jak vůbec vypadá průběh dne COF na turné, když se zrovna nestojí na pódiu? Je kapela i privátně tak šílená jako třeba na některých dvd-záznamech?
Zažil jsem několik dost fajnových párty, jako třeba jedna z posledních v Las Vegas, anebo teď v Litvě, kde jsme tomu dali řádně co proto. Zážitků je tolik, že by to bylo určitě na několik stránek bulvárních deníků nejen v ČR... :o)

Ehm, to by Marast samozřejmě zajímalo. Sděl něco zpod pokličky.. kdo, kdy, kde, s kým, jak, proč… ;-))
To nejde :o) Já myslím, že se v budoucnu určitě něco objeví na DVD apod.

Před několika týdny jsi donahrál své party pro novou desku, jenž by měla vyjít na podzim jako hlavní artefakt pro již zmíněné tour. Jak nové album vůbec zní, jakou má stopáž a můžeme se v rámci něj těšit i na něco neobvyklého? A zkus klidně poodhalit i něco maličko víc než je již od Daniho známo ;)
Tak to tě nepotěším, jelikož v tuhle chvíli sám nevím přesně ani tu stopáž. Dani o nové desce prozradil již skoro vše, co bych mohl prozradit i já. Víc říct nemůžu, snad jen, že deska by měla vyjít v říjnu.

Ani jméno desky exkluzivně pro čtenáře MJC? ;-D Kdybys něco prozradil, mohl by z toho, pokud by to vylezlo ven a dostalo se to až ke kapele nebo managementu, být nějaký problém? Je mi jasné, že jsi v podobných věcech smluvně vázán. Prozraď, jak třeba taková smlouva vypadá a co zahrnuje. Samozřejmě mě nezajímá finanční stránka, ale nějaké zajímavosti, ke kterým se normálně nedostaneme a také, zda bylo třeba něco, co tě přímo překvapilo, že je i smluvně ošetřeno.
Tak k tomuhle Ti neřeknu vůbec nic :o) Vůbec nevím, o čem píšeš? Anebo je to možná tím, že jsem vázán tolika smlouvami, že už se v tom vůbec nevyznám. Někdy mám dokonce pocit, že se v tom úplně ztrácím a několikrát už jsem se v nich i málem utopil!

Takže zase nic… ;) Jak aktuální materiál vůbec vznikal, jak dlouho jste jej připravovali, jak dlouho jsi nahrával své party, jak ty sám jsi ho ovlivnil a jak ses na něm podílel (však Dani si tě všude nemůže vynachválit a určitě ví i o tvých skladatelských kvalitách) snad i s ohledem na ty smlouvy říci můžeš :) Zkrátka, byl proces skládání v něčem odlišný od tvé obvyklé práce nebo dokonce vznikal i jinak než předchozí alba COF?
Celý proces skládání jsme začali v létě 2007, ale intenzivněji jsme začali na nové desce pracovat až na podzim, po skončení posledního turné. Celý materiál jsme dali dohromady víceméně já s Paulem a ještě jedním člověkem. Víc informací budu moci říct až po vydání desky. Ještě bych snad dodal, že veškeré bicí party jsem měl na starosti jenom já a nikdo mi do ničeho nezasahoval. Pokud vím, tak předchozí alba vznikaly podobným stylem práce, jenom se mi zdá, že kapela trávila víc času ve zkušebně.

Neasi. Však podle mě jsi tam nejlepším bubeníkem, který tam byl a jsi i pro svou pozici přímo zrozený ;-) Nicméně vím, že jsi aktuálně v Anglii a zkoušíte playlist na festy a mají proběhnout i nějaké fotosessions pro nové album. Víš, jak bude layout nové desky vypadat? Ptám se, protože nedávno světem z Austrálie prolétla zpráva o borci, jenž měl vaše tričko „Jesus is a Cunt“ a kvůli němu byl i tamní policií zadržen. COF jsou celkově kapelou, která má s cenzurou problémy. Setkal ses ty osobně s něčím takovým a předpokládáte již nyní více verzí obalu právě kvůli cenzuře? Kde s ní máte největší problémy?
O tom momentálně nic nevím a i kdybych věděl, tak neřeknu :o) Musím si taky něco nechat na příště, ne? Sám považuji tebou zmiňované tričko za skvělou recesi a ještě lepší nápad a obchodní tah. Nic víc, nic míň.

Takže víš, ale nepovíš.. nemůžeš :) Ok.. měl-li by sis vybrat, jaké z COF-alb, krom nového, je ti nejblíže? Kdysi neurvalí a až hysteričtí black gotici přecejen posledními alby více ustoupili extrému a tíhnou spíše ke klasičtějšímu pojetí (heavy) metalu. Dá se tedy od novinky očekávat větší příklon ke starší podobě kapely?
Na novince se víc blastuje a celkově je atmosféra víc do starých desek. A když říkám atmosféra, myslím tím opravdu takový ten pocit, co jsem vždy měl a pořád mám při poslechu starších desek COF. Podle mého názoru je to zpět. Je to tam! Můj osobní žebříček COF alb, ze kterého určitě vyčteš, která jsou mi nejblíž: 1. Dusk and Her Embrace, 2. Vempire, 3. Cruelty and the Beast, 4. Midian, 5. Bitter Suites to Succubi, 6. Principle of Evil Made Flesh, 7. Damnation and a Day, 8. Thornography a 9. Nymphetamine. Chtěl bych upozornit, že se nejedná o mé hodnocení těchto alb, jde pouze o můj vztah k nim a zároveň bystrý čtenář z tohoto žebříčku vyčte i to, jak jsem se během let od roku 1996 postupně k jednotlivým deskám dostal. Záměrně nezařazuji živá CD ani miniCD From the Cradle to Enslave.

