MINSK - náš motiv je stejný: reflexe našich životů

MINSK - náš motiv je stejný: reflexe našich životů

V rámci krátkého informačního rozhovoru se zámořskou experimentální sludge-death-doom metalovou záležitostí z renomované stáje Relapse Records, Minsk, odpovídal kytarista Chris Bennett, který prozradil pocity z proběhnutého evropského turné, návštěvy České republiky, respektive Olomouce a nadcházejících plánech, které kapelu opět zavedou do Evropy.

interview_47_px1

Zdravím tě. Na samotný začátek bych se tě rád zeptal, proč jste si, prosím tě, vybrali pro kapelu právě jméno Minsk? Máte k Bělorusku, potažmo samotnému městu Minsk, nějaký vztah?
Jméno jsme vybrali díky tomu, že město vlastní bohatou historii a také odhodlanost. Tamější obyvatelé byli schopni město po druhé světové válce obnovit, přebudovat a začít znovu. Někteří z nás se zajímají o historii východní Evropy. Příběh města Minsk je pro nás velmi inspirující.

V rámci koncertní podpory aktuální desky vydané díky Relapse Records jste se ocitli na evropském turné. Navštívili jste rovněž i Českou republiku. Vzpomeneš si na nějaké zajímavé a atraktivní momentky z několika českých zastávek?
Čas strávený v České republice byl úžasný! Během našeho pobytu u vás jsme měli stále dostatek dobrého jídla a piva. Hodně nás ohromila Olomouc a zdejší skvostná architektura. Obě naše zdejší koncertní zastávky byly velmi dobré a lidé byli k naší spokojenosti velmi vnímaví a přátelští. Nemůžeme se dočkat, až k vám opět zavítáme.

Jaké bylo ono evropské putovaní jako takové? Dovezli jste si i nějaké nezapomenutelné zážitky?
Každý den z našeho vůbec prvního evropského turné byl nezapomenutelný… Lidé, prostředí, jídlo, pití a také drtivá většina kamarádů nás obšťastňovala po celou tu dobu strávenou na turné.

Relapse Records je jedním z nejatraktivnějších vydavatelů současné

interview_47_px2

hudební scény. Jak vznikla vaše vzájemná spolupráce?
Relapse nás jednoho dne kontaktovalo s otázkou, zda-li bychom nestáli o vzájemnou spolupráci. Samozřejmě jsme okamžitě odpověděli ano a v ten moment naše spolupráce začala. Jsme opravdu rádi za možnosti, které nám firma poskytuje!

Mohl bys mi zkusit popsat, jak vypadá koncert Mink? (Myslím, že preferujete menší kluby s individuálním zázemím s nezaměnitelnou atmosférou, není tomu tak?) Používáte také nějaké speciální světelné efekty nebo něco dalšího, co dělá vaše vystoupení ještě intenzivnější?
Doufám, že koncerty Minsk nebudou pro publikum pouhými koncerty, nýbrž i intenzivním prožitkem transcedence. Myslím, že stojí za to prožít něco, co přesahuje naší osobnost. Malé kluby nám k tomuto mohou dostatečně pomoci. V každém případě můžeš očekávat jedinečný psychedelický prožitek, na který se nezapomíná.

Co je pro vystoupení Minsk typickým aspektem; někdo používá odlišné nástroje, někdo zase kostýmy, světla apod. Zajímá mě, co používáte vy, co je typické jen pro vás?
Normálně se s nástroji postavíme na pódium a hrajeme. Projevem a celkovým vystupováním chceme vnějšímu okolí předložit to, aby hráči a publikum při vystoupení pociťovali stejný prožitek.

Aktuální deska je velmi emotivní a vzrušující. Líbí se mi jedinečná atmosféra a rozdílné vokály. Můžeš mi desku porovnat s předešlou tvorbou, popsat mi celkový charakter zásadních změn?
Na novém albu jsme se snažili rozvinout především vokální linky. Doufali jsme, že bychom se mohli posunout dál rovněž i s melodiemi a celkovou harmonizací. Záměrem bylo, aby každá skladba obstála jako singl. Předtím to bylo tak, že všechny písně spíše fungovaly a podporovaly album jako celek.

