Články

přeposlat článek tisknout
MISERY INDEX, HATE ETERNAL, AEON, SEE YOU NEXT TUESDAY, SPLITTER

MISERY INDEX, HATE ETERNAL, AEON, SEE YOU NEXT TUESDAY, SPLITTER

  • kdy: 15.01.2009
  • kde: Praha, Exit Chmelnice
report_647_px1

Koncertní sezónu již rozjetého letošního roku nám ve čtvrtek 15. ledna zahájila metalově pestrobarevná pětice v podání zaoceánského tria Misery Index, Hate Eternal a See You Next Tuesday a švédského dua Aeon a Splitter.
Jako první rachot spustili Splitter. Kapela, jejíž cds vydává Čurby pod domácí etiketou Obscene, si, a to říkám hned na začátku, se zvukovou problematikou Chmelnice příliš neporadila. Vše znělo slepeně, zvukově byl prakticky oddělený pouze zpěv, a tak syrový a sychravý grindcore, který na Obscene Extreme byl jedním z vrcholů a z cds má koule i šmrnc, zněl vlastně jako base vyhulený hudební doprovod, jelikož ta byla asi jediným nástrojem, jemuž bylo opravdu rozumět. Pro Splitter to ale bylo předehřívací show před Winter Assault tour s Napalm Death, a tak to nejvíc mrzelo asi Čurbyho..?
To See You Next Tuesday byli ‘Iné kafe‘. Muzika sice taktéž nervní jako u Švédů, jen nejdůležitější složkou kapely není sypot, neurvalost a agrese. Ne že by SYNT snad nebyli agresivním tělesem, to zas ano, jen kapela, jak možná někteří vědí z aktuálního – a vlastně povedeného - cd Intervals, užívá spíše moshověji a i mathověji znějících, a živě tedy silnějších, pasáží, zjednodušeně by se asi dalo říci deathcorových. Zvuk (většinou) byl konečně jak se patří a na to, že jsme toho večera před sebou měli asi nejzajímavější hudební těleso, mě trochu mrzí, že odezva ze strany publika byla více než chladná.
To se konečně probudilo u střídajících Aeon. Nevím, zda to bylo jasnější a údernější formou skladeb, ačkoli ty v sobě skrývají spoustu technických fines (především ze strany kytar), nebo to, že pro většinu přítomných deathers k H8E šlo pravděpodobně o nejspřízněnější hudební chásku. Však šlo o death metal, a to naprosto čirý. Ale moderně znějící, ač hlavně z klasických grup typu Morbid Angel, Cannibal Corpse nebo Deicide čerpající, takže taky trochu old school, ale, jak už jsem řekl, úderný, hodně i díky práci bubeníka, chytlavý a s dobrým zvukem a švédským feelingem. A Aeon tak pro mě se See You Next Tuesday znamenali velmi příjemné osvěžení.
Dalšími pány na sypání byli samozvaní deathmetaloví Monarchové Hate Eternal, kteří se u nás v rámci propagace stále aktuálního alba ukázali již loni na jaře. A co k vystoupení říci? Snad se nikdo neurazí, když řeknu „shit“ :-/. Mám totiž pocit, že to bylo ještě horší než loni. Jasně, určitě se tu hnedle několikero true fans ozve, jak to bylo super, však i někteří pánové z HE vyzbrojeni paroháči stáli po celou dobu vystoupení úplně vpředu, ale to bylo právě to jediné, co se dalo dělat, pokud chtěl člověk z vystoupení alespoň něco mít. H8E sice hrají jako králi (na konec dokonce úplně nejkrálovatěji), vše má koule i neuvěřitelnou intenzitu a dokonce to po celou dobu šlape, sype se prakticky bez přestání jak o život, a ačkoli mladičký Simonetto stále nemá pořádný úder, je skvělý, ale rozumět není prakticky ničemu, protože díky až na vrchol bouřící Etny vykouřenému zvuku je to strašná koule a pokud člověk skladby nezná, nemá nejmenší šanci se orientovat a cokoli pochytit. Takže to vemu jinak. Poprvé (s Roddym) tu byli Hate Eternal bomba, podruhé (s Killerichem) jsem byl s Godless Truth za hranicemi, ale taktéž vše ok, loni potřetí to bylo s přivřenými očkami jakž takž, ale letos pro kapelu jejich formátu hodnotím (ne)dostatečně. I přes vyřčené ale dám Rutanovcům ještě jednu šanci, a to ještě letos…na Brutal Assaultu.
A další z kapel, jenž nabude s Brutal Assaultem své zkušenosti, budou i, pro některé post-Dying Fetusáci, Misery Index, kapela, jíž s oblibou nazývám „ikstrým metal“. V jejich muzice se totiž prolíná všemožné metalové i corové, všemožné zámořské i evropské, ale i všemožné hopsavé i sypající, takže Misery Index pak znějí jako crustová verze death metalu; jinými slovy jakoby Dying Fetus hráli Nasum. A Misery Index, kde se o mikrofon dělí všichni tři od strun, jsem viděl hnedle několikrát, s kapelami nejrůznějšího charakteru (s Meshuggah, Beneath The Massacre, Origin či teď Hate Eternal), a nikdy ani o píď neustoupili ze svého standardu, nikdy ani o píď neustoupili z obecného nadstandardu. Z této věty je tedy zřejmé, že Misery Index, ač mne na albu sem tam něco neba, jsou nejen díky famóznímu bubeníkovi Adamu Jarvisi živě naprostou zárukou zničující energie, totálního nasazení a fantastického zážitku – opět skvělé! A pozor, a to i zvukově!

GhAALL-ERKhA by mART_in

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Aeon me moc neberou uz od minuly desky.
Misery Index se od Discordie dost opakujou. Nejlepsi vec co za posledni dobu vydali je ta EP kompilace. Diky materialu z ruznejch obdobi to nenudi a navic mam slabost pro jejich starsi veci.

misery v klidu

sry, aeon sem přehlídl. misery sou srajda

pf: Sosy ceho? Aeon v sosech je, Misery Index tez.

sosy pls

nuda nuda nuda

ten novej Aeon fakt slabota - je to az moc sterilni

bizz: na psycro feast bohuzel nedorazim :-(((

aktuálně

diskuze