Co se týče textové stránky, jak to má Dani? Je do studia již vždy připraven nebo se věci dodělávají až tam? Funguje třeba jako BigBoss, že má v šuplíku nápady již na další desku/y?
Tak to je otázka spíš na Daniho, sám můžu říct jen to, že ve studiu má všechny texty vždy hotovy. Nová deska je navíc koncepční, takže bylo potřeba mít texty trošku po kupě už před nahráváním :o)

Když jsem se prve ptal na pozici Sarah v kapele, jak je to s tou tvou? Berou tě ostatní naprosto vážně, máš v kapele dostatečně pevnou pozici v rámci určitých rozhodnutí (třeba co se týče koncertního setu) a funguje v kapele systém fair play? Tedy upřímnost, kdy kdokoli komukoli si bez jakýchkoli servítek může dovolit cokoli říci?
Ano, můžu říct, že každý má právo říct, co se mu nelíbí, pokud tedy mluvíme o koncertním setu. Zbytek ponechám zahalen rouškou tajemství...

Máš tedy pocit, že, nejen svým bubnováním, jsi toto v kapele sám, nebo případně ji celou, nějak zásadně ovlivnil/změnil? Je mezi vámi cítit ten rozdíl, že pocházíš z jiného kontinentu, potažmo dokonce východnější části Evropy?
Určitě se mým příchodem změnil výraz kapely. Nejen koncertní, ale jak budou posluchači moci brzy posoudit, určitě i ten studiový. Byl bych moc rád, kdyby se změnil k lepšímu a kapela se opět posunula o kus dál.

Doufejme… Je mi jasné, že se ti účinkováním v COF splnil jeden, kdysi nedohlédnutelný, sen. Jezdíš tours, hraješ festivaly a nahráváš alba se světovou kapelou, zkrátka živíš se hudbou, ale setkáváš se a poznáváš i nejrůznější úžasné a známé osobnosti. Jsi takto plně spokojen a realizuješ se na celých 100 procent?
Prozatím ano, ale rád bych byl vytížen ještě víc. Určitě by mě třeba bavilo točit víc desek různých metalových stylů. Hodně mě bavila práce na nové desce brněnské kapely Symphonity (www.symphonity.com), ve které zpívá jeden z mých nejoblíbenějších zpěváků, Olaf Hayer (Luca Turilli, Dionysus) a závěrečný mix provedl další můj oblíbenec Sasha Paeth (Rhapsody, Kamelot, Avantasia...). Taky se nebráním extrémnějším metalovým odnožím, prostě dobré muzice. Sám toho poslouchám tuny: Death, Emperor, Morbid Angel, Hate Eternal počínaje, klasikami jako King Diamond, Iron Maiden, Rush, Dream Theater, ToTo konče. Jsem vždy otevřen novým možnostem a ničemu se nebráním.

Asi divná otázka, ale kdybys měl třeba s Cradle skončit, kam by tě tvé hudební ruce, nohy a srdce táhly? Dá se na toto vůbec odpovědět? Anebo by ses třeba vydal po stopách Nicholase a zamířil do Dimmu Borgir a pak třeba Testament? :)
Asi divná otázka, ale kdybys měl třeba s MarastJakCcyp skončit, vydal by ses psát třeba pro Metalopolis a pak třeba pro Abyss? :o)

Ááá, takže pán bude šéfa trkat?! :-)) Vím, že do Anglie dolétáš, ale jinak už zas bydlíš v Brně, kde se věnuješ i ostatním hudebním projektům (aktuálně se třeba chystáte zas vyjet s Happy Death), a tak se zeptám, jak vypadá tvá příprava na tour či nahrávání s COF, když jsi doma? Stalo se ti během účinkování v COF nějaké faux pas?
Nestalo. Má příprava probíhá tak, že se snažím denně cvičit a pracovat hlavně sám na sobě. Jak jsem již řekl, většinu songů COF znám nazpaměť, čili se vždy spíš doučuji konkrétní pasáže nebo části skladeb. Před nahráváním aktuální desky jsem ovšem hrál ve zkušebně většinu novinek s metronomem a do podkladů, které obsahovaly kytary a klávesy. Sám jsem chtěl být maximálně připraven hned před první společnou zkouškou, která byla zhruba 14 dnů před samotným vypuknutím oficiálního nahrávání.
Na tomto místě bych chtěl moc poděkovat Tomovi Brtníkovi a jeho skvělým Rattle Bucket (www.bandzone.cz/rattlebucket), že mi umožnili zkoušet u nich ve zkušebně, jelikož v té době jsem měl problémy se svou vlastní zkušebnou. Naštěstí se vše vyřešilo a dneska můžu opět klidně zkoušet každý den.