Zaznamenali jste u novinky i nějaké záporné odezvy? Zajímá mě, jak

interview_47_px3

fanoušci na desku reagovali…
Jako u každého hudebního hledačství, vždy se najdou tací, kteří vaše snažení budou milovat, a ti, co ho budou nenávidět. Doposud byly odezvy velmi pozitivní. To, že jsou tady lidé, které vaše muzika nebere, je, myslím, v pořádku. Skutečnost, že můžeme sdílet naší hudbu s tolika jinými lidmi, kteří z ní mají požitek, je úžasná věc. Cítíme se velmi šťastní, že se nám dostalo takové zkušenosti.

Kde berete inspiraci k tvorbě vašeho stylu? Potřebujete ke skládání nějaké speciální podmínky? Zkus mi nastínit průběh realizace…
Prostě se sejdeme, začneme hrát a uvidíme, kam se to vyvrbí. Někdy píseň začíná kytarovým partem, bubenickou linkou nebo lyrickou, potažmo vokální myšlenkou. Zkoušíme jednotlivé nápady a posléze každý z kapely ovlivňuje písňový tvar až do jeho finální podoby. Neobtěžujeme se s vytvářením nějaké specifické nálady či atmosféry, necháváme to přirozeně vyplynout ze situace. Inspiraci bereme z našich životních zkušeností.

Obsah textů je opravdu zvláštní; v textech používáte různé abstrakce (lidské nálady, sklíčenost apod.). Jak moc se ztotožňujete s texty?
Texty jsou přímo inspirovány našimi vlastními životy. Jsou to vlastně interpretace našeho způsobu a stylu života. Někdy jsou více osobní, někdy zas abstraktnější, to záleží na životním obdobím, ve kterém byly napsány.

Na předešlém albu jsem registroval větší množství orientálně laděných inspiračních prvků. Jaký je tvůj vztah k orientu a tamější hudbě?
Jsme ovlivněni velkým množstvím hudebních forem z celého světa. Náš bubeník Anthony je libanonského původu a tak se díky němu dostávají do naší hudby prvky arabského folklóru. Snažíme se rozšiřovat naše hudební povědomí poslechem nových zvukových forem. Ve staré world music nalezneš mnoho forem hudebně znázorňujících stav mentálního vytržení (transu), který se snažíme přenést i do naší tvorby.

Jednou z vašich hlavních inspirací je sludge; díky tomuto prvku má album jedinečnou atmosféru. Vím o vašem přátelském vztahu s kapelou Eyehatedog. Je tato kapela hlavní inspirací vaší tvorby?
Eyehatedog byli jednou z nejlepších kapel, které dokázali kombinovat punk, metal a hardcore a to velmi neučesaně a syrově. Jsou jednou z kapel, kterými se necháváme ovlivňovat. Další kapela, kterou jsme objevili a se kterou se z výše uvedených důvodů ztotožňujeme, je kapela His Hero Is Gone.

Můžeš mi říct něco bližšího k vaší inspiraci na samém začátku kariéry v

interview_47_px4

porovnání s aktuálním albem?
Nemyslím si, že by se věci nějak moc změnily. Naše první rozhodnutí bylo tvořit hudbu ošklivou a krásnou zároveň. Během let jsme se naučili hrát více jako kapela, naše hudební horizonty se rozšířily, ale náš motiv je stále stejný: vytvářet hudební reflexi našich životů pomocí námi „vykouzlených“ zvuků.

Zaznamenal jsem vaše logo, které je tvořeno snad dvěma draky? Co přesně to znamená a jaký je tvůj osobní postoj či názor na nadpřirozeno, nevysvětlené jevy a mysticismus?
Existencí nevysvětlitelných jevů jsme fascinovaní. Nikdo z nás pro tyto věci nemá vysvětlení, proto člověk přišel s náboženstvím. Připouštíme si existenci nevysvětlitelných jevů a jejich zakoušení častokrát koresponduje s naší hudbou. Tyto a jim podobné věci vnímáme každý individuálně a máme pro ně rovněž vlastní vysvětlení.

Můžeš mi na závěr prozradit něco z nadcházejících plánů kapely? Nyní bych ti již rád poděkoval za informace a čas, který jsi se mnou strávil. Těším se na další koncertní setkání.
Chystáme se na tour po západu USA společně s Wolves In The Throneroom. Zpět do Evropy zavítáme v říjnu společně se A Storm Of Light. Jsme velmi nadšení z toho, že můžeme sdílet naši hudbu spolu s ostatními, kteří naslouchají. Díky moc!

www.TheSoundOfMinsk.com
www.MySpace.com/MINSK

aktuálně

diskuze