A míříme ke konci… V době pražské éry jsi sám i psal pro Marast, nechybí ti třeba toto psaní o muzice? A kdybys ses třeba rozhodl tuto činnost obnovit, nebál by ses, že by na tebe třeba najednou lidé nakukovali jako na bubeníka a člena Cradle Of Filth a ne jako na člověka, kterého prostě jen baví se o muzice bavit, psát o ní, sdělovat si o ní s ostatními dojmy a mohli by tak některé tvé názory třeba překrucovat a použít proti?
Mně se strašně líbí výraz "pražská éra". To zní podobně, jako když jsem se učil na konzervatoři o různých érách, například Dvořáka nebo Smetany :o) Je mi jedno, co si kdo myslí, když budu mít čas a budu chtít psát, tak do toho zase půjdu. Psaní mi samozřejmě trochu chybí, mám muziku moc rád, je to můj život. Však to sám znáš a víš, o čem mluvím. Ale kdybys například cestoval tak moc, jak cestuji já nebo vedl podobný styl života, tak bys byl nucen přehodnotit spoustu věcí. Časově je to dost náročné a když už jsem doma, tak to poslední, co bych chtěl dělat, je opět čumět do monitoru, což vlastně i tak musím dělat, když skládám svou vlastní hudbu a nebo pomáhám kamarádům. Už tak jsem nesmírně rád, že moje přítelkyně je velmi tolerantní a snaží se přizpůsobit této situaci. Proto když jsem doma, snažím se trávit co nejvíc času právě s ní, rodiči a mými opravdovými kamarády.

Ok, tímto ti velmi děkuji za odpovědi, budu se moc těšit na COF na BA a nahodím poslední dvě mini otázky. Jak vypadá ordinérní den rockové hvězdy ;) a maluješ si paint na živé akce sám nebo máte dokonce maskéra/rku „filmových hvězd“? ;-)) Díky ještě jednou… a víš jak, ať to hrne, na kopáky! ;))

Já ti dám rockovou hvězdu, vole, až ti budou uši pleskat o kolena! :o) Odteď budeš jezdit s náma jako maskérka Ty a budeš nám pudrovat nosánky každý ordinérní večer, ba i ráno! Díky moc za rozhovor, pozdravuj ostatní kulišáky v redakci a ať to hrne na dřeváky! :o)

Cradle Of Filth files:

Line-Up:
Dani Filth - zpěv
Paul Allender - kytara
Dave Pybus - basa
Martin Škaroupka - bicí
Charles Hedger - kytara
Sarah Jezebel Deva - zpěv
Rosie Smith - synťák

COF matro:
The Principle of Evil Made Flesh, CD ‘94
Vempire or Dark Faerytales in Phallustein, CD ‘96
Dusk... and Her Embrace, CD ‘96
Cruelty and the Beast, CD ‘98
From the Cradle to Enslave, CD ‘99
Midian, CD ‘00
Bitter Suites to Succubi, CD ‘01
Lovecraft & Witch Hearts, CD ‘02
Live Bait for the Dead, CD ‘02
Damnation and a Day, CD ‘03
Nymphetamine, CD ‘04
Thornography, CD ‘06
Godspeed on the Devil's Thunder, CD ‘08

Marthus disko:
Cradle Of Filth - Thornography Deluxe - Harder, Darker & Faster, bonus DVD ‘08
Symphonity - Voice from the Silence, CD ‘08
Cradle Of Filth - The Foetus of a New Day Kicking, video ‘07
Cradle Of Filth - Tonight in Flames, video ‘07
Cradle Of Filth – Temptation, video ‘06
MarthusMusic Vol.2 DVD, DVD ‘06
Galactic Industry - Lost Man, CD ‘04
MarthusMusic Vol.1 DVD, DVD ’04
Inner Fear – Symbiotry, CD ‘03
Inner Fear – Thanalogy, CD ‘02
Inner Fear - Odeum of Silence, CD ‘01
YBCA - Tak takhle píchá včelka Máájáá, CD ‘01
Entrails - Tribute to Master´s Hammer, CD ‘00
Happy Death - Altering the Technology, 1 bonus song CD ‘00
Inner Fear – Akhu, CD ‘00
Entrails - Black Vein, LP ‘99
Entrails - Serpent Seed, CD ‘99
Happy Death - Altering the Technology, CD ‘99
Inner Fear - Face of Inner Apokalypse, CD ‘99
Happy Death - New Hi-Tech, CD ‘97
Inner Fear - Delusive Eyes, CD ‘97
Pluggulp - Pilgrims of Paradoxe, CD ‘97
Scharnhorst - Defenders of the Law, CD ‘97
Animal Farm, CD ‘96
Pink Chubby Cigar, CD ‘96

www.myspace.com/cradleoffilth
www.cradleoffilth.com
www.marthusmusic.com

aktuálně

diskuze